教育王國

標題: B2 直資IB定抽奬 [打印本頁]

作者: lkk-c6    時間: 23-3-15 21:59     標題: B2 直資IB定抽奬

小朋友九龍城二三線小學級頭三內,面試了五直資但只有兩band2直offer (但在家附近)。求意見應否大抽獎?
作者: jesswu    時間: 23-3-15 22:17     標題: 回覆樓主:

比我會抽。KL3 b1生恰埋眼抽入B1

作者: lkk-c6    時間: 23-3-15 22:24

回覆 jesswu 的帖子

謝謝你的回覆,但小朋友in完NPL後冇offer,我有啲懷疑小朋友是否band1
作者: Poyau    時間: 23-3-15 22:26

lkk-c6 發表於 23-3-15 21:59
小朋友九龍城二三線小學級頭三內,面試了五直資但只有兩band2直offer (但在家附近)。求意見應否大抽獎? ...

B2直資IB → 真道/啟思?

作者: Poyau    時間: 23-3-15 22:28

lkk-c6 發表於 23-3-15 22:24

謝謝你的回覆,但小朋友in完NPL後冇offer,我有啲懷疑小朋友是否band1 ...

請問小學是那個網 34 35 41?

作者: lkk-c6    時間: 23-3-15 22:33

回覆 Poyau 的帖子

謝謝Poyau回覆,小學41
作者: lkk-c6    時間: 23-3-15 22:33

是的
作者: Poyau    時間: 23-3-15 22:45

lkk-c6 發表於 23-3-15 22:33

謝謝Poyau回覆,小學41

不用客氣 謝謝
請問小六全級多少人
過去幾年級三左右考到什麼中學?

作者: lkk-c6    時間: 23-3-15 22:55

全級之前一百人左右,但舊年走左好多,現八十人左右。我見學校網有寫之前三四年,差不多每年都有 SPCC, LS, HY, Maryknoll, NPL, 當然人數冇寫我當一個。
另Wa Ying, WFN , GHS, 優才都有。
但我看NPL主要看RO但現在冇offer 則証明小朋友RO不高,所以懷疑是否b1生

作者: cloudcloudrobot    時間: 23-3-15 23:00

lkk-c6 發表於 23-3-15 22:55

全級之前一百人左右,但舊年走左好多,現八十人左右。我見學校網有寫之前三四年,差不 ...

唔會係舊x德吧?

作者: jesswu    時間: 23-3-15 23:00

全級之前一百人左右,但舊年走左好多,現八十人左右。我見學校網有寫之前三四年,差不 ...

級3點都有B1卦?

作者: lkk-c6    時間: 23-3-15 23:05

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

不是的
作者: Poyau    時間: 23-3-15 23:05

明白 不用過慮
41網四間開四班官津男女校
級三應是B1生

請問自行那兩間 有面試嗎?

作者: lkk-c6    時間: 23-3-15 23:12

謝謝。自行有面試,但相信機會不大, CCSC and WaYing
作者: Poyau    時間: 23-3-15 23:22

lkk-c6 發表於 23-3-15 23:12

謝謝。自行有面試,但相信機會不大, CCSC and WaYing

明白
據四間官津往績 級三內自行有機會
九龍城區B1生可靜候自行放榜
假使無自行正取 仍可可大抽獎

作者: Mchacha    時間: 23-3-15 23:54

九龍城校網我都認為可以抽得更好

作者: larrykkchan    時間: 23-3-16 08:22

抽。
作者: B.B.BaBa    時間: 23-3-16 08:26

作者: lkk-c6    時間: 23-3-16 08:58

謝謝各位
另請問有冇人知道KL3有幾多B1位?我自己用自行位推算(假設每間學校用盡30%)再減去小學直升,好似剩得八百多?
但教育局統計話九龍城今年有三千幾小六學生,三分一B1即有千幾,好似唔夠分 :(
作者: jesswu    時間: 23-3-16 09:04

lkk-c6 發表於 23-3-16 08:58
謝謝各位
另請問有冇人知道KL3有幾多B1位?我自己用自行位推算(假設每間學校用盡30%)再減去小學 ...

