教育王國

標題: 果個Ms CheXXg 甚麼故事班 [打印本頁]

作者: Jean1769    時間: 22-6-5 15:01     標題: 果個Ms CheXXg 甚麼故事班

真係頂佢唔順,係facebook度話要有小二中文閱讀程度先可以考到直私,想嚇到班家長瀨尿。

我親身經歷,跟本唔需要,大家唔好俾佢嚇親。

PS聽聞佢自己個仔都只係讀SMC

作者: 964000    時間: 22-6-5 16:01

Jean1769 發表於 22-6-5 15:01
真係頂佢唔順,係facebook度話要有小二中文閱讀程度先可以考到直私,想嚇到班家長瀨尿。

我親身經歷,跟本 ...

而家好多人,利用家長恐懼和不安搵食,好無良、不要中計!

作者: boyboobee    時間: 22-6-5 16:36     標題: 回覆樓主:

雖然近年嘅直私對中文程度要求的確高咗,但一定唔係要小二程度先考到。

作者: Jean1769    時間: 22-6-5 16:47

964000 發表於 22-6-5 16:01
而家好多人,利用家長恐懼和不安搵食,好無良、不要中計!

我見好似勁多人報佢d班要爭住登記。我記得呢度之前有個post話佢只儲理有potential考得好的細路同勁惡,但搵唔返

作者: Jean1769    時間: 22-6-5 16:47

boyboobee 發表於 22-6-5 16:36
雖然近年嘅直私對中文程度要求的確高咗,但一定唔係要小二程度先考到。
...

小一中文都好難,我覺得有K3程度已很夠

作者: fwstides    時間: 22-6-5 17:05

多得無知的父母
辛苦班小朋友

作者: hibella    時間: 22-6-5 17:52

小二程度咁深?!
作者: 蘇飛飛    時間: 22-6-5 19:15

贊同,剛玩過考小遊戲,不用咁誇張

作者: lemonstar28    時間: 22-6-5 22:37     標題: 回覆樓主:

誇張 , 想賺錢都唔係咁
辛苦小朋友

作者: KumamonJ    時間: 22-6-5 23:06     標題: 回覆樓主:

有K3 ,小一上學期程度就ok .主要是要認讀到中文字。

作者: Okame    時間: 22-6-5 23:50

Jean1769 發表於 22-6-5 16:47
我見好似勁多人報佢d班要爭住登記。我記得呢度之前有個post話佢只儲理有potential考得好的細路同勁惡,但 ...
你講得冇錯 佢勁惡 上堂一定要小朋友坐得好定 小小動作都會即時出聲話 仲會話啲家長唔配合佢嘅進度 最癲係叫人返屋企同小朋友溫下 但唔會提供任何上過堂嘅教材俾你 話驚內容外洩😑
作者: Jean1769    時間: 22-6-5 23:54

Okame 發表於 22-6-5 23:50
你講得冇錯 佢勁惡 上堂一定要小朋友坐得好定 小小動作都會即時出聲話 仲會話啲家長唔配合佢嘅進度 最癲係 ...

咁點樣溫?

我剩係覺得佢好誇,好似d傳銷咁洗人腦,但佢真係好似好多人報。

作者: Okame    時間: 22-6-6 00:08

回覆 Jean1769 的帖子

佢只會拍上堂片俾返家長 而啲片只係影住小朋友 幾乎影唔到教材 家長自己睇完條片同埋事後佢俾嘅簡單概要嚟溫

啲家長見到佢不停po 啲有offer嘅whatsapp截圖出嚟會覺得佢勁 有料到 一隻手拍唔響 確實真係好多家長buy佢嗰套 覺得‘嚴師出高徒’ 覺得嚴啲先有用

作者: yhchanchan    時間: 22-6-6 00:20

Jean1769 發表於 22-6-5 15:01

我親身經歷,跟本 ...
但傳聞話佢為左smc唔讀db... 真定假
作者: Jean1769    時間: 22-6-6 00:21

yhchanchan 發表於 22-6-6 00:20
但傳聞話佢為左smc唔讀db... 真定假

有無可能?佢唱offer都會唱學生有DB offer而唔係SMC offer啦

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 00:23

Okame 發表於 22-6-6 00:08

佢只會拍上堂片俾返家長 而啲片只係影住小朋友 幾乎影唔到教材 家長自己睇完條片同 ...

