教育王國

標題: 陪開學 [打印本頁]

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-4 08:06     標題: 陪開學

好奇想知有幾多人有打算陪仔女飛去陪開學?我自己就覺得都大學,咁大個應該唔使陪啦。但早兩日聽我女講佢D同學仔父母個個都會陪佢地飛去開學...聽到阿女咁講其實真係有點意外。問阿女想唔想我陪佢去開學佢就話唔想,但諗諗吓,一個人去一個從未到過既地方,0個邊又無人無物,要自己一個攞住咁多行李由機場搵路搵到去校園其實會唔會都難呢...想知大學會唔會有呢方面既支援既呢,請指教

作者: Jpeg74    時間: 23-5-4 08:29

我都會陪,一家人一齊陪,雖然細果個開咗學有少少kick 手,但呢個係一個人生重要時刻同永世難忘既回憶,第二時買唔返。
作者: 大食媽咪    時間: 23-5-4 08:35

Jpeg74 發表於 23-5-4 08:29
我都會陪,一家人一齊陪,雖然細果個開咗學有少少kick 手,但呢個係一個人生重要時刻同永世難忘既回憶,第 ...
我都覺得係佢人生一個重要時刻,所以諗住放手俾佢自己去經歷多D,對佢黎講一定會係難忘回憶
作者: yuyueng    時間: 23-5-4 08:50

我仔第一次去英國開學我都有同佢去,當然因為當時佢只系15歲,加上又約左監護人見下面,所以系需要陪同。我同佢提早一星期到倫敦,我地去觀光行景點,全程我地2個人,唔系去好多地方,5日起倫敦2日起佢學校附近個小鎮加1日劍橋即日往返,行程好輕鬆,我地邊行海德公園邊傾偈,好似朋友甘既悠閒親子旅行好難忘,有傾細個既野,亦有傾將來夢想等等,之後應該難再有機會單獨2個人一齊去旅行啦。其實你一齊去起碼可以幫佢帶25KG野,去到之後又可以幫佢添置需要物品,趁佢岩岩中學畢業仲未大個,有錢有假期好值得去。

作者: yuyueng    時間: 23-5-4 09:13

Jpeg74 發表於 23-5-4 08:29
我都會陪,一家人一齊陪,雖然細果個開咗學有少少kick 手,但呢個係一個人生重要時刻同永世難忘既回憶,第 ...

非常認同,第時應該再無乜甘既機會啦。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-4 09:40

yuyueng 發表於 23-5-4 08:50
我仔第一次去英國開學我都有同佢去,當然因為當時佢只系15歲,加上又約左監護人見下面,所以系需要陪同。我 ...
如果15歲,就算唔一定我諗我都一定會陪。而家18歲,我又覺得係咪可以放手俾佢獨立
女仔可能好D,阿女平時同我都好close好多時候講心事。原本都好覺得唔需要陪,但見個個都話陪,開始有D動搖添
作者: yuyueng    時間: 23-5-4 09:57

大食媽咪 發表於 23-5-4 09:40
如果15歲,就算唔一定我諗我都一定會陪。而家18歲,我又覺得係咪可以放手俾佢獨立
女仔可能好D,阿女 ...

以前多數一家三口去旅行,好少有單獨2個人去旅行,當時大家都系第一次去英國,所以好似2個同學一齊去旅行甘,好開心

一齊去啦,要放手既野大把機會。

作者: Jasber    時間: 23-5-4 14:53

舊年我都有同先生一齊陪女女過去開學,一來參觀下宿舍,知道校園宿舍周圍環境,自己都安心啲佢一個女仔係果邊生活;二來可以幫手帶多幾十kg行李,幾個喼咁多嘢如果一個人搬都幾「論盡」;三來有啲太bulky例如枕頭、煮食煲、鑊、帶唔到,我地可以到步幫手買;四來未試過會分開咁耐,點都有啲唔捨得,爭取多啲時間一齊呀!
話時話,當日搬入宿舍,以為自己係怪獸家長,眼見唔同國籍唔同膚色都有爸爸媽媽搬手搬入宿舍,大開眼界!
作者: SIYip    時間: 23-5-4 16:42

