教育王國

標題: 名直資會否睇埋學生家庭背景? [打印本頁]

作者: tsz_lin    時間: 21-3-24 09:39     標題: 名直資會否睇埋學生家庭背景?

其實HYS,GHS,SPGS,GDS,SPCC呢一類TOP名直資,收生準則裏面其中一項是否:考慮埋學生家庭背景?

作者: joycechanwy    時間: 21-3-24 09:57

tsz_lin 發表於 21-3-24 09:39
其實HYS,GHS,SPGS,GDS,SPCC呢一類TOP名直資,收生準則裏面其中一項是否:考慮埋學生家庭背景?
...
不會吧,好多名校申請表根本不用你填父母的職業和學歷。
作者: cafeva    時間: 21-3-24 09:59

小學會。中學唔覺
作者: helencheng1207    時間: 21-3-24 10:00

小朋友考過3間直資,只得其中一間申請表要填父母學歷

作者: angelanala    時間: 21-3-24 10:16

應該不會
作者: YmOra    時間: 21-3-24 10:30

tsz_lin 發表於 21-3-24 09:39
...

不會吧!因為我唔太相信一所直資中學每級有成百幾二百名學生皆是富有人家。

作者: joycechanwy    時間: 21-3-24 10:40

其實間間名校都係重才多過重財,只要小朋友有料,佢會比埋船你去讀,所以真係不用擔心太多。
作者: tsz_lin    時間: 21-3-24 10:42

都聽到不少坊間聲音: 名校TOP直資中學都一樣睇埋家庭背景收生, 基層家庭的仔女除非學神級別, 否則都難被取錄。所以好奇想了解下。
作者: chloe_b    時間: 21-3-24 11:24

我夠膽講小學係,但中學一定唔係,識人住公屋無關系背景,今年入o左其中一間(DGS同SPCC其中一間),仲要個小朋友無特異功能,純學術
作者: LeeCC    時間: 21-3-24 11:28

真正有才的應該唔會睇

只是平均質素的,學校可能睇埋其他野
作者: 傻太    時間: 21-3-24 11:30

tsz_lin 發表於 21-3-24 10:42
都聽到不少坊間聲音: 名校TOP直資中學都一樣睇埋家庭背景收生, 基層家庭的仔女除非學神級別, 否則都難被取 ...

小學就會,中學好多都唔洗填家長資料
始終到小六,資質係點點都睇到大概,同埋中學階段,家長嘅影響愈來愈細(ftm係小學和中學對子女嘅影響相信差好遠)

作者: 200904    時間: 21-3-24 11:42

我記得我有限的填了幾次直資申請表,都沒有要求寫家長信息。
作者: rsx    時間: 21-3-24 13:43

不用看父母學歷吧, 看回郵地址就夠j
讚同上面果位說法, 當學生評分未能分勝負, 便會參考.
作者: mcl203    時間: 21-3-24 13:46

體藝大部份都需要付費,越專越多付~~~

作者: 奇奇媽媽    時間: 21-3-24 19:29     標題: 回覆樓主:

我覺得神校會   

作者: mcl203    時間: 21-3-24 19:38

200904 發表於 21-3-24 11:42
我記得我有限的填了幾次直資申請表,都沒有要求寫家長信息。

我哋已經係數年前嘅事,除非宜家改咗,似乎,DBS,DGS,SPCS表格上都要填父母職業等等~~~

作者: 02413124    時間: 21-3-24 19:48     標題: 回覆樓主:

我覺得無
某小學反而聽過媽媽係家庭主婦大機會,又結果見大多數都係

作者: chloe_b    時間: 21-3-24 19:56

奇奇媽媽 發表於 21-3-24 19:29
我覺得神校會

唔會喇,識人住公屋,無背景、無特異功能都入到,某直資神校

作者: Beautypeople    時間: 21-3-24 20:03

我覺得中學唔會了

作者: 奇奇媽媽    時間: 21-3-24 21:38

chloe_b 發表於 21-3-24 19:56
唔會喇,識人住公屋,無背景、無特異功能都入到,某直資神校

成績最好既學霸當然無問題,如果有2個同分,其中一個係霍氏或許氏家族,另一個只係小康家庭,你估神校收邊個,同埋你覺得神校基層學生多定中上家庭學生多

作者: chloe_b    時間: 21-3-24 21:39

奇奇媽媽 發表於 21-3-24 21:38

成績最好既學霸當然無問題,如果有2個同分,其中一個係霍 ...

