教育王國

標題: 優才vs迦密 [打印本頁]

作者: cckfserena    時間: 21-3-23 20:38     標題: 優才vs迦密

優才已收,自一迦密。如若迦密收的話,該如何選擇?
優才及迦密各有好處,真的不知該如何選擇!
論距離,家住將軍澳,優才勝!
論歷史,迦密歷史悠久,校友網及culture 應較優勝!
論成績,兩間好似都差不多!
論將來選科自由度,優才是直資,應該較迦密自由度大!
但小朋友未太知將來的選科方向(本人也不太熟悉現在高中的課程是如何!)
論學費,迦密免費,優才每月約4千!迦密勝!
大家可否幫我分析下?

作者: Poyau    時間: 21-3-23 21:50

cckfserena 發表於 21-3-23 20:38
論距離,家 ...

兩校2020年DSE成績供參考
迦密 中英數4+平均76% B1A
優才 整體4+/5+ B1B

2020年 迦密 | 優才
中文4+ ~74% | [···]
英文4+ ~86% | [···]
數學4+ ~68% | [···]
------------------------------------
CEM4+ ~76% | [···]
通識4+ ~52% | [···]
------------------------------------
主科4+ ~70% | [···]
整體4+ [···] | 64.9%

主科5+ [···] | 22.0%
整體5+ [···] | 29.3%

3322率 95.8% | 87.9%

迦密
School Pamphlet 2020-21 (p.7-8)
https://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2020/12/CSS-Pamphlet-2020-Revised.pdf

優才
2019-2020 School Report and Review (p.15)
https://www.gtcollege.edu.hk/assets/school-report-and-review-2019-2020.pdf

作者: YmOra    時間: 21-3-23 22:32

論距離,家 ...

個人認為,"迦密"屬B1a英中,要响自行入到相信競爭會是十分激烈,若然你的孩子可以順利响自行被取錄,估計孩子的成績不會差的,迦密已經係幾top的中學,我會簡單DD去諗,揀間又top又唔駛"錢"嘅就是了。

作者: gokou    時間: 21-3-24 00:10

YmOra 發表於 21-3-23 22:32
個人認為,"迦密"屬B1a英中,要响自行入到相信競爭會是十分激烈,若然你的孩子可以順利响自行被取錄, ...
同意,我都會選迦密 for sure.
作者: bluestar3000    時間: 21-3-24 03:47

優才應該大部分學生來自小學部,佢哋已經建立咗朋友圈,畀我揀我會揀迦密,識朋友會容易啲。
作者: joycechanwy    時間: 21-3-24 07:51

論距離,家 ...

比我就一定迦密。我們也是將軍區小學,學校頭幾名的也不會讀將軍澳中學,全部寧願遠少少也向外闖,讀一些有傳統歷史文化的中學。
作者: Kiki_chan    時間: 21-3-24 08:07

優才的成績公布好似不太透明。
作者: Poyau    時間: 21-3-24 09:43

Kiki_chan 發表於 21-3-24 08:07
優才的成績公布好似不太透明。

優才2020年DSE成績公布有各科5+

https://www.gtcollege.edu.hk/assets/p19-0704_dr.-tam-s-memo-269_第九屆中學文慿試(2020)_v6.pdf

作者: naicha    時間: 21-3-24 10:48

bluestar3000 發表於 21-3-24 03:47
優才應該大部分學生來自小學部,佢哋已經建立咗朋友圈,畀我揀我會揀迦密,識朋友會容易啲。 ...
呢樣唔使担心, 佢地一早就好多bridging course要上, 分小班打散晒D人, 比外來同小學上的混埋一齊, 未開學已經熟晒
作者: cckfserena    時間: 21-3-24 17:12

多謝各位的分析,看來多數人都傾向迦密!
不過本人始終有些擔心迦密選科會唔會好限制!

作者: tkhhung    時間: 21-3-24 18:30

cckfserena 發表於 21-3-24 17:12
多謝各位的分析,看來多數人都傾向迦密!
不過本人始終有些擔心迦密選科會唔會好限制!

