教育王國

標題: CAC智力評估 [打印本頁]

作者: jojopingu    時間: 22-5-6 12:07     標題: CAC智力評估

阿囡之前去左CAC做評估, 見完臨床心理學家出黎結論話佢智力評估係優異智能, 分數係去到12X. 但臨床心理學家提及今次佢同阿囡做嘅係簡易版嘅智力測驗, 大家會唔會知道做完整版的話會唔會影響分數而可能阿囡係會去到特優智能呢?
作者: JB5    時間: 22-5-14 00:43

jojopingu 發表於 22-5-6 12:07
阿囡之前去左CAC做評估, 見完臨床心理學家出黎結論話佢智力評估係優異智能, 分數係去到12X. 但臨床心理學家 ...

我女女同你小朋友一樣情況, 小朋友讀小一, 本來我都吳係好相信呢個簡易版, 但 臨床心理學家話準窩, 眼見小朋友讀小學又真係輕鬆就拿高分。

作者: JB5    時間: 22-5-14 00:44

阿囡之前去左CAC做評估, 見完臨床心理學家出黎結論話佢智力評估係優異智能, 分數係去到12X. 但臨床心理學家 ...

我覺得應該機會細D(emoji)

作者: jojopingu    時間: 22-5-16 09:16

JB5 發表於 22-5-14 00:43
我女女同你小朋友一樣情況, 小朋友讀小一, 本來我都吳係好相信呢個簡易版, 但 臨床心理學家話準窩, 眼 ...

你都係去CAC做? 佢地有無話俾你聽每個範疇嘅情況?  我其實唔係質疑佢準唔準, 只係想了解會唔會因為做完整嘅TEST出黎個RATING會唔同左.
我囡雖然係優異智能, 但同時又係有ADHD特質. 我見其他家長出去做智力評估會有較詳細講解小朋友系唔同範疇嘅情況, 從而知道點樣去應對我囡嘅問題, 而我地做完只知佢係特優智能, 但我完全無任何頭緒呢個特優智能同我囡嘅情況有任何嘅關係或者應該可以點對應去處理佢問題, 呢個先係我地去做評估最想知道嘅野

作者: JB5    時間: 22-5-16 10:05

jojopingu 發表於 22-5-16 09:16
你都係去CAC做? 佢地有無話俾你聽每個範疇嘅情況?  我其實唔係質疑佢準唔準, 只係想了解會唔會因為做完整 ...

情況就係同你一樣,淨係講 overall 係 優異智力,沒講 details,但有A D H D(emoji) 話佢聰明,所以樣樣野交7成功 夫就算了。

作者: JB5    時間: 22-5-16 10:09

jojopingu 發表於 22-5-16 09:16
你都係去CAC做? 佢地有無話俾你聽每個範疇嘅情況?  我其實唔係質疑佢準唔準, 只係想了解會唔會因為做完整 ...

教育心理學家話,優異智能,好處就係,例如1-3 年班 沒麥點認真溫書,但成績又可以幾好,但上左4年班就沒呢個優勢了(emoji)

作者: jojopingu    時間: 22-5-16 11:50

JB5 發表於 22-5-16 10:05
情況就係同你一樣,淨係講 overall 係 優異智力,沒講 details,但有A D H D(emoji) 話佢聰明,所以樣樣野 ...
你個心理學家都幾好呀!  我上次評估時係完全無講過呢個智力係有咩關係, 佢連報告都出錯左俾我, 要之後寄過份報告俾我.
可以透露一下你係咩情況之下帶小朋友去評估? 評估對你有幫助嗎? 我覺得評估完反而對我囡嘅情況仲迷茫左.

作者: jojopingu    時間: 22-5-16 11:53

JB5 發表於 22-5-16 10:09
教育心理學家話,優異智能,好處就係,例如1-3 年班 沒麥點認真溫書,但成績又可以幾好,但上左4年班就沒 ...
我完全體會到唔認真溫書, 但完全睇唔到成績可以幾好, 只見佢拖延問題十分嚴重
作者: JB5    時間: 22-5-16 12:07

jojopingu 發表於 22-5-16 11:50
你個心理學家都幾好呀!  我上次評估時係完全無講過呢個智力係有咩關係, 佢連報告都出錯左俾我, 要之後寄過 ...

佢當時沒講, 我後來 call 返中心, 問佢, 佢先講(emoji)

作者: superme42    時間: 22-5-31 15:52

JB5 發表於 22-5-16 12:07
佢當時沒講, 我後來 call 返中心, 問佢, 佢先講(emoji)

中心會講翻詳細?

作者: Mangobma    時間: 22-6-18 22:51

簡短版只包括4個測驗,完整版有10個測驗,所以簡短版只能夠得出智商的估值,有機會做完整版會得分更高,亦可能更低。不過簡短版的參考度很高,除非情況特殊,否則差異不會太大

作者: jojopingu    時間: 22-6-20 14:55

Mangobma 發表於 22-6-18 22:51
簡短版只包括4個測驗,完整版有10個測驗,所以簡短版只能夠得出智商的估值,有機會做完整版會得分更高,亦 ...
多謝你解答.  請問知唔知簡短版係做邊4個測驗?  其實有無需要去做返一個完整版呢?
作者: Liuvyn    時間: 22-6-23 11:06

回覆 jojopingu 的帖子

請問你囡幾歲?係咪一直有訓練?係cac叫你囡做評估?我仔細時在CAC評估,轉介去訓練,但現在都準備升小一,CAC 都冇叫仔再去評估。
作者: jojopingu    時間: 22-6-23 16:00

Liuvyn 發表於 22-6-23 11:06

請問你囡幾歲?係咪一直有訓練?係cac叫你囡做評估?我仔細時在CAC評估,轉介去訓 ...
我地CAC評估完就唔需要再去喎, 姑娘轉去有關地方做訓練咋.
作者: Mangobma    時間: 22-6-26 21:55

jojopingu 發表於 22-6-20 14:55
多謝你解答.  請問知唔知簡短版係做邊4個測驗?  其實有無需要去做返一個完整版呢? ...

視乎你為何要做評估。如果你的小朋友能力特別強或者特別弱,做完整版會較合適,可以更清楚孩子的各方面智能表現。如果只需做測試來確定小朋友是否智力正常,那麼簡短版就可以了。簡短版選取了4個指數中各一個測驗作估算智商,有效度都不錯,所以不一定要做完時版。

作者: Mangobma    時間: 22-6-26 21:56

Liuvyn 發表於 22-6-23 11:06

請問你囡幾歲?係咪一直有訓練?係cac叫你囡做評估?我仔細時在CAC評估,轉介去訓 ...

現時CAC只會叫有需要覆檢的小朋友回去做升小前評估,不是人人都有這個安排。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5