教育王國

標題: 九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL) [打印本頁]

作者: melaka    時間: 23-8-10 21:38     標題: 九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)

如題,兩個offers,唔知點揀。

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習時間不足,冇請姐姐,太太右眼視力衰退、冇工作兼poor time management,家在深水埗區, 比較近陳守仁。將來都係考慮深水埗及油尖旺區中學,唔考慮其他區中學。除非入到神校,否則唔會搬家。

小學概覽2022 - 陳守仁 (TSL)  小學概覽2022 - 九龍塘宣道 (APS)
TSL: 中學學位分配結果 (最後更新於 20/ 7/ 2023)
APS: 2020/2022年度本校98名小六級生升中派位
(以下對比資料不斷更新)

中文:TSL 6年普教中。ASP不是普教中 (from
普教中小學概覽)

英文:TSL依據校本課程制作課本。 APS用書單上的書

其他外語:TSL學生可選日文, 西班牙文, 法文。  APS無此要求。

測驗考試:TSL 1測2考。  APS 3考 (小學概覧2022提供)

課堂時間:TSL 8:10am-3:30pm (8堂) (小學概覧2022提供)
                   ASP 7:40am-2:30pm from 小一新生須知2023
                   ASP 7:45am-3pm (9堂) (小學概覧2022提供)

學費(9/2023): TSL HK$20,500 (*pending EDB’s approval) (由網友提供)                                                    TSL HK$19,800 (小學概覧2022提供)
                             APS HK$59,450 (小學概覧2022提供)

總面積:TSL 4k sq m (有恒温泳池,有户外攀石牆)。APS 7k sq m (但無泳池....)

興趣班:
APS小一要全民接觸樂器,小二已可退出樂器訓練揀唱歌組。想有嘢玩可以參加合唱團/詩班,免費。學校從來冇強制考級。只係會主動提供各種音樂資訊例如考級、演奏會、比賽等等。真係冇興趣嘅可以無視 (由網友提供)
TSL下午堂係功課堂、eca堂、校隊訓練,放學後可以再直落課外活動班或校隊至5pm,泳池係開設水上運動訓練,唔係普通泳隊比賽 (由網友提供)

作者: merrypris    時間: 23-8-10 22:10

宣小,小朋友讀得好開心

作者: hkcsty    時間: 23-8-10 22:31

又嚟!近果間啦
作者: CamilleLily    時間: 23-8-10 22:59

係!APS最近真係好hit!樓下已有幾篇VS APS可參考下。

學費有無壓力?陳守仁一向係平靚正之選。淨學費二萬vs六萬但APS仲有學樂器同校車條數。
音樂有無興趣?宣小樂團出名強(但非強迫一定要學同考級)。
宗教?一間有一間無。
外語?印象中陳守仁要學third language,都幾抵,哈哈
校舍?宣小真係好細….
成績?宣小較優勝,但陳都唔錯,兩間都無中學,都係要努力再努力。目標中學係咩?

作者: melaka    時間: 23-8-11 02:23

回覆 CamilleLily 的帖子

TSL學習外語可選: 日文, 西班牙文, 法文  TSL總面積4k sq m (有恒温泳池,有户外攀石牆)
APS總面積7k sq m (但冇泳池....)

作者: 寶力加    時間: 23-8-11 07:34

我朋友個女已經上緊小一適應班,仲未揀定?

作者: CamilleLily    時間: 23-8-11 10:30

回覆 寶力加 的帖子

或者call waiting呢,音樂椅一直轉。平心而論,呢兩間都算有可比性既。

作者: sandra1004    時間: 23-8-11 10:55

melaka 發表於 23-8-11 02:23
回覆 CamilleLily 的帖子

TSL學習外語可選: 日文, 西班牙文, 法文  TSL總面積4k sq m (有恒温泳池,有户外 ...

甘aps大間好多喎

作者: Liverbird    時間: 23-8-11 11:32

sandra1004 發表於 23-8-11 10:55
甘aps大間好多喎

點解睇外觀我覺得TSL大啲嘅?(emoji)

作者: Liverbird    時間: 23-8-11 11:40

學費 APS HK$59,450 vs TSL HK$19,800

如果錢唔係問題,或者諗同學家庭背景可能都有少少分別,APS仲要學樂器,一年洗費可能要 10萬。2間都係好學校,都無中學,係唔易做決定。

作者: ngyeungbun    時間: 23-8-11 11:45

兩間差唔多, 個人會揀TSL, 性價比高, 又近家
作者: lflxl    時間: 23-8-11 15:06

APS只係小一要全民接觸樂器,如真係唔鍾意小二已可退出樂器訓練揀唱歌組。想有嘢玩可以參加合唱團/詩班,免費。學校從來冇強制考級。只係會主動提供各種音樂資訊例如考級、演奏會、比賽等等。真係冇興趣嘅可以無視。

