教育王國

標題: 想考boarding school,係咪需要補習? [打印本頁]

作者: mandy_ng207    時間: 23-12-19 11:04     標題: 想考boarding school,係咪需要補習?

仔仔讀緊Y5,有意將來去boarding,可能Y9。佢學校係IBPYP,我買咗啲British national curriculum 嘅練習俾佢做,但發覺佢唔太識做,尤其叫佢認grammar嗰啲題目。唔知係因為IB少教grammar定係佢真係唔理解題目?
本身唔太想小學去補習,但係如果學校無教,係咪要出面揾人補一補好啲?
先謝指教~

作者: 貝珠    時間: 23-12-19 18:52

mandy_ng207 發表於 23-12-19 11:04
仔仔讀緊Y5,有意將來去boarding,可能Y9。佢學校係IBPYP,我買咗啲British national curriculum 嘅練習俾 ...

好視乎你目標係幾top 嘅學校,我地都係香港讀國際學校,好明白水平係點。

先講數學,基礎乘數表要背熟,加減乘除要練返熟,measurements conversion ,angles 果啲都要識,其實網上做練習,都可以自己搞得掂。

英文grammar ,買返本ks2 書,逐個
項目自己教,再加網上練習。

要補習嘅,可能係creative writing , 呢個都可以睇教學YouTube 有進步。
我地只有考day school 同grammar school year 7 經驗,只可以話,係比想像中易,如果你係有操有練習話,未必需要補習。

可以pm 我再講。

作者: 宮二    時間: 23-12-20 04:54

mandy_ng207 發表於 23-12-19 11:04
仔仔讀緊Y5,有意將來去boarding,可能Y9。佢學校係IBPYP,我買咗啲British national curriculum 嘅練習俾 ...

咁要睇吓你考邊啲boarding
top boarding schools 好多唔跟National curriculum
唔係話識唔識,考試技巧同時間管理其實真係需要補下

作者: sleung2020    時間: 23-12-20 07:01

我小朋友有補,對於考比較selective嘅學校係有幫助嘅

作者: beastiebistro    時間: 23-12-20 09:30

我相信你係諗住報寄宿私校,咁有幾樣嘢你要搞清楚先。

1. 你有幾清楚私校入學嘅程序?現今大部分私校senior school(Y9)嘅入學程序係先考pre-test(ISEB, Ukiset或者CAT 4),過關再interview,然後部分再考入學筆試,跟住出咗offer有機會係conditional,到Y8再要考Common Entrance(或校本equivalent)。

2. Pre-test有幾種,唔同學校有唔同要求,冇話考咗一個就間間學校都用得。呢啲pre-test內容大同小異,都係考English,Maths,Verbal Reasoning同埋Non-verbal Reasoning。呢啲同British National Curriculum冇咩關係。你上網就可以搵到sample參考。我嘅小朋友全部讀local school,都係冇補習裸考,所以冇話一定需要。

3. 成個過程最重要係interview,因為佢哋係揀佢哋認為適合佢哋學校嘅學生。呢樣嘢有冇得/需唔需要「補習」見仁見智,我認為我嗰啲冇需要,有人覺得有需要。

4. 當interview完,其實學校都已經心裡有數想收邊幾個學生,部分會直接出offer,部分會再考校本入學試。有得考都即係學校想收,咁只要唔係零分都唔大問題。

5. 部分學校會specify個offer係conditional on passing the Common entrance exam(or 校本 equivalent)嘅試。呢個先可能同curriculum有少少關係。但係by this time,你已經有offer喺手,亦可以直接問學校攞past paper去準備。到時先決定需唔需要搵人幫手都唔遲。都係嗰句,佢出得offer俾你就即係想收,只要唔係零分,就算唔係識晒都冇咩問題㗎喇。

眼下,其實你最重要係:
- 其實做咗揀學校功課未?決定咗報邊幾間?部分學校要4年前報名,好啲嘅都要兩三年前,其實你已經冇咩時間。(唔好諗住Y9好遙遠,可以慢慢嚟)
- based on你決定報嘅學校,搞清楚佢要求你考邊個pre-test(ISEB,UKISET抑或CAT 4),再揾呢樣嘅sample睇下需唔需要點準備。