你覺得優才彈性強 就安心去讀

作者: 奇奇媽媽    時間: 21-3-24 19:24     標題: 回覆樓主:

屋企人迦密畢業,廿年前已經成績非常好
當年阿仔b1A 但無體藝,有諗過試迦密,但因為不是guaranteed,所以無博

作者: Marcus2013    時間: 21-3-25 17:30

回覆 Kiki_chan 的帖子

Why???
作者: hkpapa852    時間: 21-3-25 18:02

優才2020年DSE:

Overall 4+: 64.87%
Overall 5+: 29.27%
作者: MayBride    時間: 21-3-25 20:11     標題: 回覆樓主:

講真,兩間學校係完全唔一樣。迦密功課多,出名谷。優才就活動多(20-30%時間係活動),但又交到成績。只係以成績睇,當然迦密勝。但係你要睇你小朋友類型,先知邊間更適合。
另外你有提及過選科都係一個考慮,優才有IB, 亦都係佢一個優點

作者: YmOra    時間: 21-3-25 20:45

MayBride 發表於 21-3-25 20:11
講真,兩間學校係完全唔一樣。迦密功課多,出名谷。優才就活動多(20-30%時間係活動),但又交到成績。只係 ...

雖然,不能百分百話"迦密"全收B1a學生,但,相信比例唔會少,個人認為,對一眾B1a學生而言,"谷"似乎對他們影響不大,我比較少聽到迦密出名谷,我反而最多聽嘅係迦密出名""機械人""。

作者: artgallery    時間: 21-3-25 21:03

什麼是機械人?

作者: joycechanwy    時間: 21-3-25 21:12

MayBride 發表於 21-3-25 20:11
講真,兩間學校係完全唔一樣。迦密功課多,出名谷。優才就活動多(20-30%時間係活動),但又交到成績。只係 ...
出名谷既好似係將軍澳的迦密主恩?
作者: YmOra    時間: 21-3-25 21:26

artgallery 發表於 21-3-25 21:03
什麼是機械人?

參考資料:
https://www.carmelss.edu.hk/site/ftc2019/

作者: artgallery    時間: 21-3-25 22:39

原來如此,謝謝分享。

作者: joannemak    時間: 21-3-26 09:21

迦密其實唔算谷,而係學生本身也有一定水準

功課量正常,測驗考試前仲要比少啲或冇功課,等學生可以溫習

利申:現在用家

作者: cckfserena    時間: 21-3-26 09:47

回覆 joannemak 的帖子

你好,多謝你的回覆!請問小朋友現在是幾多年級?
也想請問迦密選科時,會唔會出現好多小朋友入唔到心水科目的情況?
競爭會唔會很大,會否好大壓力?

作者: joannemak    時間: 21-3-26 11:04

cckfserena 發表於 21-3-26 09:47

我仔只是初中,未知選科問題

成績表只有分數同average分數,沒有名次,唔覺得競爭大,而我仔好鍾意返學

作者: stillgood20    時間: 21-3-26 11:17

YmOra 發表於 21-3-25 20:45
雖然,不能百分百話"迦密"全收B1a學生,但,相信比例唔會少,個人認為,對一眾B1a學生而言,"谷"似 ...
好聽是循規蹈矩, 努力踏實.基礎穩健.
說不好, 是死板.

睇小朋友和家長是什麼取向.

迦密, 英文比較好.  數學唔夠出位.

作者: YmOra    時間: 21-3-26 11:43

stillgood20 發表於 21-3-26 11:17
說不好, 是死板.

我不是個個學生都接觸過,但鄰居jm們的孩子有讀"迦密"嘅都讚學校給到孩子成長進步,老師關愛和幫助到學生成長,學生們也喜愛問老師學問問題,上堂氣氛很好,好少聽到"數學"唔得,因為學生多數係B1a實力,基本上數學應該唔差。

作者: cckfserena    時間: 21-3-26 11:59

多謝各位意見!

作者: cckfserena    時間: 21-3-26 12:02

聽落都幾好!知道自己大約的水平, 又唔會太大壓力!

作者: joannemak    時間: 21-3-26 12:22

stillgood20 發表於 21-3-26 11:17
說不好, 是死板.

我仔基本上都唔係好乖嘅學生,一定唔死板,一言九鼎

因為校內除咗中文中史普通話之外,其他老師一定要講英文,所以英文大部同學都可以

數學唔知,因為我仔只係中上少少

作者: joannemak    時間: 21-3-26 12:23

cckfserena 發表於 21-3-26 12:02

聽落都幾好!知道自己大約的水平, 又唔會太大壓力!