唔知d細路會唔會有心理陰影。講真,有好offer果d細路,我相信讀另一間面試班甚至唔試面試班都會有好offer

作者: Okame    時間: 22-6-6 00:37

仲有 佢之前仲試過喺fb出po 話啲家長唔同小朋友努力溫習 話有小朋友未達標 仲要cap上堂嘅圖出嚟講 雖然係遮晒樣 但我認為咁樣好過份同冇必要 你想家長同小朋友努力啲溫書 私底下講咪得 唔明po 上網嘅用意 好似想令家長難堪咁
作者: vickling    時間: 22-6-6 04:38     標題: 回覆樓主:

傳聞中的金鐒張.
(emoji)?

作者: 964000    時間: 22-6-6 06:53

見幼稚園版話佢勁鬧小朋友,嚴師出高徒, 有SPCC offer, 百貨遇百客

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 08:34

vickling 發表於 22-6-6 04:38
傳聞中的金鐒張.
(emoji)?

係,勁MK

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 08:34

964000 發表於 22-6-6 06:53
見幼稚園版話佢勁鬧小朋友,嚴師出高徒, 有SPCC offer, 百貨遇百客

請問仲有個post嗎?我想睇下

作者: Gud567567    時間: 22-6-6 09:08

一個又肥又惡的C9, 開班吹噓自己仔女入到SMC! 仲叫埋的家長宣揚小朋友讀左佢的班就入到名校喎! 睇番佢教的中英文, 發音文法都不少錯失. 咁樣都可以教小朋友但又有人話重點唔係依啲. 最緊要入到名校
作者: 964000    時間: 22-6-6 09:17

Jean1769 發表於 22-6-6 08:34

Ms Cheung 面試班好嗎? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854475

作者: jackeywesley    時間: 22-6-6 12:09

金撈張正正就係要製造恐懼先會多生意. 就算比你入到名校, 但個心理陰影有幾影響小朋友你根本吾會知道. 有朋友個仔上過, 話金撈張教比小朋友的價值觀完全錯誤, 例如, 情緒勒索, 話考到好學校先可以令爸爸媽媽開心 ; 好學校先會有IPAD 用; 面試期間答得正確吾夠, 要贏人之類.....問心金撈張咁看重自己業績, 而自己
業績又系以幾多 SPCC CKY DBPS DGJS offer 黎衡量, 當年真系吾信會棄DBS 要SMC, provided that 當年SMC無而家咁受家長歡迎. 出面面試班有大把選擇,一樣都有好offer, 點解要犧牲自己小朋友個童真黎上金撈張堂..為求目的真系可以連自己小朋友心智都唔理??追求呢一兩年個學術進度唔難, 但長遠要改變植入小朋友的錯誤價值觀先難啊...

作者: Poyau    時間: 22-6-6 12:26

jackeywesley 發表於 22-6-6 12:09
金撈張正正就係要製造恐懼先會多生意. 就算比你入到名校, 但個心理陰影有幾影響小朋友你根本吾會知道. 有朋 ...

DB = Discovery Bay ?

作者: pwhr    時間: 22-6-6 12:53

願者上釣, 又有甚麼好怨, 現代家長學歷高了, 分析能力反而低了, 先不要說制度之故, 但先有如此家長, 才會有如此教學中心
作者: Jean1769    時間: 22-6-6 13:21

964000 發表於 22-6-6 09:17
Ms Cheung 面試班好嗎? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854475

唔該哂!

