教育王國

標題: ABRSM遙距考試地點 [打印本頁]

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-1-30 18:39     標題: ABRSM遙距考試地點

睇到大家嘅留言,有啲可以攞到Distinction,有啲期望攞到Merit但最後只能攞到Pass,其實攞到Distinction嘅錄音地方會係租專業錄音設備嘅Studio嗎?或者只係用普通Iphone錄呢?

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-2-1 09:23     標題: 回覆樓主:

有冇人可以分享吓

作者: MillieLin    時間: 21-2-1 11:07     標題: 回覆樓主:

在老師上課地點,用普通手機錄,只錄一次ok

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-2-1 11:08

MillieLin 發表於 21-2-1 11:07
在老師上課地點,用普通手機錄,只錄一次ok

錄一次攪掂,好利害啊!
出嚟嘅成績係預期嗎?

作者: MillieLin    時間: 21-2-1 11:10     標題: 回覆樓主:

有低一些。但仍distinction。
錄一次,有錯音,但小朋友不願意錄第2次

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-2-1 11:18

MillieLin 發表於 21-2-1 11:10

厲害啊!
那就不用去租那些專業的錄音室錄音了。

作者: MillieLin    時間: 21-2-1 11:23

Bao.Jin.Dup 發表於 21-2-1 11:18
厲害啊!
那就不用去租那些專業的錄音室錄音了。

不需要。主要是錄影現場要安静,演奏者的情緒冷靜穩定即可。

作者: 2010小蜜蜂    時間: 21-2-1 15:56

MillieLin 發表於 21-2-1 11:10

好叻呀,我小朋友管樂,都有錯音,越錄越無心機,所以submit 咗第一次就算,現在日日等成績,好緊張

作者: soniacky    時間: 21-2-1 17:48

小朋友6歲,普通手機屋企錄咗四五次先做到一粒音都唔錯。覺得佢已經好有毅力。

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-2-1 17:50

2010小蜜蜂 發表於 21-2-1 15:56
好叻呀,我小朋友管樂,都有錯音,越錄越無心機,所以submit 咗第一次就算,現在日日等成績,好緊張 :igiv ...

你幾時deadline架?
等待嘅時間真係好辛苦的。

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-2-1 17:50

soniacky 發表於 21-2-1 17:48
小朋友6歲,普通手機屋企錄咗四五次先做到一粒音都唔錯。覺得佢已經好有毅力。
...

出左成績未?
要一粒音都唔錯其實都幾難的。

作者: soniacky    時間: 21-2-1 17:59

年紀輕的小朋友建議在家錄,因為情緒同體力冇咁容易控制,可能幾個鐘都搞唔掂,好叠水

作者: soniacky    時間: 21-2-1 18:00

Bao.Jin.Dup 發表於 21-2-1 17:50
出左成績未?
要一粒音都唔錯其實都幾難的。

出咗,有Distinction. 就算冇在我心中都滿分。

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-2-1 18:21

soniacky 發表於 21-2-1 18:00
出咗,有Distinction. 就算冇在我心中都滿分。

叻呀! 用普通電話錄?

作者: MillieLin    時間: 21-2-1 18:25

好叻呀,我小朋友管樂,都有錯音,越錄越無心機,所以submit 咗第一次就算,現在日日等成績,好緊張 :igiv ...

ㄧ我明。
我12月中上傳,20/1 & 22/1deadline
之前天天等待,緊張擔心。

現在全出成績,喘一口氣,馬上14/2又要上傳另一樂器,繼續擔心

作者: 2010小蜜蜂    時間: 21-2-2 08:30

Bao.Jin.Dup 發表於 21-2-1 17:50
你幾時deadline架?
等待嘅時間真係好辛苦的。

我30/1 deadline,27/1 submit
日日都心驚驚
第一次考,唔知咩為之好差要fail

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-2-2 08:48

2010小蜜蜂 發表於 21-2-2 08:30
我30/1 deadline,27/1 submit
日日都心驚驚  
第一次考,唔知咩為之好差要fail

已經出左result?

作者: 2010小蜜蜂    時間: 21-2-2 09:13

Bao.Jin.Dup 發表於 21-2-2 08:48
已經出左result?

