教育王國

標題: 入IS可唔可以讀好中文??定係先入Local School然後轉IS? [打印本頁]

作者: ynwa97    時間: 23-10-24 18:31     標題: 入IS可唔可以讀好中文??定係先入Local School然後轉IS?

我哋個plan係想小朋友喺香港讀到小學畢業,然後升中學時考慮移民外國或Send去讀BoardingSchool。

我哋都係外國返嚟,比較鍾意外國教育文化,因為會多注重小朋友全方面發展,功課壓力又唔會太大 (more group projects, encourages critical thinking plus better overall sports and extra-curricular activities )。我哋唔太鍾意香港嗰款比較死板/注重默書和考試分數/背答案/多功課和要補習 "just to keep up" 嘅教育文化。

但係同時間我哋想小朋友學好中文,打好基礎。底線係離開香港時、要識睇報紙,可以用普通話溝通(廣東話我哋會喺屋企自己同佢講),作文方面希望可以寫得出short story。

想請教一下小朋友IS 用家:有冇邊間reputable IS 係可以讀到小朋友中文水平等同其他average/above-average 嘅local school 小學生一樣(當小六年級計)?如果唔得、加少少補習(i.e一個禮拜一兩堂)可唔可以做到?

我另外一個諗法就係:先送小朋友去讀local school。如果太辛苦讀唔成或者唔鍾意,遲啲就插班轉去讀IS。請問咁樣插班會唔會好難入?(小朋友有 FP,我哋兩位家長都可以算係 native level English,有信心在家中可以train小朋友到 native/near-native level)。

依家小朋友未入幼稚園,但係因為報邊間幼稚園都會好影響小學入學係去IS定係local school,所以都要快做決定選邊條路…

作者: penp0319    時間: 23-10-24 18:39

可以考慮基信小學,跟UK課程,中文和數學行local 課程,小朋友可以打好中文基礎,有FP 轉IS, 並不難!

作者: chanti    時間: 23-10-24 19:36

ynwa97 發表於 23-10-24 18:31
我哋個plan係想小朋友喺香港讀到小學畢業,然後升中學時考慮移民外國或Send去讀BoardingSchool。

我哋都係 ...
SIS, ISF !
作者: Youweird    時間: 23-10-24 21:14

说点我个人经历:

首先,理想中的双母语绝大多概率是无母语,即没有一个语言可以达到母语标准

其次,去了没有中文的环境,中文很快忘记
作者: ol_bb    時間: 23-10-24 21:22

penp0319 發表於 23-10-24 18:39
可以考慮基信小學,跟UK課程,中文和數學行local 課程,小朋友可以打好中文基礎,有FP 轉IS, 並不難!
...

唔介意校舍細,基信幾好,性價比高!

作者: dr.gigiwong    時間: 23-10-24 22:27

回覆 ol_bb 的帖子

(Chinese International School,CIS滿足曬你要求

作者: Erminator    時間: 23-10-24 22:53

ol_bb 發表於 23-10-24 21:22
唔介意校舍細,基信幾好,性價比高!
我相信樓住目標係可以學到真正中文嘅國際學校或差不多教育理念嘅私校,或tier1 local school, 即係又可以學到local school 中文,但英文水準亦達到之後外國升學水平,加上本身學校聲譽係外國亦有認受性。
同樓主差唔多背景嘅家庭其實好多,係外國讀書但係香港從事嘅工作需要一定程度中文(普通話)水平,所以希望下一代可以從小打好中文基礎,但亦想有外國式教育。

如以上推論與樓主所要求吻合,及學費唔係最重要因素,以下是個人見建:

IS: CIS (limited space in Reception Yr), CDNIS (but its bilingual program is still relatively new, hence not fully proven), SIS (if you doesn’t like ISF for whatever reason)

Private school: ISF (probably the highest level in Chinese, but some  parents may not like it ), CKY (many view it as a comparable alternative if they can’t get into the local school of their choice.

Local school: DGS, DBS, SPCC, SPCS, MSS, SSC (a school of its own tier) and etc.