你講果種應該小學已經入讀咗,而唔係中學先入。

作者: mcl203    時間: 21-3-24 22:26

chloe_b 發表於 21-3-24 21:39
你講果種應該小學已經入讀咗,而唔係中學先入。

現實係,EDB係要求撥10%出嚟作為學費資助~~~

作者: Face3366    時間: 21-3-25 07:17

我覺得會。雖則話申請表冇要求填父母資料丶但大家有無發覺名小或私小收生比例較高?而一些屋邨小學或藉藉無名小學既學生,即使考得再好也無用?(當然超叻學生另當別論)。千里馬常有,而伯樂不常有。好似D明星咁,你曉飛都要人地肯俾機會先得㗎。
不過話分兩頭。我都好認同是金子總會發光呢句。有料之人入唔到top校都唔洗煩惱既,最重要係學生肯堅持,家長無氣餒。一切成敗與否都好睇有無自信心咋。比如有能力家長不妨為子女預設一筆中學費用,入咗,就交學費,入唔到,就用來補習。我覺得只要揾到啱嘅補習老師,其實讀咩學校分別不大。
至於講名校學生有特別氣質,不同理念云云,我覺得係家長自作多情堪於現實多D⋯名校生也是人一個,一樣食飯打機訓覺。
玉不啄不成器,有時候坦途更能消殆人才。

作者: b3410    時間: 21-3-25 08:34

呢d出名的super rich 唔使諗,就算讀世界級名校也有privilege.  不過畢竟不多,大部分都是普通家庭,打工皇帝,隱形富豪之類,大家一樣。
作者: Yanamami    時間: 21-3-25 08:40

DGS單親都收,大概不計家景吧。
作者: medicine    時間: 21-3-25 09:08

Face3366 發表於 21-3-25 07:17
我覺得會。雖則話申請表冇要求填父母資料丶但大家有無發覺名小或私小收生比例較高?而一些屋邨小學或藉藉無 ...
我覺得會。雖則話申請表冇要求填父母資料丶但大家有無發覺名小或私小收生比例較高?而一些屋邨小學或藉藉無名小學既學生,即使考得再好也無用?(當然超叻學生另當別論)。千里馬常有,而伯樂不常有。好似D明星咁,你曉飛都要人地肯俾機會先得㗎。

不過話分兩頭。我都好認同是金子總會發光呢句。有料之人入唔到top校都唔洗煩惱既,最重要係學生肯堅持,家長無氣餒。一切成敗與否都好睇有無自信心咋。比如有能力家長不妨為子女預設一筆中學費用,入咗,就交學費,入唔到,就用來補習。我覺得只要揾到啱嘅補習老師,其實讀咩學校分別不大。
至於講名校學生有特別氣質,不同理念云云,我覺得係家長自作多情堪於現實多D⋯名校生也是人一個,一樣食飯打機訓覺。
玉不啄不成器,有時候坦途更能消殆人才。

另類廣告?專補中學?補習比學校更重要?

PS:自己從無補習,始終相信讀書靠自己,這是主要的.讀書氛圍係次要的.但無論如何,學校氛圍一定重要過補習.

作者: B.B.BaBa    時間: 21-3-25 09:10

我覺得會。雖則話申請表冇要求填父母資料丶但大家有無發覺名小或私小收生比例較高?而一些屋邨小學或藉藉無 ...

因為那些名校 / 神校係要收超叻的學生,一般都係收 RO 最頭嗰班人,通常都係名小或私小的學生,所以較多能考入;相反屋邨小學或藉藉無名小學既學生的確未夠叻,RO 排得比較後,所以考入的不多,就係咁簡單。亦因為咁,所以先會有咁多家長想小朋友入到名小或私小。

作者: b3410    時間: 21-3-25 09:17

B.B.BaBa 發表於 21-3-25 09:10
因為那些名校 / 神校係要收超叻的學生,一般都係收 RO 最頭嗰班人,通常都係名小或私小的學生,所以較多能 ...
也可能普通小學同學本人超勁,不過前幾屆師兄師姐考到的RO唔夠好,自己也無能為力,校內獎項,也反應唔到。呢種情況,最好小朋友本身有課外/校外獎項,反應到佢真實能力。
作者: 02413124    時間: 21-3-25 09:33

