教育王國

標題: 數學延伸部份(單元1 & 2) [打印本頁]

作者: PY1    時間: 20-11-25 15:51     標題: 數學延伸部份(單元1 & 2)

小朋友小六,很快自行選校,真心求教

同屬Band 1 英文中學,有些學校並沒有開M1 or M2, 如果小朋友將來想大學可以讀醫學相關的學科,揀中學係咪一定要揀有開M1 or M2 的?Thanks.

根據教局資料

例如:葵青善德有M1 & M2
              荃灣可風沒有

作者: hugub    時間: 20-11-25 16:12

可風有開 M1及M2 , 醫療科好似冇特別要求要有M1,M2.. 反而要求

CHEMISTRY or COMBINED SCIENCE WITH CHEMISTRY COMPONENT
作者: PY1    時間: 20-11-25 16:35

hugub 發表於 20-11-25 16:12
可風有開 M1及M2 , 醫療科好似冇特別要求要有M1,M2.. 反而要求

CHEMISTRY or COMBINED SCIENCE WITH CHEMI ...

哦,原來可風有
Thanks

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-25 16:38

PY1 發表於 20-11-25 15:51

同屬Band 1 英文中學,有些學校並沒有開M1 or M2, 如果小朋友將來想 ...

睇你小朋友既興趣,如果係工程,最好讀。
作者: PY1    時間: 20-11-25 16:50

王家爸爸 發表於 20-11-25 16:38

王家爸爸,其實小朋友有興趣醫學,但返學路程也是我考慮因素(例如要轉2程車)。作為家長,我想小朋友可以就近入學,但又怕自己選擇錯誤,以至小朋友將來選科而冇得選擇。

作者: PY1    時間: 20-11-25 16:50

王家爸爸 發表於 20-11-25 16:38

謝謝你

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-25 17:36

PY1 發表於 20-11-25 16:50
王家爸爸,其實小朋友有興趣醫學,但返學路程也是我考慮因素(例如要轉2程車)。作為家長,我想小朋友可以 ...
如果小朋友有興趣,而家長亦估計小朋友有能力讀醫學,我估佢既語言同數學都會相當好,未必需要太靠學校;如果係咁最好揀間化學、生物強啲既學校。
作者: hugub    時間: 20-11-25 17:48

如果選band 1A 到中四選科又要爭,M1 , M2 要數學高分至爭到,Chem又係要爭
作者: PY1    時間: 20-11-25 17:48

王家爸爸 發表於 20-11-25 17:36
如果小朋友有興趣,而家長亦估計小朋友有能力讀醫學,我估佢既語言同數學都會相當好,未必需要太靠學校;如 ...

非常感謝您的意見,對我好有啓發和幫助,我諗我明白了。

如果葵青荃灣,有化學、生物強的推介嗎?謝謝。

作者: PY1    時間: 20-11-25 17:51

hugub 發表於 20-11-25 17:48
如果選band 1A 到中四選科又要爭,M1 , M2 要數學高分至爭到,Chem又係要爭

謝謝你啊!講得啱,昵樣真係好現實會遇到的問題,真係好難.....

作者: mcl203    時間: 20-11-25 18:00

如果已經咁早定到目標讀醫,係咪反為用入醫率高嘅中學為目標更適合,人行你又行,理得佢M1/M2呀,你行路嘅路上跟住啲師兄師姊行就得,有晒前人帶路~~~

作者: hugub    時間: 20-11-25 18:02

入大學好睇個人,根本同學校冇關,就算學校90%入大學而自己係不幸的10%就暈啦...

我囡今年中四爭唔到心儀科,phy Chen bio呢個組合要考全級頭20名至可以選,而家要挨讀其他科

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-25 18:15

PY1 發表於 20-11-25 17:48

我對葵青、荃灣區唔太熟,所以唔敢俾建議。不過當分析選修科成績時,需要留意有幾多人讀。有啲學校選修科成績好,純粹係因為只開一班,所以需要好叻既人先讀得;同樣,有啲學校選修科成績唔好,可能係因為開好多班,所以唔叻既人都可以讀。
作者: mcl203    時間: 20-11-25 18:21

王家爸爸 發表於 20-11-25 18:15
我對葵青、荃灣區唔太熟,所以唔敢俾建議。不過當分析選修科成績時,需要留意有幾多人讀。有啲學校選修科成 ...