Of coz there are many other great schools in HK, but they may have their own shortfall in certain area.  Anyway, you always need to precisely define what sort of Chinese proficiency you want your child to achieve and how much you could afford to lose on the other end.  Just know how to read and speak isn’t precise enough.  

作者: mandy_ng207    時間: 23-10-25 16:19

Youweird 發表於 23-10-24 21:14
说点我个人经历:

首先,理想中的双母语绝大多概率是无母语,即没有一个语言可以达到母语标准

雖然我的孩子還小,但我完全同意你的看法。而且母語是純英語的孩子學歐洲語系是比較容易,跟「雙母語」的孩子還是有一點分別的。

作者: 964000    時間: 23-10-26 07:52

我哋都係 ...

如果都打算去外國,又鐘意外國教育文化,我就唔會為了學幾年中文而入本地小學,我頂唔順個D成疊通告,幾時換季用咩顏色髪夾都要管,浪費太多時間在測驗考試(起碼一年用了2/3個星期時間考試週,人地IS term break 就去玩增廣見聞),而且小朋友會比較內歛怕錯欠自信(這個看自己小朋友性格,因為已經內歛唔想再內歛)連家長我自己自信都高埋參予了很多家長活動。
仲有課程內容,又通識科而家又話人文科甚麼,到時又多一咋野背。
如果你打算家中keep native English level, 必然重英輕中,到時跟學校中文課程實辛苦,小朋友只會告訴你憎中文,可能高小已頂唔順呈分出國/轉IS,到時都係要自己keep中文,分分鐘已慣咗家中說英文大D連中文都唔講,咁到時中文都好難keep.
其實我女在English heavy IS現高小都可以學到廣東話流利,用普通話溝通到,寫到短文(但冇乜文采同成日google translate), 但未識睇報紙,不過你在LS小學英文程度又會低D(尤其writing方面),我就唔會為了學中文而miss了我可以比最好的童年佢,我小朋友在IS幼稚園和小學,可以話幼稚園初小係最開心的日子(家長也是當然參予率高),miss 咗的人就唔會知自己miss了甚麼,對小朋友性格發展也很好,現在高小有班自細一起長大的同學好開心,就算將來分開都會保持聯絡的,好多大學又再遇返。

作者: beastiebistro    時間: 23-10-26 10:45

我哋都係 ...
我自己三個小朋友嘅經歷/舖排應該同你希望做嘅一模一樣,我係日誌有詳細記載,你可以睇睇有冇參考價值。(我自己都係boarding school graduate,太太都係外國回流)

我嘅舖排係先讀local幼稚園/小學/中一,再去英國寄宿,原因喺日誌有記載。雖然我小朋友嘅中文唔可以話超強,但係絕對可以應付日常需要。睇報紙雜誌小說冇咩問題,而家三兄妹喺英國更加係如魚得水。

當然我同小朋友係幸運嘅,我哋入到我認為最好最適合嘅local學校,完全有晒你講嘅(more group projects, encourages critical thinking plus better overall sports and extra-curricular activities ),所以turns out我嘅選擇啱晒我要求。

我個人認為呢個舖排係最好嘅。(當然depends on which local school)

作者: Radiomama    時間: 23-10-26 12:15

beastiebistro 發表於 23-10-26 10:45
我自己三個小朋友嘅經歷/舖排應該同你希望做嘅一模一樣,我係日誌有詳細記載,你可以睇睇有冇參考價值。( ...

你們是人生勝利組喎,未必個個細路都行到。同係「旺角體藝」學校,也有在小學時已讀得好吃力的。

作者: beastiebistro    時間: 23-10-26 13:08

Radiomama 發表於 23-10-26 12:15
你們是人生勝利組喎,未必個個細路都行到。同係「旺角體藝」學校,也有在小學時已讀得好吃力的。
...
都係嘅,我認我好彩㗎。不過我見同樓主背景、期望都相似,所以分享下。
作者: 964000    時間: 23-10-26 15:10

beastiebistro 發表於 23-10-26 10:45
我自己三個小朋友嘅經歷/舖排應該同你希望做嘅一模一樣,我係日誌有詳細記載,你可以睇睇有冇參考價值。( ...