有假有錢咪當一家人旅行囉,難得今年無晒限制,早兩年想陪都陪唔到。

作者: Brianmommy    時間: 23-5-4 17:41

舊年阿仔入大學我地都有陪佢,因為佢有好多嘢要租車由中學搬去大學。而且我地可以去大學周圍影吓相、參觀下唔同嘅college 同museum ,幫佢買啲生活用品之類。佢開學之後我哋就出去倫敦順便遊覽下
作者: Belfastmummy    時間: 23-5-5 10:37     標題: 回覆樓主:

我都有陪仔仔開學,同佢一齊買吓野回宿舍,行吓校園,好多成家人都會去㗎。開學之後同佢傾電話講今日去邊度上堂呀食lunch呀都有啲晝面印象幾好。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 12:37

原來真係一個唔陪開學既人都無架喎,竟然真係一個都搵唔到
作者: manman333    時間: 23-5-5 13:42     標題: 回覆樓主:

無陪開學 ~ 到!
我仔入學年就是疫情的一年,停航,21/14/隔離,搵唔到機位酒店,咩都齊。 所以由yr 10, 到現在yr 12 都無去 。
不過大學都會去既,但如果回香港讀大學,又唔駛去了。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 13:59

manman333 發表於 23-5-5 13:42
無陪開學 ~ 到!
我仔入學年就是疫情的一年,停航,21/14/隔離,搵唔到機位酒店,咩都齊。 所以由yr 10, 到 ...
咁你都係無選擇下先無陪0者
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 23-5-5 14:21

大食媽咪 發表於 23-5-5 12:37
原來真係一個唔陪開學既人都無架喎,竟然真係一個都搵唔到

我仔去年入大學我都冇陪,佢自己一個人飛一個人試下獨立生活,都好快適應,其實有曬宿舍有學校乜嘢都可以問,都唔需要太擔心, 佢哋已經大個啦,可以放手唔畀機會佢哋試下

作者: alpham0m    時間: 23-5-5 14:26

有得去我一定做跟得媽咪!

作者: YuYuMother    時間: 23-5-5 14:32

呀女過英國讀大學時我想陪,但佢話唔需要自己搞得掂,所以最後無陪。 佢想有人陪我會去,但佢覺得唔使我唔會堅持去,尊重佢

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 15:17

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-5 14:21
我仔去年入大學我都冇陪,佢自己一個人飛一個人試下獨立生活,都好快適應,其實有曬宿舍有學校乜嘢都可以 ...
其實我都係咁覺得。唯一擔心係怕一個人要攞住咁多行李又要搵路去學校會論盡,同埋聽講而家倫敦偷野搶野個案都多咗,一個後生女點都會有少少擔心。如果順利去得到學校既話其實就無野要擔心。
作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 15:21

YuYuMother 發表於 23-5-5 14:32
呀女過英國讀大學時我想陪,但佢話唔需要自己搞得掂,所以最後無陪。 佢想有人陪我會去,但佢覺 ...
我女都話唔使我陪,所以要想去陪其實都要佢問過佢OK先得。但到時佢見人人有父母陪,又怕佢個心唔舒服...做人父母真係會有好多憂慮
作者: alpham0m    時間: 23-5-5 15:37

本人唔係香港人,18歲後離開父母未曾一齊再同住。仔女入大學搬入宿舍咁有意義既人生里程碑,我排除萬難都要跟實佢去啊!

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 15:37

YuYuMother 發表於 23-5-5 14:32
呀女過英國讀大學時我想陪,但佢話唔需要自己搞得掂,所以最後無陪。 佢想有人陪我會去,但佢覺 ...
請教一下當年你0個時係咪第一次踏足英國? 女女有無講返自己一個攞住咁多行李由機場搵路到學校有無遇到乜野困難?
作者: YuYuMother    時間: 23-5-5 15:38

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:21
我女都話唔使我陪,所以要想去陪其實都要佢問過佢OK先得。但到時佢見人人有父母陪,又怕佢個心唔舒服...做人 ...

