教育王國

標題: 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY [打印本頁]

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-18 21:06     標題: 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY

小朋友今年k3,有YW CKY offer, 諗左好耐都唔知點擇,希望問下各位家長意見:
先講小小背景資料:小朋友學術水平k3黎講應該算幾高,同埋谷得,將來想佢考IB或IAL多過dse(不過未諗定),到時香港,外國大學都會考慮。

想擇YW係因為:
1.有幾個朋友既仔讀英華都讀得好開心,而且有別出心裁既課程,例如森林課程。
2.傳統學校學術水平比較高,將來想轉IB或IAL都可以
3.YW黎緊有IAL,段估到時成績唔會差掛,香港學生咁叻...
4.YW中學dse都有band1A level

想擇CKY係因為:
1.朋友仔女又係話讀得好開心
2.語境好。小朋友本身語言能力都好,想佢keep住
3.CKY學生比較presentable,對佢出黎做野有幫助
4.小學無乜壓力,朋友話會家庭和睦d lol
5.IB成績好

希望家長們(特別係"用家"家長)指點迷津,  慼激感激!!

作者: ustvct    時間: 23-3-19 09:50

如果學費不是考慮重點,認識有這兩間offer噶基本上都去左CKY.

作者: deco99    時間: 23-3-19 12:01

的確好難揀,都係要睇你哋鍾意乜style
我無多留意男校,但我fd幫小朋友放英華揀咗港同,話英華競爭壓力大,好多人升中要外闖,唔知你哋有乜諗法。
cky始終似國際學校,功課好少,數學科完全無教快,你話小朋友學術程度高又谷得,是否會覺得cky hea?

我自己小朋友喺cky有好多活動可以參加,佢成績OK,但默書寫字一定無傳統學校咁叻。我哋就鍾意咁,希望佢有多哋機會嘗試唔同嘢,但我知唔係個個家長都咁諗。我相信你小朋友喺兩間學校都可以讀得好,最後揀邊間其實都係睇家長教育理念。
作者: jbbmom    時間: 23-3-19 12:42

回覆 ustvct 的帖子

同意, 身邊有呢兩間offer嘅都揀cky
作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-19 14:10

ustvct 發表於 23-3-19 09:50
如果學費不是考慮重點,認識有這兩間offer噶基本上都去左CKY.
呢個我都認同,不過黎緊英華書院有IAL,多左一個選擇,令我難擇左
作者: leemiuling    時間: 23-3-19 14:40

呢兩間要揀一定係cky,我的夢中情校。另外 ,上年有幾個朋友都係面對呢個情況,最後都揀左cky,小朋友好鍾意間學校,朋友話揀岩學校

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-19 14:42

deco99 發表於 23-3-19 12:01
我無多留意男校,但我fd幫小朋友放英華揀咗港同,話英華競爭壓力大, ...
好多謝你咁仔細回覆我
FYI: 朋友講翻,英華直升中要求唔高,好似只要中英文合格就可以,想讀幾乎一定可以讀返,外闖個D係因為想讀神校。所以起碼無升中壓力先,功課大概30分鐘至1小時,唔多,頭50名計名次,之後無分名次。想外闖,想排頭50咪有壓力囉,其他小朋友可以讀得幾開心。

而我估計自己小朋友應付英華應該唔會太辛苦,我地無乜目標一定要佢逹成,所有野視乎佢能力。

我係有小小擔心cky低grade時太hea的,但相反cky既語境係英華比唔上的。

教育理念方面,空範D講係"俾適當既鍛鍊佢,等佢成長,揾到自己既興趣同專長"。但實際要點做都係摸住石頭過河咁,見一步行一步。。。。

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-19 14:47

有無英華用家家長都可以分享下?例如老師教得好唔好,壓力大唔大。課外活動好唔好玩?學唔學到野?你地對書院有IAL後有無咩期望?

作者: Hwtsui    時間: 23-3-19 15:06

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-19 14:42
好多謝你咁仔細回覆我
FYI: 朋友講翻,英華直升中要求唔高,好似只要中英文合格就可以,想讀幾乎一定可以讀返 ...

Do u wanna do more research on IAL and IB to understand which public exam you prefer more, as they are like apple to orange. I just saw u dun prefer DSE, but you might also have own preference on IAL and IB.

You mentioned that YW is not stressful if you dun expect top ranks.But if YW has IAL, u might also need to check if only top ranks can get to the program, if yes, then it’s not stress less as u mentioned. Also, if YW uses same resources to support DsE and IAL, it would be no surprise if they can only offer limited IAL programs depending on the resources and student enrolment.

I guess all these u needa consider as well before making the best decision :)

作者: lambeanmama    時間: 23-3-19 17:59

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-19 14:42
好多謝你咁仔細回覆我
FYI: 朋友講翻,英華直升中要求唔高,好似只要中英文合格就可以,想讀幾乎一定可以讀返 ...

