教育王國

標題: 一般學校如何提出升中建議? [打印本頁]

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 11:28     標題: 一般學校如何提出升中建議?

我好想八下,其他學校會如何為自己小六生提出升中建議?
學校話唔會仔細講以往級幾去到邊間,係自行定後備入,但就會話差唔多成績可以一試,咁ge分析係咪hea左D? 定話間間都係咁?

唔知參考值有幾高.....

作者: 0030    時間: 22-12-16 11:51

老師給的建議系參考,學校給的banding也講明系參考~顧名思義,僅供參考
作者: worldcat    時間: 22-12-16 11:59

一間間,揀小學時已經要考慮埋呢一點。。。
我哋係講晒上屆每一個名次學生入邊一間,正取或備取/乙一或乙幾入。
好似同區又有部份學校,係連級名次都無,純粹靠估。
作者: 2jkidsfather    時間: 22-12-16 11:59

rabbittwin 發表於 22-12-16 11:28
學校話唔會仔細講以往級幾去到邊間,係自行定後備 ...
主要按學生成績
反而是等家長填完模擬表後再給意見

作者: Poyau    時間: 22-12-16 12:05

知以往級幾自行正取/後補什麼中學

作者: 0030    時間: 22-12-16 12:05

回覆 worldcat 的帖子

系咪深水埗區孔雀果間
作者: ha930    時間: 22-12-16 12:09

我女學校小四開始, 老師已經有講下這個成績, 大約可以考邊 d 學校, 也有講之前大約前幾多名可以入到邊間學校。
作者: worldcat    時間: 22-12-16 12:14

回覆 0030 的帖子

學校做呢類統計真係有心GE,連學生揀的自一自二甲一乙一都擺晒出嚟,再話你知最後入左邊間(網上資料唔係FINAL)。咁家長係揀成點派成點都唔好話學校。

作者: Tunghk    時間: 22-12-16 12:20

worldcat 發表於 22-12-16 12:14
回覆 0030 的帖子

學校做呢類統計真係有心GE,連學生揀的自一自二甲一乙一都擺晒出嚟,再話你知最 ...

好有心丫~咁樣真係一個好好的參考數據~
起碼知道邊D學校原來乙2,乙3仲有位~(個人覺得呢點重要過乙1係乜野)
又知道師兄師姐大約乜野位置有機~

作者: 0030    時間: 22-12-16 12:23

回覆 worldcat 的帖子

每個級排名不光自一自二,連甲一乙一及所報的直資有邊間都列得一清二楚,相信40網只有一間會甘做佩服佩服~
作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 12:28     標題: 回覆樓主:

學校係張模擬表上寫「祝成功」,跟住唔洗再交了

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 12:31

回覆 0030 的帖子

學校做呢類統計真係有心GE,連學生揀的自一自二甲一乙一都擺晒出嚟,再話你知最 ...

呢D安排咪好囉,清清楚楚,其實最终都係家長發落,咁先幫到手

作者: 2jkidsfather    時間: 22-12-16 12:32

rabbittwin 發表於 22-12-16 12:28
咁冷漠.......

作者: bananaGi    時間: 22-12-16 12:41

咁有趣

作者: worldcat    時間: 22-12-16 12:41

回覆 Tunghk 的帖子

係KL2, B2 知乙幾入重要過B1。
作者: worldcat    時間: 22-12-16 12:42

回覆 0030 的帖子

但學校其他制度,有人就會覺得專制。有得有失。

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 12:58

2jkidsfather 發表於 22-12-16 12:32
咁冷漠.......

有畫哈哈笑公仔....
只可以話,學校無乜能力提供詳細分析  

作者: Tunghk    時間: 22-12-16 12:59

其實會唔會因為你選既學校合適, 唔駛再有其他COMMENT了?  通常成績好的同學, 老師都唔駛點處理, 因為通常無乜大問題^^"

如太進取/可更進取老師才可能給COMMENT?