有時間可以睇睇我啲日誌,可能對揀學校有啲幫助。亦歡迎你PM我討論。

作者: mandy_ng207    時間: 23-12-20 09:50

多謝各位嘅無私分享!
我自己並冇英國留學經驗,身邊亦冇人去英國留學,好彩有呢個討論區可以學吓嘢。
就係最近睇大家分享發覺自己要開始準備了,希望不會太遲!
其實我也認識一個小型agent, 佢話唔需要入太top嘅學校,而且建議Year 8插班,早一年報名就可以。但係同我喺討論區上嘅理解完全唔一樣?我只想搵中上學校,不需要top tier ,我知佢係幫local School嘅小朋友申請寄宿學校,但我仔點都係一個Native Speaker,應該唔需要入太差嘅學校掛?
所以先至諗不如自己都報少少學校,但我睇我個仔嘅能力呢刻應該考唔到Pretest,所以上嚟問吓大家意見。
睇嚟我都要做多啲功課先,有需要再向大家請教!感謝感謝!

作者: beastiebistro    時間: 23-12-20 09:53

mandy_ng207 發表於 23-12-20 09:50
多謝各位嘅無私分享!
我自己並冇英國留學經驗,身邊亦冇人去英國留學,好彩有呢個討論區可以學吓嘢。
就係 ...

唔好靠agent喇。成個過程冇咩難度,自己搞就得㗎喇。英國學校好樂意同家長直接溝通,又唔使驚跟得甩甩漏漏。
作者: beastiebistro    時間: 23-12-20 09:59

mandy_ng207 發表於 23-12-20 09:50
多謝各位嘅無私分享!
就係 ...
你係可以插Y8,但係傳統上senior school係由Y9開始,最好嘅學校係唔開Y8嘅(例如Eton / Winchester / Harrow / Rugby / Charterhouse等等,你插咗入間有開Y8嘅學校,就冇機會入最好嘅學校喇。

agent梗係叫你唔使入最好嘅學校啦,因為佢一定要你入到學校佢先有commission收。你報次一啲嘅學校入到嘅機會穩陣啲,咁佢收到錢嘅機會咪大啲囉。唔好覺得啲agent會將你小朋友嘅福祉放喺第一位,始終係盤生意...

作者: sleung2020    時間: 23-12-20 16:34

多謝各位嘅無私分享!
就係 ...

我勸你遠離呢個agent,越差嘅學校,佢收佣越多,最top嗰啲,佢一蚊都收唔到,有得揀,點會y8呢啲不倫不類嘅yr入學

作者: mandy_ng207    時間: 23-12-20 20:30     標題: 回覆樓主:

咁佢介紹嘅學校呢度嘅網友都有分享,係ok嘅,只係不是top tier。我仔小一時都考過男神,1st in 止步,所以top tier 我唔會幫佢考,費事再一次失望。中上已經好滿意啦,而agent都有介紹。

作者: beastiebistro    時間: 23-12-20 20:41

mandy_ng207 發表於 23-12-20 20:30
咁佢介紹嘅學校呢度嘅網友都有分享,係ok嘅,只係不是top tier。我仔小一時都考過男神,1st in 止步,所以t ...
考香港學校同考英國寄宿私校完全兩回事,小一考唔到男神唔代表Y9考唔入好嘅英國學校呀。雖然我同意好多二三線嘅傳統英式寄宿學校都唔失禮...
作者: 宮二    時間: 23-12-21 02:46

多謝各位嘅無私分享!
就係 ...

同意Beastiebistro,唔好太信agent,有時佢哋會打擊你自信心叫你咪報top tier schools,但小朋友正正常常其實操下都會考到,好多學校都特別鍾意收香港海外生。香港同英國入學試係唔同玩法。

有機會仲有時間可帶小朋友飛過去睇吓學校會有多一點得着

作者: 貝珠    時間: 23-12-21 03:25

同意操下其實top tier 都考到,我唔會揀二三線嘅

作者: BlossomAlmond    時間: 24-1-31 13:56

多謝各位嘅無私分享!
就係 ...