你心中Hea 的定義是甚麼呢?

作為CKY 初小家長,我覺得「輕鬆」但談不上「Hea」。日常功課不多,小一小二多是30分鐘內完成。沒有甚麼抄寫功課;中文主要睇書,英文唔知學校教咩,而且不重視Grammar;數學無教快。你覺得很Hea嗎?但小一尾大部份小朋友也寫得到「見得吓人」的英作;數學適齡要識的都會識。中文….就睇個人底子努力打基礎。

小一小二,小朋友大量時間閱讀。這真是無價的。

去到三年班,真的忙了很多。功課因需要大量寫作及準備,所以每天大概是30分鐘至一小時功課時間。生活很充實但小朋友是開心的。

同意其他人分享,兩間學校不存在哪間更好,反而是你希望小朋友讀甚麼學制、生活如何。

作者: 73662710    時間: 23-3-19 18:24

deco99 發表於 23-3-19 12:01
我無多留意男校,但我fd幫小朋友放英華揀咗港同,話英華競爭壓力大, ...
CKY IB 要 Chinese SL A, 對cky 同學來說,難度高嗎?
作者: lsllsl    時間: 23-3-19 22:00

幫友問,如果英華和港同比較呢

作者: lambeanmama    時間: 23-3-19 22:13

lsllsl 發表於 23-3-19 22:00

兩間也是好學校,也同樣考DSE (並在準備開拓IAL課程),所以要考慮的可能是
1. 男校 vs 男女校
2. 九龍 vs 香港
3. 有「更上一層樓」的目標嗎?

作者: lsllsl    時間: 23-3-19 22:19

lambeanmama 發表於 23-3-19 22:13
兩間也是好學校,也同樣考DSE (並在準備開拓IAL課程),所以要考慮的可能是
1. 男校 vs 男女校
2. 九龍 vs ...

見到港同DSE好似再標青些
希望中學更上一層樓

作者: lambeanmama    時間: 23-3-19 22:23

lsllsl 發表於 23-3-19 22:19
見到港同DSE好似再標青些
希望中學更上一層樓

講「更上一層樓」,英華小學有「三私兩直」之一的美譽;港同學生歸屬感較強,學生有能力也未必想走。如果家庭目標清晰要更進一步,這點便要考慮清楚。

作者: 四隻貓    時間: 23-3-20 08:37     標題: 回覆樓主:

小朋友有冇玩音樂或者體育活動?
如果重視音樂或體育,就YW。真係好多高水平比賽同表演機會,樂團同合唱團都有出國比賽機會。校隊在學界亦有好成績,學校大力支持樂團同校隊。

不過見好多YW生小學畢業會轉去DBS SPCC ,亦識人係轉去CKY。 我有問過佢點解唔留係YW中學,佢話想要IB School 同覺得CKY IB 成績好。

作者: deco99    時間: 23-3-20 08:48

lambeanmama 發表於 23-3-19 17:59

作為CKY 初小家長,我覺得「輕鬆」但談不上「Hea」。日常功課不多,小一小二 ...

好多人話cky三年班功課開始多少少,但我覺得真係好少,我小朋友讀緊高小,多數都係三四個字就搞定晒,有時喺學校都做完咗。晒時間嘅好多都係畫海報整手工,好少見佢寫字,做作文呢啲都係課堂完成。

作者: lambeanmama    時間: 23-3-20 08:56

deco99 發表於 23-3-20 08:48
好多人話cky三年班功課開始多少少,但我覺得真係好少,我小朋友讀緊高小,多數都係三四個字就搞定晒,有時 ...

是。啲設計、畫圖、手工最花時間。寫字的,很少;也很快完成。作文在課堂做,但有謄文功課……

作者: deco99    時間: 23-3-20 08:58

四隻貓 發表於 23-3-20 08:37
小朋友有冇玩音樂或者體育活動?
如果重視音樂或體育,就YW。真係好多高水平比賽同表演機會,樂團同合唱團 ...

我唔知yw校隊情況,只係想講下運動成績標青都要兩睇。識人讀DXS話運動果班好多係靠運動成績入,學習成績就無乜要求,晒好多時間喺訓練度,有人想學習要專登練差啲,退出校隊。CKY校隊就都係業餘隊員,一星期玩一兩次,所以好難同人哋專業級數嘅比成績。但我哋呢班始終都係學習行先,運動都係錦上添花,cky嘅校隊就好啱我哋,如果讀傳統名校可能無機會入校隊添。