仲未呀~

作者: 0030    時間: 21-2-2 11:14

系屋企用手機影,12月份每個星期影一次,影左三四次之後選最後一次的提交了,1月4日提交的,不知道幾時有結果
作者: 0030    時間: 21-2-2 11:16

回覆 MillieLin 的帖子

想問下你12月中上傳,幾時有結果?我都是1月4日上傳,有點心急想知道成績,謝謝~

作者: 熊貓BB    時間: 21-2-2 12:28

0030 發表於 21-2-2 11:16

想問下你12月中上傳,幾時有結果?我都是1月4日上傳,有點心急想知道成績,謝謝~

大部分朋友都係deadline 後第三天早上 (25/1 due date, 28/1早上上網有分紙),早交不會早出results.

作者: 0030    時間: 21-2-2 12:51

回覆 熊貓BB 的帖子

謝謝

作者: MillieLin    時間: 21-2-2 13:22

和何時上傳無關。和你的due date才有關。

我是due date後3天早上8:00有成績

作者: 0030    時間: 21-2-2 14:13

thx~

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 21-2-2 19:37

大多數deadline三日後收到成績,當然有再耐啲。

作者: 0030    時間: 21-2-3 11:15

回覆 Bao.Jin.Dup 的帖子

想問下點知道幾時deadline?thx~因為系老師幫搞掂的,我不大清楚~就知道1月頭上傳片

作者: riddle    時間: 21-2-3 21:40

0030 發表於 21-2-3 11:15
回覆 Bao.Jin.Dup 的帖子

想問下點知道幾時deadline?thx~因為系老師幫搞掂的,我不大清楚~就知道1月頭上 ...

Deadline is the “Exam Date” chosen during application. 你可能要問問幫你報名的老師選了邊日。

作者: 2010小蜜蜂    時間: 21-2-4 06:50

Bao.Jin.Dup 發表於 21-2-2 08:48
已經出左result?

今日終於出咗result,表現唔算太理想,有失誤,竟然係 Distinction

作者: 2010小蜜蜂    時間: 21-2-4 06:51

MillieLin 發表於 21-2-2 13:22
和何時上傳無關。和你的due date才有關。

我是due date後3天早上8:00有成績

我個 email 係零晨兩點

作者: 0030    時間: 21-2-4 10:21

回覆 riddle 的帖子

今日出左成績了,謝謝你~

作者: 0030    時間: 21-2-4 10:22

回覆 2010小蜜蜂 的帖子

我女都係今日出左成績,不過108分,剛好合格,我收貨了,明年7級再努力~

作者: storymum    時間: 21-2-4 14:32

我仔due date 第三日早上11:00出成績,我哋係20 日前交片

作者: hippoo    時間: 21-2-21 13:07

有冇人可以分享吓
作者: 豬師奶8    時間: 21-5-1 22:20

請問如何submit第二次?因我見唔到有得再次提交,但其實我想再次提交另一條片thanks

作者: LeeCC    時間: 21-5-1 22:32

豬師奶8 發表於 21-5-1 22:20
請問如何submit第二次?因我見唔到有得再次提交,但其實我想再次提交另一條片thanks
...

Submit 左status就變左pending

作者: 豬師奶8    時間: 21-5-1 22:36

LeeCC 發表於 21-5-1 22:32
Submit 左status就變左pending

即唔可以再交?我見notice寫可再次提交,但又揾唔到可以扌禁邊

作者: LeeCC    時間: 21-5-1 22:46

豬師奶8 發表於 21-5-1 22:36
即唔可以再交?我見notice寫可再次提交,但又揾唔到可以扌禁邊

我記得pending的時候,login左,好似有個button叫submit recording,

作者: Gina11    時間: 21-5-3 20:01

豬師奶8 發表於 21-5-1 22:36
只可交一次,無得再sumbit .曾幾何時 (應該係Performance Grade一開始,係寫過可再次提交,但後來澄清只可交一次)
樓上有人提過見到有 submit recording 呢個字可以按,係呀,但只係報左名未交果D可以submit到,你一交左,個 status 就變成 submitted ,

作者: LeeCC    時間: 21-5-3 20:39

Gina11 發表於 21-5-3 20:01
只可交一次,無得再sumbit .曾幾何時 (應該係Performance Grade一開始,係寫過可再次提交,但後來澄清只可 ...

