教育王國

標題: ESF RC Y4插班考試 [打印本頁]

作者: Unocole    時間: 21-3-15 17:57     標題: ESF RC Y4插班考試

剛收到通知參加RC Year4插班試,話會考English reading comprehension, English composition以及math。請問大概咩程度?謝謝🙏
作者: sze~sze    時間: 21-3-15 22:35

你好呀,請問你排咗幾耐先收到通知呀? Thanks

作者: Unocole    時間: 21-3-16 16:21

回覆 sze~sze 的帖子

我地本身申請yr1嘎,無面試機會直到依家問來唔來yr4插班考試
作者: Kai92    時間: 21-3-16 17:50

Unocole 發表於 21-3-16 16:21
回覆 sze~sze 的帖子

我地本身申請yr1嘎,無面試機會直到依家問來唔來yr4插班考試 ...

咁咪等左幾年?

作者: Unocole    時間: 21-3-19 09:41

回覆 Kai92 的帖子

係啊
作者: suki224    時間: 21-3-24 17:58

我女剛interview esf 插班year 5, 考(emoji)(emoji)
會話對答
讀故事書給副校長聽
之後叫你再口述story summary
Writing

如果你小朋友原本讀緊英文學校應該無問題
因我完全無叫我女做過任何practice

我覺得不太深
另外, 平時有睇開英文書同日常有講英文好緊要
我家平時只講中文, 女只係同工人講英文
最後都pass interview

加油

作者: sze~sze    時間: 21-3-24 18:49

suki224 發表於 21-3-24 17:58
我女剛interview esf 插班year 5, 考(emoji)(emoji)
會話對答
讀故事書給副校長聽

你好呀,請問有沒有考數學呀? Thanks

作者: suki224    時間: 21-3-24 19:07

sze~sze 發表於 21-3-24 18:49
你好呀,請問有沒有考數學呀? Thanks

完全沒有, 聽聞中學插班interview先會考

學校幾好, in完女之後仲帶佢行下間學校

作者: suki224    時間: 21-3-24 19:13

不過我覺得而家係叫我你in都會收, 因為真係好多學生走, 學校始終要賺錢, 要盡快填補,

兩年前身邊識有小朋友係無interview或者in 左fail

去年識人in 完都要等一個月先有result, 之後再安排註冊等等

但而家係即日in, 即時話收你個女, 再即日要你交錢買校服book校車

話想考慮一下/想下一個月/下一個學期先讀都唔比

作者: ckm7772000    時間: 21-3-24 20:31

會唔會全部報咗名都有assessment?

作者: aray2    時間: 21-3-24 22:29

回覆 suki224 的帖子

請問是哪間 ESF 小學?在港島區嗎?
作者: suki224    時間: 21-3-24 22:30

aray2 發表於 21-3-24 22:29

請問是哪間 ESF 小學?在港島區嗎?

作者: aray2    時間: 21-3-24 22:34

謝謝回覆!
作者: anegoangie    時間: 21-3-25 10:05

suki224 發表於 21-3-24 19:13
不過我覺得而家係叫我你in都會收, 因為真係好多學生走, 學校始終要賺錢, 要盡快填補,

兩年前身邊識有 ...

請問你apply後,幾時先安排到interview?

作者: suki224    時間: 21-3-25 10:58

anegoangie 發表於 21-3-25 10:05
請問你apply後,幾時先安排到interview?

約一個月

作者: Kevin_ZHANG    時間: 21-4-9 16:53

請問問,是請就讀學校寫推薦信嗎?是請校長還是班主任寫的?假如沒有成功轉入,會否影響現在學校讀書呢?謝謝!
作者: suki224    時間: 21-4-9 16:57

Kevin_ZHANG 發表於 21-4-9 16:53

請問問,是請就讀學校寫推薦信嗎?是請校長還是班主任寫的?假如沒有成功轉入,會否 ...

