教育王國

標題: 語境好的小學 [打印本頁]

作者: kingdomchan727    時間: 22-11-13 14:00     標題: 語境好的小學

請問有咩小學,英文語境豐富?是否所有英文小學都如此?

作者: Jean1769    時間: 22-11-13 14:19

國際學校,CKY

作者: ol_bb    時間: 22-11-13 14:25

YMCA

作者: celinechan117    時間: 22-11-14 00:34

SSCPS
作者: Azzurro    時間: 22-11-14 03:58

smc,lmc:因為多外國人

一個英文小學就算係成績比較好嘅,例如 :dgjs
因為缺乏外國人,好難無時無刻都做到香港人之間英文對話英文思考
也難以互相糾錯
外國人(非英文人)因為母語和英語比較相近,準確度比香港人的英語為高

(我小朋友在一個多外國人的英文幼稚園去了一個少外國人的本地英文小學,以上為我的所見所聞)
作者: ALEXXUAN2011    時間: 22-11-14 13:16

林文燦
作者: behd    時間: 22-11-14 13:37

地利亞,嘉道理,天主教總堂,崇真,李陞

作者: Poyau    時間: 22-11-14 21:30

kingdomchan727 發表於 22-11-13 14:00

TSL

作者: mrslili    時間: 22-11-14 23:10     標題: 回覆樓主:

yyps都好好!但入屯門唔係人人想

作者: kingdomchan727    時間: 22-11-15 20:35     標題: 回覆樓主:

多謝咁多位前輩回覆!
請問崇真係咪語境都好好,但係咪少外籍學生,但學校要求要用英/普所以語境好?

作者: tinetine_miracl    時間: 22-11-15 22:47

除咗國際學校外,CKY,TSL,崇真,YMCA ,SMC語境都好好。

但LMC 我真心覺得麻麻地,NET 唔多,學生同老師啲英文好港式。

作者: kingdomchan727    時間: 22-11-16 06:46     標題: 回覆樓主:

請問SFA語境算唔算好呢?謝謝!

作者: Cfwongthomas    時間: 22-11-16 09:22

tinetine_miracl 發表於 22-11-15 22:47
除咗國際學校外,CKY,TSL,崇真,YMCA ,SMC語境都好好。

但LMC 我真心覺得麻麻地,NET 唔多,學生同老師 ...
另外幾間都衰左,崇真都有啲心動(雖然未派位),但佢好似升中成績麻麻,有啲15、16…
作者: dreamboy_man    時間: 22-11-16 20:27

kingdomchan727 發表於 22-11-15 20:35
多謝咁多位前輩回覆!
請問崇真係咪語境都好好,但係咪少外籍學生,但學校要求要用英/普所以語境好?
...

我仔讀地利亞,佢英文好好因為大部份同學都係英文人

作者: iseatrit2013    時間: 22-11-16 22:58

cky
作者: tinetine_miracl    時間: 22-11-16 23:03

Cfwongthomas 發表於 22-11-16 09:22
另外幾間都衰左,崇真都有啲心動(雖然未派位),但佢好似升中成績麻麻,有啲15、16… ...

坊間傳聞基崇係B1C -B2A 英中,如果由崇小直升基崇都唔錯,基崇除咗有DSE ,仲有IB 同GCSE IAL 俾學生選擇,相對外面中學的choice較多。

崇小用家大部分feedback 都係好好,除咗行政亂,不過行政又唔影響學習。崇小語境真係一流,NET 全港數一數二,所以學費咁貴。

作者: cwsmws    時間: 22-11-17 00:21

YMCA讀緊,有語景,英普 多Net teacher,數學及中文跟本地學校課程

作者: Azzurro    時間: 22-11-17 10:24

以下幾個係完全唔同概念:
英語語境好(口語好)/
英語整體能力好 /
整體成績好

所以看你追求的是什麼了。。。
作者: castle100    時間: 22-11-17 10:27

回覆 dreamboy_man 的帖子

地利亞難入嗎?因為我考林文燦、陳守仁入唔到!E加有2間學費貴私校收!我見地利亞好似平少少!但我冇報名、第二輪先報試吓
作者: cantona2001    時間: 22-11-17 11:18

SJPS and MPS
作者: dreamboy_man    時間: 22-11-17 19:58

castle100 發表於 22-11-17 10:27

地利亞難入嗎?因為我考林文燦、陳守仁入唔到!E加有2間學費貴私校收!我見地利 ...