過得去讀大學其實都大個女,OK 㗎。至於行李方面其實都唔難handle,遇事佢哋自己都有解決能力,當然阿媽會擔心啦。

好似我女去嗰年本身已book晒車接去宿舍,點知佢去到杜拜收到email話接唔到佢,我即場㷫到爆send email炳間公司。 呀女話自己可以攞行李搞得掂,但我朋友知道之後叫咗佢個仔去機場接我女,所以有咩問題其實都一定解決到。 我女仲話我好麻煩人哋。明明自己搞得掂

作者: YuYuMother    時間: 23-5-5 15:40

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:37
請教一下當年你0個時係咪第一次踏足英國? 女女有無講返自己一個攞住咁多行李由機場搵路到學校有無遇到乜野 ...

我女唔係第一次去英國,之前有去過英國interview

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 15:41

alpham0m 發表於 23-5-5 15:37
本人唔係香港人,18歲後離開父母未曾一齊再同住。仔女入大學搬入宿舍咁有意義既人生里程碑,我排除萬難都要 ...

我自己就覺得18歲已經成人,之前佢跟足阿爸阿媽十幾年,咁特別既里程碑可以俾佢自己去開展,可能意義會更大。當然我都明白父母角度同仔女角度或者感受都會有可能唔同
作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 15:43

YuYuMother 發表於 23-5-5 15:38

過得去讀大學其實都大個女,OK 㗎。至於行李方面其實都唔 ...
原來有呢D接送公司? 點搵架? 因為我女真係從未去過,而且有乜突發問題都真係唔會有人照應到佢
作者: YuYuMother    時間: 23-5-5 15:45

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:43
原來有呢D接送公司? 點搵架? 因為我女真係從未去過,而且有乜突發問題都真係唔會有人照應到佢 ...

有,你可以搵吓舊帖或其他媽媽介紹,我搵過呢間經驗太差啦。之後呀女都自己叫車,唔使我再幫佢搞

作者: pharaoh    時間: 23-5-5 15:55

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:43
原來有呢D接送公司? 點搵架? 因為我女真係從未去過,而且有乜突發問題都真係唔會有人照應到佢 ...

其實都多擔心,倒不如陪佢去開學會放心點。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 16:04

pharaoh 發表於 23-5-5 15:55
其實都多擔心,倒不如陪佢去開學會放心點。

其實我本來都係諗住叫佢搭機場鐵路/tube去搵學校架乍
做父母總有一百萬樣野擔心,但咁樣諗既話就永遠都唔使放手

作者: alpham0m    時間: 23-5-5 16:32

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:41
我自己就覺得18歲已經成人,之前佢跟足阿爸阿媽十幾年,咁特別既里程碑可以俾佢自己去開展,可能意義會更 ...

以後大把機會自己搞,唔爭在呢一次告別童年前既最後一次全家出動。

作者: Jasber    時間: 23-5-5 16:38

倫敦tube上地面多數都冇escalator, 一個女仔要搬住行李行樓梯真係有啲難度。
作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 17:01

Jasber 發表於 23-5-5 16:38
倫敦tube上地面多數都冇escalator, 一個女仔要搬住行李行樓梯真係有啲難度。

噢撈。。。  

作者: pharaoh    時間: 23-5-5 17:35

大食媽咪 發表於 23-5-5 16:04
其實我本來都係諗住叫佢搭機場鐵路/tube去搵學校架乍
做父母總有一百萬樣野擔心,但咁樣諗既話就 ...

