教育王國

標題: NAIS year2 [打印本頁]

作者: JJ_mami    時間: 21-2-20 19:35     標題: NAIS year2

作者: 文英妮妮    時間: 21-2-20 22:55

JJ_mami 發表於 21-2-20 19:35
請問有無用家是考入year2 instead of from the early years campus? 因為year 2先可以在藍田, early year ...

有外國護照唔難,就算明年先入,都可以提早申請。

作者: JJ_mami    時間: 21-2-22 08:54

作者: lam1213    時間: 21-3-29 15:51

我小朋友用本地passport 考入了year 2
作者: boojiji    時間: 21-3-29 16:23

lam1213 發表於 21-3-29 15:51
我小朋友用本地passport 考入了year 2
21/22 school year? 請問你地幾時apply既?
作者: lam1213    時間: 21-4-8 14:53

回覆 boojiji 的帖子

今年1月apply. 2月zoom interview.
作者: b03carol    時間: 21-4-8 19:16

lam1213 發表於 21-4-8 14:53
回覆 boojiji 的帖子

今年1月apply. 2月zoom interview.

請問interview只in一次嗎?會點樣去assess小朋友?你小朋友本身英文程度係咪都好高可以好confident同外藉老師溝通?我幫小朋友apply左下年的y2,想早少少睇下點準備(emoji)(emoji)thanks

作者: lam1213    時間: 21-4-9 15:28

回覆 b03carol 的帖子

佢有叫小朋友準備一本書.. 有問佢平時同weekend 同屋企人做咩, 最好朋友係邊個, 講下本故事書內容咁...
其實都好casual...

小朋友本身英文都唔差, 鐘意phonics
屋企講廣東話多...

作者: lam1213    時間: 21-4-9 15:32

only 1 interview...
and yes .. he is confident on speaking English

作者: b03carol    時間: 21-4-10 11:04

Thanks!
請問有無考埋佢writing同maths?我好似睇過d舊post, 以前face to face interview都有考埋,不過唔知有無記錯另一間學校。

祝你小朋友係nais讀得開心呀!

作者: lam1213    時間: 21-4-12 13:36

Thank you! no writing and no maths testing in zoom interview.Just ask my son to draw sth..

也祝你小朋友順利考入!

作者: HKM2015    時間: 21-4-15 20:29

我小朋友九月入學,今年真係易咗,我哋收到好幾間offer。
作者: lovebb2    時間: 21-4-15 21:50

HKM2015 發表於 21-4-15 20:29
我小朋友九月入學,今年真係易咗,我哋收到好幾間offer。
介唔介意 講有邊幾間offer?
作者: HKM2015    時間: 21-4-17 10:45

回覆 lovebb2 的帖子

有冇NAIS家長,一齊傾吓?
作者: Yozcbm    時間: 21-4-17 12:25

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Phinephine77    時間: 21-4-21 07:30

作者: ramboyy    時間: 21-4-21 14:25

Can I know abt the Year 4 assessment pls

作者: ramboyy    時間: 21-4-28 06:59

想問下NAIS 中文係咪簡體?
另外想問下平時多吾多quiz and homework
thanks!

作者: 0xfb10    時間: 21-5-7 09:55

作者: PigPig710    時間: 21-5-7 10:20

我剛剛Apply左Year 6, 佢比左個日子我去Kwun Tong做on line assessment, 請問有無家長知道係咪已經當係正式既interview?
作者: ramboyy    時間: 21-5-7 12:48

yes , computer assessment

作者: minia    時間: 21-5-7 23:27

回覆 PigPig710 的帖子

好奇一問,點解係去kwun tong 既?
作者: splp    時間: 21-5-8 07:12

有冇NAIS家長,一齊傾吓?(emoji)我仔讀緊nursery(emoji)

作者: lee_small_rice    時間: 21-5-13 21:08

作者: bbjanbb    時間: 21-5-19 14:18

想問下知唔知面見完幾時會有結果呢

作者: PigPig710    時間: 21-5-20 11:47

bbjanbb 發表於 21-5-19 14:18
想問下知唔知面見完幾時會有結果呢
大概三至五日,佢地ADMIN做野好有效率,未入去都想比個讚佢。
作者: bbjanbb    時間: 21-5-20 14:38

PigPig710 發表於 21-5-20 11:47
大概三至五日,佢地ADMIN做野好有效率,未入去都想比個讚佢。

謝謝你

作者: Charlotte_mom    時間: 21-5-21 12:26

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
作者: lee_small_rice    時間: 21-5-27 07:45

請問NAIS 早上幾點打鐘?

作者: kimbeeyu    時間: 21-5-27 11:57

我剛剛apply Year 8, 上星期去官塘做完computer assessment, 昨天再在家做個online assessment, 都好想快啲知道結果

作者: Deutsche    時間: 21-5-28 09:56

kimbeeyu 發表於 21-5-27 11:57
我剛剛apply Year 8, 上星期去官塘做完computer assessment, 昨天再在家做個online assessment, 都好想快啲 ...

請問觀塘校舍係邊度?

作者: kimbeeyu    時間: 21-5-28 18:17

Deutsche 發表於 21-5-28 09:56
請問觀塘校舍係邊度?

是寫字樓,不是校舍

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5