香港人就...有dd難度。因為佢主力收非華語學生。不過試下啦,唔試點知得唔得呢。

我仔而家小一,英文係快一年。不過小二英文好似都唔難

作者: castle100    時間: 22-11-18 01:05

係、我仲以為好易入、不過又真係好少見香港家庭呢間讀!
作者: B.B.BaBa    時間: 22-11-18 08:03

MCS
作者: Marris    時間: 22-11-18 08:22

tinetine_miracl 發表於 22-11-16 23:03
坊間傳聞基崇係B1C -B2A 英中,如果由崇小直升基崇都唔錯,基崇除咗有DSE ,仲有IB 同GCSE IAL 俾學生選擇 ...

基崇(TTCA )優先取錄崇真國際部及英文小學部兩次程分試名次排名首70%並且操行良好的畢業生直接入讀.** 以上為 祟小 網頁提供官方資料 **

TTCA 自從4年前前沙崇校長接任後,學校進步得很快,校方剛剛公佈最新近3年中一收生水平如下:

20-21.      21-22.       22-23

第一組別         48.8%.      86.1%.     96.3%
首20%水平     10.1%       21.5%      37.8%

雖然暫未有DSE成績支持但按學校中一收生水平,已達 Band 1級別

雖然學校是一所高增值率中學( 主科連續三年為全港首4 -11%,而英文科連續三年是全港首4%水平)但校長在今年簡介會亦都說明 6年前TTCA 收第一組別中一學生只佔 1X %

( 所以真正見到DSE 成績有明顯進步也要3年後)

如果需要詳細升中資料,崇小官網亦都有公布英文簿及國際部學生入讀中一成績,雖然沒有具體數字但也可以作參考.

其實你話行政混亂,只可以話初初比較難適應因為學校好多通告好多電子化嘅野,但係開咗學兩個月,己經適應返學校嘅節奏

作者: Marris    時間: 22-11-18 08:39

kingdomchan727 發表於 22-11-15 20:35
多謝咁多位前輩回覆!
...

崇真語景係好好,如果講local school 外籍老師數量計(有3x 位),以全香港學校來說崇真係數一數二多,而且教師英文及國語質素也很高( 校長家長日強調學校十分注重老師質素,老師待遇也好,所以能留得住有質素的老師,而且好多時家長也有機會同老師接觸溝通,佢哋英文及國語水平普遍家長都認為係高水平 ),外籍學生唔多,但考入崇真學生基本上學生英文及國語聽講能力,己達到一定水平 ;學校鼓勵學生用英文普通話多溝通(但不是強迫),但學生在校內會以英文溝通為主.

作者: girl2016    時間: 22-11-18 09:10

kingdomchan727 發表於 22-11-13 14:00
英文小學, 如果津其實語境有限. 你如果有讀過英文中學都會感受到.通告官方文件野會英, 但上堂其實英唔曬. 因為津的話, 小朋友抽入去質素唔同, 如果全英反而聽唔明.

英語境好果D, 多數係D 要考入去的小學. interview 時你可看到佢地的英文環境

作者: girl2016    時間: 22-11-18 09:15

cantona2001 發表於 22-11-17 11:18
SJPS and MPS

MPS 可能要救中文, 所以變緊了.小一叩門見面係過程全中文.  有外藉家長同職員講英文係得唔到回應的, 幸好小朋友知道發生緊咩事.
有已升中家長話,以前家長聽校內講座會係英文, 但之前已變了中文講.

作者: dreamboy_man    時間: 22-11-18 10:31

castle100 發表於 22-11-18 01:05

係、我仲以為好易入、不過又真係好少見香港家庭呢間讀! ...

收港人少,會上網講嘅人更少

不過家長英文都要識d。家長簡介都係全英文

作者: ETkwan    時間: 22-11-19 14:33

SSCPS. 全部英文'Health & Science 老師都由外國老師任教。同學日常多用英語溝通。
作者: bt2361    時間: 22-11-20 20:47

聽講聖若望小學的語境都唔錯

作者: tummypooh    時間: 22-11-21 09:30

回覆 Azzurro 的帖子

說出重點

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5