教育王國

標題: 請問東九龍觀塘匯基入學機會 [打印本頁]

作者: bbrb    時間: 21-3-10 12:34     標題: 請問東九龍觀塘匯基入學機會

小學呈分試band1級別,全級考40名, 請問有冇機會
作者: mikitsun    時間: 21-3-10 12:46

bbrb 發表於 21-3-10 12:34

要睇埋你讀邊間小學,一線小學有機。

作者: bbrb    時間: 21-3-10 12:54

回覆 mikitsun 的帖子

聖公會主恩小學, 區內二線學校
作者: hobby    時間: 21-3-10 13:18

有機,band1生加超好英文

作者: gracelam    時間: 21-3-10 13:52

bbrb 發表於 21-3-10 12:34

比你參考吓:

舊年我仔同學考級30幾,冇offer,荃灣一線小學。

不過級40都仲有機會,7月之後會call pending,試吓無妨!

作者: TGTY    時間: 21-3-10 14:02

請問知唔知如果之前冇報過,七月有冇得叩門?還是只接受之前收到waiting那些學生?thx
作者: bbrb    時間: 21-3-10 14:05

回覆 gracelam 的帖子

不好意思我想問一問三十幾都冇offer? 反而40都有機會? 是否面試問題
作者: gracelam    時間: 21-3-10 14:08

TGTY 發表於 21-3-10 14:02
請問知唔知如果之前冇報過,七月有冇得叩門?還是只接受之前收到waiting那些學生?thx  ...

滙基東冇叩門,有D抽飛走嘅就call pending嗰D =call waiting

作者: subb    時間: 21-3-10 14:09

我諗大既要等自行出offer, 抽飛之後 !
作者: gracelam    時間: 21-3-10 14:14

bbrb 發表於 21-3-10 14:05

不好意思我想問一問三十幾都冇offer? 反而40都有機會? 是否面試問題 ...

我意思係考級40應該屬於pending中嗰批,唔會係reject嗰批,有人抽飛或唔take offer咪有機會!

考級30幾係最後deadline冇call佢,不過佢自行入咗其他中學。

作者: bbrb    時間: 21-3-10 14:22

請問咁多位 入到匯基的家長, 你們的小朋友大約全級考幾多名, 學校老師話機會好微, 但係又冇reject, 聽你們講今年易入咗, 小朋友想讀呢一間
作者: TGTY    時間: 21-3-10 16:13

Thx for the information
作者: bbrb    時間: 21-3-10 16:55

剛剛和老師商量,他叫我去顏寶鈴交錢留位,就算不太喜歡 都照讀 ,因為佢話大抽獎只會更差, 匯基東九龍 可以等一下
作者: gracelam    時間: 21-3-10 17:48

bbrb 發表於 21-3-10 16:55
剛剛和老師商量,他叫我去顏寶鈴交錢留位,就算不太喜歡 都照讀 ,因為佢話大抽獎只會更差, 匯基東九龍 可以等 ...

你自行邊2間?

不過正路去NPL留位先,而且NPL都唔錯,滙基有offer先再抽飛

作者: bbrb    時間: 21-3-10 18:07

李兆基, 佛教德善! 純粹博大霧
作者: bbrb    時間: 21-3-10 18:09

其實匯基係咪好難入? 我小朋友全班同學都冇人有offer?
作者: hugub    時間: 21-3-10 18:37

我記得幾年前簡介會私底下問過Dr.Cheng, 佢問我女邊間小學,全級考第幾,我答左校名,全級考4x(地區一線小學),佢答都可以呀,因為我地只收band 1生,最後我有其他直資offer冇去in
補充返,我同Dr.Cheng唔熟既,只係佢係我仔學校前校長,而佢本人係好nice既,放學會同d學生一齊玩手機
作者: cmcchow    時間: 21-3-10 21:18

剛剛和老師商量,他叫我去顏寶鈴交錢留位,就算不太喜歡 都照讀 ,因為佢話大抽獎只會更差, 匯基東九龍 可以等 ...
滙基好過顔寶鈴?
作者: wingwing1205    時間: 21-3-10 21:21

我都有問過補習社意見,我2間都有offer,佢哋都見意我揀顏寶鈴,想問下你嘅睇法點解會鍾意匯基多啲?
作者: bbrb    時間: 21-3-10 21:51

純粹地點問題, 與學校質素無關
作者: hagupit    時間: 21-3-10 21:56

cmcchow 發表於 21-3-10 21:18
滙基好過顔寶鈴?