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 13:23

Gud567567 發表於 22-6-6 09:08
一個又肥又惡的C9, 開班吹噓自己仔女入到SMC! 仲叫埋的家長宣揚小朋友讀左佢的班就入到名校喎! 睇番佢教的 ...

保守估計佢有過百學生,有神校offer的都係約二十人,仲要呢堆學生好多時手執多於一名校offer,又加上呢堆學生父母一定出盡奶力力谷,呢個金撈張究竟有幾大影響真係個謎

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 13:25

jackeywesley 發表於 22-6-6 12:09
金撈張正正就係要製造恐懼先會多生意. 就算比你入到名校, 但個心理陰影有幾影響小朋友你根本吾會知道. 有朋 ...

如果佢真係咁,真係好過分喎,對細路影響深遠,學你話齋,其他正路點的面班都一樣有人入神校,點解要俾佢軍訓?我覺得班家長有少少當佢神咁拜

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 13:26

pwhr 發表於 22-6-6 12:53
願者上釣, 又有甚麼好怨, 現代家長學歷高了, 分析能力反而低了, 先不要說制度之故, 但先有如此家長, 才會有 ...

你講得啱,而家d家長好似無乜主見,有時好低能的問題都要上討論區問,驚死做多做少咁,完全無自己看法咁

作者: tracy_082    時間: 22-6-6 13:31

小朋友上左兩個月ms Cheung 無再上. 佢係成日鬧小朋友。 令我哋決定退出既係因為佢教到小朋友冇埋同理心,話說有一次上堂,有一位同學仔係佢話可以開始前就睇左題目,佢就鬧果位小朋友同唔俾果位小朋友參與,佢話因為小朋友偷睇唔聽指示。然係果位小朋友當然唔開心同一直飲泣啦,跟住佢又再話小朋友自己做錯仲喊咩,仲同埋班上其他小朋友去講呢位小朋友有幾唔arm又唔抵幫. 我睇完片覺得好有問題,佢教到小朋友要一齊去bully 果位飲泣既同學仔😪
作者: 964000    時間: 22-6-6 14:04

tracy_082 發表於 22-6-6 13:31
小朋友上左兩個月ms Cheung 無再上. 佢係成日鬧小朋友。 令我哋決定退出既係因為佢教到小朋友冇埋同理心, ...

吓!咁樣教小朋友,仲好意思send片出嚟,不過可能有家長會欣賞,至緊要interview 時合作。
你都算清醒無再上,扭曲了的價值觀入了神校都補唔返。

作者: jackeywesley    時間: 22-6-6 14:45

我聽過知情者話金撈張係會勸退無足夠學術能力既學生,從而推高自己命中率.其實好似傳銷套理論,只要成功塑造一少部分成功既上線同放大班所謂面試成功者(金撈張個成功人士offer king queen 分享會同埋D signature 金撈 whatsapp cap圖),就會有好多信徒同下線自動送上門.

作者: piglover    時間: 22-6-6 14:55

964000 發表於 22-6-6 14:04
吓!咁樣教小朋友,仲好意思send片出嚟,不過可能有家長會欣賞,至緊要interview 時合作。
你都算 ...

名幼,名校好多bully人,雙面人小朋友,可能,咁才入到呢d學校。

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 15:16

tracy_082 發表於 22-6-6 13:31
小朋友上左兩個月ms Cheung 無再上. 佢係成日鬧小朋友。 令我哋決定退出既係因為佢教到小朋友冇埋同理心, ...

咁真係唔要得,成個集中營咁,好彩你醒目走得快,但佢又會照錄俾你哋睇先好野

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 15:18

jackeywesley 發表於 22-6-6 14:45

我聽過知情者話金撈張係會勸退無足夠學術能力既學生,從而推高自己命中率.其實好似 ...

