教育王國

標題: 港青基信書院2021-2022交流區 [打印本頁]

作者: bcbc210    時間: 21-3-8 09:23     標題: 港青基信書院2021-2022交流區

大家好, 希望大家一起交流下..
作者: Angel_BB    時間: 21-3-8 11:33

好開心見到呢個post!
我女係今年S1,多多指教!

作者: bcbc210    時間: 21-3-8 12:00

hello, 好開心呀, 有你加入,多多指教!
之前想開呢個Post好耐, 但又怕無乜人加入,
今個星期返去做internal assessment, 睇下會唔會多D人入黎傾下.

作者: Angel_BB    時間: 21-3-8 12:23     標題: 回覆樓主:

我都諗幾時會有家長開post(emoji)
你的小朋友係仔定女?
Assessment係20/3?

作者: bcbc210    時間: 21-3-9 11:01

我都係女, Assessment 係20/3 朝早開始,好似8點幾.
作者: chriskaan    時間: 21-3-10 14:45

我想請教 , 大家係由 YMCA (尖沙咀/西九) 幼稚園考入去嗎...?! 還是由其他幼稚園/小學考入去...?! 謝謝 !!
作者: Angel_BB    時間: 21-3-13 09:48

chriskaan 發表於 21-3-10 14:45
我想請教 , 大家係基信小學考入去嗎...?! 還是由其他小學考入去...?! 謝謝 !!

傳統小學

作者: Angel_BB    時間: 21-3-13 09:51

bcbc210 發表於 21-3-9 11:01
我都係女, Assessment 係20/3 朝早開始,好似8點幾.

下星期就係,希望順利

作者: chriskaan    時間: 21-3-13 12:11

回覆 Angel_BB 的帖子

我小朋友今年讀緊 YMCA(尖沙咀) 幼稚園 , 9月升 Y1  
作者: chriskaan    時間: 21-3-13 12:17

想請教 , 係咪插班生先要 20/03 做 Assessment 嗎...?!
作者: Angel_BB    時間: 21-3-13 16:17

chriskaan 發表於 21-3-13 12:17

想請教 , 係咪插班生先要 20/03 做 Assessment 嗎...?!

所有中一新生

作者: 202009    時間: 21-3-14 00:29

由於小女成績不是很好,當時簽了直升。但想嘗試去基信叩門,吾知道他們會唔會有叩門安排?小學學校游泳隊,舞蹈隊小四都有奬。但疫情原因小五,六所以的校際比賽都取消了。謝謝!
作者: Angel_BB    時間: 21-3-15 02:28

202009 發表於 21-3-14 00:29
由於小女成績不是很好,當時簽了直升。但想嘗試去基信叩門,吾知道他們會唔會有叩門安排?小學學校游泳隊, ...

聯絡Admission Office:
https://www.yhkcc.edu.hk/en/content.php?wid=63

作者: bcbc210    時間: 21-3-15 09:02

yes, 好快到..
作者: bcbc210    時間: 21-3-17 11:06

Lantau bus arrangement for Internal Assessment for New Form 1 students on 20th March.

https://www.yhkcc.edu.hk/en/news ... p;id=3057&page=
作者: chingcat    時間: 21-3-17 14:27

其實入到ymca的小朋友個banding會係幾多?
同埋我見佢Assessment個座位表好似得好少嘅?

作者: bcbc210    時間: 21-3-17 15:39

Assessment個座位表真係較小, 唔知學校仲有無其他地方同時進行呢..
作者: Angel_BB    時間: 21-3-17 16:08

chingcat 發表於 21-3-17 14:27
...

我都只係收到禮堂的座位表,因為社交距離,估計有部分新生要係課室考

作者: virgokaren    時間: 21-3-17 17:25

chingcat 發表於 21-3-17 14:27
...
會唔會因為要保持距離而分散不同區域坐?
At least 都有 150 個 F.1 students 呀!

你個座位表有幾多個學生?

作者: chingcat    時間: 21-3-17 17:37     標題: 回覆樓主:

好似80

作者: ol_bb    時間: 21-3-17 18:08

Total一定唔止80 人,因為YMCA小學都有around 60 人!