如果學中文係first priority不容有失,咁就真係先local school穩陣d, 細節可能不是最重要,所以樓主都要睇吓自己priority先決定到。

作者: kooliestgirl    時間: 23-10-26 17:21     標題: 回覆樓主:

我小朋友在local private school完成3年班,但我諗佢實際中文程度得1年班,已經係happy school都唔太應付到,所以轉去IS,由於爸爸唔識中文,所以有爸爸在時主要講英文,但我同佢keep住講廣東話,所以聽講無問題,但讀寫真係攪唔掂,可能真正bilingual 的小朋友真係要好醒目。

作者: Erminator    時間: 23-10-26 22:36

...
旺角體藝學院其實係上到中學先真正開始需要外援,因為小學上去果班通常都係讀書音樂為主。間學校越來越走國際化路線,不過始終受EDB限制同埋又教得到咁深,啲小朋友其實都係忙於補習,真係唔係個個受到。佐敦體藝就更上一層樓,啲學生25歲前係無敵。其實到最後,你要define什麼是讀好中文,同埋讀好什麼中文,因為每間學校都有自己定位。
作者: Radiomama    時間: 23-10-27 06:13

要好似beastiebistro 三個孩子一樣先讀local 神校打好一定中文基礎、又同時有快樂童年,真係要睇家庭和小朋友的能力。自問無這個條件,所以當年由bilingual 幼稚園完成k2就轉讀國際學校讀year 1, 一直到考完IBDP畢業才去外國唸大學。

我家孩子的中英文在IBDP都係group A, 即係native/near native, 但其實中文好「渣」,會聽會講(both 普通話及廣東話)、讀ok, 但寫最差。考完試就已經冇再掂中文啦。

行邊條路是互動的、邊行邊修正、要搵啱自己孩子嘅路。

作者: Radiomama    時間: 23-10-27 06:18

P.S. 從來冇見過補習能夠提升小朋友的中文程度,所以不要太早行這一步。

作者: Erminator    時間: 23-10-27 08:01

Radiomama 發表於 23-10-27 06:18
P.S. 從來冇見過補習能夠提升小朋友的中文程度,所以不要太早行這一步。
非常同意,中文補習當幫下溫習學校中文課程就ok,千祈唔好以為學校中文少,外補會有好大幫助。以前外國讀書,見有同學逢星期六去唐人街上中文班,話自己已經讀緊中五課程,但其實都只係聽得明,讀讀下都要諗吓個字點讀,寫就小學程度,不過都好過冇。所以點解果幾間bilingual IS咁受本地家長歡迎,因為冇local school咁chur,避免咗個小朋友無端端上山8日練功
作者: Moonlight819    時間: 23-10-27 10:12

...

其實幼稚園或小學讀local school應該已不算是人生勝利組,-來IS的lower school是其培養小朋友學習的精髓,二來local school 讓小朋友缺少了應有的快樂童年。

作者: Radiomama    時間: 23-10-27 11:01

Moonlight819 發表於 23-10-27 10:12
其實幼稚園或小學讀local school應該已不算是人生勝利組,-來IS的lower school是其培養小朋友學習的精髓 ...

「有些」小朋友和家長在local school 一樣可以無憂無慮、愉快地學習的;我所指的「勝利組」就係這意思。

作者: beastiebistro    時間: 23-10-27 11:19

Radiomama 發表於 23-10-27 11:01
「有些」小朋友和家長在local school 一樣可以無憂無慮、愉快地學習的;我所指的「勝利組」就係這意思。
...
local school = 缺少快樂童年,太過非黑即白喇...
作者: mandy_ng207    時間: 23-10-27 14:15