沒有請讀緊的學校寫信, 有些不好意思呢!

作者: Kevin_ZHANG    時間: 21-4-9 19:01

ESF申請網頁要求申請Year 3以上需要所在學校推薦信?不提交也可以?

作者: suki224    時間: 21-4-9 19:03

Kevin_ZHANG 發表於 21-4-9 19:01

ESF申請網頁要求申請Year 3以上需要所在學校推薦信?不提交也可以?

我無submit 呀⋯⋯申請時亦唔覺有呢part 要upload

作者: Kevin_ZHANG    時間: 21-4-9 21:44

謝謝回復!!
作者: lileikam    時間: 21-4-16 22:34

會話對答
讀故事書給副校長聽

請問writing會寫D咩topic essay,要唔要寫2-3Pages. 因為來緊都會考插班,宜家係咪考完馬上知收唔收,同當個月就可以插班?謝謝

作者: suki224    時間: 21-4-16 22:37

隨意寫兩三段, 沒有字數要求,好casual, 我個陣有即時通知結果, 3月面試, 4月插班

作者: lileikam    時間: 21-4-16 22:52

suki224 發表於 21-4-16 22:37
隨意寫兩三段, 沒有字數要求,好casual, 我個陣有即時通知結果, 3月面試, 4月插班
...

多謝你

作者: kgm    時間: 21-4-16 23:55

...

請問你報名時除了交報名費外,有沒有另外交其他費用呢?因我幾年前已經apply Y1,等到而家(差不多Y5了)仍未有音訊,每年esf 循例上只係send email問我要唔要繼續排隊,我有諗過好唔好重新開始再報名插班

作者: sze~sze    時間: 21-4-16 23:58

kgm 發表於 21-4-16 23:55
請問你報名時除了交報名費外,有沒有另外交其他費用呢?因我幾年前已經apply Y1,等到而家(差不多Y5了) ...

請問你之前係報咗邊間ESF呀?

作者: kgm    時間: 21-4-16 23:58

sze~sze 發表於 21-4-16 23:58
請問你之前係報咗邊間ESF呀?

ShaTin junior

作者: suki224    時間: 21-4-19 12:28

kgm 發表於 21-4-16 23:55
請問你報名時除了交報名費外,有沒有另外交其他費用呢?因我幾年前已經apply Y1,等到而家(差不多Y5了) ...

沒有, 只是跟中央報名程序, 但有send email直接問自己school zone 的學校有無位

作者: rai_fc    時間: 21-4-19 20:28

回覆 kgm 的帖子

No need.  Otherwise, you need to line up again.I applied Kowloon junior like 4 years ago, then last Dec they emailed me that Beacon Hill has vacancy and would l like to transfer the application over.  

作者: kgm    時間: 21-4-19 20:31

suki224 發表於 21-4-19 12:28
沒有, 只是跟中央報名程序, 但有send email直接問自己school zone 的學校有無位
...

謝謝回覆

作者: kgm    時間: 21-4-19 20:32

rai_fc 發表於 21-4-19 20:28
回覆 kgm 的帖子

No need.  Otherwise, you need to line up again.I applied Kowloon junior like 4 year ...

Thanks for reply

作者: mslam1016    時間: 21-4-20 00:45

...

請問需要in父母嗎考Y5

作者: Lulu2012    時間: 21-4-20 12:22

Unocole 發表於 21-3-15 17:57
剛收到通知參加RC Year4插班試,話會考English reading comprehension, English composition以及math。請問 ...

我女應該同你差唔多時候去做assessment, 請問你收到result未呀?

作者: rai_fc    時間: 21-4-20 12:32

回覆 kgm 的帖子

Btw, did you put down you are willing to pick other schools apart from Shatin college junior?  I think higher chance if you are willing to take others apart from shatin college junior

作者: Kevin_ZHANG    時間: 21-4-20 15:36

回覆 kgm 的帖子

Will U kid be in Year 5 in the coming Aug? Do you have any application order priority? Thanks!
作者: anegoangie    時間: 21-4-20 16:25

請問大家會唔會打去1st priority 問排隊位置?