係呀,submit左未到限期就出Submitted,到左限期就變左pending

作者: danielcc    時間: 21-5-26 21:35     標題: 回覆樓主:

我小朋友1月先考violin,拉得比平時差,又有錯音,pizz.果下又做得麻麻,居然有140分.

2月考percussion, 基本上大致都覺得ok,諗住有接近140,但又只得132分。
2樣都是在學開老師那用iphone錄

作者: 964000    時間: 21-5-28 05:47

Bao.Jin.Dup 發表於 21-1-30 18:39
睇到大家嘅留言,有啲可以攞到Distinction,有啲期望攞到Merit但最後只能攞到Pass,其實攞到Distinction嘅 ...

用了iPhone 加外置mic

作者: LeeCC    時間: 21-5-28 09:29

其實考官寫得好清楚,得分失分的原因,完全與用咩器材錄影無關

作者: sarahdad    時間: 21-7-26 11:54

LeeCC 發表於 21-5-28 09:29
其實考官寫得好清楚,得分失分的原因,完全與用咩器材錄影無關
"得分失分,完全與用咩器材錄影無關" 這點完全明白。

我都是用iPhone錄,拿了Distinction。但額外租了幾小時的三角琴琴室錄影,因為女兒老師建議用三角琴。
家里用Yahama U3直立琴,原本在家練好了,4首曲完全沒有錯。但臨錄影時,租三角琴室,開頭打算租2小時便可以錄完。結果女兒說不習慣三角琴,經常彈錯,所以2小時白浪費了,但女兒不服輸,要求在同天下午再租3小時三角琴室,經女兒不停的練習,於最後1小時終於錄到連續4首曲完全沒有錯,拿了Distinction。

其實有沒有人用iPhone及家里的直立琴做錄影(鋼琴考級五級或以上),一樣拿到Distinction? 大家有經驗的家長可否分享一下? 謝謝大家。

作者: LeeCC    時間: 21-7-26 12:11

sarahdad 發表於 21-7-26 11:54

我都是用iPhone錄,拿了Distinction。但額外租了幾小 ...

其實用屋企或老師的琴的好處就係彈慣,掌握左力度

作者: Momobaba012    時間: 22-2-3 06:03

sarahdad 發表於 21-7-26 11:54

我都是用iPhone錄,拿了Distinction。但額外租了幾小 ...

我見過有人係英國用自己家的電子琴攞distinction.

作者: sarahdad    時間: 22-2-15 08:20

Momobaba012 發表於 22-2-3 06:03
我見過有人係英國用自己家的電子琴攞distinction.
是的,女兒鋼琴八級剛拿了High Distinction,145分,用家裏一般的直立琴及iPhone錄影,亦沒外加Mic,證明和三角琴、専業錄音室及專業錄影設備無關。
作者: Momobaba012    時間: 22-2-15 19:19

sarahdad 發表於 22-2-15 08:20
是的,女兒鋼琴八級剛拿了High Distinction,145分,用家裏一般的直立琴及iPhone錄影,亦沒外加Mic,證明和 ...

恭喜你女兒攞到極高嘅分數!
我當年八級也是145分

作者: sarahdad    時間: 22-2-15 22:13

Momobaba012 發表於 22-2-15 19:19
恭喜你女兒攞到極高嘅分數!
我當年八級也是145分
失敬!當年的145分應該難取很多,要考現場,你好勁。
作者: Momobaba012    時間: 22-2-15 22:16

sarahdad 發表於 22-2-15 22:13
失敬!當年的145分應該難取很多,要考現場,你好勁。

當年應該係全港最高分
其實係考官手鬆

作者: MsMandyw    時間: 22-3-5 20:40

九龍灣有很專業及grand的自助錄影yamaha三角琴室,歡迎pM資料我,罕見有遙控自助調節兩路軌射燈光暗、顏色,打造不同舞台打燈效果,全室仲完成隔音吸音設備,達至清楚錄音效果,仲有兒童腳踏附助器、白板、腳架、譜架

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5