教育王國

標題: 小一面試應唔應該除口罩 [打印本頁]

作者: ashash123    時間: 23-8-6 06:23     標題: 小一面試應唔應該除口罩

請問你們覺得面試時應否除口罩?請問戴口罩會唔會影響分數?請問你哋知唔知學校偏向小朋友除口罩定戴口罩?因為可能有小一有小組面試,會唔會驚除口罩會交叉感染?謝謝分享意見
作者: Dot0716    時間: 23-8-6 21:01     標題: 回覆樓主:

一面無帶口罩,二面時因為病咗帶住口罩見校長
最後都有offer,唔似有影響

作者: Jean1769    時間: 23-8-6 23:50

靚仔靚女除口罩,唔靚的就戴口罩

作者: ashash123    時間: 23-8-7 05:30

回覆 Dot0716 的帖子

你是不是in 名小?但如果係in 啲好受歡迎嘅小學, 帶口罩有冇影響?

作者: CamilleLily    時間: 23-8-7 07:59

除非學校面試信有明確指示戴/除,否則個人選擇吧。
作者: fmf903    時間: 23-8-7 09:11

ashash123 發表於 23-8-6 06:23
請問你們覺得面試時應否除口罩?請問戴口罩會唔會影響分數?請問你哋知唔知學校偏向小朋友除口罩定戴口罩? ...

今年面試緊係唔戴,已經無口罩令。
無口罩令小朋友多啲自信。

作者: B.B.BaBa    時間: 23-8-7 09:28

除非學校考官或高層,否則無人答到你。應該唔會有學校講明戴口罩會扣分,實質有無學校咁黐線,天知曉...?
作者: Adiezz    時間: 23-8-7 10:26

戴口罩無乜關係
但如果小朋友本身怕羞講嘢細聲,唔戴會好啲,考官起碼會見到佢嘴形會知道佢係有回應

作者: Yingying607    時間: 23-8-7 10:49

請問你們覺得面試時應否除口罩?請問戴口罩會唔會影響分數?請問你哋知唔知學校偏向小朋友除口罩定戴口罩? ...

為安全起見,我會帶,因為9月10月太多面試,病咗,跟住之後嗰啲唔駛去。

作者: Azzurro    時間: 23-8-7 14:41

帶口罩:
影響說話音量 - 別人聽不清楚
影響腦袋缺氧 - 自己會好頭疼
作者: cherrieshum    時間: 23-8-7 20:24

長期戴口罩是令子女成為溫室花朵,不利健康成長。
作者: chole2013schum    時間: 23-8-9 06:23

去公園玩之類都仲戴緊口罩?

作者: kooliestgirl    時間: 23-8-9 08:55     標題: 回覆樓主:

熱到咁仲帶口罩?

作者: Dot0716    時間: 23-8-9 12:07

ashash123 發表於 23-8-7 05:30
回覆 Dot0716 的帖子

你是不是in 名小?但如果係in 啲好受歡迎嘅小學, 帶口罩有冇影響?

名小

作者: 964000    時間: 23-8-10 08:29

如果我是老師,會覺得今時今日仲驚交叉感染要載口罩太過保護,背後亦可能有個怪獸家長,如果係自己病了戴又不同,會覺得有公徳心。

作者: pccw2017    時間: 23-8-10 12:45

964000 發表於 23-8-10 08:29
如果我是老師,會覺得今時今日仲驚交叉感染要載口罩太過保護,背後亦可能有個怪獸家長,如果係自己病了戴 ...
唔會囉 ! 老師、校長自己都帶口罩.
作者: manmonster    時間: 23-8-10 23:11

充份明白父母擔心子女面對一連串的面試,不幸感染疾病會喪失寶貴的面試機會。

除負責甄選的校長和老師,相信網友是沒法知道小一考生戴口罩面試會否被扣分。

路人甲的意見:

1. 疫情高峰那時,身邊不少親友做足防護措施最終也感染新冠。有時中唔中都睇自己的抵抗力。

2. 如今「復常」的環境下仍保持口罩常戴,相信小朋友可見的將來,如校內考試、考插班、外出比賽、升中面試、文憑試都會繼續罩不離口,以保障自己。

這是家庭的選擇。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5