樂見高手分享,唔同小朋友嘅成長經歷大概可給樓主一些insight
但我始終關心的是first language的問題
樓主所寫「有冇邊間reputable IS 係可以讀到小朋友中文水平等同其他average/above-average 嘅local school 小學生一樣(當小六年級計)?」
係咪有些自相矛盾?
像Radiomama的孩子到了高中都係中文native/near native group,中文能力不會太差,但係應該未去到「等同其他average/above-average 嘅local school」,而且孩子first language明顯是英文,中文考完試就「唔再掂」了。
選local school係以Chinese as first language作目標
選IS係以English as first language作目標
我有無理解錯?
至於有無學校真係可以做到double first-language?我諗就算學校有咁嘅課程,都要小朋友好有天分才可以。

作者: beastiebistro    時間: 23-10-27 14:52

mandy_ng207 發表於 23-10-27 14:15
樂見高手分享,唔同小朋友嘅成長經歷大概可給樓主一些insight
但我始終關心的是first language的問題
樓主 ...
都唔一定。我小朋友肯定係英文比中文強(講緊喺local school讀緊嘅時候),好多時playground language都係英文(或者中英夾雜偏英)。

你問我,如果一定要定義,我啲小朋友係英文first language,但係中文程度係足夠睇報紙/雜誌/小說。雖然去晒英國寄宿,但係返嚟香港都會買少量中文書帶過去睇。

老實講,我自己都係讀完local school,中二去咗英國寄宿十年。其實我會話我自己都係英文比中文強,你睇我留言會唔會話我中文係second language呢?

我認為小朋友最後咩係first language係睇家庭教育,或者邊間local school都有啲關係。

作者: Radiomama    時間: 23-10-27 15:48

beastiebistro 發表於 23-10-27 14:52
都唔一定。我小朋友肯定係英文比中文強(講緊喺local school讀緊嘅時候),好多時playground language都係 ...

除咗家庭教育、學校質素會影響一個小朋友的中文/英文能力外,孩子自身的興趣和天份也有影響。

我的孩子對語文學習是零興趣,所以完成中學階段的中文已經是達到目標,使用與否是佢未來的發展需要,我不管了。至於英語,是他的日常、學習、社交需要,所以絕對冇問題。

你的大孩子語言能力超強,所以學那種語言均得心應手,我會評為可遇不可求,絕對是勝利組之中「天才」的那一位。

其他家長在要求子女達到雙語,甚至三語的目標時,也應該客觀地分析孩子的能力,有時不只是看學校因素。

作者: beastiebistro    時間: 23-10-27 16:11

Radiomama 發表於 23-10-27 15:48
除咗家庭教育、學校質素會影響一個小朋友的中文/英文能力外,孩子自身的興趣和天份也有影響。

我的孩子對 ...
啱嘅。我講大仔講得多啲,兩個女唔係阿哥嗰仲人。不過起碼啲女都睇得掂報紙/雜誌,買中文書拎返去英國都包括佢哋㗎。
我就係知道佢地唔係阿哥嘅料子,所以我對佢地local school成績平常心。中游已經好滿意,亦冇補習,所以佢地童年都係快樂渡過。

有時讀local school變得唔快樂源自家長嘅要求。只要可以睇開,接受成績唔一定要頂級,其實咩學校都可以愉快。

我非常同意家長應該因應小朋友能力,客觀地去制定合理期望/目標。

作者: kooliestgirl    時間: 23-10-27 17:14

beastiebistro 發表於 23-10-27 11:19
local school = 缺少快樂童年,太過非黑即白喇...

同意,我小朋友讀local school 的幾年都過得很開心,不過可能主因係父母比較佛系

作者: ynwa97    時間: 23-10-30 22:06

Thanks for all the insightful comments!

On balance, after reading your posts and some further research I'm leaning more towards IS schools with slightly stronger Chinese teaching.

LS just seems too demanding on the child at such a young age academically that they may not get to fully enjoy it (assuming the kid is actually able to get into a 神校 or a semi-decent LS in the first place...).

Onto the practical side of things, regarding CIS/CDNIS/ISF/SIS:

What are the chances of an average kid (with good English) getting into these schools without a debenture/capital note or sibling or alumni status?

I've also heard some pretty negative things about ISF KG - what are people's thoughts?

作者: 964000    時間: 23-10-31 09:15

Radiomama 發表於 23-10-27 11:01
...