似乎,只有兩間中學可以有1/1.5班學生人數可以升讀醫科,1班就基本上足夠,又咁估,夠成績讀醫應該選科唔會有難度~~~

作者: hugub    時間: 20-11-25 18:30

王家爸爸 發表於 20-11-25 18:15
我對葵青、荃灣區唔太熟,所以唔敢俾建議。不過當分析選修科成績時,需要留意有幾多人讀。有啲學校選修科成 ...
説出重點,開一班就係要做靚DSE個成績,咩level 5 有100%

作者: PY1    時間: 20-11-25 20:08

謝謝大家的意見,解釋了我的疑惑,亦都有所啟發。

作者: fatman69    時間: 20-11-26 02:45     標題: 回覆樓主:

小六已立志讀醫科,在小學應有一定實力!

作者: fatman69    時間: 20-11-26 02:53     標題: 回覆樓主:

DSE初期很少人爭讀M1M2,但近年大學收生對M1M2睇重番,所以而家要讀就要跟數學排名,往往要全級數學最好果批先爭到位修讀。
一般M2較多人讀,M1就少D。

作者: hugub    時間: 20-11-26 07:44

M2 會有d樽頸位,但努力過到就冇難度,讀左M2後M1係完全冇難度,不過選M1 M2首要條件係數學分數高,我屋企個大學生初中一向數係80%以上,DSE maths及M2 都 level 5

M1M2值得讀因為有d大學會當一科計
作者: YmOra    時間: 20-11-26 07:50

同屬Band 1 英文中學,有些學校並沒有開M1 or M2, 如果小朋友將來想 ...

若是B1中學,應該一定有(M1.or.M2),係就係未必一定有(M1.and.M2),但除著"數延"越來越多大學重視,相信未來開班也會有些微增加,若然你對孩子有信心將來可以入到數延班且取到好成績為讀醫而作好準備,那麼可考慮一些數理強嘅中學就讀,苦不,建議你選修一些較大機會取高分的別科選修科。

作者: hugub    時間: 20-11-26 08:55

有間女校如果大學入讀醫科 or 法律會有校友贊助學位學費既奬學金,本地及海外大學都得,仲要冇人數限制,每年都有唔小女女入醫科
作者: medicine    時間: 20-11-26 09:09

hugub 發表於 20-11-26 08:55
有間女校如果大學入讀醫科 or 法律會有校友贊助學位學費既奬學金,本地及海外大學都得,仲要冇人數限制,每 ...
尼一間都幾熱……
唔知係唔係所指同一間尼?

作者: PY1    時間: 20-11-26 09:11

hugub 發表於 20-11-26 07:44
M2 會有d樽頸位,但努力過到就冇難度,讀左M2後M1係完全冇難度,不過選M1 M2首要條件係數學分數高,我屋企 ...

是的,小朋友數感都算比較強吧,我想讀的原因也是因為有d大學會當一科計,將來可以多一個選擇...當然可以讀到先算...

作者: PY1    時間: 20-11-26 09:15

YmOra 發表於 20-11-26 07:50
若是B1中學,應該一定有(M1.or.M2),係就係未必一定有(M1.and.M2),但除著"數延"越來越多大 ...

同感,我也是這樣想的,謝謝。

作者: fatman69    時間: 20-11-26 09:33

PY1 發表於 20-11-26 09:11
是的,小朋友數感都算比較強吧,我想讀的原因也是因為有d大學會當一科計,將來可以多一個選擇...當然可以 ...

小學數同M1M2根本係兩回事,不宜太早在這方面想太多。
初中應集中做好中英語文基礎,各科成績都會順勢提升。
小孩數感強又想入醫科?
入醫科首重Chem Bio兩科,而這類學生大多亦數底好,不要有錯覺M1M2係入醫必然之選。
建議多看科學参考書,可能對入醫更有幫助。

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-26 10:20

mcl203 發表於 20-11-25 18:21
似乎,只有兩間中學可以有1/1.5班學生人數可以升讀醫科,1班就基本上足夠,又咁估,夠成績讀醫應該選科唔 ...
讀醫基本上要足夠多星星,呢兩年勁人海外升學多咗,醫學院收低咗分,但係要穩入都要全5星;再過三幾年,海外升學點都會穩定落嚟,到時醫學院收生分數又會回復正常,全5星未必穩入,可能需要見5星星。
作者: mcl203    時間: 20-11-26 10:23

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:20
讀醫基本上要足夠多星星,呢兩年勁人海外升學多咗,醫學院收低咗分,但係要穩入都要全5星;再過三幾年,海 ...