唔係嘅,之後真係有好多機會放手,第一次去有太多嘢要帶,當佢settle down 後,生活上-切都放手佢自己搞。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 18:06

pharaoh 發表於 23-5-5 17:35
唔係嘅,之後真係有好多機會放手,第一次去有太多嘢要帶,當佢settle down 後,生活上-切都放手佢自己搞 ...
都啱
作者: evacalbee    時間: 23-5-5 18:34

alpham0m 發表於 23-5-5 16:32
以後大把機會自己搞,唔爭在呢一次告別童年前既最後一次全家出動。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 18:57

evacalbee 發表於 23-5-5 18:34
好多家長重點放咗响仔女度, 覺得佢地大個應該獨立了. 都啱的, 但係其實家長過去唔係只係搞開學d野就走下嘛 ...
其實我都唔係咁純粹。實不相暪,我偏向唔打算陪開學除咗真係覺得唔需要同埋阿女都覺得自己搞得掂之外,主要係唔放心放低屋企兩隻狗 兩隻都有少少行為問題,放低佢地俾人睇仲擔心過阿女自己去開學
作者: Radiomama    時間: 23-5-5 19:38

依家呢刻個女話唔駛家長陪開學,係因為佢未知到時會遇到咩困難,及未知情緒上會有幾難受啫。

無論英國/美國,大學開學,真係一件大事。不少當地家長都會動員全家幫手入宿,好熱鬧、好溫馨;所以慶幸去年有陪細路去開學,見到阿仔同房隻身一人,然後跟我哋講,「我當你哋係屋企人㗎啦!」成個心酸咗一下。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 20:02

Radiomama 發表於 23-5-5 19:38
依家呢刻個女話唔駛家長陪開學,係因為佢未知到時會遇到咩困難,及未知情緒上會有幾難受啫。

無論英國/美 ...

我都有擔心佢有可能去到先後悔,但如果呢刻佢抗拒既話我都唔prefer夾硬黎,費事未起程就已經唔高興
雖然同留學相比係低層次咗,但想當年0係香港升大學我都係自己搬入宿舍無人理,又唔會有hard feelings,或可能因為當年香港風氣又真係唔會話好多同學仔有家長陪入宿啦。以前真係申請大學呀、決定要乜CO呀、甚至放榜後去大學扣門都無人會理會幫,全部都係自己搞掂晒
作者: alpham0m    時間: 23-5-5 20:23

evacalbee 發表於 23-5-5 18:34
好多家長重點放咗响仔女度, 覺得佢地大個應該獨立了. 都啱的, 但係其實家長過去唔係只係搞開學d野就走下嘛 ...

順路歐遊,簡直一石二鳥,一箭雙鵰,美夢成真,如果有得去,冇人可以阻止我!

作者: YuYuMother    時間: 23-5-5 21:11

其實每個人都唔同,自己仔女一定知佢性格能力,係咪真係可以自己handle 到。掉返轉我仔去外國讀書的話我一定陪開學,佢都會想我去,因為佢做野比較甩漏,我會擔心d。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 21:28

YuYuMother 發表於 23-5-5 21:11
其實每個人都唔同,自己仔女一定知佢性格能力,係咪真係可以自己handle 到。掉返轉我仔去外國讀書的話我一 ...

都係。不過都好彩有開出黎問吓大家意見,大家唔講我又都真係唔會知原來倫敦地鐵係無電梯上地面,又唔會知原來有公司辦接機服務。

作者: YuYuMother    時間: 23-5-5 21:43

大食媽咪 發表於 23-5-5 21:28
都係。不過都好彩有開出黎問吓大家意見,大家唔講我又都真係唔會知原來倫敦地鐵係無電梯上地面,又唔會知 ...

大嘅轉車站會有,但好多都無要行樓梯。可以去tube網頁有寫每個站有咩設施。不過第一次去咁多行李又唔熟路叫車比較穩陣…..

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-5 22:11

YuYuMother 發表於 23-5-5 21:43
大嘅轉車站會有,但好多都無要行樓梯。可以去tube網頁有寫每個站有咩設施。不過第一次去咁多行李又唔熟路 ...

多謝你既意見

作者: vincat    時間: 23-5-5 23:56

我個女大學,我地都無陪佢去,但意外地佢自己咩都搞掂晒,以前咩都要我幫架,真心覺得唔陪係正確嘅選擇

作者: Belfastmummy    時間: 23-5-6 05:21

都係。不過都好彩有開出黎問吓大家意見,大家唔講我又都真係唔會知原來倫敦地鐵係無電梯上地面,又唔會知 ...

