教育王國

標題: 林護統一派位是否難入? [打印本頁]

作者: vmcheung    時間: 22-6-4 17:47     標題: 林護統一派位是否難入?

想知今年多唔多學生揀林護,乙一揀了林護,最近我聽人講自行入唔到,統一派位入既機會唔大,因為好多學位留比雙仁優先抽,係咪呀?

作者: apap08    時間: 22-6-4 19:00

vmcheung 發表於 22-6-4 17:47
想知今年多唔多學生揀林護,乙一揀了林護,最近我聽人講自行入唔到,統一派位入既機會唔大,因為好多學位留 ...

兩間聯繫小學好似一共得25%的中一位,其如大抽獎有75%比各同區學生抽。其實大多數人認為外學生機會少所以結果都係得兩間仁小生去抽。如果我係仁小band1生都一定放乙1,起碼有25%必收兩間仁小生。另外如果冇記錯,乙部抽係抽25%聯校生先,即係仁小生頭25%抽唔到,都再有機會在剩餘的75%抽到。

作者: vmcheung    時間: 22-6-4 19:18

apap08 發表於 22-6-4 19:00

兩間聯繫小學好似一共得25%的中一位,其如大抽獎有75%比各同 ...

冇錯,如果我小朋友讀仁立,仁紀,乙一一定會放林護,可惜我唔係,所以而家有d擔心。

作者: vmcheung    時間: 22-6-4 19:20     標題: 回覆樓主:

因為聽人講仁立統一會有兩次抽,會在25%抽,抽唔到就去左75%同出面其他學校一齊抽。

作者: apap08    時間: 22-6-4 19:33

vmcheung 發表於 22-6-4 19:20
因為聽人講仁立統一會有兩次抽,會在25%抽,抽唔到就去左75%同出面其他學校一齊抽。
...

所有有聯繫都一樣,伊中,QC⋯⋯

作者: Poyau    時間: 22-6-4 21:34

想知今年多唔多學生揀林護,乙一揀了林護,最近我聽人講自行入唔到,統一派位入既機會唔大,因為好多學位留 ...

葵青區2022年統乙英中只佔3成學額
計B1只有約6百個位 估算B1缺百個位
林護成績居首 雙仁及不少B1生落重飛
公海位只有55個為各本區B1校中最少
自然難中 (機率=分子[細]/分母[大])

2022年
葵青區 統乙學額 公海+直聯

* 善德 74
葉紀南 71
明愛聖若瑟 46
迦密愛禮信 72
* 全完 55+21=76

燕京 74
* 安柱 76
李賢堯 70
棉紡會 52
* 蕭明(女) 74

陳南昌 46
圓玄第一 71
裘錦秋(葵涌) 74
葵蘇 70
葵循 68

荔天 72
鍾榮光 71
獅子會 69
顧超文 76
梁植偉 74

* 羅傑承(1983) 72
* 保祿六世(女) 74
皇仁舊生會 71
伍少梅(男) 46
石天 74

* 林護 55+21=76
* 順聯李兆基 74
李惠利 74
* 陳兆民 72
伍若瑜 74

吳祥川 74
---------------------------------------
本區 2,115+42=2,157

* 可風 5
李炳 5
---------------------------------------
荃灣區 10+0=10

伊斯蘭 2
嘉道理 3
南華 2
唐乃勤 4
其他 11+0=11

男校 0+0=0
女校 148+0=148
男女 483+42=525
* 英中 631+42=673
其他 1,505+0=1,505
合計 2,136+42=2,178

本區 2,115+42=2,157
他區 21+0=21
合計 2,136+42=2,178

創知# 3
赤航 2
馬振玉 2
明愛馬鞍山 2
鄺錫坤 2
不選不派 11

總數: 2,147+42=2,189

* 英中(不包括嘉道理)
# 直資

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT1_2022.pdf

作者: vmcheung    時間: 22-6-5 01:57

Poyau 發表於 22-6-4 21:34

我地學校上年有一個統一抽到林護,咁佢咪真係好好彩

作者: gracelam    時間: 22-6-5 08:37

識人轉地址放乙一林護成功抽入,宜家中三了。

當然雙仁Band 1生抽中機會大啲,因為有2次抽獎機會,第一次聯繫位25%,第2次公海位75%,而且葵青區B1生又唔係人人敢博林護,咪益晒雙仁學生。

作者: vmcheung    時間: 22-6-5 10:51

我地學校上年有一個統一抽到林護,咁佢咪真係好好彩

作者: vmcheung    時間: 22-6-5 10:54

gracelam 發表於 22-6-5 08:37
識人轉地址放乙一林護成功抽入,宜家中三了。

當然雙仁Band 1生抽中機會大啲,因為有2次抽獎機會,第一次 ...