學術方面中文主導但重視中英數全面發展,有課後補底支援。

作者: Grandplace    時間: 23-8-11 16:07

會唔會考慮到中學?2間學校的中學網唔同。
2間學校成績差唔多,但音樂APS是很出色。對,學校沒硬性規定考級。但普遍都考到很高級。未讀過覺得學生會很大壓力,其實大部分都是輕易做到。
作者: boboapril    時間: 23-8-11 19:25

為何要highlight 太太冇工作兼poor time management ….

作者: button822    時間: 23-8-11 23:48

TSL 讀到小六個個英文都非常presentable,口音係好自然好好聽,學生非常習慣做group work and presentation. 下午堂係功課堂、eca堂、校隊訓練,放學後可以再直落課外活動班或校隊至5:00,如果住得近係非常方便。
新泳池係開設水上運動訓練,唔係普通泳隊比賽

作者: Jean1769    時間: 23-8-12 00:10

兩間咪差唔多,都係果類型,咪揀間近既,仲要又平d

作者: melaka    時間: 23-8-12 07:18

回覆 寶力加 的帖子

我個女都啱啱上完APS適應班, 兩日前TSL先通知waiting有位去要留位註冊
作者: melaka    時間: 23-8-12 07:43

回覆 Liverbird 的帖子

經歷過York呢D咁商業化嘅幼稚園洗禮, 我會特別小心, 所以錢絕對係我嘅一個考量因素, 我每月好多家庭支出, 每一蚊都要慳住用. 我估算過APS學費, 書簿費, 校服, 雜費, 餐費, 家校來回交通費 及零用錢, 一年太約都9萬. 仲未計由老師搞嘅興趣班費用 (Sister聲稱唔關APS事APS冇迫學生一體一藝.....)
作者: melaka    時間: 23-8-12 07:50

回覆 boboapril 的帖子

因為太太堅持自己接送女兒上下課, 但又個女瞓到最後一刻先叫醒個女, 早餐都食唔好就揸車趕去學校
作者: hkcsty    時間: 23-8-12 08:03

已經有答案啦!aps 貴好多
作者: boboapril    時間: 23-8-12 08:18

But APS is better.  Choose APS la 中文又好d.  

作者: Chan2015    時間: 23-8-12 10:27

經濟有考慮就陳守仁啦,雖然APS 再叻D

作者: CamilleLily    時間: 23-8-12 10:37

回覆 hkcsty 的帖子

係,答案呼之欲出。
如果升中成績,兩間都好(三私一直不是浪得虛名)。
當然APS成績再亮麗d….視乎你覺得是否需要為果「好少少」付出多些金錢時間。

APS學樂器應該不是強迫,考級之類似乎多為家長自谷。
但又咁諗入左間音樂強既學校唔參加樂團似乎有些可惜,除非小朋友完全無興趣啦。
樂團學既除左音樂,仲有團體合作,不同年級同學既相處等等。

感覺樓主其實已有想法,會否係同太太意見分歧?

我覺得…呢方面邊個負責跟功課就邊個最終話事,兩公婆傾下,清楚傾好就不要事後互相埋怨怪責。

作者: jennylady    時間: 23-8-12 11:03

melaka 發表於 23-8-12 07:43

經歷過York呢D咁商業化嘅幼稚園洗禮, 我會特別小心, 所以錢絕對係我嘅一個考量因素 ...
錢係考慮範圍就TSL 啦,一年真係洗少好多。同埋太太好好傾下
Full time mom 好應該全力照顧好個女
如過我係full time mom, 仔女一定更上一層樓

作者: melaka    時間: 23-8-12 11:39

CamilleLily 發表於 23-8-12 10:37
回覆 hkcsty 的帖子

係,答案呼之欲出。

太太都好buy TSL學生英文非常presentable, 但因為個女非常容易受外在環境或同學影響,太太比較擔心個女在TSL相對開放嘅教學環境會越來越活潑難教,成續會變差。
太太又擔心TSL每星期會有好多勞作或其他剪貼習作要佢幫個女做。

利申: 爸爸勞作手藝OK, 無奈社畜工時長....