另外都要知道邊間大學,因地區唔同交通好大分別,從機場去有遠有近。有好多大學會有幾日在機場幫手接新生,舉哂牌接機的,尤其係Campus類型嘅大學有些仲安排大巴接送。

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-6 07:10

vincat 發表於 23-5-5 23:56
我個女大學,我地都無陪佢去,但意外地佢自己咩都搞掂晒,以前咩都要我幫架,真心覺得唔陪係正確嘅選擇
...

係,有時真係唔俾佢地試過都唔知原來佢地既小宇宙有幾強 咁當然都係見佢有信心,我先會敢俾佢去試。
咁你女女係自己搭公共交通工具去學校定係一早叫定車喺機場接佢架?仲記唔記得當時帶咗幾多行李去呀?

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-6 07:22

Belfastmummy 發表於 23-5-6 05:21
另外都要知道邊間大學,因地區唔同交通好大分別,從機場去有遠有近。有好多大學會有幾日在機場幫手接新生 ...

阿女有機會入到既大學都係喺大城市,自己喺機場過去都係一個鐘頭內,而且交通都算方便既,所以先比較放心佢自己去。

好好呀,就係想知大學會唔會有呢類支援俾國際學生!多謝你既資訊呀,又再放心咗啲 大學呢啲服務係要自己同學校查詢,定係到時到候大學會公開公報架?等我又叫阿女留意吓佢心儀既大學會唔會有呢啲服務先!thx~

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 23-5-6 09:02

大食媽咪 發表於 23-5-6 07:10

係,有時真係唔俾佢地試過都唔知原來佢地既小宇宙有幾強 :h ...

唔使太擔心,諗下我哋自己當年18歲,好多嘢都有能力做到啦,衹係而家做左人父母唔捨得放手啫

搭下咀,唔知你哋果區有冇,我仔去年到機場係call uber接送,都好方便

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-6 09:32

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-6 09:02
唔使太擔心,諗下我哋自己當年18歲,好多嘢都有能力做到啦,衹係而家做左人父母唔捨得放手啫

搭 ...

我都覺,以前我都係乜都自己搞掂,阿爸阿媽邊有理。而家搞到我開始懷疑,究竟係咪乜都放手由得仔女做先係怪獸家長
我諗我女好大機會會喺倫敦讀,應該會有uber 掛,喺英國call uber車係咪都安全架?(我地從來無用過call車服務

作者: 3b    時間: 23-5-6 10:34

大食媽咪 發表於 23-5-4 08:06
好奇想知有幾多人有打算陪仔女飛去陪開學?我自己就覺得都大學,咁大個應該唔使陪啦。但早兩日聽我女講佢D同 ...

如果阿女想你陪就一齊飛, 可以幫手帶行李, 又可以睇下大學周圍環境, 日後講起都有話題, 重點要睇佢想法

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 23-5-6 12:08

大食媽咪 發表於 23-5-6 09:32
我都覺,以前我都係乜都自己搞掂,阿爸阿媽邊有理。而家搞到我開始懷疑,究竟係咪乜都放手由得仔女做先係 ...

我仔話Uber ok 架,訂車時清楚列明地點同收費,行李亦不須額外收費,我申請咗附屬咭比佢自己攪掂

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-6 14:44

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-6 12:08
我仔話Uber ok 架,訂車時清楚列明地點同收費,行李亦不須額外收費,我申請咗附屬咭比佢自己攪掂
...

Thank you!