作者: halvard    時間: 23-3-20 09:06

i have a friend who got both offers a few years ago like u.  they picked YW.
作者: 0030    時間: 23-3-20 09:27

cky
作者: ivanhaha    時間: 23-3-20 10:33

其實都要考慮其他要素,例如地點,學費,甚至乎校友影響,升學或移民
YW地點真係幾好,西鐵沿綫,接送翻學係比較理想。學費更加吸引啦。而且YW歷史悠久d,好多校友,bonding比較強,我覺得呢d都係要考慮的。
至於升學,我覺得睇下想本地還是海外,本地就似乎DSE比較正路d。如果海外,IB似乎合理d (當然DSE對海外升學銜接都冇問題啦)。
如果考慮移民,係咪更加冇所謂呢?我有朋友就係會移民,所以選擇YW,因爲學費平d
作者: 四隻貓    時間: 23-3-20 11:39

deco99 發表於 23-3-20 08:58
我唔知yw校隊情況,只係想講下運動成績標青都要兩睇。識人讀DXS話運動果班好多係靠運動成績入,學習成績就 ...

團隊精神同歸屬感係校隊練習/學界比賽中難能可貴嘅體驗同學習。學術好運動音樂都好係大有人在。當然都要睇小朋友兼唔兼顧到。

我只係提供多一點資料俾大家參考。我都冇後悔當年揀CKY 㗎,小朋友係讀得好開心。仔女從來唔會因為學校考試而要校外樂器堂請假,我亦冇因為要同佢哋溫書而請假。

CKY小學田徑隊曾經連續兩年4x100m 全港學界冠軍,果時係跑得快過DGJS. 果幾個小朋友都係跑得又成績好㗎。不過中學之後無support無系統訓練,想繼續跑嘅就轉校,-係就當課外興趣班咁玩下,最後成team就散哂。

中學好多學術成績有Scholarship, 但體育音樂美術Scholarship 係少之又少。所以如果好重視體育/音樂就要留意一下。
主力學術就唔需要太擔心,見好多師兄師姐都係開開心心完成小學初中,之後IB 好好成績。

作者: lambeanmama    時間: 23-3-20 13:52

四隻貓 發表於 23-3-20 11:39

你講得好啱。我小朋友音樂表演較體育好。但兩樣也能入到校隊。運動是比ECA好少少咁;唔太勁但都有機會代表學校。在外面,真的連「執波」的機會都未必有。

但同樣,因為學校音樂發展重欣賞和普及;樂團的練習也是以「開心為重」;小朋友只好自己出面參加其他樂團以求鍛鍊及進步。

有好有不好啦。

作者: 四隻貓    時間: 23-3-20 14:06

73662710 發表於 23-3-19 18:24
CKY IB 要 Chinese SL A, 對cky 同學來說,難度高嗎?

小朋友仲細未知中文學習情況,可以先持觀望態度。
無論揀邊間小學,都可以因應小朋友學習需要,考慮是否需要轉其他國際學校/IB/IAL/海外學校。
亦見過有同學係CKY 轉返出去傳統DSE男校。

作者: siubobo0051    時間: 23-3-20 17:45

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-18 21:06
小朋友今年k3,有YW CKY offer, 諗左好耐都唔知點擇,希望問下各位家長意見:
先講小小背景資料:小朋友 ...

呢兩間各有千秋,如果對學術有高要求,YW可能更適合,CKY相對較hea

作者: deco99    時間: 23-3-20 21:22

中學無田徑隊訓練嗎?咁好成績散晒真係好可惜,我仲希望我小朋友中學都可繼續參加校隊,我都相信運動同成績可以兼顧,只係聽聞有傳統名校小朋友被迫揀其一

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-20 21:27

好多謝咁多家長咁認真覆我,同埋私訊同我分享!知多左ckyy課外活動既情況同埋功課內容

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-20 21:47

Hwtsui 發表於 23-3-19 15:06

Do u wanna do more research on IAL and IB to understand  ...

i think i know their differences, not very deep tho lol. Honestly, at this moment, i don't have any preferences, as there can be too many changes 12 years later when my son is really about to take the program. he is only 5 now, i'm not even sure which subjects he likes or will be good at...

my target is to make sure he can have more options when choosing a suitable course in colleges, either local or oversea, and that's why i prefer ib/ial over dse...

I do agree that i should dig more into YW's IAL program. I believe resources won't be a problem for them, as it should have been running for like 10 years when my son is form 5. But it's possible they only allow a small portion of students to take, like dbs.. thanks for reminding !!!!

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-20 21:59

lambeanmama 發表於 23-3-19 17:59

作為CKY 初小家長,我覺得「輕鬆」但談不上「Hea」。日常功課不多,小一小二 ...