實在唔好信晒中介。我哋心儀幾間英國學校,有中介一聽即刻叫我死心,又話難又話從來冇香港人成功入到,嚇到我個心離一離。結果我哋膽粗粗自己聯絡嗰啲學校報名,最後全部成功收到offer。
我小朋友同你一樣,香港讀IB,冇補習,只靠平時多睇書,臨面試先做吓paper,等佢知道正式嘅Paper係點。

作者: mandy_ng207    時間: 24-1-31 14:57

BlossomAlmond 發表於 24-1-31 13:56
實在唔好信晒中介。我哋心儀幾間英國學校,有中介一聽即刻叫我死心,又話難又話從來冇香港人成功入到,嚇 ...

好多謝你嘅回覆
請問你們是考year幾?

做咗少少功課,其中一間心儀學校香港有sole agent,我驚佢到時唔肯幫我報,sell我報次一等嘅學校,請問我應該點應對?

作者: Poyau    時間: 24-1-31 15:52

mandy_ng207 發表於 24-1-31 14:57
好多謝你嘅回覆

請問心儀那間學校
是否學校 Admission 叫找 Sole agent?
假若 Sole agent 唔肯報 直接問學校

作者: mandy_ng207    時間: 24-1-31 16:16

回覆 Poyau 的帖子

學校網頁話香港考生要揾AA (Agent名,你應該知邊間)
我唔介意揾AA幫手同埋經佢考試,但我見AA網頁會offer免費assessment test,驚佢叫我小朋友take個test然後就話唔適合要報其他。
因為我有另一相熟agent,保險線學校想經返相熟agent報。

作者: TTEE1819    時間: 24-1-31 16:37

mandy_ng207 發表於 24-1-31 16:16

AA算係老字號, 佢嘅學校名單好多都係勁學校。AA個test只係英文和Math, 考完先知你孩子水平,再比意見和適合的學校你。唔洗估估下,照約時間,傾左偈先囉,你自己親身感受對方的服務是否岩你。

我孩子當年都係經AA搵中學,佢比到我要嘅野。

作者: myliemama    時間: 24-1-31 16:40

多謝各位嘅無私分享!
就係 ...

可以試下網上練習先,例如Atom,試下仔仔的程度如何。考入學試第一步係creative writing ,所以spoken English係咪native暫時唔係最重要,仲要考Maths,top tier 學校的數學程度好高,例如考Year 9,最好要識曬Year 8 和Year 9 的數,再top top tier果d直頭會考埋Year 10的數,用d時間去睇past paper和比較英國數學syllabus 就會發現。

作者: myliemama    時間: 24-1-31 16:43

TTEE1819 發表於 24-1-31 16:37
AA算係老字號, 佢嘅學校名單好多都係勁學校。AA個test只係英文和Math, 考完先知你孩子水平,再比意見和適 ...

我女都有搵AA報學校,佢地個assessment算好貼近現實(另一間大agent就深好多,再叫我女報佢地的補習班)。AA根據我女成績去recommend學校,最後都輕鬆成功入到。我另外自己再報多幾間更top的學校,亦有offer。

作者: myliemama    時間: 24-1-31 16:47

我覺得AA係好老實同客觀,佢地recommend左學校後,都會講埋學校的優點缺點,我再上網做足功課,同埋問埋英國當地朋友,同AA的意見都好似。所以如果考完AA assessment,consultant見左仔仔,覺得間學校唔適合,咁可能你都要多做功課,了解多d學校才決定報名。

作者: TTEE1819    時間: 24-1-31 16:49

myliemama 發表於 24-1-31 16:43
我女都有搵AA報學校,佢地個assessment算好貼近現實(另一間大agent就深好多,再叫我女報佢地的補習班)。 ...

