教育王國

標題: 2021-2022 協恩中學交流區 [打印本頁]

作者: YTG11    時間: 21-7-7 21:48     標題: 2021-2022 協恩中學交流區

Hi, 大家好,新一年大家努力
作者: gokou    時間: 21-7-13 21:21

Hello, nice to meet you.
作者: hum0102    時間: 21-7-17 17:54     標題: 回覆樓主:

hi, 大家好呀!

作者: Garytang823    時間: 21-8-24 14:45     標題: 回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 21-8-24 17:54

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: crayolor    時間: 21-10-20 22:49

HELLO~ 想請教下大家, 如果LUNCH 想叫DELIVEROO / FOODPANDA /外賣送去學校, 阿女會如何交收呢?
作者: 小豬脾    時間: 21-10-29 15:57

crayolor 發表於 21-10-20 22:49
HELLO~ 想請教下大家, 如果LUNCH 想叫DELIVEROO / FOODPANDA /外賣送去學校, 阿女會如何交收呢? ...
外賣可以係tennis court嗰邊攞。唔知可以問高form姐姐。
作者: Maemonah    時間: 21-11-28 15:28

請問協恩有多少round interview ?昨天 online in 完 1st round

作者: 0030    時間: 21-11-29 10:20

回覆 Maemonah 的帖子

2次,第二次12月--3月份,留意email~
作者: Maemonah    時間: 21-11-29 20:42

回覆 0030 的帖子

Thank you

作者: bbcathe    時間: 22-1-21 10:03     標題: 回覆樓主:

請問用家,協恩的教學方式和傳統是否好不同?另外知道學校好多活動,是否小朋友想參加多少也可以?另外學校會唔會要求學生一定要去比賽,替學校拿獎?

作者: 小豬脾    時間: 22-1-23 20:06

bbcathe 發表於 22-1-21 10:03
請問用家,協恩的教學方式和傳統是否好不同?另外知道學校好多活動,是否小朋友想參加多少也可以?另外學校 ...
你第一個問題唔識答你,唔知咩係好傳統。協恩主科係會再跟成績分組,其中三組係精英組,初中加咗stem課程。參加活動冇限制,但太多小朋友自己會頂唔住,因為有部活動要用好多時間,如drama, debate, choir等。我記得當年阿女Second Interview, 佢問咗副校同樣的問題,副校長話最好唔好多過三項,因要時間讀書。學校唔會要求學生一定去比賽,除有啲作文比賽,老師當功課叫佢地做,至於其他比賽,就好自由,有啲同學一個比賽都冇去。
作者: Fighter2022    時間: 22-2-6 00:06

想向各位師姐請教,知道協恩一定谷,小朋友有幸今年考到,請教有咩可以準備一下呢?謝謝!
作者: QueenieQuin    時間: 22-3-9 21:57

你好, 請問有家長可以分享協恩中學有無獎學金?如有, 可以分享一下詳情, 謝謝!協恩校網搵唔到相關資料

作者: peggy    時間: 22-3-14 23:37

QueenieQuin 發表於 22-3-9 21:57
你好, 請問有家長可以分享協恩中學有無獎學金?如有, 可以分享一下詳情, 謝謝!協恩校網搵唔到相關資料:adore ...
有。全級第一名成績優異生頒發學費全免獎學金;向每級排名第二及第三名成績優異生頒發學費減半獎學金;向第四至第六名成績優異生頒發10,000元現金獎學金;及向第七至第十名成績優異生頒發四分一學費減免獎學金。

作者: 0030    時間: 22-3-16 10:41

回覆 peggy 的帖子

,中學每次考試都要排名喔?1-180都要排嗎?請指教,謝謝

作者: hugub    時間: 22-3-16 12:47

0030 發表於 22-3-16 10:41

,中學每次考試都要排名喔?1-180都要排嗎?請指教,謝謝
係, 每科有排名次
作者: 0030    時間: 22-3-16 14:00

回覆 hugub 的帖子

哇,甘壓力都不小喔

作者: medicine    時間: 22-3-16 14:09

0030 發表於 22-3-16 14:00

哇,甘壓力都不小喔
唔係更有動力咩?

作者: 0030    時間: 22-3-16 14:24

回覆 medicine 的帖子

小學無試過各科排名頭至尾怕適應不了,小學只出band1的名次~無出過名次從1-尾

作者: peggy    時間: 22-3-16 15:22

0030 發表於 22-3-16 14:24

小學無試過各科排名頭至尾怕適應不了,小學只出band1的名次~無出過名次從1- ...
冇記錯每科全級第一名都有$1000獎學金
作者: 0030    時間: 22-3-16 15:25

不敢念獎學金,就怕包尾
作者: peggy    時間: 22-3-16 15:26

0030 發表於 22-3-16 14:24

小學無試過各科排名頭至尾怕適應不了,小學只出band1的名次~無出過名次從1- ...
好多中學都咁做。

作者: hugub    時間: 22-3-16 16:18

0030 發表於 22-3-16 15:25

不敢念獎學金,就怕包尾
咁又唔洗咁驚,我女中一時我已經安慰自己如果全級考2/3內已經收貨,因為計返條數當時外來生約100人,約有20個係運動入,小學考緊4x名,即係大約名次會係120名左右,結果中一考108/180,我收貨啦
其實每科都會分Grade,A-D grade ,今年家長日老師話如果B grade DSE大約係level 5既水平,咁即刻放心好多