你個情況我"唔"覺得hea的,仲有大量閱讀,我覺得好好。我擔心佢hea純粹係因為有朋友話我知,佢覺得個仔成日無所事事lol

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-20 22:05

lsllsl 發表於 23-3-19 22:00
唔清楚港同,只係報左九龍區
作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-20 22:13

deco99 發表於 23-3-20 08:58
我唔知yw校隊情況,只係想講下運動成績標青都要兩睇。識人讀DXS話運動果班好多係靠運動成績入,學習成績就 ...
呢部分我都唔知點諗。小朋友有定期游下水,始終係求生技能,同埋想佢大個左身型靚D佢游得好咪俾多小小時間囉,游得唔好都想佢keep住運動..不過一切都太早,佢而家仲未識游

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-20 22:19

ivanhaha 發表於 23-3-20 10:33
其實都要考慮其他要素,例如地點,學費,甚至乎校友影響,升學或移民
YW地點真係幾好,西鐵沿綫,接送翻學 ...
cky都有差唔多一半人係香港升學的, 我諗ib/ial既好處係多d選擇,香港又得,外國又得。可以的話,我地希望小朋友擇ib/ial
作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-20 22:30

thx for sharing. 我對cky既課外活動的確唔係好清楚。見佢地open day表演得好好, 好pro, 同family choir既家長形成強烈對比
作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-20 22:34

有英華家長分享一下嗎?
作者: 四隻貓    時間: 23-3-21 08:48

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-20 22:30
thx for sharing. 我對cky既課外活動的確唔係好清楚。見佢地open day表演得好好, 好pro, 同family choir既 ...

伴family choir 果隊Chamber Orchestra, 係揀選左演奏比較有經驗嘅同學仔。Chamber Orchestra 係冇固定練習時間,有表演前先會練習。Family Choir 家長好有心,放工之後返學校練習,辛苦晒佢哋

如果游水目的純粹強身健體,CKY 幾好的,放學後和星期六也有游泳班,另外也有校隊訓練,開心唔會有壓力。

作者: 四隻貓    時間: 23-3-21 09:25

deco99 發表於 23-3-20 21:22
中學無田徑隊訓練嗎?咁好成績散晒真係好可惜,我仲希望我小朋友中學都可繼續參加校隊,我都相信運動同成 ...

中學只當田徑係星期五的興趣班。Basketball Volleyball Swimming呢啲就有一星期兩至三日訓練。
中學同學逢星期五下午可以揀選一個興趣班參加,e.g. Movie club, Reading Club, cooking, 捉棋…… 咁田徑就係其中一個選擇。揀咗田徑之後發現完全係興趣班,唔係小學果時果種校隊訓練。
Y6果時跑學界要自己坐車去,冇隊旗冇學校旗,總之自己執生啦,可以話係訓練到小朋友獨立嘅。咁最後大家就意興闌珊,想繼續跑學界嘅就轉校,其他咪轉去movie club drama club 。
嚟緊Y9 IGCSE 好似冇咗PE呢一科。
以往都有開班㗎,可能今年太少人對體育有興趣

作者: ivanhaha    時間: 23-3-21 10:17

其實IB選擇係多過DSE?我覺得呢個絕對係誤解的。
DSE相對係容易讀,有得讀,有範圍參考,身邊的所謂成功人士絕大部分都係香港學制讀起。
而IB其實係難讀,冇範圍參考,自己摸索多,即所謂的要高度自動自覺。如果IB係好過DSE,難道海外全部學生都比香港學生犀利?
我只係覺得唔好神化IB咯,IAL我未研究啦,但DSE絕對唔係差的選擇咯。
作者: 四隻貓    時間: 23-3-21 11:42     標題: 回覆樓主:

各學制都有其優缺點,都係睇邊款啱小朋友。有時間可以去備戰大學/大學選科果邊討論區望下,本地大學Jupas /NonJupas 收生之別;外國大學對DSE ALevel IB 收生情況,不妨了解下先。

咁多直資私校開辦IB/iALevel, 又有咁多父母每年花費三四十萬送小朋友去英國讀ALevel,一定有佢原因嘅。

作者: lambeanmama    時間: 23-3-21 11:58

ivanhaha 發表於 23-3-21 10:17
DSE相對係容易讀,有得讀,有範圍參考,身邊的所謂成功人 ...

我同意DSE對本地升大學讀神科是最直接最簡單的。如果目標清晰明確,當然易揀。

先不論小朋友資質如何,日後青春期成長如何;我個人也會同樣考慮學習過程。今時今日,當AI發展一日千里之際,我真心覺得公開試其實不是最重要的考量。

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-21 12:07

DSE相對係容易讀,有得讀,有範圍參考,身邊的所謂成功人 ...
選擇多係因為都會考慮去外國升學,唔係話IB易考 :)
作者: HK-CR7    時間: 23-3-21 12:15

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-21 12:07
選擇多係因為都會考慮去外國升學,唔係話IB易考 :)
讀DSE唔可以海外升學??
作者: HK-CR7    時間: 23-3-21 12:18