我明天先家長日, 但係老師出左Banding, 佢叫我們如已決定邊2間自行, 就話佢知, 佢再會同我地討論,
我同佢講完, 佢都話我知可試~可以照去無問題..(當然我知機會唔大, 但老師唔會唔比你試, 例如你B1自行B1中學, 佢地都會叫照去, 最多唔得大抽獎)...同埋佢話會幫我搵下資料上年大約乜野名次自行入。

我覺得學校通常都係睇你寫乜野學校再比意見, 多過佢話你知你可以試乜野學校, 因為後者責任大好多~如果唔合適入左都唔係好事。而家長自己已選好既話, 佢地再比COMMENT會容易處理好多~

加油丫~

作者: HK-MAN    時間: 22-12-16 13:04

Tunghk 發表於 22-12-16 12:59
其實會唔會因為你選既學校合適, 唔駛再有其他COMMENT了?  通常成績好的同學, 老師都唔駛點處理, 因為通常 ...
認同

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 13:09

Tunghk 發表於 22-12-16 12:59
其實會唔會因為你選既學校合適, 唔駛再有其他COMMENT了?  通常成績好的同學, 老師都唔駛點處理, 因為通常 ...

其實我填左一間以往無乜往績既學校,因為唔知係無人願跨區填呢間,或有人填過但唔成功。

要再同班主任套下料先可以知多D,學校通常都會話搏下,唔得就等大抽獎~

選校都係估估下

作者: jesswu    時間: 22-12-16 13:21     標題: 回覆樓主:

我女間小學有d模擬面試,由校長(+老師)主理。
之後會幫您執portfo
有講你大概banding, 再幫你建議2個自行。
甲部建議甲一二,乙部建議頭五。
填好模擬表格再幫你睇下排位有乜問題。
叩門會建議叩邊間,出推薦信

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 13:32

jesswu 發表於 22-12-16 13:21
有講你大概banding, 再幫你建議2個自行。 ...

作者: 0030    時間: 22-12-16 14:10

我從來無聽過老師的意見,中意報咩就報咩
作者: gracelam    時間: 22-12-16 14:28

老師首先講呈一呈二成績,平均級排名,通常問吓想讀邊幾間?跟住比D意見咁,自行都叫你進取D,考多幾間直資做back up,我有時仲熟過D老師

作者: kirstyau    時間: 22-12-16 14:43     標題: 回覆樓主:

因為有直中,一律建議直中

作者: sviolent    時間: 22-12-16 15:24

我哋學校, 先會叫家長填2 間心儀中學, 然後面見老師時,無論b1 定b2 生, 你話想自行邊間, 例如b1a校,  老師都會答: 可以試下
我有問上年差唔多名次可以自行入到邊, 老師只答: 「最終」有好多人派了b1

結果, 得10 個8 個有b1 自行 offer

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 15:25

sviolent 發表於 22-12-16 15:24
我哋學校, 先會叫家長填2 間心儀中學, 然後面見老師時,無論b1 定b2 生, 你話想自行邊間, 例如b1a校,  ...

作者: adriantai    時間: 22-12-16 15:48

月費幾多 ?

作者: jesswu    時間: 22-12-16 16:29

adriantai 發表於 22-12-16 15:48
月費幾多 ?

學費包了

作者: adriantai    時間: 22-12-16 16:29

jesswu 發表於 22-12-16 16:29
學費包了

一個月學費幾多

作者: jesswu    時間: 22-12-16 16:31

adriantai 發表於 22-12-16 16:29
一個月學費幾多

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 16:39

jesswu 發表於 22-12-16 16:29
學費包了

當年我都想交,但唔收我哋

作者: HK-MAN    時間: 22-12-16 17:41

rabbittwin 發表於 22-12-16 16:39
你慳咗6年,夠比首期...
作者: jesswu    時間: 22-12-16 18:42

入到地區一線又做到前列咪仲叻

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 18:46

jesswu 發表於 22-12-16 18:42
入到地區一線又做到前列咪仲叻

有時都係講緣份~

作者: adriantai    時間: 22-12-16 20:10     標題: 回覆樓主:

私/津都好,最緊要到高小大家都滿意學習成果
錢 對有D家庭黎講真係散錢

作者: PTL_L    時間: 22-12-16 20:16

你2個,津化算好多,而家2個既成績都好好,所以讀到書既,去邊都讀到。
作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 20:28     標題: 回覆樓主:

私校此終資源多D,train學生outspoken d~
當年都有其他私,但比較過唔太value for money, 所以一心叩津使算

作者: PTL_L    時間: 22-12-16 20:35

rabbittwin 發表於 22-12-16 20:28
當年都有其他私,但唔太value for money, 所以一心叩津使算 :badf ...