所以,會唔會有讀醫係被迫,因為成績麻麻地,揀唔到科被迫讀ChemBioM1/M2㗎?~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-11-26 10:27

香港兩間大學既醫學院, 旗下醫科收生要求係必需修讀 Chem, prefer 有修Bio

數學M1/M2基本上係唔重要

不過要入醫科, 必須要成績好, 基本上係最佳6科都要有5*先得

要去中大GPS, 必須7科至少4科達5**+3科5*

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-26 10:30

mcl203 發表於 20-11-26 10:23

所以,會唔會有讀醫係被迫,因為成績麻麻地,揀唔到科被迫 ...
讀唔到MBBS,改讀同系,收生低好多既BNURS,Best 5 收25分,肯努力點都得嘅。
作者: hkpapa852    時間: 20-11-26 10:33

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:20
讀醫基本上要足夠多星星,呢兩年勁人海外升學多咗,醫學院收低咗分,但係要穩入都要全5星;再過三幾年,海 ...

我反而認為, 幾年後就算學生人數多番, 醫學院收生分數會下跌

作者: mcl203    時間: 20-11-26 10:40

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:33
我反而認為, 幾年後就算學生人數多番, 醫學院收生分數會下跌

一定跌啦,都唔計LS,取巧噃!~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-26 10:43

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:33
再跌?正如先前講,未來三年可能係,之後就機會唔大。原因係:
首先,MBBS已經好低,今年已經係LLB同BA&LLB既水平,識得入MBBS既DSE分數仲低過入LLB。跟住讀得LLB既,會唔會轉戰MBBS,多少總會有。
第二,放寬大陸移民似乎係趨勢,國內家長覺得香港既醫學院係兵家必爭之地,而國內學生普遍受谷啲,所以入醫學院既機會可能更高。

作者: hkpapa852    時間: 20-11-26 10:47

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:43
首先,MBBS已經好低,今年已經係LLB同BA&LLB ...

放寬大陸移民似乎係趨勢

不過相信"放寬國內醫生來港執業"亦會係趨勢

LLB收生成績相信只會跌得更快

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-26 10:48

mcl203 發表於 20-11-26 10:40
一定跌啦,都唔計LS,取巧噃!~~
我估讀MBBS,唔多人 Best 6 包括 LS。
作者: mcl203    時間: 20-11-26 10:48

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:43
首先,MBBS已經好低,今年已經係LLB同BA&LLB ...

國內要幾多有幾多幫你填晒佢。醫,不可能大跌吧,始終尖子必爭之地,除非假設尖子可以屈指可數吧~~~

作者: mcl203    時間: 20-11-26 10:50

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:48
我估讀MBBS,唔多人 Best 6 包括 LS。

你都講咗唔多人啦~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-26 10:52

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:47
放寬大陸移民似乎係趨勢

今年 BBA&LLB、BA&LLB同 LLB 意外地升咗,LQ 分別係 41、39 同 38。
作者: mcl203    時間: 20-11-26 10:52

放寬大陸移民似乎係趨勢

兩科都受制於專業~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-11-26 10:56

mcl203 發表於 20-11-26 10:52
兩科都受制於專業~~~

香港目前既普通法仲可以行幾多年?
如果唔用普通法, 咁大學教授係咪要轉晒用國內專才呢?

作者: mcl203    時間: 20-11-26 11:02

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:56

是旦啦,若然如此,並不孤單~~~

作者: hugub    時間: 20-11-26 11:08

medicine 發表於 20-11-26 09:09
尼一間都幾熱……
唔知係唔係所指同一間尼?
上年16人 ,今年14人果間
作者: 王家爸爸    時間: 20-11-26 11:13

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:56
我反而唔太相信會轉行大陸法,但係香港既普通法會唔會俾閹割,就難講。一直行開大陸法既澳門,都要成廿年先同國內既大陸法有限度地拼軌。由行普通法,轉行大陸法,一定比由一種大陸法轉去另一種大陸法難,無廿年都唔得;原因係香港好多契約、國際貿易都係基於普通法,唔可能好快轉,轉換亦會引起利益衝突。
作者: PY1    時間: 20-11-26 11:15

fatman69 發表於 20-11-26 09:33
小學數同M1M2根本係兩回事,不宜太早在這方面想太多。
初中應集中做好中英語文基礎,各科成績都會順勢提升 ...