實際幾多唔知。
但歷年都一定夠。B2都唔少偷位上到B1,如果肯定自己B1,盡嗔b1, 定過枱油

作者: 0030    時間: 23-3-16 09:47

回覆 lkk-c6 的帖子

我女同學1b-1c顏寶玲都未收到通知,所以不用懷疑自己的banding,只係未call到而已,從1a慢慢call需時~
作者: lkk-c6    時間: 23-3-16 10:10

回覆 0030 的帖子

謝謝你的鼓勵
作者: 0030    時間: 23-3-16 10:17

我們玩過一年直資升中,多少有D心得
作者: castle100    時間: 23-3-16 12:06

回覆 0030 的帖子

hi請教一下.1 C、2 A、40綱官校、呈一級45、呈二級30、學校話係1 C、2 A、我哋有2間B 2 B、B 2 C收咗、2 in完李國寶又未有消息、港同2 in止步(能力真係差過人哋熱門小學學生)、我哋好心儀李國寶、自一報咗長天、自二瑪神(明白自行多數陪跑)⋯⋯唔知李國寶仲有冇機會、寫信是否有用呢?

作者: 0030    時間: 23-3-16 12:13

回覆 castle100 的帖子

深官?李國寶大把機會,耐心等待
作者: castle100    時間: 23-3-16 12:20

回覆 0030 的帖子

我好心急吖嘛、因為我哋級十八報荃官冇份i N、我知自己小朋友嘅、唔會期望太高、李收我即注冊!李收唔收B 2生呀?

作者: 0030    時間: 23-3-16 12:27

早幾年2a都有機會收,荃官,不是級5前都敢報
作者: worldcat    時間: 23-3-16 12:29

castle100 發表於 23-3-16 12:06
回覆 0030 的帖子

hi請教一下.1 C、2 A、40綱官校、呈一級45、呈二級30、學校話係1 C、2 A、我哋有2間B 2 ...

如果係深官,其實自二瑪神中都有機會,長天就真係細啲(主要收外區B1+本區B1A-B1B)。
知道NPL 李國寶 基崇都會有人放棄,可能等到4月已經有好消息。
再唔係唔想諗唔想冒險,就大抽獎乙一 瑪神中/黃棣珊 (B1兩間都實中/B2就博下瑪神中)。

最緊要考好呈三,保持B1。

作者: Mchacha    時間: 23-3-16 12:30

回覆 0030 的帖子

hi請教一下.1 C、2 A、40綱官校、呈一級45、呈二級30、學校話係1 C、2 A、我哋有2間B 2 ...

LKP等下,一定仲有機會的,過埋31號大把人抽飛

作者: jesswu    時間: 23-3-16 12:33

castle100 發表於 23-3-16 12:20
回覆 0030 的帖子

我好心急吖嘛、因為我哋級十八報荃官冇份i N、我知自己小朋友嘅、唔會期望太高、李收我 ...

李有收1c/2a。
荃官一線要級10, 二線要級3先有機會

作者: 0030    時間: 23-3-16 12:34

就算有10個8個荃官的聯繫位,至少都要級15之前吧
作者: clsy111    時間: 23-3-16 12:39

級頭3實係B1, 大抽獎都入硬B1中學啦
作者: jesswu    時間: 23-3-16 12:40

0030 發表於 23-3-16 12:34

所以級18報其實浪費一個自行位。
有聯繫位的小學,級頭都未必會收,因為人地聯繫位會收返你,點會嘥個自行quota收必收的?不如收過江龍其他學校的級頭

作者: gracelam    時間: 23-3-16 12:46

回覆 0030 的帖子

我老實講,唔好見怪, 如果係深官, 你呢2次排名個RO應該係全港排名約2A一 2B, 李國寶可能等到後期先有offer,甚至冇, 要有心理準備!