IB聽講易攞高分, 經NON-JUPAS入三大有著數(暫時).......但神科就好似無著數
作者: ivanhaha    時間: 23-3-21 12:38

HK-CR7 發表於 23-3-21 12:18
IB聽講易攞高分, 經NON-JUPAS入三大有著數(暫時).......但神科就好似無著數
我之前都以爲容易考,攞高分,但聽完d升學顧問講解,我覺得係誤解或者一廂情願
作者: HK-CR7    時間: 23-3-21 13:54

ivanhaha 發表於 23-3-21 12:38
我之前都以爲容易考,攞高分,但聽完d升學顧問講解,我覺得係誤解或者一廂情願 ...
係?? 某SIR成日咁講, 話IB比DSE易入三大
作者: ustvct    時間: 23-3-21 13:58

回覆 HK-CR7 的帖子

呢几年係有甘噶情況,以後who knows
作者: jaycee_mami    時間: 23-3-22 08:31

HK-CR7 發表於 23-3-21 12:18

以 non-jupas入醫科, IB是大戶

作者: huanghou    時間: 23-3-22 11:20

回覆 jaycee_mami 的帖子

我朋友個仔今年CU Medicine Y1,佢都係用IB成績經non Jupas 入讀。而我個仔今年都有同學用IB攞咗HKU/CU medicine 嘅CO
作者: lambeanmama    時間: 23-3-22 11:33

我個人覺得,如果諗住讀non Jupus 以「較易」考入本地三大/神科這種想法有點「危險」。政策可隨時改變,現在入讀也要12年後才考公開試。如一心本地升學/考神科,其實讀DSE是最直接而穩陣的選擇。先不說哪個學制易讀,單是政策的改變便足以打亂家長的步署。

不過,讀IB會有其他得著。而觀乎一眾學校(本地及海外)目前對取錄IB考生的態度來看,IB的學習對學生來說肯定有不少正面的影響。

作者: Sing13    時間: 23-3-23 00:10

HK-CR7 發表於 23-3-21 12:15

香港某直資
DSE 五級以上百分比是30%
而 另一個考試A以上是90%幾

咁你話海外升學邊個著數呢?
當然英文差考D S E有著數,中文考都得

圖片附件: myimage.jpg (23-3-23 00:10, 142.53 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY4NTM2fDUyNGQ0N2ZkfDE3MTQ2MDk3MTJ8MA%3D%3D

作者: 四隻貓    時間: 23-3-23 09:42

Sing13 發表於 23-3-23 00:10
香港某直資

不過要留意吓,直資學校IAL/IB 生都係經過揀選,好似DBS, 要前一百名次學生先有機會讀IB。SPCS 都係成績好可以優先選讀IAL。

作者: ivanhaha    時間: 23-3-23 10:22

Sing13 發表於 23-3-23 00:10
香港某直資
優才IB成績係Top2添.....冇話睇低邊間學校,不過好多數據都係掩眼法

作者: HK-CR7    時間: 23-3-23 12:53

2022年CKY IB成績, 平均分39.4, 全港排第8
作者: marbomama    時間: 23-3-23 22:23

我小朋友當年都係這兩間學校去選擇,我哋最後揀了YW,中學去了另一間DSE/IB直資學校。這6年小學生活都係好開心,囝亦都好鍾意學校,學校培養他們主動學習和參與活動。

作者: woooiiii    時間: 23-3-23 23:11

四隻貓 發表於 23-3-21 11:42
各學制都有其優缺點,都係睇邊款啱小朋友。有時間可以去備戰大學/大學選科果邊討論區望下,本地大學Jupas / ...
每年花費三四十萬送小朋友去英國讀ALevel對普通家庭就真係好貴,香港本地其實都有唔少平價ALevel好抵讀。
作者: ivanhaha    時間: 23-3-24 11:41

始終我覺得DSE對手係香港人,IB對手係全球。
純粹理性分析,會唔會選擇英華,省下的錢比小朋友去外國讀
作者: Sing13    時間: 23-3-24 17:39

ivanhaha 發表於 23-3-24 11:41
純粹理性分析,會唔會選擇英華,省下的錢比小朋友去外國讀:fun ...

正常想法,12年學費應該少俾超過100萬。

作者: pkjanel    時間: 23-3-24 18:27     標題: 回覆樓主:

分享小小睇法...我舊年係sjps vs cky, 揀了cky. 我同老公認為小學階段, 諗咩學制或公開試成績實在太早. 12年後結果是無人可估計. 我地的目標係小朋友可開心愉快小壓力下保留愛學習的心, 所以揀了cky.

建議樓主選擇時應著眼學習個過程, 想佢建立d 咩character, 小朋友性格合唔合適, 多於成績結果.

要提提你, cky 不適合喜歡精英制的小朋友/家長. 眼見cky小朋友鬥心較小.