唔係啦,私校資源應該係最少,直資資源先最多,只不過收貴學費私校,特別無band 1中學back up既,一定要做得多啲,俾家長覺得物有所值,學費貴,加埋學其他嘢,車費,一個月最少$10000起跳至$18000左右,一個咋喎,如果連呢啲都唔做多,仲有人會揀每月科水最少$10000(學費+車費+學校雜費)讀私校呢?

講資源,應該係:
直資》津校〉私校

作者: adriantai    時間: 22-12-16 20:40

rabbittwin 發表於 22-12-16 20:28
當年都有其他私,但比較過唔太value for money, 所以一心叩津使算 ...

性格天生既, 我從pn觀察好多小朋友(囝既同學/朋友既仔女)到高小, 得出嘅結論 係學校改吾到D乜,直資好多outspoken係因為考小一專收呢類

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 21:07

adriantai 發表於 22-12-16 20:40

性格天生既, 我從pn觀察好多小朋友(囝既同學/朋友既仔 ...

津校既英文語境就已經輸晒啦,當然免費就唔可能太多要求了 ,要外補下

作者: adriantai    時間: 22-12-16 21:13

rabbittwin 發表於 22-12-16 21:07
津校既英文語境就已經輸晒啦,當然免費就唔可能太多要求了 ,要外補下
...

除非英小,否則英文好難吾補/家長吾教又好好 ,但英小又可能要補中呢。

我仔津小,閱讀聆聽今次都95 & 100, 小學時家長發功就得。
真係完全吾洗跟既學生本身一定係資優,但實際吾多啦

作者: PTL_L    時間: 22-12-16 21:13

rabbittwin 發表於 22-12-16 21:07
...
英語環境,直私都唔荒好,只有國際學校win
作者: adriantai    時間: 22-12-16 21:23

回覆 0030 的帖子

咁公開,畢業學生又好似無私穩

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 21:46

adriantai 發表於 22-12-16 21:13

除非英小,否則英文好難吾補/家長吾教又好好 ,但英小 ...

我兩件只補oral喳~
我同佢哋講英文,佢哋玩我答廣東話,為有揾native speakers搞掂佢哋

作者: zoe@3510    時間: 22-12-16 21:51

自行唔係應該挑戰難少少的學校咩?第一次呈分試時,我主動問老師某1C 學校有冇機,佢話大抽獎時有,但自行就難,因為佢清楚我小朋友太文靜,無參加咩活動,無證書。面試表現唔特出肯定既,但又唔好放棄唔自行。
作者: adriantai    時間: 22-12-16 21:52

rabbittwin 發表於 22-12-16 21:46
我兩件只補oral喳~
我同佢哋講英文,佢哋玩我答廣東話,為有揾native speakers搞掂佢哋
...

初小玩drama, 之後啲grammar攪極都攪吾掂先轉補學術。我囝都吾係讀書型

作者: rabbittwin    時間: 22-12-16 22:06

zoe@3510 發表於 22-12-16 21:51
自行唔係應該挑戰難少少的學校咩?第一次呈分試時,我主動問老師某1C 學校有冇機,佢話大抽獎時有,但自行 ...

學校在自行階段會收高少少,如果要自行埋數,就可能要降grade或搏下,搏唔到要有心理準備落大抽獎玩過

作者: greentea000    時間: 22-12-16 22:21     標題: 回覆樓主:

幾年前小學老師會主動協調,避免太多同級數學生自行申請同一間中學,不過被家長話阻人前途。

呢兩年老師無出聲啦,由得學生自己對撼,家長又不滿老師唔提示而浪費自行名額。

作者: adriantai    時間: 22-12-16 22:40

greentea000 發表於 22-12-16 22:21
幾年前小學老師會主動協調,避免太多同級數學生自行申請同一間中學,不過被家長話阻人前途。

呢兩年老師無 ...

左右做人難,要服務周到去私小啦,私校要做業績一定好主動幫你

作者: jesswu    時間: 22-12-17 09:42

PTL_L 發表於 22-12-16 20:35
唔係啦,私校資源應該係最少,直資資源先最多,只不過收貴學費私校,特別無band 1中學back up既,一定要做 ...