努力呈三考好佢, 3次呈分肯定B 1生在區內抽長天仲有機會的!

作者: 0030    時間: 23-3-16 12:59

自行荃官要求幾高
作者: Poyau    時間: 23-3-16 13:42

0030 發表於 23-3-16 12:34

深官級15內應屬本區B1生 級20後就 ...

深官升中派位概況
-------------------------------------------------------
2019 | 2020 | 2021 | 2022 (人數)
-------------------------------------------------------
B1校 20 20 18 21
其他 4 9 4 7
(前)英中 24 29 22 28
其餘 109 104 111 104
總數 133 133 133 132

聯中 10 8 10 10
荃官 10 8 10 10

官津本區 9 11 7 16
長天(男) 0 1 3 2
上智(女) 0 0 0 0
OLR(女) 0 2 0 4
德雅(女) 4 2 1 1
銘賢 1 1 0 0
黃棣珊 1 3 1 2
瑪神 3 2 2 7

官津他區 1 5 5 2
KL5 觀官 0 0 1 0
KL5 呂郭碧鳳 0 1 0 0
NT1 善德 0 1 0 0
NT1 全完 1 0 1 0
NT3 屯官 0 1 0 0
NT4 元朗信義 0 0 1 1
NT6 恩主教 0 1 0 0
NT7 鄭榮之 0 0 1 0
NT7 IHMC 0 1 0 0
NT8 迦密主恩 0 0 1 1

直資 4 5 0 0
赤提 1 0 0 0
李國寶 0 1 0 0
香島 3 2 0 0
地利亞(吉利徑) 0 1 0 0
聖道迦南 0 1 0 0

學校報告/計畫
https://www.sspgps.edu.hk/tc/學校報告計畫

學校報告2021-2022年度 (p.41-45)
https://www.sspgps.edu.hk/sites/default/files/files/2021-2022nian_du_xue_xiao_bao_gao_.pdf

作者: castle100    時間: 23-3-16 13:43

回覆 gracelam 的帖子

我清楚自己位置、唔會咁博、唔會揀1 A學校、長天係好心儀、如果呈三入到前廿名先會報長天、如果唔係就瑪神、張明添、協同⋯⋯寫定信先⋯
作者: castle100    時間: 23-3-16 13:47

唔好意思啊我唔係好明、我哋每年都有十至十二個入荃官、前廿名應該係B 1、但唔會係1 A⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-3-16 13:53

呢幾年升中情況比想像中⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-3-16 13:54

回覆 0030 的帖子

佢哋好勇⋯⋯
作者: Poyau    時間: 23-3-16 13:58

回覆 0030 的帖子

請問是那兩間直資 offer
可考慮先取其一等李國寶/自行放榜

作者: castle100    時間: 23-3-16 14:04

回覆 0030 的帖子

我哋係英文科出事、其他都係A⋯⋯英文有去補都唔得⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-3-16 14:06

唔啦、又跨區母雷公咁遠、羅定X、聖道迦X!仲要比$讀、我不如40網B 2津中、仲唔使$、搵間校風好D算了⋯⋯
作者: 0030    時間: 23-3-16 14:09

同我細女一樣呀,其他A,就係英文C,我女band1b-c,我都自行只敢報一間1B-1c,一間1c-2a的中學
作者: Poyau    時間: 23-3-16 14:16

castle100 發表於 23-3-16 13:47

唔好意思啊我唔係好明、我哋每年都有十至十二個入荃官、前廿名應該係B 1、但唔會係1 A ...