回覆 Face3366 的帖子

我曾經經過一間大家稱為寶校既小學,門口BANNER有學校入左頂級女校 (有埋相)
作者: Face3366    時間: 21-3-25 09:39

medicine 發表於 21-3-25 09:08
我覺得會。雖則話申請表冇要求填父母資料丶但大家有無發覺名小或私小收生比 ...
哈哈,唔係。
作者: Face3366    時間: 21-3-25 09:43

B.B.BaBa 發表於 21-3-25 09:10
因為那些名校 / 神校係要收超叻的學生,一般都係收 RO 最頭嗰班人,通常都係名小或私小的學生,所以較多能 ...
未敢苟同。講到叻,我相信大部分同學仔都一樣。所不同者,只是資源分配的問題。
作者: cafeva    時間: 21-3-25 09:54

Face3366 發表於 21-3-25 09:43
未敢苟同。講到叻,我相信大部分同學仔都一樣。所不同者,只是資源分配的問題。 ...
未敢苟同。講到叻,我相信大部分同學仔資質都不一樣. 所以同校亦有考第一同第尾

作者: cafeva    時間: 21-3-25 09:56

b3410 發表於 21-3-25 09:17
也可能普通小學同學本人超勁,不過前幾屆師兄師姐考到的RO唔夠好,自己也無能為力,校內獎項,也反應唔到。 ...

宜家咁多全港性比賽, 真係有才好難埋沒.
識好多HKAGE學生都係普通小學

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 10:00

我哋間私小, 不是3C2D, 份報名表要填父母職業, 還要寫篇文講述將如何培育小朋友,

結果是入讀的絕大部份是中產或以上, 當然要交頗貴學費是原因之一,
結果確是令到校風純樸, 如一個白兔園, 亦人才輩出, 雖是 happy school, 但近年出產頗多狀元,

只是陳述客觀所見, 主觀感受, 不喜勿插
作者: mcl203    時間: 21-3-25 10:02

原來名小私小學生成績係咁好嘅,咁,名小私小學生對比咁一般嘅官津小學嘅比例又係幾多咁呢?先睇清楚樓主嘅標題,係想知會唔會睇,而非係咪必收或一定唔收~~~

作者: cafeva    時間: 21-3-25 10:03

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 10:00
我哋間私小, 不是3C2D, 份報名表要填父母職業, 還要寫篇文講述將如何培育小朋友,

結果是入讀的絕大部份 ...
小學絕對係. 識人私小間間收, 直資一間都無...

作者: cafeva    時間: 21-3-25 10:07

mcl203 發表於 21-3-25 10:02
原來名小私小學生成績係咁好嘅,咁,名小私小學生對比咁一般嘅官津小學嘅比例又係幾多咁呢?先睇清楚樓主嘅 ...
我覺得中學唔睇. 不過我報好少. 神校唔睇.

作者: Face3366    時間: 21-3-25 10:10

cafeva 發表於 21-3-25 09:54
未敢苟同。講到叻,我相信大部分同學仔資質都不一樣. 所以同校亦有考第一同第尾
...
考第一同考第尾,係睇你付出幾多時間溫書。
作者: b3410    時間: 21-3-25 10:12

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 10:00

結果是入讀的絕大部份 ...
白兔園
佢哋真係非常純品。大家家庭背景,環境接近,家長之間也容易相處。

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 10:14

mcl203 發表於 21-3-25 10:02
原來名小私小學生成績係咁好嘅,咁,名小私小學生對比咁一般嘅官津小學嘅比例又係幾多咁呢?先睇清楚樓主嘅 ...