我係比較放鬆嘅家長,好適合我同仔仔

作者: stillgood20    時間: 21-3-26 12:41

joannemak 發表於 21-3-26 12:22
我仔基本上都唔係好乖嘅學生,一定唔死板,一言九鼎

因為校內除咗中文中史普通話之外,其他老師 ...
可能, 我感覺社會隨著科技發展. STEM及數學/科學的科目, 要"更" 領先, 才可帶領教育發展.

死板, 是指"文法"學校, 主力考好DSE成績.

當然, 學生/家長/學校, 各取所需喇.

不能, 說那是不好!

作者: stillgood20    時間: 21-3-26 12:46

YmOra 發表於 21-3-26 11:43
我不是個個學生都接觸過,但鄰居jm們的孩子有讀"迦密"嘅都讚學校給到孩子成長進步,老師關愛和幫助到學 ...
謝謝!綜觀很多年, 迦密參加校外數學/物理比賽, 沒有明顯優勝.
維持教好DSE水平.

作者: hkpapa852    時間: 21-3-26 13:05

cckfserena 發表於 21-3-26 09:47

GT人均考唔夠6.5科, 科目選擇亦不見多 (多年無乜變, 只係近年cut咗一科)

作者: joannemak    時間: 21-3-26 13:28

stillgood20 發表於 21-3-26 12:41
可能, 我感覺社會隨著科技發展. STEM及數學/科學的科目, 要"更" 領先, 才可帶領教育發展.

死板, 是指"文法 ...

咁可能係直資同資助嘅分別,始終直資需要有賣點去吸引用家

資助多數已有一定嘅定位

大家都有唔同優點吸引唔同嘅人

作者: cckfserena    時間: 21-3-27 00:22

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你提醒,我剛再睇清楚,優才可選的課目反而沒迦密多!也不知道有冇M1,M2揀!
雖然其實我主要係擔心我小朋友入左迦密的話,怕因想讀的班開得少班,而又多人揀,怕難入!
不過我又冇諗過優才的課程又真係好基本!不過唔知會唔會多人想讀的班會開多班!

作者: mcl203    時間: 21-3-27 01:15

cckfserena 發表於 21-3-27 00:22

多謝你提醒,我剛再睇清楚,優才可選的課目反而沒迦密多!也不知道有冇M1,M2揀!

我估,學校有既定以往模式參考,除非已擁有現成資源,否則未必會為唔穩定嘅需求,每年去加或減班~~~

作者: cheungoli    時間: 21-3-27 01:18

cckfserena 發表於 21-3-27 00:22

我有兩個讀緊迦密,大嘅中四,阿仔話化學最難入,不過考級頭1/3應該入到。
不過嚟緊DSE改革,老師好似有預告化學會再收少啲人,唔知喺咪真。

作者: YmOra    時間: 21-3-27 07:31

cheungoli 發表於 21-3-27 01:18
我有兩個讀緊迦密,大嘅中四,阿仔話化學最難入,不過考級頭1/3應該入到。
不過嚟緊DSE改革,老師好似有預 ...

chem响理科中都算幾重要,貴校若然減班會幾大影響,級三分一人入到chem班,即現在有兩班開緊,咁!將來要減班咪只剩一班開授,好似少得濟。

作者: cheungoli    時間: 21-3-27 08:01

YmOra 發表於 21-3-27 07:31
chem响理科中都算幾重要,貴校若然減班會幾大影響,級三分一人入到chem班,即現在有兩班開緊,咁 ...

chem不是base,有兩班同學共40多人可以選修,而正常一科30多人選修,老師話到時唔會超收咁多(一級約132人),不過實收幾多就唔知,因為個別老師講,可能都未有定案。

作者: stillgood20    時間: 21-3-27 14:31

joannemak 發表於 21-3-26 09:21
迦密其實唔算谷,而係學生本身也有一定水準

功課量正常,測驗考試前仲要比少啲或冇功課,等學生可以溫習
今日有空再查一下.迦密課外活動,有关STEM也很好.

Sorry, 我要更新一下自己的認知.

作者: YmOra    時間: 21-3-27 16:09

stillgood20 發表於 21-3-27 14:31
今日有空再查一下.迦密課外活動,有关STEM也很好.

Sorry, 我要更新一下自己的認知.

係呀!迦密嘅"機械人"是她們歷史悠久的STEM學習,都幾出名的。

作者: YmOra    時間: 21-3-27 16:13

cheungoli 發表於 21-3-27 08:01

chem不是base,有兩班同學共40多人可以選修,而正常一科30 ...

明白唯有密切留意。thx.thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5