全港/本區 B1/2/3生 各佔⅓
B1生人數會隨升中人數加減
假如今年中六由以往13X人減至125人
級19可能係邊緣人(B1=125×15%=19)

作者: castle100    時間: 23-3-16 14:22

回覆 0030 的帖子

我又係呀、數學考190、常識189!視藝、音樂都係A、英文C、e➕惡補英文⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-3-16 14:23

回覆 0030 的帖子

我都係咁報⋯⋯!你有冇報直資
作者: castle100    時間: 23-3-16 14:26

咁最少入到瑪神掛⋯⋯!
作者: 0030    時間: 23-3-16 14:29

無,一間直資都無報夠勇吧~本來想報崇真,我女話不肯面試
作者: castle100    時間: 23-3-16 14:35

回覆 0030 的帖子

咁老定⋯⋯
作者: 0030    時間: 23-3-16 14:50

一心大抽獎,無咩所謂,有的津校比直資好,又無使錢,也有一定的吸引力
作者: castle100    時間: 23-3-16 14:54

回覆 0030 的帖子

我就係唔想玩呢個心跳游戲、小一時個心實左幾年⋯⋯!
作者: worldcat    時間: 23-3-16 14:59

castle100 發表於 23-3-16 14:26

咁最少入到瑪神掛⋯⋯!.
如果B1自行瑪神就9成OK。如果自行瑪神無正取,真係要衡量下本身呈一+呈二仲係唔係B1。
如果呈三唔係提升好多,可能大抽獎用B2去揀學校會好啲。

作者: 0030    時間: 23-3-16 15:00

邊個唔想自行成功,但有時未必甘理想,特別英文又唔系幾好的情況下,更加無咩選擇
作者: Poyau    時間: 23-3-16 15:27

castle100 發表於 23-3-16 14:26

咁最少入到瑪神掛⋯⋯!.

祝自行如願      

作者: castle100    時間: 23-3-16 15:54

應該唔會、因為我小朋友面試失水准、佢唔鍾意呢間⋯⋯!i n果日我用左成個鐘話佢先去⋯⋯、反而其他學校肯去、佢有個朋友係果度讀話太多功課!
作者: castle100    時間: 23-3-16 15:55

回覆 0030 的帖子

其實咁諗、英文差、入到英中都辛苦、不如中中精英班、
作者: castle100    時間: 23-3-16 15:56

回覆 worldcat 的帖子

照樓上j M講、可能全港排名得2 A、2 B、自行瑪神可能都入唔到
作者: 200904    時間: 23-3-16 15:59

CCSC 是指張祝珊?那貴公子是band 1 啦。
而且你們學校之前有SPCC,那麽級三怎樣都有band 1.

作者: castle100    時間: 23-3-16 16:06

回覆 0030 的帖子

我有報崇真、但冇消息⋯⋯
作者: 0030    時間: 23-3-16 16:14

所以我報循道,有英文班又有中文班,進可供退可守
作者: castle100    時間: 23-3-16 16:18

回覆 0030 的帖子

正、果然深思熟慮!
作者: castle100    時間: 23-3-16 16:20

回覆 0030 的帖子

自行入到最好!咁如果大抽獎、你會否甲二、三留空?填甲一之後直接乙一?
作者: PuffyBobby    時間: 23-3-16 16:20

各位媽媽要冷靜啲, 唔好俾"直資無offer"嚇窒咗!  大家要明白直資收生唔單只睇成績, 仲會睇面試表現, 課外活動表現, 操行等等, 所以千祈唔好咁傻以為"B1直資唔收=唔係B1生", 只可以話大家唔啱啫.
九龍城區有得抽獎就梗係抽啦

作者: castle100    時間: 23-3-16 16:21

回覆 0030 的帖子

我第一次玩呢個升中游戲!你有經驗D、請你教下我點填,
作者: 0030    時間: 23-3-16 16:22

甲一同乙一一樣,甲2-3就放自行的1-2,點解要空,不空仲有機
作者: 0030    時間: 23-3-16 16:24

我舊年都唔使玩大抽獎
作者: castle100    時間: 23-3-16 16:29

回覆 0030 的帖子

希望唔使玩呢個游戲!
作者: castle100    時間: 23-3-16 16:33

回覆 0030 的帖子

唔係好似小一咁玩法咪?如果甲一唔中直接抽乙一、咁就易中D咪?因為甲二、三唔知填邊間!比如甲一長天、乙一長天!咁甲2⃣️瑪神、乙二又係瑪神、咁甲三張明添、乙三又係張明添!咁填好唔好呢?定甲一乙一長天、甲二、三留空、乙2⃣️瑪神、乙三張明添?
作者: 0030    時間: 23-3-16 16:44