你形容得好抵死但又真係好似。佢個page好有自吹自擂feel再加埋signature whatsapp screen shot with rolex panda
仲有成功人士洗腦分享會,唔知到時駛唔駛所有參與者嗌口號進行誓師儀式

作者: Hillary0609    時間: 22-6-6 15:39

Jean1769 發表於 22-6-6 08:34

me too

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 17:03

Hillary0609 發表於 22-6-6 15:39
me too

樓上有人貼左啦

作者: Hillary0609    時間: 22-6-6 17:59

Jean1769 發表於 22-6-6 17:03
樓上有人貼左啦

好多出面試班係咁,我上佐Miss K,情況差不多

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 18:33

Hillary0609 發表於 22-6-6 17:59
好多出面試班係咁,我上佐Miss K,情況差不多

咁樣軍訓式?我覺得呢個Miss K好無料到,成日講阿媽係女人既野,同埋打住女拔畢業的綽頭但其實佢都係中學先入DG,最頂唔順佢好似想sell埋樣

而且佢d業績好似連金撈張都不如,但佢收超貴

作者: Hillary0609    時間: 22-6-6 18:37     標題: 回覆樓主:

係 完全捉哂家長心態 我個囡寧願做多兩份卷 都唔想上面試班

作者: balls    時間: 22-6-6 18:38

Jean1769 發表於 22-6-6 18:33

咁樣軍訓式?我覺得呢個Miss K好無料到,成日講阿媽係女人 ...

同感

作者: 964000    時間: 22-6-6 19:38     標題: 回覆樓主:

我頭先八卦上FB睇下佢d video, train 到D小朋友講故事好生硬,有個佢叫小朋友講故事,教小朋友答「My pleasure ,…」毛管戙,我未見過native 5/6歲小朋友會咁講野,乜考神校要咁考好嚇人,
扭盡六壬咁,又sell 一大堆教材九萬樣野train, 真係大開眼界。

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 20:04

964000 發表於 22-6-6 19:38
我頭先八卦上FB睇下佢d video, train 到D小朋友講故事好生硬,有個佢叫小朋友講故事,教小朋友答「My pleas ...

唔係呀嘛,my pleasure

我唔係好信神校會收咁的學生,佢咪誤人子弟好喎

作者: luvluvpeonybaby    時間: 22-6-6 22:16

佢fb成日post 有隻撈嘅whatsapp screen cap…

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 22:19

luvluvpeonybaby 發表於 22-6-6 22:16
佢fb成日post 有隻撈嘅whatsapp screen cap…

係,好騎尼 我睇返佢放上網的片,d細路個個好似 好驚咁,口窒窒

作者: bbchu0316    時間: 22-6-6 23:16

Jean1769 發表於 22-6-6 22:19
係,好騎尼 我睇返佢放上網的片,d細路個個好似 好驚咁,口窒窒

有放上網咩? any link?

作者: Jean1769    時間: 22-6-6 23:17

bbchu0316 發表於 22-6-6 23:16
有放上網咩? any link?

你去佢facebook page,然後有影片揀的

作者: MKH97    時間: 22-6-6 23:40

回覆 964000 的帖子

是真的。上過數堂final interview 專班,其中英文面試是另外一位老師教的,不停教班女孩子說,good morning principal, thank you principal, 被問 "can you tell me... etc" 就要回答“Sure,my pleasure principal". 本人覺得好唔自然。最好笑的是其實那學校校長應該是稱為"headmistress".
個人感覺,哪裡教學方法比較公式化,很注重標準答案。如果小朋友和父母都谷得,面皮不薄,應該可以進步很快。那班小朋友K2開始就被訓練得對答如流,也是得到那麼多offer其中原因。接不接受這個教學方式,就要看家長自己的取捨/選擇。

作者: Jean1769    時間: 22-6-7 08:42

MKH97 發表於 22-6-6 23:40
回覆 964000 的帖子

是真的。上過數堂final interview 專班,其中英文面試是另外一位老師教的,不停教班女 ...