作者: 964000    時間: 23-10-31 09:46

ynwa97 發表於 23-10-30 22:06
Thanks for all the insightful comments!

Good thinking.
For ISF its vibe is more local school than IS, it’s popular among mainlanders due to its high Chinese level and it’s getting more difficult to get in now because of the 高才通influx. However its Chinese level hence efforts demanded is probably too high for your expectation. I knew at least 3 kids who left ISF because of the stress esp in Chinese.
The chance for a kid with good English and foreign passport to get into CDNIS is pretty high, for SIS and CIS you will need a bit of mandarin.  The other to consider is VSA, but probably need to get into Vic kinder first to get priority. As a back up you may consider KCIS which teach high level of Chinese too. At the end it’s still the kid’s interest and family language predisposition to determine the outcome of Chinese learning.

作者: Moonlight819    時間: 23-10-31 11:51

964000 發表於 23-10-31 09:15

同意,很多小朋友在LS也有愉快的童年。

其實我之前所指的也是這樣,不是說LS -定沒有快樂童年,但IS的教育理念和過程始終和LS分別很大,例如在小息可以自由各自選擇玩自己喜歡的球類活動,午餐到學校cafeteria 選擇自己喜歡即時整的餐(不是LS已安排的ABCD餐),很多時邀請圖書作者為同學解說圖書,最近小朋友學校邀請了草間彌生帶埋真跡過來給同學參觀解說,全校大型的Halloweenparty 等,除了幼稚園,-般傳統的中、小學也較為少舉行;PE堂有游泳堂,音樂堂也不是只唱歌,每人可選自己喜歡的銅管或木管等樂器有教師教導,還可以免費借樂器在家練習,中學也少功課,沒有測考,但識的字和東西比我這個讀完大學的人還多,細個讀LS的我有時也想如果當年我也可以讀IS就好了!

作者: 964000    時間: 23-10-31 13:46

Moonlight819 發表於 23-10-31 11:51

其實我之前所指的也是這樣,不是說LS -定沒有快樂童 ...

作者: beastiebistro    時間: 23-10-31 14:46

964000 發表於 23-10-31 09:15

同意,很多小朋友在LS也有愉快的童年。
先講清楚我唔係嚟IS呢邊踩場,亦冇講過IS唔好。只係睇見有家長心目中嘅舖排同我現實做咗嘅嘢不約而同,(而我對我哋家庭選擇亦非常滿意)所以分享下經驗啫。

With all due respect,覺得爸爸就唔知小朋友喺學校做咩,或者對小朋友教育問題冇咁上心,就絕對係膚淺嘅睇法。我作為父親,喺育兒路上付出嘅時間心力同埋投入程度可能好多媽媽都比唔上。

真正知道我背景嘅,就會明白我其實好清楚IS同LS學校嘅運作情況,我選擇LS係with my eyes wide open,完全唔係冇玩過就唔知嘅狀態。不過我唔係嚟撩交打,講完就算數。

最後補充,唔同小朋友/唔同家庭有唔同需要/唔同考慮。有啲可能適合IS教育,有啲可能需要LS教育。喺呢邊嘅家長可能唔係咁接受到兩種(IS或者LS)都可以提供到好嘅愉快嘅教育,which is fine。

作者: 964000    時間: 23-10-31 15:01

beastiebistro 發表於 23-10-31 14:46
先講清楚我唔係嚟IS呢邊踩場,亦冇講過IS唔好。只係睇見有家長心目中嘅舖排同我現實做咗嘅嘢不約而同,(而 ...

我講緊自己爸爸啫,講親呢啲都要比較,比較親都麻煩,我都係delete
費事小紅書又copy and paste

作者: Erminator    時間: 23-11-3 10:36

ynwa97 發表於 23-10-30 22:06
What have you heard about ISF Kindy?  Quite interested to learn more as I hear some parents prefer sending kids to the Academy without going thru its kindy.  My neighbour's kids also go to ISF Kindy, so far his comment has been quite positive.  But as others have mentioned, the school has quite some local school element, but overall teaching approach is quite IS, may be like CKY but more IS vibe.  
Despite it is getting more difficult to get in now, it shouldn't affect local family much as the school seems to have certain split among PTH, Eng and Cantonese speaking family.  