鐵打的衙門,
流水的官

份報名表格已沿用多時, 校長就隔幾年換一個, “資料“ 就一定要填, 是否考慮因素就因校長而異, 不過都有個傳統取向嘅

作者: mcl203    時間: 21-3-25 10:16

cafeva 發表於 21-3-25 10:07

都係果幾句,10%資助,補習練功,睇唔睇,並非收唔收,家庭背景,可以係能付或有壓力,可以先考慮同甚麼有関~~~

作者: cafeva    時間: 21-3-25 10:17

b3410 發表於 21-3-25 10:12
白兔園
佢哋真係非常純品。大家家庭背景,環境接近,家長之間也容易相處。
...
我知邊間啦. E間絕對睇家景

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 10:19

cafeva 發表於 21-3-25 10:07
有中學神校報名表要填父母職業
作者: cafeva    時間: 21-3-25 10:22

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 10:19
某間神校聽聞過計分方法, 係唔睇既. 分數相近睇唔睇就唔知啦.

作者: 200904    時間: 21-3-25 10:25

我就覺得溫書不在比較時間的長短,而是效率。
作者: mcl203    時間: 21-3-25 10:34

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 10:19

咁可能先拉咗條背景線先,若果,係拉係雙馬或成成或同級系列,我近乎肯定‘一定唔睇’~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 10:34

cafeva 發表於 21-3-25 10:22
某間神校聽聞過計分方法, 係唔睇既. 分數相近睇唔睇就唔知啦.

個人經歴來說, 我係唔信計分制, 而是相信quota 制 要看你間學校是否有名有姓,入讀學生往績如何, 從而分配 quota,  咁就引申要看有多少比你叻的同校學生都有報, 如比你叻又有報的學生超出 quota, 你計分計到幾高都冇用

作者: YmOra    時間: 21-3-25 10:36

200904 發表於 21-3-25 10:25

有道理,但,最可惜嘅係大多數人都係無效率地學習,咁就要退一步監察學習時數的"長短"了,有的可能要去到大學讀書才學懂"時間分配與學習有效率",就算我哋D大人响職場樹都係邊做邊學習有效率地做事。

作者: mcl203    時間: 21-3-25 10:37

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 10:34
個人經歴來說, 我係唔信計分制, 而是相信quata 制 要看你間學校是否有名有姓,入讀學生往績如何, 從而分配  ...

我都唔信計分制。只信報咗唔一定收,唔報無可能收。學校如是,想收嘅一定收到,計完分都係咁話~~~

作者: B.B.BaBa    時間: 21-3-25 10:39

Face3366 發表於 21-3-25 09:43
未敢苟同。講到叻,我相信大部分同學仔都一樣。所不同者,只是資源分配的問題。 ...

RO 說明的事實,其實唔需要任何人苟同

作者: cafeva    時間: 21-3-25 10:40

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 10:34
個人經歴來說, 我係唔信計分制, 而是相信quata 制 要看你間學校是否有名有姓,入讀學生往績如何, 從而分配  ...
討論下. 咁同校超出quota 即係級一高分D, 唔入因為唔夠人高分囉

作者: mcl203    時間: 21-3-25 10:43

cafeva 發表於 21-3-25 10:40
討論下. 咁同校超出quota 即係級一高分D, 唔入因為唔夠人高分囉

當年嘅事實,直覺,成績最好果位二面出局,成績亦都好嘅入唔到第一圈。雖然仲未有RO,但RO真係如此重要?~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 10:45

cafeva 發表於 21-3-25 10:40
咁即係同校小圈子比拼,並不是在大海全港鬥計分高分, 就好似 DGS咁, 同一時段in晒同一學校學生, 同室操戈
作者: cafeva    時間: 21-3-25 10:45

mcl203 發表於 21-3-25 10:43

當年嘅事實,直覺,成績最好果位二面出局,成績亦都好嘅入唔 ...

作者: mcl203    時間: 21-3-25 10:47

cafeva 發表於 21-3-25 10:45
我講最神果間.

女神好似校長有好大話事權

我都識唔係最強嘅入咗嘅~~~

作者: cafeva    時間: 21-3-25 10:48

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 10:45
咁即係同校小圈子比拼,並不是在大海全港鬥計分高分, 就好似 DGS咁, 同一時段in晒同一學校學生, 同室操戈 : ...

作者: Face3366    時間: 21-3-25 10:48

200904 發表於 21-3-25 10:25

當然,首先要肯花時間落溫書,才能夠講效率。若然大部分时候打機睇iPad,遑論效率?這是先後順序的問題,我覺得并不相悖。
作者: mcl203    時間: 21-3-25 10:49

咁即係同校小圈子比拼,並不是在大海全港鬥計分高分, 就好似 DGS咁, 同一時段in晒同一學校學生, 同室操戈 : ...