係,我地學校有幾個自行揀林護,統一派位個個都唔敢博,因為覺得機會率唔大,我見自已學校冇人揀,所以覺得博得過,因為學校每年都有兩個左右入林護。

作者: jasul    時間: 22-6-9 15:03

回覆 vmcheung 的帖子

係好難抽中架, 最緊要你乙二揀保守
作者: vmcheung    時間: 22-6-9 15:36     標題: 回覆樓主:

其實有冇方法知道雙仁有幾多學生自行入?我想有個心理準備

作者: baby0246    時間: 22-6-9 16:05

vmcheung 發表於 22-6-9 15:36
其實有冇方法知道雙仁有幾多學生自行入?我想有個心理準備

朋友仔仔讀仁立,有提到上年雙仁自行入了唔夠10個,今年情況差不多,所以絕大部份都是大抽獎入林護的。

作者: vmcheung    時間: 22-6-10 07:47

baby0246 發表於 22-6-9 16:05
朋友仔仔讀仁立,有提到上年雙仁自行入了唔夠10個,今年情況差不多,所以絕大部份都是大抽獎入林護的。
...

兩間加埋唔夠10個,還是兩間各10個自行入?

作者: hcpp    時間: 22-6-10 07:54

baby0246 發表於 22-6-9 16:05
...
1A學校,自行都要最top嘅學生
作者: hcpp    時間: 22-6-10 07:54

朋友細路之前係級二自行入
作者: gracelam    時間: 22-6-10 08:55

vmcheung 發表於 22-6-10 07:47

中一精英2班加埋都有幾十個來自五湖4海小學,呢D應該係自行入。

反正大抽獎都抽到一大堆雙仁學生,自行階段梗係收盡全港精英。

作者: worldcat    時間: 22-6-10 09:11

請教全港有邊間B1A統一會易入?
作者: baby0246    時間: 22-6-10 10:46

vmcheung 發表於 22-6-10 07:47

兩間加埋唔夠10個

作者: ahtat    時間: 22-6-10 11:24

請問聯繫位係跟成績派位,定係聯小B1學生機會均等咁抽?謝謝

作者: gracelam    時間: 22-6-10 12:41

ahtat 發表於 22-6-10 11:24

後者。

派位→只要肯定b1生就機會均等。

作者: Poyau    時間: 22-6-10 17:49

ahtat 發表於 22-6-10 11:24

聯小本區B1生乙1齊齊抽
靠運氣計隨機編號 非跟成績定先後
如聯小B1生乙1抽完有餘 到聯小B2生

作者: hcpp    時間: 22-6-10 17:59

Poyau 發表於 22-6-10 17:49
聯小本區B1生乙1齊齊抽
靠運氣計隨機編號 非跟成績定先後
如聯小B1生乙1抽完有餘 到聯小B2生
兩間仁立都幾難有B2生經聯繫抽入
作者: Poyau    時間: 22-6-10 19:55

worldcat 發表於 22-6-10 09:11
請教全港有邊間B1A統一會易入?

大抽獎入B1A校 以下可能相對易?
中西區女生 灣仔區男生 油尖旺區

中西區2022年統乙學額 #61
------------------------------------------------------
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867770&pid=49109510

灣仔區2022年統乙學額 #14
------------------------------------------------------
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867095&pid=49105842

油尖旺區2022年統乙學額
中學 公海+直聯

九華(男) 87
SFXC(男) 69
SMCC(女) 12
油真(女) 74
伊中 58+8=66
B1英中 300+8=308
循道 72 (B1/非全英中)
銘基 74 (B2A-1C/英中)
B1/英中* 446+8=454
信義 87
潮公 50
麗澤 50
劉皇發 69
新民 69
嘉道理 4
諸聖 50
本區 825+8=833

BPS(女) 3
銘賢 2
黃棣珊 2
喇沙(男) 3
黃笏南 2
B1英中 12
伊斯蘭 5
香工(男) 2
廠商會 2
路協 2
九龍工業 2+10=12
南華 2
唐乃勤 20
莫慶堯 2
張明添 2+10=13
滙基 2
基道 2
何官 2+3
賽官 2+3
新亞 2
培道(女) 2
聖匠 2
聖三一堂 2
蔡功譜 2
九鄧(男) 2
扶輪 2
何金南 2
朱石麟 2
梁文燕 2
胡忠 2
他區 81+26=107

男校 159+0=159
女校 89+0=89
男女 210+8=218
B1/英中* 458+8=466
其他 448+26=474
合計 906+34=940

本區 825+8=833
他區 81+26=107
合計 906+34=940

九龍三育# 36
蘇浙公學# 5
中聖# 2
香島# 4
創知# 20
惠僑# 12
將軍澳香島# 2
赤航(男) 2
馬振玉 2
明愛馬鞍山 2
佛教志蓮 2
不選不派 89

總數: 995+34=1,029

* 英中(不包括嘉道理)
# 直資 不選不派

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL1_2022.pdf

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5