作者: yianleen    時間: 23-11-8 11:22

成日以為讀local school就係悲慘人生, 實際上唔一定呀。
我地讀完國際幼稚園之後讀local school, 因為國際學校學生既中文完全唔得, 唔係教學問題, 而係成個氣氛、同學、環境係令小朋友唔會鐘意中文, 所以決心叫佢地由頭學起, 一個個中文字、成語逐個記。

如果唔打算移民, 長住香港, 睇唔到小朋友可以點樣避開中文。
從小就放棄認真學中文, 長大後搵工所有written test都過唔到, 害左佢。

作者: yianleen    時間: 23-11-8 11:23

回覆 beastiebistro 的帖子

你揀果條路我都好認同呀!
作者: Cusausa    時間: 23-11-8 11:33

其實香港有好幾家着重中文既國際學校/PIS,我見學生既中文唔一定比個本地學校弱,好睇屋企(同學校)擺幾多心機/資源落去… 不過都係echo大家既講法,各個家庭有唔同嘅需要黎決定啦 :)

作者: 7jai    時間: 23-11-8 11:52

yianleen 發表於 23-11-8 11:22
成日以為讀local school就係悲慘人生, 實際上唔一定呀。
我地讀完國際幼稚園之後讀local school, 因為國際 ...
..........
作者: yianleen    時間: 23-11-8 22:40

回覆 7jai 的帖子

I think you're missing the point. The question in this thread is "Does attending IS help children master Chinese well". It's not comparing the pros and cons of learning at IS vs. local schools.

So, I just want to say that learning Chinese at IS is totally ineffective because the environment does not enable them to speak/write/learn/use/understand Chinese well. 緣木求魚。

Even for my close friends whose kids go to CIS and ISF, I have never heard them speak Chinese or read Chinese books. Just by observations.

作者: grace_2022    時間: 23-11-10 11:07

請問如何睇到相關日誌?謝謝

作者: beastiebistro    時間: 23-11-10 11:30

grace_2022 發表於 23-11-10 11:07
請問如何睇到相關日誌?謝謝
你click 我個名應該可以去到我個page,如果唔得試吓加我做好友。
作者: chingyu    時間: 23-11-12 08:30

如果想小朋友識講/寫中文,我十分贊成 beastiebistro 以上呢個舖排。
中文係難,尤其要識得寫。我小朋友讀過一年國際學校,雖則該學校稱注重中文,但根本做唔到學好中文。

無免費午餐,亦不能得一想二。若果細時唔花多少少時間投入中文語境,很難學得好。

香港長大的小朋友,幼稚園係有外籍人士的,父母英文唔差,當然滲入很多英文嘅元素,聽英文歌、睇英文卡通片、參加一些外籍人士舉辦的課外活動,佢哋英文程度都係高,亦都傾向講英文。 之後,初中就返去外國讀書,更加唔使擔心佢哋學唔好英文。

我接觸過兩位小朋友讀一間中文直資happy school,  中英文課程內容係好的,但學校就過於寬鬆。兩位小朋友中英文都唔係好掂。 有時學校太寬鬆,整體學習氣氛太hea,默書只有簡單要求,功課亦都冇嚴格要求。 結果就係,就算佢哋母語係廣東話,我見佢啲中文字都非常弱,小五/六,基本上個個字都唔識寫,英文亦都差。佢哋呢個例子,簡直係雙失。

作者: Moonlight819    時間: 23-11-12 11:17

回應樓主:「先送小朋友去讀local school。如果太辛苦讀唔成或者唔鍾意,遲啲就插班轉去讀IS。請問咁樣插班會唔會好難入?」

今時今日,你想插班好的IS -定難,有些reputation的IS幼稚園mass intake已超過千幾人,未計siblings 和staff 子女,大部分有foreign passport,所以中途才插班好的肯定不易;而且教我看到樓主也不太喜歡LS的傳統教育,我建議可以選間重視中文教育的IS(不少IS中文有分不同程度的班學習),如覺得不夠可加少少補習,當然不可以太貪心,英文已超過LS很多而中文又要一樣程度,我現在小朋友也就是這樣,覺得不錯。