等呈三出來先,如果真band1又不同擺法~
作者: ngokwan    時間: 23-3-16 17:28

PuffyBobby 發表於 23-3-16 16:20
各位媽媽要冷靜啲, 唔好俾"直資無offer"嚇窒咗!  大家要明白直資收生唔單只睇成績, 仲會睇面試表現, 課外活 ...

純請教,我見大家都話九龍城區band 1 足夠位,但有家長話因為九龍城區band 1 中學有一些是有聯繫小學,要預留位俾小學,所以有機會不夠band 1 位,叫我只可填一間band 1, 跟住要填band 2 作保險。

其實是否真的?

定基本上一定夠,不用擔心?

作者: worldcat    時間: 23-3-16 17:34

castle100 發表於 23-3-16 16:33
回覆 0030 的帖子

唔係好似小一咁玩法咪?如果甲一唔中直接抽乙一、咁就易中D咪?因為甲二、三唔知填邊間 ...
真心,B1 或 B2 都唔會咁排法。都係考理呈三先再決定。

作者: worldcat    時間: 23-3-16 17:38

ngokwan 發表於 23-3-16 17:28
純請教,我見大家都話九龍城區band 1 足夠位,但有家長話因為九龍城區band 1 中學有一些是有聯繫小學,要 ...
如果真係B1學生。保險線填B2中學係乙一 同乙二十都係一樣入硬,所以唔會咁早填B2中學。

係邊沿人想搏一搏又保守少少就會乙一B1之後乙二填B2。

作者: Poyau    時間: 23-3-16 18:05

ngokwan 發表於 23-3-16 17:28
純請教,我見大家都話九龍城區band 1 足夠位,但有家長話因為九龍城區band 1 中學有一些是有聯繫小學,要 ...

大抽獎培道收B2生即係B1生穩入
九龍城區B1女生大抽獎可盡填B1校
不用自動投降乙2填B2校

作者: castle100    時間: 23-3-16 21:46

回覆 worldcat 的帖子

咁呈三公佈成績再上來請教一下大家、謝謝你
作者: lkk-c6    時間: 23-3-17 08:34

回覆 200904 的帖子

Yes CCSC = 是張祝珊之前的SPCC不知是否特異功能人士。不過今年
負責升中老師都有問我小朋友有冇報SPCC

作者: lkk-c6    時間: 23-3-17 08:36

回覆 PuffyBobby 的帖子

謝謝你的建議
作者: mntabo    時間: 23-3-17 09:35

Poyau 發表於 23-3-16 18:05
大抽獎培道收B2生即係B1生穩入
九龍城區B1女生大抽獎可盡填B1校
不用自動投降乙2填B2校

甘請問KL3  band 1男生位夠嗎?係咪都同一樣填法?謝謝

作者: PuffyBobby    時間: 23-3-17 10:01

回覆 ngokwan 的帖子

如果肯定係B1生而唔係邊緣人就梗係唔好咁快投降啦! 盡填B1中學先至填B2中學, 不過啲差唔多級數既中學就要取捨, 例如何文田三寶: 迦密, 華英同埋旅港都係KL3頂熱B1中學, 咁就要揀其中兩間做乙一乙二 (再保守啲係三揀一), 因為大抽獎既基制係B1生跟隨機號碼排次序去抽中學, 乙一滿額就排乙二, 乙二都滿額就排乙三, 如此類推.  
其實KL3既中學真係好好揀, 我到家陣都好後悔當年用KL4報中學, 有啲中學真係揀唔落手㗎!