我apply yr 4 插班,唔知好唔好打電話去問下

作者: suki224    時間: 21-4-20 19:02

mslam1016 發表於 21-4-20 00:45
請問需要in父母嗎考Y5

算有掛, 我同我老公一齊見副校長, 都係傾下小朋友既野, 但建議唔好預其中一個答晒, 因為每次副校長問完, 其中一個家長答左, 副校長就會望住另一個家長, 睇吓有咩補充, 所以就算兩公婆一齊去, 都要預自己需要答問題, 但問得好簡單, 英文一般般的, 答得出都ok,
小朋友就係外面等
我覺得學校主要想知道家長了解小朋友幾多

作者: Jyip1227    時間: 21-4-22 18:06     標題: 回覆樓主:

唔知幾時知result

作者: kgm    時間: 21-5-1 14:57

我最近再send email 追問一下waiting list如何,琴日學校打電話通知我,前面仍有40-50 waiting,應該間接話叫我可以放棄了,另外remind我黎緊九月可以報中學部。
不過我唔會考慮了

作者: dec2009    時間: 21-5-1 15:51

kgm 發表於 21-5-1 14:57
我最近再send email 追問一下waiting list如何,琴日學校打電話通知我,前面仍有40-50 waiting,應該間接話 ...

排左幾年都仲有40-50,真係好多人等
我catchment 係 Kowloon Junior School, 我最近問過新application 大約等70個
Out-of-zone想揀Kennedy, 應該都冇希望。唔知搬過去Kennedy School catchment 會唔會有機會

作者: kgm    時間: 21-5-1 15:57

dec2009 發表於 21-5-1 15:51
我catchment 係 Kowloon Junior School, 我最近問過新application 大 ...

原來九龍區都咁多waiting, 可能真係港島區比較多位d。我自己最近apply AIS / ICS,AIS已經可以安排下星期interview, 希望順利啦!

作者: anegoangie    時間: 21-5-1 17:09

dec2009 發表於 21-5-1 15:51
我catchment 係 Kowloon Junior School, 我最近問過新application 大 ...

請問小朋友係邊年出生?

我都係等緊kjs, 2013年出生

作者: Suesueko    時間: 21-5-3 14:27

我地上個月都係in插班RC year 4 喎。Pass左written test, 黎緊要second in 了。
作者: dec2009    時間: 21-5-3 17:34

kgm 發表於 21-5-1 15:57
原來九龍區都咁多waiting, 可能真係港島區比較多位d。我自己最近apply AIS / ICS,AIS已經可以安排下星期i ...

AIS 好快喎,祝你順利

作者: dec2009    時間: 21-5-3 17:39

anegoangie 發表於 21-5-1 17:09
請問小朋友係邊年出生?

我都係等緊kjs, 2013年出生

我最近問 21/22 year 4 插班,新 application 等大約70個

如果你早幾年報kjs ,就唔會排咁耐

作者: kgm    時間: 21-5-3 18:23

dec2009 發表於 21-5-3 17:34
AIS 好快喎,祝你順利

多謝!唔抱太大期望,但有得interview 已經好好,至少知道小朋友去到咩程度。當年on居居乜都唔識就交錢報SJS, 冇諗過小朋友等到可以報中學都冇聲氣

作者: iluvpug    時間: 21-5-5 09:58

dec2009 發表於 21-5-3 17:39
我最近問 21/22 year 4 插班,新 application 等大約70個

如果你早幾年報kjs ,就唔會排咁耐

我地報左DC
可能真係因為地點問題
Year 3 已經好快收左
Year 5都有20 waitlist 左右
學校話已經有8個將會唔讀

作者: easybring    時間: 21-5-5 10:59

回覆 iluvpug 的帖子

變成有sibling 可以排先。
作者: siushun    時間: 21-5-7 08:50     標題: 回覆樓主:

請問有無RC group? 剛收offer, 會讀

作者: easybring    時間: 21-5-7 11:47

回覆 siushun 的帖子

I also want to join Y5 (2021-2022) group.  Please help.
作者: TingTing0001    時間: 21-5-7 15:11

kgm 發表於 21-5-3 18:23
多謝!唔抱太大期望,但有得interview 已經好好,至少知道小朋友去到咩程度。當年on居居乜都唔識就交錢報S ...

當年有冇in 到?

作者: kgm    時間: 21-5-7 15:49

TingTing0001 發表於 21-5-7 15:11
當年有冇in 到?

當年我apply Y1, 交左報名費4k(兩個小朋友),然後叫我去學校交文件,之後就冇晒消息,只係每年send email比我問我係咪繼續排隊,直到小朋友已經可以apply中學部,都從來冇in過
所以我曾經想過由頭申請RC, 但又好怕好似當年咁樣,in都冇in過,所以我仲考慮會唔會再報RC

作者: easybring    時間: 21-5-7 16:35

回覆 kgm 的帖子

我當年都比過報名費KGV, 好似是而$1500, 忘記它啦!
現在好似唔洗由頭開始報其他ESF, 你打電話問下可否排埋RC和其他ESF學校,  其他ESF有位, 你就唔可以去SJS.

作者: TingTing0001    時間: 21-5-7 22:00

kgm 發表於 21-5-7 15:49

當年我apply Y1, 交左報名費4k(兩個小朋友),然後叫我去學校交 ...

可能RC 真係少人好多..
今年我女 apply Yr1.. 佢幾個同學都一齊有得 in..
而佢有個同學 apply SJS.. 就無消息..
(不過最後我哋都係得 waitlist offer..)

作者: siushun    時間: 21-5-10 06:53

easybring 發表於 21-5-7 11:47

I also want to join Y5 (2021-2022) group.  Please help.

恭喜,可能真係少人係呢到

作者: siushun    時間: 21-5-10 15:08     標題: 回覆樓主:

相問校服,校車etc  

作者: easybring    時間: 21-5-10 17:05

校巴:https://www.rchk.edu.hk/bus-service/
uniform: 等安排了house之後, 回學校買。https://www.rchk.edu.hk/uniforms/

作者: Radiomama    時間: 21-5-10 22:14

siushun 發表於 21-5-10 15:08
相問校服,校車etc

爬下RC related 嘅post啦,之前應該曾答過。
校車可以打去冠忠問;校服等學校通知,以前會有特定時間返學校買,其實RAPT同校服店的職員都會好幫忙。
RAPT會賣二手校服,可以留意。
FB 有個RC parent forum, 你可以join, 睇吓管理員接唔接受。

作者: TKTCL    時間: 21-5-10 23:54

回覆 Unocole 的帖子

請問有外國護照?
作者: siushun    時間: 21-5-11 14:23

Radiomama 發表於 21-5-10 22:14
爬下RC related 嘅post啦,之前應該曾答過。
校車可以打去冠忠問;校服等學校通知,以前會有特定時間返學 ...

thank you,very helpful. 我估未係學生應唔可以去uniform sale?

作者: cmybabies    時間: 21-5-12 11:21

siushun 發表於 21-5-11 14:23

校服除了回校買,RAPT 買二手(應該遲D有就會收到通告)外,也可以上網買,順豐送屋企。學校應該遲D會send information比你。運動服就要睇你咩house,買番啱顏色。

作者: lalasaaaa    時間: 21-11-10 17:13

想請教RC家長, 一星期有幾堂中文堂呢? 是國語教繁體中文?

作者: 都敏俊C    時間: 22-2-20 21:42

會話對答
讀故事書給副校長聽

請問 writing 考咩?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5