我有搵另一間agent問野,佢地推UKiset比我地.......最後我們無幫親佢,慳二千幾考試費。AA都幫到我們搵岩心水學校,免費。

作者: TTEE1819    時間: 24-1-31 16:58

myliemama 發表於 24-1-31 16:47
我覺得AA係好老實同客觀,佢地recommend左學校後,都會講埋學校的優點缺點,我再上網做足功課,同埋問埋英 ...

但AA有樣唔夠好,佢生意多到做唔切,如果家長好遲搵佢地,佢地安排唔到時間會面和對test。所以當年我地係大概4至5月call佢地,約見面都要排到7月左右。細agent生意少dd, 可能服務快d, 但好學校選擇少d。

作者: beastiebistro    時間: 24-1-31 17:02

有獨家嘅都係AA(H校? T校?),就算你直接揾學校佢都係叫你揾返AA報。呢啲俾得AA做獨家,事實上真係會rely on AA去幫佢screen學生,所以都冇咩法子。你唯有盡量希望考好佢個basic screening test,而佢肯幫你報。
我當年(講緊都五/六年前)幫個仔報H公學嗰時都已經指定係經AA。我報另外兩間係自己報,但係我自己寫信去報H公學,佢回我都係叫我直接經AA報。咁托賴我個仔做佢個assessment冇問題,所以可以順利進行報名程序。但係事實係有人因為AA嘅assessment而報唔到。

作者: BlossomAlmond    時間: 24-1-31 20:23

mandy_ng207 發表於 24-1-31 14:57
好多謝你嘅回覆

Sole agent? 你心儀嗰間學校係唔係D字開頭?咁佢梗係想你報名,冇理由會拒絕你哋喎?中介幫手監考、聯絡學校,都已經可以收你一個中介費幾千蚊。佢哋何樂而不為?
英國唔少學校都有擺啲sample入學試卷喺自己網站,唔難搵,可以搵幾份俾小朋友做吓。

作者: BlossomAlmond    時間: 24-1-31 20:25

另外,你可以參考吓樓上beastiebistrol 嘅網誌,佢好無私咁分享咗好多關於育兒、英國留學嘅資訊,好有用!

作者: Poyau    時間: 24-1-31 21:19

如樓上所言 H校 T校 應要經 AA
另有間 男女C校 建議聯絡 AA
希望通過評估 如願報到心儀學校

作者: mandy_ng207    時間: 24-1-31 21:34

Poyau 發表於 24-1-31 21:19
如樓上所言 H校 T校 應要經 AA
另有間 男女C校 建議聯絡 AA
希望通過評估 如願報到心儀學校

你哋嘅理解正確,謝謝~
我仔仔宜家Y5,我未開始操佢,如果呢刻做assessment 死梗。咁可唔可以揾AA純傾下偈先呢?
雖然保險線嘅學校我都滿意,但朋友話名校升大學真係有優勢,所以都想試吓。

作者: beastiebistro    時間: 24-1-31 21:50

mandy_ng207 發表於 24-1-31 21:34
你哋嘅理解正確,謝謝~
我仔仔宜家Y5,我未開始操佢,如果呢刻做assessment 死梗。咁可唔可以揾AA純傾下 ...
你點都避唔到,點都要搵AA。盡做啦,真係唔得再問佢可以點。

其實佢個assessment都唔係咁難,如果連佢assessment都過唔到,其實都真係應該考慮搵啲保險啲嘅學校。
作者: Poyau    時間: 24-1-31 22:45

你哋嘅理解正確,謝謝~
我仔仔宜家Y5,我未開始操佢,如果呢刻做assessment 死梗。咁可唔可以揾AA純傾下 ...

不用客氣
Sep 2023 Y5 即係 Sep 2027 Y9
Harrow 要今年申請 考 ISEB Pre-test

https://m.facebook.com/story.php/?id=100063684352934&story_fbid=865695045563299

作者: Poyau    時間: 24-1-31 23:03

你哋嘅理解正確,謝謝~

Tonbridge 收生時間表差不多

https://www.tonbridge-school.co.uk/admissions/year-9-entry

作者: Poyau    時間: 24-1-31 23:04

你哋嘅理解正確,謝謝~

Charterhouse 相對較多時間準備

https://www.charterhouse.org.uk/admissions/year-9-admissions/overseas-years-9-10-entry

作者: Poyau    時間: 24-1-31 23:27

你哋嘅理解正確,謝謝~

Radley 亦要今年申請 考 ISEB Pre-test

https://www.radley.org.uk/apply/admissions/

Our entry assessment starts in Year 6, so we encourage applicants to register with us by the start of the Summer Term of Year 5. We welcome registration from birth.