作者: CXW    時間: 23-3-24 19:35

回覆 pkjanel 的帖子

你係咪應該指St. Joe , not SJC 呀😅見你舊帖講st. Joe
作者: lovebb2    時間: 23-3-24 19:58

ustvct 發表於 23-3-19 09:50

cky

yw好似麻麻

作者: pkjanel    時間: 23-3-25 04:53

CXW 發表於 23-3-24 19:35
回覆 pkjanel 的帖子

你係咪應該指St. Joe , not SJC 呀😅見你舊帖講st. Joe

yea, 改番先. Sjpc 至岩

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-26 21:46

HK-CR7 發表於 23-3-21 12:15

ib, ial 作為國際考試,喺海外的認受性比dse高好多,所以話選擇多d。
作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-26 21:55

marbomama 發表於 23-3-23 22:23
我小朋友當年都係這兩間學校去選擇,我哋最後揀了YW,中學去了另一間DSE/IB直資學校。這6年小學生活都係好 ...

終於有YW家長俾意見haha, thx!!恭喜你地讀得咁開心:)
請問英華課外活動竸爭激烈嗎?唔夠叻係咪就會無乜機會參與? d運動教練好唔好?

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-26 21:58

pkjanel 發表於 23-3-24 18:27

分享小小睇法...我舊年係sjps vs cky, 揀了cky. 我同老公認為 ...
thanks!
作者: Kainy    時間: 23-3-27 09:13

回覆 lovebb2 的帖子

你是在讀生家長? "好似麻"???有確實原因?

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-3-27 13:08

Kainy 發表於 23-3-27 09:13
回覆 lovebb2 的帖子

你是在讀生家長? "好似麻麻"???有確實原因?
嗰d無任何arguments既觀點,我當睇唔到就算 lol
作者: marbomama    時間: 23-3-27 13:45

回覆 KafkaOnTheShore 的帖子

囝仔入了YW才學樂器,過了幾年入了樂團。沒有參與運動,所以唔知教練如何自己覺得競爭是否激烈係睇家長心態,抱住平常心,小朋友就這6年讀得開心。

作者: smellywhale    時間: 23-4-14 10:16

ivanhaha 發表於 23-3-24 11:41
純粹理性分析,會唔會選擇英華,省下的錢比小朋友去外國讀:fun ...

2022 年全球有3603 間學校有提供IBDP 課程, CKY 2022 年IBDP 平均成績有39.79, 全球排大約26~28, 屬於top 0.78%.

參考:
http://cky.edu.hk/academics/ibdp/ibdp-results-2022/
https://www.ibo.org/about-the-ib/facts-and-figures/
https://www.ib-schools.com/league-tables/global-top-ib-schools

作者: DevilPig    時間: 23-4-14 20:14

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-26 21:55
終於有YW家長俾意見haha, thx!!恭喜你地讀得咁開心:)
請問英華課外活動竸爭激烈嗎?唔夠叻係咪就會無乜機會 ...
YW 校隊有 audition, 而且校隊有分初級校隊比低小, 大部份同學都會入到, 而且會要選擇入哪個, 因為見到通常啲同學都入到好地個, 要選擇
學校鼓勵奧數, 坊間有免費奧數比賽, 學校係會開免費班, 或者 video 教學 (疫情), 亦有 mock paper 比小朋友練習, optional 自由參與,  想參加就可以安排

小一時, 中英校際朗誦, 老師都試過全班上堂教, 但學校唔會逼你參加比賽, 純粹上堂嘅時候大家一齊讀首詩, 雖然次數唔多, 但睇得出老師有心

YW 係一間容許活潑嘅男校, 睇你要唔要小朋友好斯文,  學校有教木工, 小二時, 有見佢有用釘做木工,  亦鼓勵小朋友自己嘗試, 森林課程嘅時候, 見到有啲小草地嘅斜坡,  聽到老師係教小朋友如何慢慢地保護自己落斜坡, 而唔係教佢哋避開斜坡行平路

學校平均嚟講算好少功課,試過連續幾日都係得兩三樣功課, 低小時, 作文會分開幾次去做,  唔洗一次過作一篇長文, 不過就比較多中文默書 (我自己覺得)

YW 多活動, 常識科最近教公共屋邨、私營房屋嘅topic, 學校就安排左一次出外嘅tour, 帶小朋友出去實地睇公共屋邨、房屋類型分別

另外又有一個郊外活動, 係教數學用, 話會教小朋友喺大自然學數學大挑戰

希望資料對你有幫助

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-4-16 19:10

smellywhale 發表於 23-4-14 10:16
2022 年全球有3603 間學校有提供IBDP 課程, CKY 2022 年IBDP 平均成績有39.79, 全球排大 ...

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-4-16 19:19

DevilPig 發表於 23-4-14 20:14
YW 校隊有 audition, 而且校隊有分初級校隊比低小, 大部份同學都會入到, 而且會要選擇入哪個, 因為見到通常 ...
thanks! 請問你覺得佢地校隊或者運動教得好唔好? 我希望個仔可以有機會認真地學一樣運動。
作者: 993rs    時間: 23-4-17 11:00

KafkaOnTheShore 發表於 23-4-16 19:19
thanks! 請問你覺得佢地校隊或者運動教得好唔好? 我希望個仔可以有機會認真地學一樣運動。 ...