私小係貴。
對於我們這些中下階層來說。
以我個人爲例:學費6K+車費1.4K+飯費0.5K+樂器2K
我冇補習
加埋已$10k

不過當年弱區拎住15分。有私小收飯應。
其他私小不清楚,我小朋友間貴得來(係我覺得貴,其他人可能覺得抵)我覺得尚算值。
師資/教材/設備/支援 都充足。

加上亮麗升中成績,其實那個收費已值了。我小朋友平庸,勉強升了中。但如級內頭1/3的同學仔們,真係輕鬆考取band 1a.

當然,我相信好多小朋友在津校也能有這樣的成績。不過二線或以下可能需更出力才有相似效果。

作者: jesswu    時間: 22-12-17 09:52

rabbittwin 發表於 22-12-16 22:06
學校在自行階段會收高少少,如果要自行埋數,就可能要降grade或搏下,搏唔到要有心理準備落大抽獎玩過
...

所以自行基本上衹有級頭才有信心考得對banding或更進取的offer。

級十以後不能進取,因爲這些位都給級頭"認購"了,不過等他們中自一,這些自二便流向級十的小朋友。

自行真是很難玩。高不成低又不想屈就。早埋單又唔甘心冇得抽更好。賭實力更賭運氣。

作者: rabbittwin    時間: 22-12-17 10:03

jesswu 發表於 22-12-17 09:42
私小係貴。
以我個人爲例:學費6K+車費1.4K+飯費0.5K+樂器2K

呢間值得值得

作者: jesswu    時間: 22-12-17 10:17

zoe@3510 發表於 22-12-16 21:51
自行唔係應該挑戰難少少的學校咩?第一次呈分試時,我主動問老師某1C 學校有冇機,佢話大抽獎時有,但自行 ...

自行選校視乎家長策略。冇話一定要進取定保守。
1. 進取型:
~ 級頭有信心橫掃,望高一線仍躊躇滿志,或
~ 級十進取少少搏面試表現,或等上列放位(中自一自動放自二)補上,或
~ 純粹唔甘心屈機離場選比自己banding低的,搏自行唔中都可等叩門

2. 門當戶對型:
~ 選配對返小朋友banding的學校,機會較大,但中標都不是百分百,因爲部分位可能比保守的前列生佔去了

3. 保守穩健型:
~ 選低半格穩入的。不過要先放棄抽更高banding。不想賭運的通常這樣選。
但要預到時見成績更差的碌入更好的學校,都能笑看人生,不感飲恨才好

作者: worldcat    時間: 22-12-17 10:25

adriantai 發表於 22-12-16 21:23
咁公開,畢業學生又好似無私穩
今次無學生名,但。。。講無私隱就今年校刊仲大問題。

作者: PTL_L    時間: 22-12-17 12:00

私小係貴。
呢個咪市場定位囉,所以先有私校存在既價值,亦好認同你講,「學費包埋」,你車費平啲,當年我哋車費都3K,學費5K再加⋯⋯,不過唔係所有有能力既家庭有能力都想付出呢筆數,又或有好多家庭付出到,確實,每月最少$10000,讀6年,唔係輕鬆既事。
作者: jesswu    時間: 22-12-17 12:07

PTL_L 發表於 22-12-17 12:00
呢個咪市場定位囉,所以先有私校存在既價值,亦好認同你講,「學費包埋」,你車費平啲,當年我哋車費都3K, ...

其實係架。成皮野一個月。
對於我一個小朋友尚可,如果我係2個真係供唔掂,又冇理由厚此薄彼。

幼稚園已比開,小學又比,而家中學又要比。衹能講甘之如飴。

作者: BB-Tiger    時間: 22-12-17 12:39

面試班始終有做好過無,但作為用家嘅我個仔話佢學校請人返黎搞嘅面試班無用,同埋形式唔一樣,反而影響面試當日表現。
作者: bettyay    時間: 22-12-17 12:50

BB-Tiger 發表於 22-12-17 12:39
面試班始終有做好過無,但作為用家嘅我個仔話佢學校請人返黎搞嘅面試班無用,同埋形式唔一樣,反而影響面試 ...
網友學校的面試班係老師親自落場教,校長做mock interview
所以同意面試班都要睇質素

