教育王國

標題: 港同vs中婦 [打印本頁]

作者: appledai    時間: 23-2-3 10:26     標題: 港同vs中婦

假設地點,學費不計,若band1A學生,二選一,你會選哪個?
作者: 0030    時間: 23-2-3 10:36

港同
作者: 10090    時間: 23-2-3 10:44

appledai 發表於 23-2-3 10:26
假設地點,學費不計,若band1A學生,二選一,你會選哪個?

港同,識多啲有錢人對將來事業有用

作者: Poyau    時間: 23-2-3 10:58

DSE 港同 > 中婦

作者: kangaroomama    時間: 23-2-3 11:04

我覺得反而要睇小朋友適合邊間,兩間學校style都好唔同下,如果小朋友乜都得,咁似乎港同發揮會比較多

作者: appledai    時間: 23-2-3 11:49

Poyau 發表於 23-2-3 10:58
DSE 港同 > 中婦
really? 我看坊間排名好疑惑
作者: 19801980    時間: 23-2-3 11:51

10090 發表於 23-2-3 10:44

港同家長好有錢?

作者: shanghailiao    時間: 23-2-3 11:54

回覆 Poyau 的帖子

去年港同DSE考得好,中婦不好。早幾年中婦DES成績好一些。
作者: 10090    時間: 23-2-3 11:59

19801980 發表於 23-2-3 11:51
港同家長好有錢?

一個月四千幾蚊學費,唔係平

作者: HK-MAN    時間: 23-2-3 12:50

假設其中一間收或者兩間都唔收?就唔使煩。
作者: medicine    時間: 23-2-3 12:56

揾另一半?
識於微時,是難得的.

不過,就算同校同級,又有幾多真係知心?即使有商業成功突圍,個裙帶又有幾多?

PS:有同學創業並已經成功上市(雖市值唔大).但似乎又未見對其它同學有乜參考或有利影響

作者: jesswu    時間: 23-2-3 13:43     標題: 回覆樓主:

不同style. 選適合小朋友的便可。

作者: 10090    時間: 23-2-3 14:03

medicine 發表於 23-2-3 12:56
揾另一半?
識於微時,是難得的.

有時未必係實際金錢得益,而家係睇事物嘅角度會闊好多,好難量化

作者: yubaba    時間: 23-2-3 14:17

讀港同就有錢? 有錢人唔會揀港同~
作者: Syswmom    時間: 23-2-3 14:19

港同,雖然要交學費,但值得
作者: Mchacha    時間: 23-2-3 14:26

港同比較all round

作者: medicine    時間: 23-2-3 14:32

10090 發表於 23-2-3 14:03
有時未必係實際金錢得益,而家係睇事物嘅角度會闊好多,好難量化
按照上面的留言,是不是金錢決定視界?(有錢=角度寬闊?)
是否可以引申.金錢決定知識?(有錢=資源多,才可更好栽培?)

PS:充分必要條件是兩個條件,兩者是需要同在.

作者: 10090    時間: 23-2-3 14:41

medicine 發表於 23-2-3 14:32
按照上面的留言,是不是金錢決定視界?(有錢=角度寬闊?)
是否可以引申.金錢決定知識?(有錢=資源多,才可更好栽 ...

是不是金錢決定視界? —> 我認為絕對係,無錢嘅話,唔識樂器、可能搭飛機唔識點check in同去閘口
金錢決定知識? —> 我認為要睇埋天資,如果智商正常又唔係SEN嘅話,係嘅

作者: 10090    時間: 23-2-3 14:42

yubaba 發表於 23-2-3 14:17
讀港同就有錢? 有錢人唔會揀港同~

我意思係中產

作者: medicine    時間: 23-2-3 14:46

10090 發表於 23-2-3 14:41
是不是金錢決定視界? —> 我認為絕對係,無錢嘅話,唔識樂器、可能搭飛機唔識點check in同去閘口
金錢決定 ...
過去未有網絡的時候,金錢決定視界是在絕大部分的情況下是現實的.有了網絡,視界不是由金錢支配,因開闊視野所需花費的金錢門檻已經大大降低或者講金錢門檻模糊了.

PS:有錢就有視界,那何來金錢騙案?

作者: medicine    時間: 23-2-3 14:48

10090 發表於 23-2-3 14:42
我意思係中產
中產?光譜好寬闊咯.

PS:某前財爺話自己中產尼.

作者: 10090    時間: 23-2-3 14:51

medicine 發表於 23-2-3 14:48
中產?光譜好寬闊咯.

PS:某前財爺話自己中產尼.

部分直資真係有有錢人的,例如某九龍半山女校有家長捐二千萬俾學校起大樓

作者: 10090    時間: 23-2-3 15:16

medicine 發表於 23-2-3 14:46
過去未有網絡的時候,金錢決定視界是在絕大部分的情況下是現實的.有了網絡,視界不是由金錢支配,因開闊視野所 ...

