用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 初小留學英國
樓主: dsm
go

初小留學英國 [複製鏈接]

我參考過幾間 boarding school 的 information, 每間校園都好大好靚, 但不認識就讀的人, 價錢亦很大差距, 很難選擇。故十分感謝你提供的資料!

請問入讀你囝囝這所prep school 需要 interview 嗎? 讀完中二, 是怎樣再升學呢? 升讀較好的學校會不會很大競爭? 囡囡是否同一間?

若真的適應不來, 唯有返港讀 international school 吧 !

回覆 #3 dsm 的文章

囝囝是St. John's School, Devon, 朋友的2個囝囝也在此校讀小五至中二畢業。學校生活很有規 律, 讀書很開心,無壓力, 只是食物沒有香港的豐富,多數不習慣, 但營養足夠,慢慢會習慣。
囝囝和其他新來的同學們共6人,開始時,都不習慣, 後來大家都適應了,只有一個完成第一個
term堅持要回香港讀書,其實亦慣了。
最重要是你要耐心解釋點解他要往英國讀書,不要担心是父母不愛他。

可否告知 囝囝是哪間pre school? 最初是怎樣選的呢?

雖聽說boarding 生活比較規律及辛苦, 但似乎大部份孩子都能適應, 有否見過 exceptional 或失敗例子呢?  

原文章由 cindy96 於 07-11-3 09:49 硐表
我的升中一去及囡囡完成小五,今年九月去讀中一,囡囡適應得好快,好開心
但是囝囝當年home sick 差不多兩個月, 晚晚要同囝囝講長途電話, 後來適應咗, 第二個term, 囝囝好開心,連電話都無打,而家都都係我打電話,囝囝唔 ...

我的升中一去及囡囡完成小五,今年九月去讀中一,囡囡適應得好快,好開心
但是囝囝當年home sick 差不多兩個月, 晚晚要同囝囝講長途電話, 後來適應咗, 第二個term, 囝囝好開心,連電話都無打,而家都都係我打電話,囝囝唔打番來啦
英國的prep school是照顧得幾好, 無問題, 囝囝當年讀prep school 至中二,中三才轉讀其他中學
‹ 上一主題|下一主題