謝謝你的建議,很有用。尤其是打好語文基礎這點。
小學數和M1M2根本不能相提並論,這點我是清楚的。
小朋友想讀醫,純粹是因為興趣,或者說是小朋友的我的志願吧!成功與否,只能看以後的努力和際遇。

作者: mcl203    時間: 20-11-26 11:22

王家爸爸 發表於 20-11-26 11:13
我反而唔太相信會轉行大陸法,但係香港既普通法會唔會俾閹割,就難講。一直行開大陸法既澳門,都要成廿年先 ...

如果去到咁,香港啲學生基本上全廢武功,我簡單啲,所以話並不孤單~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-26 11:26

mcl203 發表於 20-11-26 11:22
如果去到咁,香港啲學生基本上全廢武功,我簡單啲,所以話並不孤單~~~
...
所以我唔太相信呢日會好快出現
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-11-26 18:25

放寬大陸移民似乎係趨勢

聽林鄭的語氣, 放寬有外國醫科畢業的香港人在港執業幾可100%肯定
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-11-26 18:27

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:52
今年 BBA&LLB、BA&LLB同 LLB 意外地升咗,LQ 分別係 41、39 同 38。
即係未加權前的幾多科幾多分?
作者: stillgood20    時間: 20-11-26 18:59

小鹿揀學校 發表於 20-11-26 18:25
聽林鄭的語氣, 放寬有外國醫科畢業的香港人在港執業幾可100%肯定
我睇個中醫師,浸大硕士,廣州中醫大學博士.本土香港人.

醫師精湛.係超勁個隻.

用高一d層次去睇,
有競爭先有進步.

用病人角度,
多啲好醫生,少啲庸醫.
市場定律.

作者: mini5765    時間: 20-11-26 19:10

PY1 發表於 20-11-25 17:48

八三

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-11-27 08:38

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:52

HKU? 用6科再加乘5**=8.5分去計?

等如加權前的幾多科幾多分?

作者: PY1    時間: 20-11-27 09:29

mini5765 發表於 20-11-26 19:10
八三

謝謝你

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-27 09:49

小鹿揀學校 發表於 20-11-26 18:27
即係未加權前的幾多科幾多分?
無詳情研究,因為小朋友唔諗住喺香港讀大學,但係會照報JUPAS。
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-11-27 10:16

王家爸爸 發表於 20-11-27 09:49
無詳情研究,因為小朋友唔諗住喺香港讀大學,但係會照報JUPAS。
若一心不在港讀U, 為什麼不早些出國, e.g. 去 UK 讀AL, 因為用AL 成績通常都入到更好的大學, 而愈早出國oral 會練得愈native...
可否分享吓你的想法?

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-27 10:52

小鹿揀學校 發表於 20-11-27 10:16
若一心不在港讀U, 為什麼不早些出國, e.g. 去 UK 讀AL, 因為用AL 成績通常都入到更好的大學, 而愈早出國ora ...
我小朋友原本諗住喺香港讀,所以無去外國讀高中;不過考慮到英國只需要讀三年,加上小朋友中文唔好,而香港既大學唔少課程都或多或少要讀中文,所以決定唔喺香港讀大學。
我小朋友兩三歲時就跟一個英國老師學英文,學咗幾年,oral基本上係native水平,IELTS oral有9分(滿分),所以英文唔係考慮因素,反而中文係問題(小朋友八成既溫習係花咗喺中文)。

作者: GreenMaDad    時間: 20-11-27 11:24

我可能好無知.....以我所知,入醫科要好高分,樓主提到的兩間中學之前有幾多人入到醫科?
既然小朋友有夢想,有能力,沒有其他中學可以揀嗎?

作者: PY1    時間: 20-11-27 12:00

GreenMaDad 發表於 20-11-27 11:24
我可能好無知.....以我所知,入醫科要好高分,樓主提到的兩間中學之前有幾多人入到醫科?
既然小朋友有夢想 ...