唔同意,無錢嘅話,點樣透過上網學樂器同埋多國語言及文化,唔係個個咁勁可以無師自通

作者: medicine    時間: 23-2-3 15:23

10090 發表於 23-2-3 14:51
部分直資真係有有錢人的,例如某九龍半山女校有家長捐二千萬俾學校起大樓
...
問題是,同校,即使認識了,何以見得對事業有幫助?

作者: medicine    時間: 23-2-3 15:25

10090 發表於 23-2-3 15:16
唔同意,無錢嘅話,點樣透過上網學樂器同埋多國語言及文化,唔係個個咁勁可以無師自通
...
這一句,可以同樣複製:有錢的話,就可以個個有師即通?
那又何來金錢騙案?

作者: 0030    時間: 23-2-3 15:29

回覆 10090 的帖子

八卦下邊間半山女校
作者: Rpp    時間: 23-2-3 15:45

有錢人其實挺怕跟窮人做朋友,①眼界不同,②理益使然,做唔做到朋友都要睇地位是否相近,身價相當,有錢人邊會浪費同精力去同你志同道合去深交。識於微時嘅好同學好死黨,相聚的時間除了討論回憶美好嘅中學時光,唔仲靠對方俾個經理位坐於中環無敵海景既辦公室?定一個電話攪掂單百億項目?

作者: medicine    時間: 23-2-3 15:53

Rpp 發表於 23-2-3 15:45
有錢人其實挺怕跟窮人做朋友,①眼界不同,②理益使然,做唔做到朋友都要睇地位是否相近,身價相當,有錢人 ...

但好多人口中就係喜歡講朋友網絡

作者: 10090    時間: 23-2-3 15:58

medicine 發表於 23-2-3 15:23
問題是,同校,即使認識了,何以見得對事業有幫助?

係唔一定有幫助的,但有幫助的機會較高
等於讀名校唔一定可以考得好入大學,但機會一定高於band 3

作者: medicine    時間: 23-2-3 16:03

10090 發表於 23-2-3 15:58
係唔一定有幫助的,但有幫助的機會較高
等於讀名校唔一定可以考得好入大學,但機會一定高於band 3
...
咁又需唔需要考慮打腫塊面充肥仔,勉强入到就算屯門公路邊個一間學校,又有乜幫助?

按估,應該個一間入面的學生個個是有錢人啦,識到又如何?周末多啲機會約船party是肯定的

作者: 10090    時間: 23-2-3 16:34

medicine 發表於 23-2-3 15:25
這一句,可以同樣複製:有錢的話,就可以個個有師即通?
那又何來金錢騙案?

無錢,無得請老師,成功學習的機會較低
有錢,可以請老師,學習未必成功,但機會較高,就算只學識皮毛,都叫有個體驗,眼界就會闊咗
疫情前好多學校搞歐洲交流團的,我唔會話去兩星期就學到好多嘢,但都係一種學習
我認為會否被騙同有無錢沒有太大關係

作者: gracelam    時間: 23-2-3 16:34

0030 發表於 23-2-3 15:29
回覆 10090 的帖子

八卦下邊間半山女校

飛鵝山

作者: huimcedu    時間: 23-2-4 12:01

唔係我地揀,係小朋友揀,如果小朋友咁叻兩間都收,由佢自己揀。

我小朋友上年就係面對左呢一個問題,佢揀左港同,返左半年學,feel 到佢係開心既。
如果小朋友係band1A, 本身應該係勤力既小朋友,因為港同好多活動,一定要學識分配時間。
至於有無錢呢個問題,我覺得小朋友之間無太大感覺,大部分都好活潑,開朗,好動。

作者: HK-MAN    時間: 23-2-4 12:08

10090 發表於 23-2-3 14:51
...
你估裡面啲學生個個都有二千萬身家咩。大部份咪普通既中產學生。
作者: hkpapa852    時間: 23-2-4 12:13

HK-MAN 發表於 23-2-4 12:08
你估裡面啲學生個個都有二千萬身家咩。大部份咪普通既中產學生。
真係「非常有錢」而又會俾子女讀直資,普遍係讀呢4間:
SPCC, SPCS, DBS, DGS

作者: 10090    時間: 23-2-4 12:28

hkpapa852 發表於 23-2-4 12:13
真係「非常有錢」而又會俾子女讀直資,普遍係讀呢4間:
SPCC, SPCS, DBS, DGS

我有時喺何文田天鑄外等車,見到住戶其實只係讀一般band 1津校或直資,唔係呢四間

作者: hkpapa852    時間: 23-2-4 21:20

10090 發表於 23-2-4 12:28
我有時喺何文田天鑄外等車,見到住戶其實只係讀一般band 1津校或直資,唔係呢四間
...
住天鑄啫,又唔係九龍塘獨立屋
作者: phinarto    時間: 23-2-6 10:23

有啲家長可能諗多咗,$4xxx 學費,好多在職家庭都比到,有乜話係唔係有錢人吖?去英國讀 boarding 洗五六十萬一年就話啫。

而且,同學間同邊個熟,係唔會睇人哋屋企背景。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5