即係網上購物,先揀品牌,再可以決定睇格價高或低先,然後決定所有物品好平又抵用?

PS,源自我購物習慣~~~

作者: cafeva    時間: 21-3-25 10:50

mcl203 發表於 21-3-25 10:47
咁佢面試唔得囉.
不過我都係唔好講咁多, 留比D神校家長講.

作者: B.B.BaBa    時間: 21-3-25 11:00

DGS 係少數唔睇 RO 的學校
作者: Face3366    時間: 21-3-25 11:01

mcl203 發表於 21-3-25 10:43

當年嘅事實,直覺,成績最好果位二面出局,成績亦都好嘅入唔 ...
作者: mcl203    時間: 21-3-25 11:02

Face3366 發表於 21-3-25 11:01

唔需要,可能係源自唔知~~~

作者: bboo1    時間: 21-3-25 11:03

同意。不少直資要填職業。津校就唔使填。地址都睇到有幾財。呢段時間要搬,寫左屋企人公屋地址,冇得in
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 11:07

mcl203 發表於 21-3-25 10:47
唔係最強入, 變咗最強冇得入, 冇影響那間學校的 quota 喔
作者: mcl203    時間: 21-3-25 11:12

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 11:07
唔係最強入, 變咗最強冇得入, 冇影響那間學校的 quota 喔

只可以肯定,唔係排住隊入,最高嘅先排~~~

好似大家都離咗題,樓主唔係想討論RO,係想知睇唔睇背影~~~

作者: 02413124    時間: 21-3-25 11:23

回覆 mcl203 的帖子

我覺得面試都重要,特別神校而且就算唔睇背境,但WORST CASE如果真係因家庭背景問題,導致面試時校服衣不稱身,欠整潔,頭髮長的話,我覺得都會影響印象分

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 11:26

mcl203 發表於 21-3-25 11:12
只可以肯定,唔係排住隊入,最高嘅先排~~~

好似大家都離咗題,樓主唔係想討論RO,係想知睇唔睇背影~ ...
要睇是否朱自清爸爸的背影?
作者: b3410    時間: 21-3-25 11:31

02413124 發表於 21-3-25 11:23
回覆 mcl203 的帖子

我覺得面試都重要,特別神校而且就算唔睇背境,但WORST CASE如果真係因家庭背景問題,導 ...
呢樣可能男校都司空見慣
作者: 02413124    時間: 21-3-25 11:34

回覆 b3410 的帖子

簡個時同入左去又2回事但我見住我個個屋苑既幾間男校學生又都算醒神

作者: b3410    時間: 21-3-25 11:40

02413124 發表於 21-3-25 11:34

簡個時同入左去又2回事但我見住我個個屋苑既幾間男校學生又都算醒神
可能我心目中的資優男仔應該不修邊幅吧?
可能屬於另類 Steorotpye, 唔應該,say sorry 先。

作者: 02413124    時間: 21-3-25 11:43

多數男孩子不修邊幅,但可能阿媽好貪靚姐姐又幫手熨到恤衫西褲直一直 (尖頭鞋,修身褲)呢D算唔算另類睇到家庭背景

作者: b3410    時間: 21-3-25 11:45

02413124 發表於 21-3-25 11:43

多數男孩子不修邊幅,但可能阿媽好貪靚姐姐又幫手熨到恤衫西褲直一直 (尖頭鞋,修 ...

我個人真係唔鐘意呢d少爺款
至少尖頭鞋修身褲,我仔一定唔肯著

作者: 02413124    時間: 21-3-25 11:48

無架,等於女校摺裙頭,搽LIP GLOSS,透明指甲油,修晒眉都一樣不過呢D多數自己搞,唔關阿媽事
青春期係咁架啦,睇開D

作者: 02413124    時間: 21-3-25 11:50

我都唔明唔覺腳痛嗎

作者: b3410    時間: 21-3-25 12:12

02413124 發表於 21-3-25 11:48
無架,等於女校摺裙頭,搽LIP GLOSS,透明指甲油,修晒眉都一樣不過呢D多數自己搞,唔關阿媽事
青春期係 ...
女仔貪靚好正常,一隻眼開一隻眼閉喇

作者: medicine    時間: 21-3-25 12:41

joycechanwy 發表於 21-3-24 10:40
其實間間名校都係重才多過重財,只要小朋友有料,佢會比埋船你去讀,所以真係不用擔心太多。 ...
前年見過有會員留言,話某校面試時,見到個男生,獨自一人,穿著吊脚校服面試-
估下,該男生如報直資,有沒機會?