這個只是舉例而己,並沒特別意思的。

作者: mcl203    時間: 20-11-27 12:07

王家爸爸 發表於 20-11-27 10:52
我小朋友原本諗住喺香港讀,所以無去外國讀高中;不過考慮到英國只需要讀三年,加上小朋友中文唔好,而香港 ...

係咪無縫銜接先~~~

作者: cafeva    時間: 20-11-27 12:15

我小朋友原本諗住喺香港讀,所以無去外國讀高中;不過考慮到英國只需要讀三年,加上小朋友中文唔好,而香港 ...

讀咩? Law? 慳一年讀埋master?

btw, IELTS 9 真係勁. 係咪裸考

再請教, writing 係咪要搵專人教?

作者: GreenMaDad    時間: 20-11-27 12:21

回覆 PY1 的帖子

原來如此。   其實我很佩服樓主這麼早已留意M1,M2的問題,既然樓主有心培養小朋友,我會非常鼓勵樓主幫小朋友揾間真正top校給小朋友。當然地區學校學生入神科一定有,之後做得好好亦一定有,但top校給有潛質小朋友的,真的不一樣。  而我估大多數top校都有齊M1, M2.
作者: 黑咪喵    時間: 20-11-27 12:39

樓主小朋友如果確實立志將來讀醫或有關科,除咗中3選科時讀純理,副修最好m2,如果工程就最好m1,到文憑試時越多星越好😀
作者: hkmm888    時間: 20-11-27 12:43

除左林護最多入醫學院,吾知葵青荃區,仲有冇第二間?
作者: fatman69    時間: 20-11-27 14:19

IELTS 9分,好多鬼佬都考吾到,勁!

作者: fatman69    時間: 20-11-27 14:22

hkmm888 發表於 20-11-27 12:43
除左林護最多入醫學院,吾知葵青荃區,仲有冇第二間?

除LW外,就只有荃官。

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-27 17:31

PY1 發表於 20-11-26 11:15
謝謝你的建議,很有用。尤其是打好語文基礎這點。
小學數和M1M2根本不能相提並論,這點我是清楚的。
小朋 ...

我的志願同現實可以差好遠,我小朋友細個既志願係揸巴士。曾經個個星期同佢哋坐15號巴士,坐上層司機位上面,扮揸巴士,由中環坐上山頂,飲啲野,然後坐返落灣仔。
作者: mcl203    時間: 20-11-27 17:33

王家爸爸 發表於 20-11-27 17:31
我的志願同現實可以差好遠,我小朋友細個既志願係揸巴士。曾經個個星期同佢哋坐15號巴士,坐上層司機位上 ...

坐15號,帶佢睇好嘢呢,鼓勵佢大個住house乎?~~~

大人志願更重要(對小朋友)~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-27 17:37

mcl203 發表於 20-11-27 17:33

坐15號,帶佢睇好嘢呢,鼓勵佢大個住house乎?~~~:kekek ...
小朋友睇好嘢同大人既睇好嘢唔同;我小朋友細個亦鍾意係鵝頸橋消防局前面等消防車出動,我的志願變咗做消防員。
作者: mcl203    時間: 20-11-27 17:42

王家爸爸 發表於 20-11-27 17:37
小朋友睇好嘢同大人既睇好嘢唔同;我小朋友細個亦鍾意係鵝頸橋消防局前面等消防車出動,我的志願變咗做消防 ...

爸爸的志願呢?可能,呢樣野佢無話事權~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-27 17:58

mcl203 發表於 20-11-27 17:42
爸爸的志願呢?可能,呢樣野佢無話事權~~~
爸爸的志願唔重要,兩個仔每次改變志願,爸爸都要陪住改變。
作者: mcl203    時間: 20-11-27 18:21

王家爸爸 發表於 20-11-27 17:58
爸爸的志願唔重要,兩個仔每次改變志願,爸爸都要陪住改變。

爸爸負責付炒,付得越多,當然爸爸嘅志願都要改變,相應調高~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-27 18:31

mcl203 發表於 20-11-27 18:21
爸爸負責付炒,付得越多,當然爸爸嘅志願都要改變,相應調高~~~
...
識得個朋友,佢個仔話想做貨櫃車司機,俾佢鬧;如果係我,我會帶佢去葵涌貨櫃碼頭睇吓,一齊搵下啲關於貨櫃車既書,同佢講下物流,等佢從中學到野。我認為唔需要太過限制小朋友既志願,最重要係同佢一齊追尋志願;每次改變,自己都跟住改變,享受過程。
作者: medicine    時間: 20-11-27 18:37