只以DSE成績計,顏寶玲好d

作者: cmcchow    時間: 21-3-10 22:31

hagupit 發表於 21-3-10 21:56
只以DSE成績計,顏寶玲好d
2020年成績好似比2019年低好多
作者: hagupit    時間: 21-3-10 22:37

cmcchow 發表於 21-3-10 22:31
2020年成績好似比2019年低好多

好多學校2020 DSE都差左,始終冇乜返過學就要去考試,有d學校連mock exam都冇左。

作者: sad0101    時間: 21-3-11 19:45

請問如區內一線小學但1C, 係咪無咩機會?(emoji)

作者: Hello_Guy    時間: 21-3-11 19:55

sad0101 發表於 21-3-11 19:45
請問如區內一線小學但1C, 係咪無咩機會?(emoji)
其實講供求,我識人pending到七月先call佢去讀,一日未轉unsuccessful都一日有機會
作者: sad0101    時間: 21-3-11 20:00

Hello_Guy 發表於 21-3-11 19:55
其實講供求,我識人pending到七月先call佢去讀,一日未轉unsuccessful都一日有機會

謝謝(emoji)(emoji) 希望最後能入讀

作者: MALENIA    時間: 21-3-11 20:08

作者: bbrb    時間: 21-3-12 10:27

請問offer幾時出, 第二輪已經識得好少人有offer
作者: canadababy93    時間: 21-3-12 11:04

知不知道大約有幾多人waiting?
作者: jk923    時間: 21-3-12 16:57

bbrb 發表於 21-3-10 14:22
請問咁多位 入到匯基的家長, 你們的小朋友大約全級考幾多名, 學校老師話機會好微, 但係又冇reject, 聽 ...

係b1嘅都有機會,小學老師有無確實小朋友係咪b1?見你兩間自行都係葵青,到大抽獎葵青都唔太難抽,只係乙二要保守啲。
如果你覺得顏係ok嘅就註冊年,KE有offer再去顏度抽飛。加油!

作者: jk923    時間: 21-3-12 17:04

不好意思我想問一問三十幾都冇offer? 反而40都有機會? 是否面試問題 ...

如果係早早兩年重有得面對面去面試,有呢個機會,40名又係b1果個夠平均就有優勢。
(我女當年同同學一齊考,名次同學叻啲,相差十名以上,我女第一輪收offer,同學第二輪)

作者: jackie_kylam    時間: 21-3-13 13:41

Hello_Guy 發表於 21-3-11 19:55

如果第二間交咗留位表,七月有offer咁仲可唔可以轉?

作者: gracelam    時間: 21-3-13 14:00

jackie_kylam 發表於 21-3-13 13:41
如果第二間交咗留位表,七月有offer咁仲可唔可以轉?

當然可以

作者: wingwing1205    時間: 21-3-13 23:19

請問意思係咪4月12日前已簽家長承諾書及交了小六學生表,7月再有直資call都可以轉註冊7月間直資?
作者: gracelam    時間: 21-3-13 23:21

wingwing1205 發表於 21-3-13 23:19

請問意思係咪4月12日前已簽家長承諾書及交了小六學生表,7月再有直資call都可以轉註 ...

可以呀!

官津叩到門同樣得!

作者: wingwing1205    時間: 21-3-13 23:22

明白,thank you
作者: 諾媽媽2007    時間: 21-3-13 23:25     標題: 回覆樓主:

請問現階段有人收reject嗎?

作者: joeycj    時間: 21-3-14 00:22     標題: 回覆樓主:

我都想阿仔讀這間!唯有交托,相信神會為他預備最合適的。

作者: taobb09    時間: 21-3-16 15:38

回覆 bbrb 的帖子

級9
作者: jackie_kylam    時間: 21-4-7 12:39

請問如果另一間直資係過咗12/4先通知收,咁本身已交咗一間資料表係咪攞唔返,仲可唔可以轉?
作者: gracelam    時間: 21-4-7 12:44

jackie_kylam 發表於 21-4-7 12:39

請問如果另一間直資係過咗12/4先通知收,咁本身已交咗一間資料表係咪攞唔返,仲可唔可 ...

直資轉直資冇影响。

過咗12/4只影响自行及大抽獎。

作者: babychen    時間: 21-4-7 23:44

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5