(該校係挑選RO前200個面試).

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 12:48

b3410 發表於 21-3-25 11:45
我個人真係唔鐘意呢d少爺款
至少尖頭鞋修身褲,我仔一定唔肯著
我仔依家個 look 就係咁 — 尖頭鞋, “超”窄身褲, 飛個韓風頭, 前面d頭髮長到貼眉...
有時係街見到我哋小學中學生, 個 look 真係好南轅北轍,一間學校的校風校格對小朋友的影響真係好深遠!

作者: creambun    時間: 21-3-25 12:51

medicine 發表於 21-3-25 12:41
前年見過有會員留言,話某校面試時,見到個男生,獨自一人,穿著吊脚校服面試-
...

又真係見過不少六年級男仔着吊腳校褲,可能諗住着多幾個月,費事又買新校服。

作者: medicine    時間: 21-3-25 12:53

creambun 發表於 21-3-25 12:51

又真係見過不少六年級男仔着吊腳校褲,可能諗住着多幾個月 ...
面試都係獨自一人喔-試問,有幾多個家庭會在周六都沒家長陪同出席?

作者: joycechanwy    時間: 21-3-25 12:57

medicine 發表於 21-3-25 12:41
...
男仔吊腳校褲係好普通架喎,六年級大部分也不會買新校服,面試時眼見好多也是吊腳的。我小朋友突然標到160CM,我也無同佢買新校褲,佢都係穿吊腳褲去IN,YW收左,不過SPC就未知。當然這兩間也不是大家心中的神校,不能作準。
作者: mcl203    時間: 21-3-25 12:57

medicine 發表於 21-3-25 12:53
面試都係獨自一人喔-試問,有幾多個家庭會在周六都沒家長陪同出席?

會唔會係隔離街住,仲近過去7,完全唔使人帶去~~~

作者: medicine    時間: 21-3-25 13:01

mcl203 發表於 21-3-25 12:57
會唔會係隔離街住,仲近過去7,完全唔使人帶去~~~
隔離街,呵呵`.
如係你會否讓獨自一人去?

作者: medicine    時間: 21-3-25 13:03

joycechanwy 發表於 21-3-25 12:57
男仔吊腳校褲係好普通架喎,六年級大部分也不會買新校服,面試時眼見好多也是吊腳的。我小朋友突然標到160C ...
有沒俾阿仔獨自一人去IN英華或男保羅先
作者: mcl203    時間: 21-3-25 13:06

medicine 發表於 21-3-25 13:01
隔離街,呵呵`.
如係你會否讓獨自一人去?

如果真係唔使見家長,佢又信心可以,可能真係會㗎,不過,我係估嘅~~~

作者: medicine    時間: 21-3-25 13:09

mcl203 發表於 21-3-25 13:06
如果真係唔使見家長,佢又信心可以,可能真係會㗎,不過,我係估嘅~~~
...
甘你估下自己會唔會俾阿女獨自一人去in丫?不過,都過左,唔使再in中學
作者: B.B.BaBa    時間: 21-3-25 13:10

Face3366 發表於 21-3-25 11:01

RO 說明的事實是那些小學的學生排得前,那些排得後,不是說明某神校的收生取向

作者: mcl203    時間: 21-3-25 13:18

medicine 發表於 21-3-25 13:09
甘你估下自己會唔會俾阿女獨自一人去in丫?不過,都過左,唔使再in中學

講真嘅,斷估,無乜人知道實況,又可能,父母真係無辦法安排,難講~~~

作者: creambun    時間: 21-3-25 13:20

medicine 發表於 21-3-25 12:53

小朋友獨自一人面試我未見過,因為我小朋友未升中。不過初小學生自己搭公共交通工具返學就見過好多次。有男有女,我自己就一定唔放心。如果小朋友夠獨立,父母放心比小朋友自己去面試又唔出奇。 不過應該係少數。