作者: jennylady    時間: 23-8-12 11:56

melaka 發表於 23-8-12 11:39
太太都好buy TSL學生英文非常presentable, 但因為個女非常容易受外在環境或同學影響,太太比較擔心個女在T ...
TSL 絕對唔係happy school , 無需擔心太過活潑。發覺太多家長相信直資的包裝。
既然TSL 近屋企(太太無時間觀念),學費又係考慮因素,就TSL 啦
APS 雖然係好d 但TSL 考中學的成績都不錯。

作者: fishball_cream    時間: 23-8-12 12:44

太太都好buy TSL學生英文非常presentable, 但因為個女非常容易受外在環境或同學影響,太太比較擔心個女在T ...

TSL 勞作不是太多、又不佔分。而且、上到小學,家長可訓練慢慢比小朋友負責多啲。
至於,time management , 讀那一間小學都要重新整理一下方針。

兩間都是好學校,happy problem (emoji)

作者: melaka    時間: 23-8-12 12:47

Grandplace 發表於 23-8-11 16:07
會唔會考慮到中學?2間學校的中學網唔同。

考慮深水埗及油尖旺區中學,唔考慮其他區中學。除非入到神校,否則唔會搬家。

TSL: 中學學位分配結果 (最後更新於 20/ 7/ 2023)

APS: 2020/2022年度本校98名小六級生升中派位 (兩年先公佈一次?)

作者: fishball_cream    時間: 23-8-12 12:48

Tsl 來年學費

HK$20,500 (HK$2,050 per month for 10 installments  )(*pending EDB’s approval )

作者: manto216    時間: 23-8-12 13:08

melaka 發表於 23-8-12 12:47
考慮深水埗及油尖旺區中學,唔考慮其他區中學。除非入到神校,否則唔會搬家。

TSL: 中學學位分配結果 (最 ...
20-22係1年, 如果淨係考慮深水埗或油尖旺中學,tsl 又近屋企嘅, 又會從經濟上來看,咁正常應該會揀tsl,
我哋今年升小,都係住油尖旺區,有呢兩個offer,最後揀咗aps
雖然家長講話讀嗰兩間學校嘅人多數都可以自己考到中學, 但考慮到如果自己個仔考唔到, 九龍城區派位比較好啲

作者: lflxl    時間: 23-8-12 13:09

melaka 發表於 23-8-12 12:47

TSL: 中學學位分配結果 (最 ...

aps以呈分年度計,小五呈一小六呈二呈三。都係一年嘅派位數據。

新學年返放學時間全部都係7:40am-2:30pm

長假冇功課。平時冇親子嘢拎返屋企做。間中會有科學堂種吓豆寫返觀察報告,指引好清晰有模板跟,照填就得。總體冇乜煩到家長。

朋友囡冇入體育校隊,二年級只參加了免費合唱團,每星期五放學前玩半個鐘。實際支出只有學費校車。書簿雜費有限錢,書費全年約$2600,雜費約$700-900不等,一年比3次。

學校興趣班係外判嘅,更加唔會強制參加。小朋友好多閒暇時間自由學習。

作者: button822    時間: 23-8-12 13:22

誤會了,open day見到的project 習作大部分是分開不同長假期做,主題涉及中英數常,中英主要係讀書報告以特別形式做出來,每年都唔同,目的讓學生不再做沉悶的報告,改以創意有趣的方式做,數學及gs題目就涉及所教課題做專題,全部不計分的,只需放假後交,然後老師在堂上叫學生present及揀最好的作品,學生會得到禮物及學校證書。
你可以做得好核突照交都唔會有事最重要係小朋友的創意。當然好多家長唔忍心都會幫手。

作者: button822    時間: 23-8-12 13:28

Tsl好少人參加中學派位,大部分係直資或自行收左,老師都唔buy統一派位,所以升油尖旺區唔多

作者: babysharkshark    時間: 23-8-12 15:45

-TSL唔係真嘅普教中,七八成時間係粤語上課。

-勞作無乜,是但做無人理。

- 無你想像中咁開放活潑,校規唔嚴,但唔係國際學校

睇完覺得樓主都有少少經濟壓力,我係你會選Tsl

作者: manmonster    時間: 23-8-12 16:47

其實學費支出係重要考慮,又唔考慮九龍城校網,陳守仁已是最佳(唯一)選擇。要跑升中業績的小學,校園生活小朋友活潑極有限度⋯⋯
作者: kissis    時間: 23-8-12 16:55

小朋友考到呢兩間,相信媽媽一定付出咗好多,而且好清楚小朋友適合D咩,如果之後都係媽媽跟,建議俾媽媽決定。經濟方面共同承擔,媽媽返份 pt 其實都cover 到到。

作者: keikolau    時間: 23-8-12 19:17

melaka 發表於 23-8-12 07:18
回覆 寶力加 的帖子

我個女都啱啱上完APS適應班, 兩日前TSL先通知waiting有位去要留位註冊 ...