咁機械化都得?校長應該一聽就知面試班操練喎

作者: 964000    時間: 22-6-7 09:41

Jean1769 發表於 22-6-7 08:42

其實我見D小朋友用英文講故事好生硬,好似背書咁,用母語好好多生動好多,
好心啲學校唔好考D咁嘅野,又造作又難為小朋友。

作者: Jean1769    時間: 22-6-7 09:46

964000 發表於 22-6-7 09:41
其實我見D小朋友用英文講故事好生硬,好似背書咁,用母語好好多生動好多,
好心啲學校唔好考D咁嘅野,又造 ...

又咁講,有d細路英文真係幾掂,流利當然未到native,如果再加埋廣東話都口齒伶俐咪stand out,始終幾千人揀百幾人都好難

作者: 964000    時間: 22-6-7 09:53

Jean1769 發表於 22-6-7 09:46
又咁講,有d細路英文真係幾掂,流利當然未到native,如果再加埋廣東話都口齒伶俐咪stand out,始終幾千人 ...

都係,遊戲規則就係咁,所以要接受特訓。

作者: kpc2015    時間: 22-6-7 11:00

佢成日同家長講回家要不停練習. 同小朋友講要努力, 考到男拔又點, 考到女拔又點. 考唔到就慘架啦! 小朋友一唔合作, 就問小朋友, 你想唔想入到好學校, 想唔想爸爸媽媽唔開心.......   
作者: 964000    時間: 22-6-7 11:23

kpc2015 發表於 22-6-7 11:00
佢成日同家長講回家要不停練習. 同小朋友講要努力, 考到男拔又點, 考到女拔又點. 考唔到就慘架啦! 小朋友一 ...

成功入到咪開心要多謝佢激勵,入唔到的可能會自責和內疚,唔知要輔導幾耐,分分鐘自信都冇埋,又覺得自己冇用入了「差學校」,不過唔緊要,之後仲可以繼續特訓玩插班

作者: Raccch    時間: 22-6-7 11:36

回覆 kpc2015 的帖子

啲小朋友好慘,其實入到神校都只係小一,學習生涯剛剛開始。咁細就要俾佢灌輸錯誤的思想。
作者: Jean1769    時間: 22-6-7 11:41

964000 發表於 22-6-7 11:23
成功入到咪開心要多謝佢激勵,入唔到的可能會自責和內疚,唔知要輔導幾耐,分分鐘自信都冇埋,又覺得自己 ...

你講得好,入到咪開心有自信,入唔到個細路咪會自責覺得自己無用,同令阿爸媽唔開心(雖然都可能係事實)

呢個金撈張真係誤人子弟,同早一個星期果單行為治療師狂鬧細路的做法無乜分別

作者: minichong28    時間: 22-6-7 11:44

係咪講緊尋晚東張西望採訪嗰位好惡既老師?

作者: Jean1769    時間: 22-6-7 11:45

minichong28 發表於 22-6-7 11:44
係咪講緊尋晚東張西望採訪嗰位好惡既老師?

我無睇東張西望,但應該係啦,話一個行為治療師好惡咁鬧一個兩歲(emoji)妹

作者: minichong28    時間: 22-6-7 11:47

吓, 原來係咁, 咁真係好可怕.....

作者: piglover    時間: 22-6-7 12:28     標題: 回覆樓主:

其實,金勞張同佐敦樂X嘅面試班,都係行同一路線。

但好多家長buy,仲爭住去報名。

我唔會比錢比人侮辱我小朋友。貼錢買難受。

作者: gabejang    時間: 22-6-7 12:39

luvluvpeonybaby 發表於 22-6-6 22:16
唔知佢咩用意
作者: Jean1769    時間: 22-6-7 13:04

gabejang 發表於 22-6-7 12:39
唔知佢咩用意

咪就係佢工作的動力

作者: jbbmom    時間: 22-6-7 15:05

Miss K勁作狀,本來都想睇下佢d片,但真係頂唔順
作者: MrsPerthLiu    時間: 22-6-7 15:37

964000 發表於 22-6-7 11:23
成功入到咪開心要多謝佢激勵,入唔到的可能會自責和內疚,唔知要輔導幾耐,分分鐘自信都冇埋,又覺得自己 ...