作者: 0030    時間: 22-3-16 16:21

希望我女都能keep到2/3

作者: hugub    時間: 22-3-16 16:39

0030 發表於 22-3-16 16:21

希望我女都能keep到2/3

襯住暑假操下英文及數學先,IS都可以備下課

作者: 0030    時間: 22-3-16 16:42

就係英文差比較擔心
作者: hugub    時間: 22-3-16 16:50

0030 發表於 22-3-16 16:42

就係英文差比較擔心
呢科我都洗左唔小錢至keep到2/3內, 但仍然below form average 2分
作者: 0030    時間: 22-3-16 16:55

中學系咪大多要補習?因小學無補習過
作者: hugub    時間: 22-3-16 16:59

0030 發表於 22-3-16 16:55

中學系咪大多要補習?因小學無補習過
又唔係既,我女有幾個friend都完全冇補,仲攞緊獎學金
作者: 0030    時間: 22-3-16 17:01

無甘厲害,只求不用補習,不要包尾就可以了
作者: peggy    時間: 22-3-16 18:38

0030 發表於 22-3-16 15:25

不敢念獎學金,就怕包尾

真係不用太擔心。我女S1都係109/180,我都收貨。去到S4選左科,竟然有驚喜,高中三年都keep 住全級4X~5X。
我女只補中文(主要係文言文),其他科目都冇補習。有選修科目好彩攞到獎學金。

阿女的同學,高中成績一向係100名左右,上年dse成績非常好,有3X分入左HKU牙醫。

作者: 0030    時間: 22-3-17 12:41

peggy 發表於 22-3-16 18:38
真係不用太擔心。我女S1都係109/180,我都收貨。去到S4選左科,竟然有驚喜,高中三年都keep 住全級4X~5X。  ...

多謝鼓勵

作者: vestzs    時間: 22-3-19 13:07

今年聽完中三個選科, 比我想像中慨頭痛,
P,C,B 只有B可以獨立讀, 根據上年選科參考,
B只計該科名次, P,C又要計英,B成績, 囡想選C&B, 就算佢C考左頭廿內, 如B唔夠成績都無得讀C, 令到佢好擔心…….

作者: medicine    時間: 22-3-19 15:34

vestzs 發表於 22-3-19 13:07
B只計該科名次, P,C又 ...
BCP係咩野?計第一個字母?
作者: Bluegene    時間: 22-3-19 15:37

以前 揀Chem係要計 science, maths and English 成績,Biology 基本上三班大把位,揀physics 要揀到chem 先,一班收晒但都唔係多人揀。

作者: YolandaTam    時間: 22-3-19 18:52

印象中新制如果揀 Chem Bio 要先入 Bio
我女當年揀到 Chem 唔會揀唔到 Bio 喎

作者: vestzs    時間: 22-3-20 02:02

Phy Chem Bio 得 Bio可以獨立選呢科來讀, 如要讀phy, chem, 就要呢3科裡面選其中最少2科來讀, 其中一科排唔到就2科都無份, 佢話好多同學仔都想選bio, bio 未必會計其他科成績再去排, 好似一科定生死咁樣, 不過, 好多都未作實, 可能要到家長會先再多d資料
作者: mlth    時間: 22-7-29 08:58     標題: 回覆樓主:

annual concert tomorrow
good luck

圖片附件: 16590563048482312605839281872431.jpg (22-7-29 08:58, 158.99 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY1OTY2fDU4Y2Q1Yjg1fDE3MTQxMTY4NDl8MA%3D%3D

作者: 青菜蟲    時間: 22-8-16 23:50

請教協恩F1點分精英班?謝謝
作者: YolandaTam    時間: 22-8-18 16:21

青菜蟲 發表於 22-8-16 23:50
請教協恩F1點分精英班?謝謝

1A1B 精英班,係校內分班試總分頭72名。
另主科有小組 教學,各科頭 72 名會編入精英組。

作者: 青菜蟲    時間: 22-8-29 07:58

回覆 YolandaTam 的帖子

謝謝,所以主科三科分班都係A班B班係精英班?
作者: YolandaTam    時間: 22-8-29 09:19

青菜蟲 發表於 22-8-29 07:58
回覆 YolandaTam 的帖子

謝謝,所以主科三科分班都係A班B班係精英班?

主科係分8組嘅(係以1-8排,唔係字母),其中三組係精英組(我女嗰陣通常係456組)。

作者: baby彤    時間: 22-11-8 14:15

回覆 0030 的帖子

可以分享下第一個round個時in,會考D咩?謝謝
作者: 0030    時間: 22-11-8 15:55

回覆 baby彤 的帖子

舊年系zoom in 同今年面試不同,舊年系中英文題目各一題,每題一分鐘思考,一分鐘回答
作者: baby彤    時間: 22-11-8 17:23

回覆 0030 的帖子

有冇話10秒或1分鐘介紹下自己個part?第一次in好似小組,所以唔知有冇尼個環節?🙏
作者: 0030    時間: 22-11-8 17:37

回覆 baby彤 的帖子

2nd in好似先有自我介紹,但今年不知1st in要不要
作者: baby彤    時間: 22-11-8 18:05

回覆 0030 的帖子

好的,十分感謝🙏
作者: Wansum    時間: 23-1-10 08:34

Deleted.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5