王家爸爸 發表於 20-11-27 18:31
識得個朋友,佢個仔話想做貨櫃車司機,俾佢鬧;如果係我,我會帶佢去葵涌貨櫃碼頭睇吓,一齊搵下啲關於貨櫃 ...
閣下無愧對王家後面個兩個字,又係爲人師表,果然有方
作者: fatman69    時間: 20-11-27 18:43

王家爸爸 發表於 20-11-27 18:31
識得個朋友,佢個仔話想做貨櫃車司機,俾佢鬧;如果係我,我會帶佢去葵涌貨櫃碼頭睇吓,一齊搵下啲關於貨櫃 ...

你真不了解小孩,喜歡揸貨櫃車,好可能係喜歡变形金剛個柯柏文咋!

作者: PY1    時間: 20-11-27 19:07

GreenMaDad 發表於 20-11-27 12:21
回覆 PY1 的帖子

原來如此。   其實我很佩服樓主這麼早已留意M1,M2的問題,既然樓主有心培養小朋友,我會 ...

謝謝你的鼓勵。其實也不是我這麼早留意到此問題,是班主任提我哋考慮學校的同時,也要一並考慮所開設的科目/交通等...

作者: PY1    時間: 20-11-27 19:11

王家爸爸 發表於 20-11-27 17:31
我的志願同現實可以差好遠,我小朋友細個既志願係揸巴士。曾經個個星期同佢哋坐15號巴士,坐上層司機位上 ...

哈哈,正正如此,我就係一個教材。小時候,我的志願係做有錢人(真的,作文係咁寫),買嘢唔使睇價錢果D,結果我係一個超級打工仔,時時留意幾時減價,大部分正價唔會買

作者: Emilyeee    時間: 20-11-28 12:39

之前聽善德講座話每年有一個位獎學金比升中大醫科生六年免學費
作者: hkpapa852    時間: 20-11-28 13:50

PY1 發表於 20-11-27 19:07
謝謝你的鼓勵。其實也不是我這麼早留意到此問題,是班主任提我哋考慮學校的同時,也要一並考慮所開設的科 ...
坦白講,我認為你班住任只係想講D好似好專業既嘢令你以為佢幫到你/有料到。
考DSE留港升學也好,去海外升學也好,首重係4主科成績(過幾年變3主科)。要關注既,首先應係邊間學校有能力教好學生考好幾科主科。

M1/M2除個別大學科目有分加,同想搏做狀元外,現實中有冇得考唔係太重要。

更現實既係,就算頂級男校QC,每年都得大約10%學生考M1同25%學生考M2,呢兩科既普遍性同難入程度就可想而知。

學校要M1/M2有好成績唔難,因為基本上只要限制住只有數學能力達某水平既學生先准修讀就自然可以做靚盤數。

反而數學核心係人人必考,學校有能力令大部份人係呢科表現出色先更重要。花時間去研究錯重點既嘢,隨時恨錯難返。

作者: PY1    時間: 20-11-28 17:29

hkpapa852 發表於 20-11-28 13:50
坦白講,我認為你班住任只係想講D好似好專業既嘢令你以為佢幫到你/有料到。
考DSE留港升學也好,去海外升學 ...

明白,我就係對M1/M2完全不了解,所以真心求教。這兩天,綜合大家的意見/建議,自己也認真做咗一些資料蒐集,開始有少少認識了。真的很感激大家的無私分享。

作者: mcl203    時間: 20-11-28 19:41

考DSE留港升學也好,去海外升學 ...

咁樣,QC都係限量供應M1/2,但人均考7.2科,咪即係位位唔計M1/2砌足7科咁勁料?~~~

作者: jaycee_mami    時間: 20-11-29 09:09

我見 M1/M2 在很多商科/金融科都可以加 weighting, 好重要;

不過在 top 的學校, M1/M2要爭入, 僧多粥少, 你考得較後的話就連想報都報不到.   