都要有相同理念嘅父母配合,先會有呢啲面試班,咁細個就被教導入到神校係唯一出路,入唔到就係失敗者,小朋友長期活在恐懼之中。唔怪得咁多小朋友做傻事。

作者: ferrymama    時間: 22-6-7 17:45

其實佢都只係當年好谷既一個家長, 考左好多名小, 係"考左"唔係"考到"。佢仔當年算係比較標青既, 最後入左SMC。佢其實都係靠收風同個人一年既輕驗去玩呢個生意。值唔值就個人自己決定。

作者: Carib    時間: 22-6-7 21:31

真係好恐怖ga…小朋友上過故事班, 佢上咁耐,我喺門口聽咁耐, 真係嚇到心都慌. 例如, 佢開個題目(例如超級市場有嘅嘢), 佢拍個叮叮一下,小朋友要即刻答, 答唔到就鬧小朋友諗得慢, 佢話人哋講嘅時候你就要諗定, 冇人會等你, 個個都係你競爭對手, 點解我要收你唔收佢, 你想日日放學返屋企做功課做到好夜定係可以好開心咁玩, 你自己揀. 我喺門口聽咁耐越聽越覺得好大壓力, 覺得自己小朋友好慘, 點解我要擺佢入去一個咁恐怖嘅地方, 考學校啫唔使咁掛..好明顯我同老師嘅理念唔一樣, 可能佢教出嚟好多學生考到好學校但係我唔想自己小朋友咁樣上堂, 好快我就已經分咗手啦

作者: ferrymama    時間: 22-6-7 21:44

Carib 發表於 22-6-7 21:31
真係好恐怖ga…小朋友上過故事班, 佢上咁耐,我喺門口聽咁耐, 真係嚇到心都慌. 例如, 佢開個題目(例如超級市 ...

可能佢都係咁教佢仔

作者: Lightwriter    時間: 22-6-8 02:04

真係好恐怖ga…小朋友上過故事班, 佢上咁耐,我喺門口聽咁耐, 真係嚇到心都慌. 例如, 佢開個題目(例如超級市 ...

神校家長既理念可能同佢好夾,返到屋企d家長都係咁樣谷仔女先令到佢地乖乖學習入神校。

作者: Dybala    時間: 22-6-8 09:33

Jean1769 發表於 22-6-7 08:42
校長實知, 但佢buy呢套你又吹佢唔脹, 間間學校都口講唔主張公式化嘅對答, 但到最後結果係點?
佢可以大條道理話咁即係證明呢個學生嘅家庭對今次interview好著緊, 亦都肯放資源train個小朋友, 收咗佢的話我就好放心佢喺黎緊十幾年唔使學校點push都會自動波成為一個好學生

有咁嘅校長老師, 就有咁嘅家長, 就有咁嘅軍訓班

作者: Jean1769    時間: 22-6-8 09:38

Dybala 發表於 22-6-8 09:33
校長實知, 但佢buy呢套你又吹佢唔脹, 間間學校都口講唔主張公式化嘅對答, 但到最後結果係點?
佢可 ...

我自己細路無出去上呢d班,其中一間神校面試我都有份見佢答校長問題,答得好好、好有童真,係完全無得操練的問題,仲有埋offers,無諗過校長同時都會buy呢d

或者呢班細路學術超班

作者: hfnyd    時間: 22-6-8 09:55

jbbmom 發表於 22-6-7 15:05

Miss K勁作狀,本來都想睇下佢d片,但真係頂唔順

睇片好D, LIVE 太長氣
作者: 兔兔子    時間: 22-6-8 10:17

Jean1769 發表於 22-6-8 09:38

我自己細路無出去上呢d班,其中一間神校面試我都有份見佢答 ...