作者: Mrspan    時間: 24-2-2 14:26

貝珠 發表於 23-12-19 18:52
好視乎你目標係幾top 嘅學校,我地都係香港讀國際學校,好明白水平係點。

先講數學,基礎乘數表要背熟, ...

請問可以介紹教creative writing 嘅YouTube嗎?

作者: 貝珠    時間: 24-2-2 16:11

Mrspan 發表於 24-2-2 14:26
請問可以介紹教creative writing 嘅YouTube嗎?

Easy 11 plus

作者: mandy_ng207    時間: 24-3-18 22:36     標題: 回覆樓主:

Update: 最近考左AA screening test, 英文過到benchmark但係數學直程唔合格,因為好多未教,佢話我仔學校嗰啲多數都要補習先會識。AA俾我嘅學校list其實算幾好(唔知係咪氹我開心),又offer 6月尾考多一次睇下數學過唔過到benchmark。
不過我已決定放棄原本想搵AA報嗰間(因是數理強,我覺得仔比較合文科),不過就算考其他都係要補習(暫時自己操)~

作者: sleung2020    時間: 24-3-19 18:40

mandy_ng207 發表於 24-3-18 22:36
Update: 最近考左AA screening test, 英文過到benchmark但係數學直程唔合格,因為好多未教,佢話我仔學校嗰 ...

aa想送你個仔去啲垃圾學校收多啲佣

作者: mandy_ng207    時間: 24-3-19 20:58

sleung2020 發表於 24-3-19 18:40
aa想送你個仔去啲垃圾學校收多啲佣

千祈唔好咁講,我唔想令其他家長誤會,佢哋願意俾多次機會我個仔去考好學校,係我個仔程度唔夠咋。

作者: sleung2020    時間: 24-3-19 21:17

mandy_ng207 發表於 24-3-19 20:58
千祈唔好咁講,我唔想令其他家長誤會,佢哋願意俾多次機會我個仔去考好學校,係我個仔程度唔夠咋。
...

請問邊啲好學校?

作者: mandy_ng207    時間: 24-3-19 21:29

sleung2020 發表於 24-3-19 21:17
請問邊啲好學校?

論壇內公認嘅好學校,你自己睇返討論區便知

作者: 宮二    時間: 24-3-20 04:12

Update: 最近考左AA screening test, 英文過到benchmark但係數學直程唔合格,因為好多未教,佢話我仔學校嗰 ...

別讓agent 打擊自信心
初初試考又未教過正常係會低分
試吓補習會有用

作者: cowmoon    時間: 24-3-20 04:16

我用 AA,我認識嘅親友如果唔係自己報學校嘅都係用 AA,可靠,服務好,我記得除咗有個 top school event 可以一次過 interview 幾間學校,而且當時考 Ukiset 時佢哋仲提議可以係佢哋 office 考(唔收試場費用)。唔覺得佢哋會固意介紹二線學校去收多啲佣。
我孩子係文科人,考咗兩次 screening test 都係數學不合格(主因係唔可以用 calculator - 這是我孩子自己死穴,我另一親友小朋友同考 screening test 數學卷差不多滿分)。幸好孩子係報讀 Y12 而A-level 只選文科不選 Maths,而English paper 又真係好高分,所以過到關。
每一位學生都可以重考 screening test 一次,而且會供應 syllabus 溫書,還有幾個月好好準備,也可以趕及補習急救,加油。

作者: 貝珠    時間: 24-3-20 08:17

係香港,讀國際學校,數學唔合格,不意外

自己跟返三幾個月,會進步好多

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5