作者: virgokaren    時間: 21-3-17 19:07

chingcat 發表於 21-3-17 17:37
好似80
分兩個 Hall 考呀!
大 Hall  &  Trinity Hall。

作者: Angel_BB    時間: 21-3-17 19:20

virgokaren 發表於 21-3-17 19:07
分兩個 Hall 考呀!
大 Hall  &  Trinity Hall。

Thanks!原來有兩個hall
咁中一應該有大約160人?

作者: virgokaren    時間: 21-3-17 22:44

Angel_BB 發表於 21-3-17 19:20
Thanks!原來有兩個hall
咁中一應該有大約160人?

大概每班28人 ,共六班。

作者: Angel_BB    時間: 21-3-18 11:58     標題: 回覆樓主:

陳校長嘅訪問

https://www.yhkcc.edu.hk/en/news_details.php?wid=93&sid=%20&id=3059&cid=1&page=1

作者: Zoe62    時間: 21-3-19 23:32

陳校長9月1日會去英華,真係擔心唔知新校長有冇陳校長做得咁好,始終學校偏遠,最主要㨂港青係因為陳校長做得好!
作者: Angel_BB    時間: 21-3-21 14:41

Zoe62 發表於 21-3-19 23:32

陳校長9月1日會去英華,真係擔心唔知新校長有冇陳校長做得咁好,始終學校偏遠,最主 ...

尋日係學校見到Mr. Chen及Miss Lo樣樣親力親為,學校的各項安排都十分到位。估計不久嘅將來會公佈新校長,希望可順利過渡

作者: bcbc210    時間: 21-3-22 09:28

yes, 希望可以順利過度啦!
作者: chingcat    時間: 21-3-22 16:35

我想問上星期internal assessment non chinese同local學生會唔會份中文卷唔同
作者: virgokaren    時間: 21-3-23 02:13

chingcat 發表於 21-3-22 16:35
我想問上星期internal assessment non chinese同local學生會唔會份中文卷唔同

唔係計佢係 local / NC, 係以學生讀 local chinese / ELC  去分考卷。

non chinese 都會讀香港課程中文,考 DSE. (當然係少數,有強中文底子的學生)

作者: chingcat    時間: 21-3-23 06:31     標題: 回覆樓主:

明白,謝謝

作者: bettyshi    時間: 21-4-21 11:34     標題: 希望我们放棄band 1 學校,選擇YMCA係正确的。

Zoe62 發表於 21-3-19 23:32

陳校長9月1日會去英華,真係擔心唔知新校長有冇陳校長做得咁好,始終學校偏遠,最主 ...

我都係有些擔心😳
作者: Zoe62    時間: 21-4-24 21:43

回覆 bettyshi 的帖子

今日收到Email 話係Miss Lo 做正校長呀!
作者: chingcat    時間: 21-4-24 22:35

Zoe62 發表於 21-4-24 21:43
回覆 bettyshi 的帖子

今日收到Email 話係Miss Lo 做正校長呀!

收到呀~ 其實係好定唔好呢

作者: Angel_BB    時間: 21-4-26 10:11

chingcat 發表於 21-4-24 22:35
收到呀~ 其實係好定唔好呢

我有幸同陳校長傾過計,佢話Miss Lo比佢係基信更資深,十分熟悉學校的操作。而轉換校長,無論係外聘或現任調升,學校辦學方向亦不會有太大改變。

過去幾個月關於入學的安排,我有同Admission Office聯絡,而Miss Lo會親自回覆我,作為家長,十分感謝學校及Miss Lo的快速應對。

我相信Miss Lo勝任有餘!

作者: virgokaren    時間: 21-4-26 23:23     標題: 回覆樓主:

Miss Lo 創校巳在 YHKCC 任教。曾向一些經常回校的家長查詢,他們對 Miss Lo 的評價都很好,亦說她和 Mr Chen 的 style 接近,相信她一定勝任,也是親和力很高的校長。

作者: ol_bb    時間: 21-4-27 18:05

放心啦,Miss Lo 唔錯架,又同陳校長合作多年,絕對能勝任!

作者: irisleung7    時間: 21-5-9 16:18

請問有沒有waiting list 同學仔收到offer ?