但係平心之論,又會有几多個小朋友可以好似你家小孩咁叻叻,剛好校長又buy…..香港嘅教育,根本一直就係扭曲咗,個個校長都係口裏說不,身體最誠實。

作者: piglover    時間: 22-6-8 10:19

兔兔子 發表於 22-6-8 10:17
但係平心之論,又會有几多個小朋友可以好似你家小孩咁叻叻,剛好校長又buy…..香港嘅教育,根本一直就係扭 ...

Agree with you, 而家校長係要乖嘅小朋友。

作者: jbbmom    時間: 22-6-8 12:29

回覆 hfnyd 的帖子

完全唔精簡,鍾意兜圈遊花園,可能我無耐性
作者: rchan1    時間: 22-6-8 12:41

某程度上金撈張都係講出事實,間間都幾千人報名,答得慢就1st IN止步,仲有好幾間小學面試係即場計時,呢個遊戲係殘酷…

作者: muimui125    時間: 22-6-8 13:43

Dybala 發表於 22-6-8 09:33
佢可 ...
無錯,如果學校真的不主張,不如學校面試時直接問下小朋友有沒有上面試班
作者: jbbmom    時間: 22-6-8 13:55

回覆 rchan1 的帖子

completely agree!!

作者: i_love_leibb    時間: 22-6-9 08:41

KumamonJ 發表於 22-6-5 23:06
有K3 ,小一上學期程度就ok .主要是要認讀到中文字。

我想請教d人話谷學術係咪自己買小一練習做?
感覺上K2一到就好忙咁

作者: kpc2015    時間: 22-6-9 09:01

係呀! 佢成日都同小朋友講"你想日日放學返屋企做功課做到好夜定係可以好開心咁玩, 你自己揀".又有家長仲天真過小朋友, 信佢以為入左神校, 唔洗做功課, 好開心咁日日玩到上大學讀神科.
作者: uscayenne    時間: 22-6-9 09:06

rchan1 發表於 22-6-8 12:41
某程度上金撈張都係講出事實,間間都幾千人報名,答得慢就1st IN止步,仲有好幾間小學面試係即場計時,呢個 ...

十分同意

作者: Jean1769    時間: 22-6-9 09:20

kpc2015 發表於 22-6-9 09:01
係呀! 佢成日都同小朋友講"你想日日放學返屋企做功課做到好夜定係可以好開心咁玩, 你自己揀".又有家長仲天 ...

又咁,神校/龍校功課真係相對少。d家長自己做完功課後要再操另計

作者: luichamama    時間: 22-6-9 09:26

Jean1769 發表於 22-6-6 00:23
唔知d細路會唔會有心理陰影。講真,有好offer果d細路,我相信讀另一間面試班甚至唔試面試班都會有好offer
...

Del

作者: KAKA718    時間: 22-6-9 17:27

小朋友上過堂(短暫)
佢未試過話唔喜歡上任何老師既堂
除左Ms Cheung
家長可以係門外等
聽到閙小朋友
都怕係自己小朋友
我小朋友上堂緊張到搣自己手皮
落堂見佢流血
自信心下降

英文老師連小朋友個英文名都讀錯
在門外可以聽得一清二楚

Ms Cheung 面試班可以話係我最後悔報咗既堂

但眼見d家長又送禮咁
所以都認同佢要夾家長
我自問唔夾到佢方式

後悔 傷心
自己影響左小朋友心靈(emoji)

作者: Jean1769    時間: 22-6-9 18:16

KAKA718 發表於 22-6-9 17:27
小朋友上過堂(短暫)
除左Ms Cheung

聽落真係恐怖,對細路心理影響難以估計。

夾得到果d應該係誓要入神校無視其他野的家長吧!

作者: kpc2015    時間: 22-6-10 10:20

我又諗起有一日接阿囝落堂. 好多家長等放學. 有位阿姐拿住大束花同一大盒禮物, 係門口比佢, 仲大聲話靠哂佢入到咩神校. 又有一次, 係個講座(推介會?), 有幾個家長分享子女入神校經驗, 話本來唔職講野又害羞. 經佢指教後, 特孩猛進, 仲即埸表演講故事, 幾咁犀利
作者: Jean1769    時間: 22-6-10 10:21

kpc2015 發表於 22-6-10 10:20
我又諗起有一日接阿囝落堂. 好多家長等放學. 有位阿姐拿住大束花同一大盒禮物, 係門口比佢, 仲大聲話靠哂佢 ...