作者: cherrieshum    時間: 22-12-17 13:07

PTL_L 發表於 22-12-16 21:13
英語環境,直私都唔荒好,只有國際學校win
我覺得直資英文很好,不用過濾,能說到一口流利英語。
作者: PTL_L    時間: 22-12-17 13:11

cherrieshum 發表於 22-12-17 13:07
我覺得直資英文很好,不用過濾,能說到一口流利英語。
邊間直資咁勁?一口流利英文?直資都要分唔同level,但認同係名直英文comprehension,vocabulary 量,writing 比大部分津小好,但口語真係無咩邊間流利英文喎。
作者: jesswu    時間: 22-12-17 13:35

BB-Tiger 發表於 22-12-17 12:39
面試班始終有做好過無,但作為用家嘅我個仔話佢學校請人返黎搞嘅面試班無用,同埋形式唔一樣,反而影響面試 ...

坊間面試班良莠不齊。
也聽聞不少外判服務質素參差。

我小朋友小學的面試班由校方設計/授教,重點針對現實中各中學面試模式和內容,所以效果不錯。
學校"凑了"學生6年,到學成出身呢個關鍵刻,校方尤爲重視,所以用盡其經驗能力幫助學生。外判的這家不做做別家,不能並談吧。

作者: PTL_L    時間: 22-12-17 13:42

jesswu 發表於 22-12-17 12:07
其實係架。成皮野一個月。
對於我一個小朋友尚可,如果我係2個真係供唔掂,又冇理由厚此薄彼。

我兩個,不過之前係一津一私,都冇話公唔公平,反而係因人而異又或因校定,不過如果小朋友讀到,真係好難決擇唔供落去。
作者: jesswu    時間: 22-12-17 13:51

PTL_L 發表於 22-12-17 13:42
我兩個,不過之前係一津一私,都冇話公唔公平,反而係因人而異又或因校定,不過如果小朋友讀到,真係好難 ...

siblings 有津有私好正常,視乎不同兄弟姐妹適合性及是否能考取。
但如取决不在合適度而是經濟考慮,那家長便有點難做了。。
如家姐私校,細妹適合且又考到,最後基於經濟理由犧牲細妹,似乎太難做這決定。

所以有些家長索性一開始全部津校算了

作者: PTL_L    時間: 22-12-17 14:03

jesswu 發表於 22-12-17 13:51
siblings 有津有私好正常,視乎不同兄弟姐妹適合性及是否能考取。
但如取决不在合適度而是經濟考慮,那家 ...

啱,所以冇開始就冇失望,量力而為。
作者: BB-Tiger    時間: 22-12-17 14:09

jesswu 發表於 22-12-17 13:35
坊間面試班良莠不齊。
也聽聞不少外判服務質素參差。
係呀,有啲學校可能要求學生等老師提問先答,有啲要求限定時間內搶答,夠鐘就無效。面試班如果可以針對性當然最好,你個間小學咁好嘅,係私定直?
作者: greentea000    時間: 22-12-17 17:57     標題: 回覆樓主:

今年連叩門成功名單都無埋,實在係家長一大損失。不過家長對老師信任度咁低,老師都無謂咁多口,否則又多埋出賣私隱一條罪。

有做功課/有主意嘅家長根本唔會參考老師意見,而且老師意見唔一定啱聽。

作者: greentea000    時間: 22-12-17 18:04     標題: 回覆樓主:

最新劇情係家長群組互相試探,個個想知對手自行邊兩間,而自己死都唔講/講假嘅。

然後面試嗰日大家同場相見同組相爭,面試完再係家長群組指桑駡槐對方放流料。

作者: cherrieshum    時間: 22-12-17 18:21

私小係貴。
請問是哪間私小呢?
作者: cherrieshum    時間: 22-12-17 18:28

PTL_L 發表於 22-12-17 13:11
邊間直資咁勁?一口流利英文?直資都要分唔同level,但認同係名直英文comprehension,vocabulary 量,writing  ...
你應該未曾接觸過直資的英語水平
作者: PTL_L    時間: 22-12-17 18:38

cherrieshum 發表於 22-12-17 18:28
你應該未曾接觸過直資的英語水平

所以咪問你邊間囉?我都想認識下
作者: cherrieshum    時間: 22-12-17 18:47

PTL_L 發表於 22-12-17 18:38
所以咪問你邊間囉?我都想認識下

小女就讀聖瑪加利男女英文中小學小女能講到一口流利英語,現在她看的都是英文成人書籍

作者: rabbittwin    時間: 22-12-17 18:56

cherrieshum 發表於 22-12-17 18:47
小女就讀聖瑪加利男女英文中小學小女能講到一口流利英語,現在她看的都是英文成人書籍
...