作者: Poyau    時間: 23-3-17 10:10

mntabo 發表於 23-3-17 09:35
甘請問KL3  band 1男生位夠嗎?係咪都同一樣填法?謝謝

大抽獎陳瑞褀收B2生
九龍城區B1男生可考慮盡填B1校

作者: 200904    時間: 23-3-17 10:14

lkk-c6 發表於 23-3-17 08:34

Yes CCSC = 是張祝珊之前的SPCC不知是否特異功能人士。不過今年

在我角度來看,如果升中老師有問我小朋友有沒有報SPCC,那麼即證明我小朋友非常top,是band1A中的top啦。我還考慮什麼band2 啊。除非老師在潤你,但一般不會吧。

作者: cloudcloudrobot    時間: 23-3-17 10:17

PuffyBobby 發表於 23-3-17 10:01
回覆 ngokwan 的帖子

如果肯定係B1生而唔係邊緣人就梗係唔好咁快投降啦! 盡填B1中學先至填B2中學, 不過啲 ...

如果有心揀三寶,乙一通常華英迦密二揀一,開平搏偷雞乙二

保守啲,乙一開平中獎機會又大啲

以上係真band 1學生玩法

作者: mntabo    時間: 23-3-17 11:08

cloudcloudrobot 發表於 23-3-17 10:17

請教
你意思是開平較少人選為乙一嗎?為什麼呢?公開試成績不相伯仲啊!

作者: 天外之人    時間: 23-3-17 11:22

其實最重要都係家長自己,應該知道小朋友學習能力係咩位置,唔可以太盡信老師所講,始終呢個教育制度,有些學校為名聲等等.......唔會太講出真實既野.
作者: cloudcloudrobot    時間: 23-3-17 11:25

mntabo 發表於 23-3-17 11:08
請教
你意思是開平較少人選為乙一嗎?為什麼呢?公開試成績不相伯仲啊!
...
三寶中,華英同迦密都係較受歡迎,開平成績都當然好,根據過往家長的取向,揀親都係華英迦密。
利申:多年居於KLN3

作者: MicWong777    時間: 23-3-17 12:46

cloudcloudrobot 發表於 23-3-17 11:25
三寶中,華英同迦密都係較受歡迎,開平成績都當然好,根據過往家長的取向,揀親都係華英迦密。
利申:多年 ...

華英、迦密的成績比開平好些。

作者: PuffyBobby    時間: 23-3-17 14:11

係! 如果係何文田/紅磡街坊通常都會對迦密睇高一線, 其次係華英
作者: cloudcloudrobot    時間: 23-3-17 14:23

PuffyBobby 發表於 23-3-17 14:11

係! 如果係何文田/紅磡街坊通常都會對迦密睇高一線, 其次係華英  ...
今年迦密超熱,狀元效應

作者: lkk-c6    時間: 23-4-1 10:08

謝謝大家,小朋友幸運地CCSC 自1 和 WYC自2 也正取,感恩。但現在不明白為什麼NPL沒有offer,小朋友說同學成績比他低的(但ECA比他多)也收到NPL call waiting,不明白NPL的收生準則,不是60%學業成績嗎?
懇請高人或用家賜教

作者: 200904    時間: 23-4-1 10:13     標題: 回覆樓主:

恭喜恭喜小師弟

作者: Poyau    時間: 23-4-1 10:26

lkk-c6 發表於 23-4-1 10:08

謝謝大家,小朋友幸運地CCSC 自1 和 WYC自2 也正取,感恩。但現在不明白為什麼NPL沒有 ...

恭喜      
從自1張祝珊正取可見小朋友成績優異
直資可能覺得入讀機會低所以無 offer

作者: travelman    時間: 23-4-1 14:08

cloudcloudrobot 發表於 23-3-17 10:17

十年前是這玩法,現在必須要這三間乙一才有機。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5