你女女已經上過APS小一適應班,有冇問下佢意見?覺得在APS讀書開心嗎?

作者: melaka    時間: 23-8-12 20:27

keikolau 發表於 23-8-12 19:17
你女女已經上過APS小一適應班,有冇問下佢意見?覺得在APS讀書開心嗎?
我有問過個女學左咩,好玩嗎,但佢對APS適應班好似冇乜特別興奮或開唔開心,可能自小已經經常四處奔走學E樣果樣,變得對學習機基構或考場麻木左
作者: melaka    時間: 23-8-12 20:33

kissis 發表於 23-8-12 16:55
小朋友考到呢兩間,相信媽媽一定付出咗好多,而且好清楚小朋友適合D咩,如果之後都係媽媽跟,建議俾媽媽決 ...

已經唔淨係錢嘅問題,而係亦影響到駕駛安全及小朋食早餐。希望我太太之後作出理智嘅泱定。
作者: CL0406    時間: 23-8-12 23:11     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: hkcsty    時間: 23-8-13 17:10

Aps 出名早上堂, 校車一般都7點前上車
作者: boyboobee    時間: 23-8-14 00:08     標題: 回覆樓主:

TSL中文係粵教,係普通話堂先用普通話喎。
每年係兩測兩考先真。
冇乜project、勞作嘢要家長插手,除非家長自己技癢。
TSL其實學校對家長冇俾壓力,除非家長自己俾壓力自己啫。

作者: hkcsty    時間: 23-8-14 11:36

樓主仲未決定到咩?
作者: lemoncake88    時間: 23-8-15 00:53

回覆 boyboobee 的帖子

原來係粵教中.
我見佢網頁寫以粵語及普通話為教學語言, 真係唔講都唔知實際粵/普比例.

作者: 猴子爸    時間: 23-8-15 09:49

melaka 發表於 23-8-10 21:38

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習 ...
“專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份“别选APS。大班教学,小朋友要很有节制和受教才行。
读APS不学乐器的话,又会变成浪费。
加上住得近TSL,TSL那么难考都有offer, 当然是TSL啦。

作者: mariko_chung    時間: 23-8-15 12:42

回覆 melaka 的帖子

麻木左?咁上其他興趣班會表示開心嗎?如果其他班會開心,但暑期班無特別感覺都可能反映左喜好
作者: positano    時間: 23-8-15 13:24

boyboobee 發表於 23-8-14 00:08
TSL中文係粵教,係普通話堂先用普通話喎。
每年係兩測兩考先真。
冇乜project、勞作嘢要家長插手,除非家長 ...

記得我小朋友在TSL小三、四時是普教中,連默書都普通話喎⋯⋯到小五、六就大部份廣東話,所以兩者都有。

樓主個case好啱TSL, 低年級老師對坐唔定學生好有耐性。而且地點方便好重要,小學好多課外活動,校隊training ….未必可以坐到校車。

作者: boyboobee    時間: 23-8-15 13:28

positano 發表於 23-8-15 13:24
記得我小朋友在TSL小三、四時是普教中,連默書都普通話喎⋯⋯到小五、六就大部份廣東話,所以兩者都有。

...

校隊training有額外校車可以另外付費坐,不過路線選擇就冇正常放學時間咁多就真。

作者: gtg435i    時間: 23-8-15 14:45

melaka 發表於 23-8-12 07:43

經歷過York呢D咁商業化嘅幼稚園洗禮, 我會特別小心, 所以錢絕對係我嘅一個考量因素 ...

比較好奇, 你地又讀私立幼稚園, 又揸車送佢返學. 點解會concern 一年學費+雜費 9萬.  (York 一年都唔平啦, 養架車都唔止啦)
作者: boboapril    時間: 23-8-16 00:13

APS 啦。小學階段,學好啲。by the way, 學樂器,係去學習,唔係要天份。無人樣樣嘢天生叻,唔學就識,小朋友係咪應該趁早改善自律或者其他質素,學校環境係其中一個地方可以迫小朋友改善不足之處。

作者: retriever    時間: 23-8-16 10:04

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習 ...

"太太右眼視力衰退、冇工作兼poor time management"

你都講得好明顯, 應該係TSL 啦...

BTW, 你說POOR TIME MANAGEMENT, 是指女兒還是太太?

作者: retriever    時間: 23-8-16 10:11

melaka 發表於 23-8-12 07:50

因為太太堅持自己接送女兒上下課, 但又個女瞓到最後一刻先叫醒個女, 早餐都食唔好 ...

插句咀...