YW school teams 係好勁既。不過唔會單靠學校,好多時都係外面另外上堂。 school team 平均水準都高既時候,大家返學一齊練又更上一層樓。隨時運動學費夠讀 ESF

作者: lambeanmama    時間: 23-4-17 17:56

993rs 發表於 23-4-17 11:00
YW school teams 係好勁既。不過唔會單靠學校,好多時都係外面另外上堂。 school team 平均水準都高既時候 ...

運動學費真的很貴…..(emoji)(emoji)(emoji)
但玩得校隊,其實讀邊間大家都不會只靠學校訓練,一樣要在外面加操和努力。有個別運動CKY的表現也頗出色。

兩者選校,我覺得真是睇家長更傾向那一種氛圍和學習模式。其實都幾唔同。

作者: philkam    時間: 23-4-19 00:37

1) IB 唔等於易入醫科。nonjupas quota 較少,相對競爭同樣大
2)小學要諗到入大學admission ,到時可能adm scheme 都轉埋,點估到咁多,或者你個小朋友唔想讀醫呢?
3)ib / dse. 冇話邊個易考啲,讀書/公開試,點會冇壓力?話IB 易考嘅人, 有幾多個讀IB 出身?
如果想小朋友試'非傳統'學校,有啲心理關口,可以理解,但如果小朋友開心,咁唔係值得咩?

Cky嘅小朋友個個都好鐘意返學,主動睇書學習,淨係呢點,已經夠

作者: sumikogurashi    時間: 23-4-19 20:36

woooiiii 發表於 23-3-23 23:11
每年花費三四十萬送小朋友去英國讀ALevel對普通家庭就真係好貴,香港本地其實都有唔少平價ALevel好抵讀。 ...

香港考的是IAL, 去英國讀書的是考GCE A levels, 兩個不同system 的考試,無得講抵唔抵,根本是兩個制度。

IAL year 12 和 13 分別考兩次公開試,但英國GCE A levels 是兩年制課程,學生在Year 13 考-個公開試,唔同玩法,無得比較。

作者: sumikogurashi    時間: 23-4-19 20:51

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-18 21:06

YWC 校長好似仲未落實到邊年會辦IAL, 只係成日話聽到大家的聲音想學校有國際課程。問題係幾時才真正辦到?

如果將來你會送小朋友去外國升學,始終考IB / IAL 比DSE 好,DSE 的中文玩死好多學生,而家改了制更加衰,中文作文唔夠勁,成科成績被拖低,以前有聆聽攞分而家冇咗,仲有外國大學唔計中文科成績,以前通識而家改為CSD,呢科只有合格/不合格,外國大學亦不計呢科,咁你想下有咩著數,外國大學亦看DSE core Maths 為半科,冇take M1/2 就死得,對報外國大學你要睇真啲要求,如果留港讀大學就考DSE 直接了當。如果想將來多啲選擇,都係考IB / IAL 比較好。

作者: sumikogurashi    時間: 23-4-19 21:32

philkam 發表於 23-4-19 00:37
1) IB 唔等於易入醫科。nonjupas quota 較少,相對競爭同樣大
2)小學要諗到入大學admission ,到時可能adm ...

其實係㗎,讀IB 唔等於易入醫,家長亦唔應該一廂情願覺得孩子將來要讀醫,乜乜神科之類。呢個世界普通人多過神人

作者: sumikogurashi    時間: 23-4-19 21:37

KafkaOnTheShore 發表於 23-4-16 19:19
thanks! 請問你覺得佢地校隊或者運動教得好唔好? 我希望個仔可以有機會認真地學一樣運動。 ...

玩得運動校隊,外面一定再請教練加操,有啲仲會入外面青年軍練得一身好武功。唔係等學校教。

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-4-23 22:04

993rs 發表於 23-4-17 11:00
YW school teams 係好勁既。不過唔會單靠學校,好多時都係外面另外上堂。 school team 平均水準都高既時候 ...
如果真係有興趣的話,都預左會另外上堂,呢個我諗無論讀邊一間都一樣。
作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-4-23 22:08

sumikogurashi 發表於 23-4-19 20:51
YWC 校長好似仲未落實到邊年會辦IAL, 只係成日話聽到大家的聲音想學校有國際課程。問題係幾時才真正辦到? ...