作者: glo000    時間: 23-11-13 08:49

我同意beastiebistro的安排,因我大女一樣都在top tier LS再轉IS/UK boarding, 打好中英數基礎,之後點轉都唔怕,受小學氛圍影響,努力勤奮的性格早已成形,到中學自己會努力。

依家到我4歲細女,我都唔想煩,一開始怕local 大壓力,要跟默書功課,比細女由N轉去IS Kindergarten, 讀左一年發現細女同我都比較鐘意有guidance 的教學摸式,所以襯佢仲細轉返去LS K1,依家間LS幼稚園好好,老師教得仔細,英普粵分三個老師同一課室一齊上,課後學校提供教具比父母同小朋友玩,細女每次都好似收禮物咁,玩兩次就學識,學得好快,上年仲覺得佢係文盲,依家轉左兩個月都追返晒,LS係有佢方法教中、英、數,但呢個方法只限於Top tier 學校,因為仲可以keep住英文native 情況去學中數,我都覺得英文好重要但中文更難學...無奈下我安排先返LS先,暫時覺得LS小四, 小五前都係開心的。

作者: yianleen    時間: 23-11-13 10:45

回覆 glo000 的帖子

我地都係, 讀完international再轉返去local, 發覺小朋友有時太無guidelines係會迷失, 同學之間亦都普遍缺少學習動力、鬥心,因為無咩明確目標。

Local school雖然要求高啲, 但如果小朋友資質ok, 係唔會太辛苦的, 而學到既中文亦都係一輩子受用。讀到五年班,已經睇得明明報、阿濃、王文華小說,算係唔錯(雖然都要迫下氹下先肯睇 )

至於英文,由於一路上由playgroup到幼稚園都係讀IS, 即係頭6、7年都以英文為主,所以小朋友都講到close to native的英文,同IS學生無咩分別。宜家啲小朋友太多方法學語文, 其實Netflix, Disney, Podcast, audio book都幫助好大。我女英文亦睇得明Anne of Green Gables, CS Lewis, Rick Riordan呢啲書, 仲要係全班同學都鐘意睇, 會互相交換小說睇, 所以證明唔係個別小朋友, 而係好多人都做到。

每個家庭要求不同,大家都係share下不同的教育模式

作者: glo000    時間: 23-11-13 12:09     標題: 回覆樓主:

原本我把心一橫送細女去IS我就唔洗煩,仲可以成日遊山玩水,想飛就飛,但係過左年幾,見到家姐在IS的情況令我開始擔心妹妹由細上唔知會群埋邊班人一齊玩,IS係好自由,自由到成間學校由band 1 到band 5學生都有,有數學不停攞獎的資優學生,到上堂無心向學不停打機都有,識幾個大學生由ESF上Cambridge, 佢地係中間轉去UK GCSE Alevel再上,性格都係好乖好可愛,所以都唔可以講邊度好。

在IS自己唔上心,老師理唔到,會一路差落去,我女講有IS同學可以上堂睇衫買名牌袋...返學噴香水,讀左半年IS,可能疫情關係IS好多好老師走左,問功課d老師都懶到求其答,見家長,成班老師10個8個都係hea 答,改文等三個月都未派返,派返都係寫幾粒字話good job...如果咁樣係開心學習我無野好講...一開關我女自己主動話要去英國讀書。

大少少到中學會自己揀朋友,在LS長大我見到d同學偏向鐘意同勤力樸素學生做朋友,IS都有好朋友但只會閑話家常,d女同學去行街買化妝品佢答唔上咀,好難好fd,以上真心LS轉IS又轉到LS用家分享,度度都有叻人,只係我怕我無心力在IS自由的國度又想學術強基礎好又想唔洗跟功課不外補...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5