俾個女訓到最後一刻, 係唔會訓練好TIME MANAGEMENT 的!

當然心庝仔女, 都係大部分媽媽既心態!

作者: hermyhermy    時間: 23-8-19 06:25

melaka 發表於 23-8-12 07:50

因為太太堅持自己接送女兒上下課, 但又個女瞓到最後一刻先叫醒個女, 早餐都食唔好 ...

咁咪去間又平又近囉,仲要struggle?

作者: melaka    時間: 23-8-19 09:36

hermyhermy 發表於 23-8-19 06:25
咁咪去間又平又近囉,仲要struggle?
係屈服,廢事喺個女面前再同太太嘈
作者: hermyhermy    時間: 23-8-19 10:42

melaka 發表於 23-8-19 09:36

明白。
咁其實你prefer APS多過TSL, 但TSL可能對你家庭情況來說比較practical。
其實適合小朋友同家庭需要就係好學校,不用太struggle。反正APS和TSL都係好好嘅學校。

作者: kiko1307    時間: 23-8-19 11:59

TSL 係一間好好嘅學校,活動又多,功課適中,谷得受谷嘅可考B1A-B中學考,輕輕鬆鬆嘅咪讀B1CB2A。
作者: DD仔    時間: 23-8-19 12:16

可以去「升中派位」睇吓兩間學校2023年嘅升中成績。

作者: heidya    時間: 23-8-20 10:26

TSL , 又平又多設施,升中好好
作者: Zleep    時間: 23-8-20 12:17

retriever 發表於 23-8-16 10:11
插句咀...
小心俾人話係怪獸

不過我都同意小學係需要監督的
作者: gtg435i    時間: 23-8-20 18:48

melaka 發表於 23-8-19 09:36

講完啦。
為家庭和睦點都要TSL

作者: curr2000    時間: 23-8-22 22:49

搭單一問, APS 和 培正 邊間好 d ? 街外申請學位係咪培正仲難入D?  
作者: ok3    時間: 23-8-22 23:49

curr2000 發表於 23-8-22 22:49
搭單一問, APS 和 培正 邊間好 d ? 街外申請學位係咪培正仲難入D?
計機會率就應該係,不過難入啲又唔代表好啲(不是針對以上兩校),只係位多位少問題。不過如果唔考慮其他因素的話,個人會選培正。升中成績好又想讀英中咪轉其他囉,中中挺挺就上安心上培中囉。上唔到培中嘅,喺aps結果應該都一樣。
作者: melaka    時間: 23-9-16 14:51

最近我見太太有少少後悔選左APS....我偷笑了
作者: curr2000    時間: 23-9-16 16:17

melaka 發表於 23-9-16 14:51
咩原因?
作者: Laamsheh    時間: 23-9-16 16:50

其實揀任何一間都有機會後悔

無100%完美嘅學校

既然選擇了,多啲發現學校美好嘅地方

父母更應該同心,咁先係對小朋友最好嘅教育

作者: 簡單啲來講    時間: 23-9-16 21:24     標題: 回覆樓主:

咁後悔都返唔回頭,TSL對插班生要求高,三私都要有年級前10幾名,才有得筆試。呢個排名都可以去有中學學校了。所以安心APS讀啦,女仔用點心,點都有協恩,德望啦。

作者: CL0406    時間: 23-9-18 13:02

回覆 melaka 的帖子

試下TSL下學期插班。之前APS都有學生小一下學期轉去TSL。
作者: kisani    時間: 23-9-18 13:26

如果係太太主力跟學術同管接送都係交返比佢全權做決定好d, 你可以幫佢分析下pros/cons咁.佢而家後悔ge主因係? 如果係車程考慮睇下會唔會搬屋解決到, 放租而家果度再住返近少少aps.
其實無論揀APS/ TSL/ 其他小學都總會有cons, 差在一家人點合力跨過

作者: hfnyd    時間: 23-9-18 13:40

見樓主個post 滿是嘀咕太太嘅不是...揀學校面對二揀一本是難事但平常, 既然大家都係為小朋友好, 何不正視下溝通方式? 又或者你有主見同明確目標嘅話, 索性不用太太操心話事, 一切由你安排, 然後佢作輔助.
樓主還是勇敢一點面對問題吧!
作者: 簡單啲來講    時間: 23-9-19 04:41

hfnyd 發表於 23-9-18 13:40
見樓主個post 滿是嘀咕太太嘅不是...揀學校面對二揀一本是難事但平常, 既然大家都係為小朋友好, 何不正視下 ...

佢都話社畜工時長,應該冇那個精力全部攬埋身。所以宜家太太小小後悔,佢都也只能偷偷笑。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5