教育王國

標題: 中基 vs 銀禧 [打印本頁]

作者: ha930    時間: 24-3-14 10:56     標題: 中基 vs 銀禧

先問定, 怕到時自行派彩時手忙腳亂, 現有中基 offer, 另外銀禧入了 2nd in,如果真係有 offer, 選那一間比較好? 暫時已做以下比較:

交通方面,雖然中基要過海返學, 但有直接巴士一程過到去, 車程+步行大約45分鐘; 銀禧就要轉車, 或坐巴士/地鐵再步行15分鐘,大約 1 小時。

阿女喜歡英文, 中文比較弱, 中基中一中二都係普教中, 而銀禧就廣東話教中文。

之前 Open Day 帶阿女去參觀過 2 間學校, 她比較鍾意中基, 但銀禧也 OK。比我感覺中基好似多活動d? 亦都比較注重理科?

如果 2 間學校比較,成績邊間好 d 呢? 是不是都係 Band 1B-1C 學校? 求意見,謝謝~

作者: derbyeugene    時間: 24-3-14 11:24

銀禧
作者: ha930    時間: 24-3-14 11:37

derbyeugene 發表於 24-3-14 11:24
銀禧
可唔可以講多少少, 點解選銀禧? 謝謝
作者: 0030    時間: 24-3-14 11:40

中基
作者: ha930    時間: 24-3-14 11:52

0030 發表於 24-3-14 11:40
中基
成績中基好 d 嗎?
作者: 0030    時間: 24-3-14 12:05

回覆 ha930 的帖子

應該相若
作者: ha930    時間: 24-3-14 12:43

0030 發表於 24-3-14 12:05

應該相若
語境呢?
作者: 0030    時間: 24-3-14 12:46

直資語境應該相對好d吧
作者: ngokwan    時間: 24-3-14 12:49

ha930 發表於 24-3-14 10:56
先問定, 怕到時自行派彩時手忙腳亂, 現有中基 offer, 另外銀禧入了 2nd in,如果真係有 offer, 選那一間比較 ...

如果程度相若,1B -1C , 我會選直資

作者: PC9394    時間: 24-3-14 12:56

中文較弱,普教中應付到?

作者: ha930    時間: 24-3-14 13:00

PC9394 發表於 24-3-14 12:56
中文較弱,普教中應付到?
小學是普教中, 中文成績一般 8-90 分, 作文差少少, 我見中基只是中一中二是普教中, 唔知影響大唔大?
作者: minnieevergreen    時間: 24-3-14 13:17

其實就係咁﹐無論車程、用家想法同英文語境都偏向中基的話﹐
我會揀中基
作者: mcl233    時間: 24-3-14 13:23     標題: 回覆樓主:

兩間差唔多,分別係想唔想比學費~

作者: adriantai    時間: 24-3-14 13:25     標題: 回覆樓主:

阿女鍾意最緊要

作者: ha930    時間: 24-3-14 13:26

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:17
其實就係咁﹐無論車程、用家想法同英文語境都偏向中基的話﹐
我會揀中基 ...
我也是這樣想, 但我老公偏向銀禧, 覺得是傳統學校, 又有舊生網絡
作者: ha930    時間: 24-3-14 13:26

mcl233 發表於 24-3-14 13:23
兩間差唔多,分別係想唔想比學費~
學費不是問題, 中基學費算很便宜
作者: ha930    時間: 24-3-14 13:28

adriantai 發表於 24-3-14 13:25
阿女鍾意最緊要
其實 2 間阿女都鍾意, 只是中基多一點點, 我好怕幫佢選錯
作者: adriantai    時間: 24-3-14 13:30

ha930 發表於 24-3-14 13:28
其實 2 間阿女都鍾意, 只是中基多一點點, 我好怕幫佢選錯

呢個問題冇人知㗎喎,兩間差唔多梗係以鍾意行先啦

作者: mcl233    時間: 24-3-14 13:55

ha930 發表於 24-3-14 13:26
學費不是問題, 中基學費算很便宜

我知,所以咪話左兩間差唔多,中基唔係學費平,我估我答左中基可以考慮慳返啲學費~

作者: vkyu    時間: 24-3-15 11:50

ha930 發表於 24-3-14 13:00
小學是普教中, 中文成績一般 8-90 分, 作文差少少, 我見中基只是中一中二是普教中, 唔知影響大唔大? ...

中三轉回廣東話教中文

作者: ha930    時間: 24-3-15 11:52

vkyu 發表於 24-3-15 11:50
中三轉回廣東話教中文
係呀, 我之前都有問過老師~

咁中史係咪廣東話教?

作者: minnieevergreen    時間: 24-3-15 11:54

ha930 發表於 24-3-15 11:52

咁中史係咪廣東話教?
我記得我2nd in果陣問過﹐係
作者: vkyu    時間: 24-3-20 17:49

ha930 發表於 24-3-15 11:52

咁中史係咪廣東話教?

中史係廣東話教

作者: Poyau    時間: 24-3-21 20:11

ha930 發表於 24-3-14 10:56
先問定, 怕到時自行派彩時手忙腳亂, 現有中基 offer, 另外銀禧入了 2nd in,如果真係有 offer, 選那一間比較 ...

兩校2023年成績比較供參考

銀禧2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
考生 115人
33222 83.6%
聯招學位 79.1%

主科/CEM4+ [·]

4+
M1 化學 生物 地理 資通 66.7-78.6%

https://www.bhjs.edu.hk/en/site/view?name=School+Plans+and+Rep

School Report 2022-2023 (p.26-27)
https://www.bhjs.edu.hk/uploads/files/School%20Report_2022-23%20%282%29%281%29.pdf

中華基金2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
考生 127人
33222 78.0%
聯招學位 78.0%

主科/CEM4+ 52.4%/51.4%
各主科4+ 37.0% 56.7% 60.6% 55.1%

4+
M1 63.6% (>日校 56.0%)
化學 43.8% (<日校 51.5%)
生物 64.4% (>日校 46.9%)
地理 37.9% (>日校 37.8%)
資通 82.8% (>日校 32.9%)

https://www.cfss.edu.hk/en/news.php?cid=15&wid=80

Annual School Reports 2022-2023 (p.15)
https://www.cfss.edu.hk/attachment/news/newsPdf/170133392841mep.pdf

Performance in HKDSE Examination 2023 and JUPAS Main Round Offer Results
https://www.cfss.edu.hk/attachment/news/newsPdf/1692153903XXxcG.pdf

作者: ha930    時間: 24-3-22 00:20

Poyau 發表於 24-3-21 20:11
兩校2023年成績比較供參考

銀禧2023年文憑試成績
謝謝分享

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5