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 13:24

mcl203 發表於 21-3-25 13:18
講真嘅,斷估,無乜人知道實況,又可能,父母真係無辦法安排,難講~~~
...
其實可能只係當比 50蚊 參加面試實戰班, 唔洗咁緊張吖
作者: 02413124    時間: 21-3-25 13:27

回覆 creambun 的帖子

就算平時俾佢自己番放學,到一所新學校面試,我估都大多數會同佢去,打打氣,自己都唔得,都可能揾4大長老陪又或者會唔會爸爸係轉角位放低佢,未泊到車呀

作者: medicine    時間: 21-3-25 13:29

小鹿揀學校 發表於 21-3-25 13:24
其實可能只係當比 50蚊 參加面試實戰班, 唔洗咁緊張吖
個間唔使俾錢,係睇RO前200個就有得IN,應該都需要有信心或心儀先會報,沒得IN就浪費了1/2機會.
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-25 13:35

medicine 發表於 21-3-25 13:29
個間唔使俾錢,係睇RO前200個就有得IN,應該都需要有信心或心儀先會報,沒得IN就浪費了1/2機會. ...

著吊腳褲去 in 就正正是超強信心的表現。
就好似 李+x 係戴電子錶一樣

作者: mcl203    時間: 21-3-25 13:41

medicine 發表於 21-3-25 13:29
個間唔使俾錢,係睇RO前200個就有得IN,應該都需要有信心或心儀先會報,沒得IN就浪費了1/2機會. ...

聽過乍,有家長分享有個案係殺到入二面都係單拖見,所以,每個家庭嘅問題或睇法好難講,不過,果間係講咗唔見家長~

又題外話,就係先前我講果位,只睇RO會收梗嘅同學仔,佢爸爸著咗牛仔褲陪佢去,以為唔見就連防身工具都唔帶,結果要say hi and bye,又結果係。不過,一定有人認為學生表現出咗問題,我近乎肯定唔會出係呢位同學身上,就算佢少少失準,同同校同學仔嘅距離已經係有一定程度分別,入唔到係非常非常之可惜~

作者: b3410    時間: 21-3-25 13:49

creambun 發表於 21-3-25 13:20
小朋友獨自一人面試我未見過,因為我小朋友未升中。不過初小學生自己搭公共交通工具返學就見過好多次。有 ...
我仔之前3年級,帶1年級妹放學。幾次,實在安排唔到接送。
作者: medicine    時間: 21-3-25 13:50

mcl203 發表於 21-3-25 13:41

聽過乍,有家長分享有個案係殺到入二面都係單拖見,所以,每 ...
尼個唔係主流見解
又或者傳聞不可信

肯定係學生面試表現極差

作者: medicine    時間: 21-3-25 13:54

b3410 發表於 21-3-25 13:49
我仔之前3年級,帶1年級妹放學。幾次,實在安排唔到接送。
放學返學相信爲數唔少.
面試,只有兩次面試機會的其中之一.同日常應該唔係直接比擬.

作者: mcl203    時間: 21-3-25 13:57

medicine 發表於 21-3-25 13:50
尼個唔係主流見解
又或者傳聞不可信

面試差唔差唔緊要,相若小學表現,佢師姊中學插班他校做咗狀元了~~~

作者: cafeva    時間: 21-3-25 13:58

mcl203 發表於 21-3-25 13:41

聽過乍,有家長分享有個案係殺到入二面都係單拖見,所以,每 ...

帶去都係去到門口啫。難道神guard有份比分。
話時話入邊間中學真係講緣份。

作者: cafeva    時間: 21-3-25 14:00

mcl203 發表於 21-3-25 13:57
面試差唔差唔緊要,相若小學表現,佢師姊中學插班他校做咗狀元了~~~
...
哦,咁即係某間今年有機出狀元
作者: mcl203    時間: 21-3-25 14:03

cafeva 發表於 21-3-25 14:00
哦,咁即係某間今年有機出狀元

我只係講到小學,最多引伸到可能嘅潛力。除非,認同小學成績=中學成績,不過,我唔信嘅~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5