呢間多non Chinese, 英文水平好native

作者: medicine    時間: 22-12-17 19:02

cherrieshum 發表於 22-12-17 18:47
...
小女就讀聖瑪加利男女英文中小學小女能講到一口流利英語,現在她看的都是英文"成人"書籍
作者: PTL_L    時間: 22-12-17 19:30

...
哦,咁我識呢間呀,唔止呢間tim,啟思都係英文流利直資學校,因為有好多外籍小朋友,但播道、真道、優才呢啲,又唔可以話學生講英文流利,所以都要睇邊間既。
而小女津校啲同學英文都流利,但我又唔會話所有津校都英文流利。

作者: Rpp    時間: 22-12-17 20:31

greentea000 發表於 22-12-17 18:04
最新劇情係家長群組互相試探,個個想知對手自行邊兩間,而自己死都唔講/講假嘅。

然後面試嗰日大家同場相 ...

咁復雜,多隻香爐多隻鬼。

作者: adriantai    時間: 22-12-17 20:52

greentea000 發表於 22-12-17 18:04

然後面試嗰日大家同場相 ...

係咪教育嘅失敗

作者: jesswu    時間: 22-12-18 02:29

cherrieshum 發表於 22-12-17 18:21
請問是哪間私小呢?

三私之一

作者: jesswu    時間: 22-12-18 02:31

...

smc我小朋友考極也考不到
幾次去到三面見埋校長都要打道回府

作者: iloveubb2022    時間: 22-12-18 09:49

greentea000 發表於 22-12-16 22:21

呢兩年老師無 ...
嘩,老師都咁,好唔公平喎
作者: cherrieshum    時間: 22-12-18 11:28

jesswu 發表於 22-12-18 02:31
...
啊?那麼嚴格呀??難怪校長說縮班或移民潮對 SMC一點也沒有影響,因為仍有很多人在排隊。
看來我阿仔也是沒機會入讀 SMC了。

作者: jesswu    時間: 22-12-18 12:37

cherrieshum 發表於 22-12-18 11:28
啊?那麼嚴格呀??難怪校長說縮班或移民潮對 SMC一點也沒有影響,因為仍有很多人在排隊。
看來我阿仔也是 ...

我也不清楚。。事實smc好少收我女間小學,有傳以前收得多d但個個最後跳船,可能因為咁費事增加行政工作,揀擇d

作者: cherrieshum    時間: 22-12-18 13:48

jesswu 發表於 22-12-18 12:37
我也不清楚。。事實smc好少收我女間小學,有傳以前收得多d但個個最後跳船,可能因為咁費事增加行政工作, ...
我之前認識一個原本就讀九真小學的,後來SMC收了,但她又讓女兒讀國際學校。
作者: juneforgbb    時間: 22-12-18 14:19

jesswu 發表於 22-12-18 02:31
...
去到3rd in 已經好勁

作者: ANChan59    時間: 22-12-19 11:20

2jkidsfather 發表於 22-12-16 12:32
咁冷漠.......

也不一定是冷漠,可能选择正确,不用多言,只是祝福!

儿子当年,通常班主任告知大约banding,阿仔随即问如何选择,她的答案是随便选。有些老友家长觉得太行货,我哋明白她的意思就夠了!

作者: 拿拿利    時間: 22-12-19 12:09

自行沒有任何支援, 交大抽獎只通了一次電話, 完.
作者: 天外之人    時間: 22-12-19 15:36

回覆 rabbittwin 的帖子

其實學校都算好,為真正教育而去教,唔會乿咁叫家長BAND1料就去報呢間或嗰間,以免令家長突然想頭大為名校而去報,覺得有實力自然叫你自行報喜歡既學校,家長選了後自然會比啲意見你.
可以同你講喺一般小學讀,而鐘意讀書既學生(我就唔太認同突然靠谷出來嗰啲),真係去邊間中學都可以出類拔萃.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5