作者: Zoe62    時間: 21-5-12 11:54

回覆 irisleung7 的帖子

3月1號收到候補位了!
作者: KingofGrass    時間: 21-5-15 16:11

各位好,我是基信的舊生,最近才找回這裏的密碼,有疑問隨時可發問,會盡量解答
作者: chingcat    時間: 21-5-15 21:47

KingofGrass 發表於 21-5-15 16:11
各位好,我是基信的舊生,最近才找回這裏的密碼,有疑問隨時可發問,會盡量解答 ...
你好,請問畢業了幾多年? 可唔可以講一下畢業生嘅出路? 因為身邊無朋友讀過這所學校
作者: KMWC    時間: 21-5-16 10:48

Angel_BB 發表於 21-3-15 02:28
聯絡Admission Office:
https://www.yhkcc.edu.hk/en/content.php?wid=63

知唔知學校有無叩門位可申請

作者: Angel_BB    時間: 21-5-16 13:27

KMWC 發表於 21-5-16 10:48
知唔知學校有無叩門位可申請

唔清楚!不過Admission Office的職員好helpful,建議打去電話或email去問

作者: Angel_BB    時間: 21-5-16 13:29

KingofGrass 發表於 21-5-15 16:11
各位好,我是基信的舊生,最近才找回這裏的密碼,有疑問隨時可發問,會盡量解答 ...

您好!我想知學生會有外補的情況嗎?(emoji)

作者: KingofGrass    時間: 21-5-16 16:23

回覆 chingcat 的帖子

都好幾年啦,不過年年都會抽時間探下師長,學習氣氛唔錯亦會俾學生充份發展個人體藝專長
作者: KingofGrass    時間: 21-5-16 16:26

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 201102    時間: 21-6-9 09:24

回覆 KingofGrass 的帖子

Hi,

請問IGCSE等於GCE課程嗎?
讀IGCSE, 要讀幾多科? 如讀英澳國家高中或大學, 這課程銜接到?

作者: ol_bb    時間: 21-6-9 09:43

201102 發表於 21-6-9 09:24
回覆 KingofGrass 的帖子

Hi,

IGCSE Form 4 考
GCE (A level) Form 6 考
IGCSE , GCE 本身已經是英國課程,銜接上一定沒有問題!

作者: BHA    時間: 21-7-1 11:55

請問現在收call waiting嘅話,是否還需要補做internal assessment ?

作者: ol_bb    時間: 21-7-2 07:00

BHA 發表於 21-7-1 11:55
請問現在收call waiting嘅話,是否還需要補做internal assessment ?

13/7 要返學校考PS1

作者: BHA    時間: 21-7-2 14:00

ol_bb 發表於 21-7-2 07:00
13/7 要返學校考PS1

這個知道的。

我以為學校用自己嘅internal assessment 去更了解學生嘅學術進度

作者: ol_bb    時間: 21-7-3 00:57

BHA 發表於 21-7-2 14:00
這個知道的。

我以為學校用自己嘅internal assessment 去更了解學生嘅學術進度

有寫用呢個test 來分set, 可能兩個test 都會睇!估計如果之前冇考就只用今次個分來分set.  
另外8月要考MidYIS benchmark test.

作者: BHA    時間: 21-7-3 08:53

ol_bb 發表於 21-7-3 00:57
有寫用呢個test 來分set, 可能兩個test 都會睇!估計如果之前冇考就只用今次個分來分set.  
另外8月要考Mi ...

明白,多謝分享

作者: ol_bb    時間: 21-7-3 11:46

BHA 發表於 21-7-3 08:53
明白,多謝分享

唔好客氣!

作者: mrcamel    時間: 21-7-21 16:11

回覆 ol_bb 的帖子

想問學校將來是如何決定誰能進IGCSE/ GCE stream 呢?
作者: virgokaren    時間: 21-7-21 22:40

mrcamel 發表於 21-7-21 16:11
回覆 ol_bb 的帖子

想問學校將來是如何決定誰能進IGCSE/ GCE stream 呢?

跟成績排先後次序,學生自己揀。
51% DSE, 49%GCE.。
仲有,Form 3 elective subjects 都有D影響。

作者: Taraconnie    時間: 21-8-2 16:40

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 21-8-2 17:50

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: subefish    時間: 21-10-18 12:19

同小朋友去完簡介會,小朋友很喜歡,想請問佢哋要求嘅成績水平高唔高同埋面試會問咩呢🙏🏻
作者: ol_bb    時間: 21-10-19 10:18

subefish 發表於 21-10-18 12:19
同小朋友去完簡介會,小朋友很喜歡,想請問佢哋要求嘅成績水平高唔高同埋面試會問咩呢🙏🏻 ...

要interview 兩輪,其中一次是group in.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5