作者: glo000    時間: 23-5-7 08:20     標題: 回覆樓主:

我果個比較細,中二出國,會陪開學,全家請假一齊去,第一次出國讀書,都係去5-7日,make sure 入到宿舍所有野安全妥當就離開,上年未開關朋友叫個仔一個自己飛去開學,諗住十月term break 先去陪佢,點知適應唔到,日日打電話返黎喊,結果要返嚟香港...自始全家唔再提出國讀書...對小朋友自信心打擊好大,雖然返黎讀書的Case唔多,如有錢有時間最好支持佢,一齊飛過去!大學頭一年陪開學,之後幾年習慣了,唔飛都得。

作者: fefemom    時間: 23-5-7 09:10

揀 wheelchair access 的站轉車會有 lift
作者: 大食媽咪    時間: 23-5-7 11:17

glo000 發表於 23-5-7 08:20
我果個比較細,中二出國,會陪開學,全家請假一齊去,第一次出國讀書,都係去5-7日,make sure 入到宿舍所 ...

多謝分享! 正值青春期又真係差D既,同埋都好睇細路個性,14歲始終都仲未係好成熟,如果我女細幾年過去,我都覺得唔使諗一定會陪。而家我基本上都係擔心佢一個人又要攞住晒D行李又要搵路會論盡0者,心理質素上我覺得佢係完全ready。
作者: vincat    時間: 23-5-7 14:49

大食媽咪 發表於 23-5-6 07:10

係,有時真係唔俾佢地試過都唔知原來佢地既小宇宙有幾強 :h ...

我搵左車送佢去學校,因為行李真係太多,之後佢聖誕有返過黎就自己搭火車

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-7 15:31

vincat 發表於 23-5-7 14:49
我搵左車送佢去學校,因為行李真係太多,之後佢聖誕有返過黎就自己搭火車
...

你搵既call車服務o唔ok呀?可唔可以介紹吓搵咗邊間呀?thx

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-7 15:32

...

你搵既call車服務o唔ok呀?可唔可以介紹吓搵咗邊間呀?thx

作者: glo000    時間: 23-5-7 16:02     標題: 回覆樓主:

我有機場接送介紹,收費合理,貴Uber 小小,新車Benz Vito 接送,大大架車好舒服,可以加停車場錢叫司機叔叔入機場閘口舉牌等小朋友,佢四月時話我之己經比人book車book到八月尾

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-7 16:38

glo000 發表於 23-5-7 16:02

我有機場接送介紹,收費合理,貴Uber 小小,新車Benz Vito 接送 ...

介唔介意我pm你問問詳情呀?

作者: glo000    時間: 23-5-7 16:49

大食媽咪 發表於 23-5-7 16:38
介唔介意我pm你問問詳情呀?

PM左你啦

作者: 大食媽咪    時間: 23-5-7 16:51

glo000 發表於 23-5-7 16:49
PM左你啦

唔該晒!

作者: evacalbee    時間: 23-5-8 08:14

...

作者: pharaoh    時間: 23-5-8 14:52

glo000 發表於 23-5-7 16:02

我有機場接送介紹,收費合理,貴Uber 小小,新車Benz Vito 接送 ...

我都想要book 車資料 ,可以pm 我嗎

作者: yuyueng    時間: 23-5-8 16:16

evacalbee 發表於 23-5-8 08:14
想問下行李好多大概有幾多個喼?咁放長假或暑假返香港咁多嘢可以放去邊?
...

可以起英國揾 www.schooltrunk.org
呢D存一個暑假,放假前call佢黎學校收,keep住先,放完假送去你想送既地方,我試過放假前黎A中學收,放完假送去B中學,一個行李箱2個紙箱,2年前收120鎊,你上網望下,有人話Sevenseas都幾好。

作者: katrinafu    時間: 23-5-8 19:41

yuyueng 發表於 23-5-8 16:16
可以起英國揾 www.schooltrunk.org
呢D存一個暑假,放假前call佢黎學校收,keep住先,放完假送去你想送既地 ...

多謝資料 !

最近收到這間介紹 ,又不知家長/學生們有沒有用過這一間呢 ?

https://www.uniwiz.co.uk/

作者: yuyueng    時間: 23-5-9 08:54

katrinafu 發表於 23-5-8 19:41
多謝資料 !

最近收到這間介紹 ,又不知家長/學生們有沒有用過這一間呢 ?

click入去你呢間望下,原來同Schooltrunk系同一間公司。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5