咁似警訊傳銷騙案

咁個細路講故事講得好好?

作者: kpc2015    時間: 22-6-10 10:31

Jean1769 發表於 22-6-10 10:21
咁似警訊傳銷騙案

咁個細路講故事講得好好?
一個5-6歲小朋友, 真係算好. 如果唔好, 都唔會叫小朋友表演哇.  我諗係小朋友本身已經叻, 外向同表達能力高.
作者: Jean1769    時間: 22-6-10 10:36

kpc2015 發表於 22-6-10 10:31
一個5-6歲小朋友, 真係算好. 如果唔好, 都唔會叫小朋友表演哇.  我諗係小朋友本身已經叻, 外向同表達能力高 ...

敢係咁多大人面前表演又真係勁既,佢阿媽又會同意表演。可能係金撈張真實粉絲

作者: Paris9898    時間: 22-6-10 14:05

ferrymama 發表於 22-6-7 17:45
其實佢都只係當年好谷既一個家長, 考左好多名小, 係"考左"唔係"考到"。佢仔當年算係比較標青既, 最後入左SM ...
即係佢本身唔係從事教育行業架?
作者: DenWenMa    時間: 22-6-10 15:57     標題: 回覆樓主:

佢真係非常之勁,我以為佢5年前「紅」咗一排就消聲匿跡,點知原來仲繼續「造福」緊啲細路。。。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3363564

由101樓開始睇

作者: november111    時間: 22-6-10 19:27

Paris9898 發表於 22-6-10 14:05
即係佢本身唔係從事教育行業架?

佢本身唔係從事教育行業的

作者: Gud567567    時間: 22-6-14 10:27

唔知佢有冇咩證書,學歷? 有應該會SHOW出來. 佢好似係借人哋間學校上堂.教育局有冇監管?  
作者: Mrmrsdado    時間: 22-6-20 14:11

無。聲稱手上勁多offer,只係因為適合小朋友先揀小朋友現讀嘅學校,聲稱放棄更出名學校嘅offer。

個媽媽勁商業,對眼只睇到錢。政府宣布停課時仲偷偷改地方繼續面授,罔顧所有人嘅安全。但佢仍然有一群信眾,我就唔會再報!

作者: fwstides    時間: 22-6-20 17:12

神校的光環的確迷暈左唔少家長...
作者: pwhr    時間: 22-6-21 08:33

回覆 DenWenMa 的帖子

咁都要有像大家一樣的水魚才成事呢
作者: Raccch    時間: 22-6-21 09:22

我可以接受面試班效果很微,或者冇效果,但我唔想俾咗錢上堂小朋友反而心靈受創或者變成答問題機械人。可能我不是進取型家長,我較欣賞俾時間小朋友慢慢成長的教育方法。
作者: Jean1769    時間: 22-6-21 09:41

pwhr 發表於 22-6-21 08:33
回覆 DenWenMa 的帖子

咁都要有像大家一樣的水魚才成事呢

人哋又加開班喇,真係百貨認百客

我相信睇緊呢個post的人唔少係佢客仔

作者: C9Ma    時間: 22-6-21 12:46

KAKA718 發表於 22-6-9 17:27
小朋友上過堂(短暫)
除左Ms Cheung

完全同意!未睇小朋友上堂片段嘅時候真係以為自己小朋友好有問題,睇返片段先發覺係佢嚇到自己個小朋友乜嘢都唔敢講,仲搞到自己怪錯咗個小朋友勁內疚囉!

作者: kpc2015    時間: 22-6-21 14:45

因為有咁多神校信徒同埋護法, 加埋傳聞入神校既神績. 就可以捧到依啲神X上神檯了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5