教育王國

標題: 升中一,請教點預備小朋友適應中學生活 [打印本頁]

作者: MsGloria    時間: 24-4-23 11:13     標題: 升中一,請教點預備小朋友適應中學生活

謝謝 !
作者: 天外之人    時間: 24-4-23 14:52

唔需要比壓力小朋友就得,更唔好理會成績,中一係一個適應期既年級,好與唔好讓孩子自然啲去享受新校園生活足已.
作者: liverpool2023    時間: 24-4-23 23:04

MsGloria 發表於 24-4-23 11:13
謝謝 !

學習上,我會襯呢幾個月要佢睇多啲英文報章新聞,買定中學既課本,預習定,數學亦會做定啲英文數學練習。

自理上,會俾小朋友自己返學放學,响熟悉既小學嘗試下自己坐車。暑假就會同佢試下返學唔同方式既上學交通路線。學用google map搵路,學巴士apps查巴士班次。

暑假會教佢熨校服,升上中學就自己熨校服。

作者: gracelam    時間: 24-4-23 23:34

謝謝 !

冇咩準備, 年年暑假都係食瞓玩

作者: 19801980    時間: 24-4-24 07:19

謝謝 !

無咩特別準備,我們上年升中前暑假係儘情地 hea 。

作者: hiuching8    時間: 24-4-24 19:17

謝謝 !

教禮貌禮儀,唔好得罪老師同學,遇到group project唔做嘢嘅人/欺凌/變態/各種奇難雜症應該要點做

作者: bananaGi    時間: 24-4-29 10:08

如果係同區, 有同學一齊上, 其實還好.

如果係得自己入左去, 反而要教下社交
作者: bananaGi    時間: 24-4-29 10:10

hiuching8 發表於 24-4-24 19:17
教禮貌禮儀,唔好得罪老師同學,遇到group project唔做嘢嘅人/欺凌/變態/各種奇難雜症應該要點做
...

同意, 呢埋好難搞. - group project唔做嘢嘅人/欺凌/變態/各種奇難雜症應該要點做

五湖四海! 有D真係好癩!

作者: tkinwong    時間: 7 天前

我小朋友間中學好好, 好有心五月開始, 就開始同自行嗰班小朋友開始讀書, 有中文英文同埋Science, 五月去到六月初. 我真係估唔到學校會咁有心咁進取.

作者: tkinwong    時間: 7 天前     標題: 回覆樓主:

我大嗰個讀緊超研, 我知道升中班7月有,希望幫小朋友報,但唔知收唔收佢。

小朋友基礎,希望搵到好嘅英文補習班。

作者: liverpool2023    時間: 7 天前

bananaGi 發表於 24-4-29 10:10
同意, 呢埋好難搞. - group project唔做嘢嘅人/欺凌/變態/各種奇難雜症應該要點做

剛在fb見到有人因為做project而出問題
小學沒有做project的嗎?
我嗰啲小學已經知,好識搵搭檔的

作者: liverpool2023    時間: 7 天前

tkinwong 發表於 24-5-11 12:12
我小朋友間中學好好, 好有心五月開始, 就開始同自行嗰班小朋友開始讀書, 有中文英文同埋Science, 五月去到 ...

咁進取?邊類學校呢?地區名校?

作者: tkinwong    時間: 7 天前

liverpool2023 發表於 24-5-11 18:32

天主教津貼男校, 但唔算名校.

作者: bananaGi    時間: 昨天 15:57

liverpool2023 發表於 24-5-11 18:32

名校先唔進取, 個個有備而來, 學校根本唔洗出力

作者: liverpool2023    時間: 昨天 20:49

bananaGi 發表於 24-5-17 15:57
名校先唔進取, 個個有備而來, 學校根本唔洗出力

傳統名校先係,地區名校好進取既

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5