學校宣佈今年向教局申請,以佢地實力應該無問題掛
作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-4-23 22:17

sumikogurashi 發表於 23-4-19 21:37
玩得運動校隊,外面一定再請教練加操,有啲仲會入外面青年軍練得一身好武功。唔係等學校教。
...
嗯嗯,當然。係想知學校訓練add 幾多 value
作者: DevilPig    時間: 23-4-24 17:39

sumikogurashi 發表於 23-4-19 20:51
YWC 校長好似仲未落實到邊年會辦IAL, 只係成日話聽到大家的聲音想學校有國際課程。問題係幾時才真正辦到?
YW 學校通告有講, 預期最早開辦, 係 2025-2026 年度中五生適用, 不過一切等教育局最後審批

作者: pharaoh    時間: 23-4-24 20:15

DevilPig 發表於 23-4-24 17:39
YW 學校通告有講, 預期最早開辦, 係 2025-2026 年度中五生適用, 不過一切等教育局最後審批
...

唔知教育局要審批幾耐呢?

作者: 993rs    時間: 23-4-26 11:09

KafkaOnTheShore 發表於 23-4-23 22:04
如果真係有興趣的話,都預左會另外上堂,呢個我諗無論讀邊一間都一樣。

YW 校方以至學生都比較積極,更多人系外面高強度上堂,所以校隊平均水平較高。

回應返學校訓練是否 value add 左好多?value add 主要唔係來自校隊教練教幾多 ,反而係同學本身平均水平高,互相練習時強度 (相對 CKY) 高,繼而互相拉高水平。呢種高強度練習機會分分鐘外面 sports club 都提供唔到。

所以好視乎你對「認真地學一樣運動」既定義。如果要「學識」,咁其實唔關揀邊間學校事,都係外面搵 sports club;如果係以學界獎項為目標,咁就係 YW。

作者: smellywhale    時間: 23-4-27 00:26

23/04/2023

舊日的足跡

香港電台第一台
走在半世紀教育路上,著名教育家劉筱玲博士
主持人:車淑梅

https://www.rthk.hk/radio/radio1 ... path/episode/878193

有興趣聽聽了解一下

作者: yokulami    時間: 23-4-27 02:29

DevilPig 發表於 23-4-24 17:39
...

這是預期最早,不知實際要等幾耐

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-4-27 22:50

993rs 發表於 23-4-26 11:09
YW 校方以至學生都比較積極,更多人系外面高強度上堂,所以校隊平均水平較高。

回應返學校訓練是否 value ...
thanks!
作者: adriantai    時間: 23-5-1 09:40     標題: 回覆樓主:

有錢就CKY

作者: emilyy526    時間: 23-5-2 13:15

英華小學用家
我仔番學係好開心,因為成間學校校長老師好有創意,好投入,好多活動多野玩,學生和家長既歸屬感都好高。

小學真係好多好叻既小朋友,睇下家長要求小朋友學術去到邊個位置,如果係top 50, 都大壓力,因為裡面好多學生都好好成績。

運動校隊好多都有預備隊,低年級就培養定梯隊,預備隊都會選拔,但年年都可以選。相信英華家長都係積極,想勁都係自己出面再加操。

音樂都好勁,好多參加海外比賽機會
作者: lsllsl    時間: 23-5-2 18:00

emilyy526 發表於 23-5-2 13:15
英華小學用家
我仔番學係好開心,因為成間學校校長老師好有創意,好投入,好多活動多野玩,學生和家長既歸 ...

請問每年升中大約幾多外考?

作者: KafkaOnTheShore    時間: 23-5-2 23:43

emilyy526 發表於 23-5-2 13:15
英華小學用家
我仔番學係好開心,因為成間學校校長老師好有創意,好投入,好多活動多野玩,學生和家長既歸 ...
thanks!!

作者: evitasing    時間: 23-5-24 12:40

想請教一下,cky喺咪有外語課程eg. French, Spanish, Japanese,
~ 幾年級開始?一般修幾多年?
~ 要考校內試?銜接公開試?
~一星期幾堂?
~ optional? 收費?

作者: smellywhale    時間: 23-5-30 11:46

回覆 evitasing 的帖子

六年級至八年級可選德語、法語或西班牙語,再高年級未知,我估視乎到時人數,呢個我不能確定。
作者: evitasing    時間: 23-5-31 14:46

回覆 smellywhale 的帖子

謝謝!
作者: lsllsl    時間: 23-5-31 16:25

請問最後揀邊間?

作者: Nbranson    時間: 23-5-31 17:49

其實蔡繼有啲學生考乜嘢?IB GCE 定係dse... 好似乜嘢考試嘅狀元同埋排行榜都唔見呢間學校?
作者: Goodluck2022    時間: 23-5-31 20:21

回覆 Nbranson 的帖子

上網大把資訊!
IB

作者: lcmyk    時間: 24-4-10 01:45

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-27 13:08
嗰d無任何arguments既觀點,我當睇唔到就算 lol

"好似" then no reasons following, just trash talk.

作者: hellofairy    時間: 24-4-10 18:08

請問yw係咪批左iAL啦?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5