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-29 09:23

jaycee_mami 發表於 20-11-29 09:09
我見 M1/M2 在很多商科/金融科都可以加 weighting, 好重要;
如果係top既學校,M1/M2開足三班,足夠五六成人讀,基本上唔需要爭;反而二三線學校,開得一兩班就真係僧多粥少。

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-29 09:30

mcl203 發表於 20-11-28 19:41
咁樣,QC都係限量供應M1/2,但人均考7.2科,咪即係位位唔計M1/2砌足7科咁勁料?~~~
...
如果係一線學校,其實係學生想唔想讀既問題,擔心唔夠人讀開唔成班,或者中途唔讀,好過擔心入唔到M1/M2。
作者: gracelam    時間: 20-11-29 10:05

王家爸爸 發表於 20-11-29 09:23
如果係top既學校,M1/M2開足三班,足夠五六成人讀,基本上唔需要爭;反而二三線學校,開得一兩班就真係僧多 ...

貴公子嗰間中學M1/M2可以開足3班?

M1/M2由數學老師教,要爭入除左學校要做靚盤數,另外主要原因係資源問題,學校好少無啦啦請多1~2個教高中數學。

就算今年中三多左人想讀(填選科意向表),出年後年又未必咁多人想讀,我估除左直資男校可以開足3班,男女校及女校M1/M2各開到一班已經好好了。據我所知好多一線中學只開M2一班,連M1都冇。

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-29 10:10

gracelam 發表於 20-11-29 10:05

M1/M2由數學老師教,要爭入除左學校要做靚盤數,另外主要原因係資源問 ...
開3班,M1開1班,M2開2班。我見好多傳統男校都夠位讀;女校就唔知道。
作者: gigayan    時間: 20-11-29 10:29

王家爸爸 發表於 20-11-29 10:10
開3班,M1開1班,M2開2班。我見好多傳統男校都夠位讀;女校就唔知道。

阿女學校M1 M2各一班,修M1個班必修Chem,修M2個班必修Phy,呢班係成績最好個班...... 阿女暫時意向想修M2但唔想修Phy,真係有點頭暈,希望佢嚟緊對Statistic改觀,咁修M1+Chem都ok啦

作者: YolandaTam    時間: 20-11-29 10:43

我哋 M1 2組 M2 1組,數學名次屬級前半可選,我哋呢屆夾埋約 6,70人。

作者: mcl203    時間: 20-11-29 10:44

王家爸爸 發表於 20-11-29 09:30
如果係一線學校,其實係學生想唔想讀既問題,擔心唔夠人讀開唔成班,或者中途唔讀,好過擔心入唔到M1/M2。: ...

你無睇香港爸爸嘅分享了~~~

作者: mcl203    時間: 20-11-29 11:15

所以話男仔選男校,女仔選女校,係最簡單嘅方法,資源有效嘅安排。除非,偏愛男女校~~~

作者: bobbob    時間: 20-11-29 11:15

仲以為sjc開m1 m2各3班咁勁
其實加埋開3班好多學校都有,唔駛一定傳統名校

作者: IloveJJ    時間: 20-11-29 11:16

作者: cafeva    時間: 20-11-29 11:18

gigayan 發表於 20-11-29 10:29
阿女學校M1 M2各一班,修M1個班必修Chem,修M2個班必修Phy,呢班係成績最好個班...... 阿女暫時意向想修M2 ...
最怕ED困綁式
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-11-29 11:20

jaycee_mami 發表於 20-11-29 09:09
不過在 top 的學校, M1/M2要爭入, 僧多粥少, 你考得較後的話就連想報都報不到
Top學校分兩種...
地區名校要"造"靚條數,用quantity控制quality, M1/M2確實要爭入

傳統名校通常中游分子巳可讀M1/M2..

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-11-29 11:26

bobbob 發表於 20-11-29 11:15
...
o下~SJC共5班都開3班M1/M2真係已經超多喔..有乜非傳統名校開3班M1/M2?.

作者: mcl203    時間: 20-11-29 11:29

bobbob 發表於 20-11-29 11:15
...

你以為極小班教學乎?~~~

作者: mcl203    時間: 20-11-29 11:31

gracelam 發表於 20-11-29 10:05

M1/M2由數學老師教,要爭入除左學校要做靚盤數,另外主要原因係資源問 ...

教M1/2,未必一定要另請老師去教~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-11-29 11:34

考DSE留港升學也好,去海外升學也好,首重係4主科成績(過幾年變3主科)...
我又唔同意wor..
以 UK 為例...
3科 X 考得好,3科 core 考得差,一定有U收
但3科 core 考得好,3科 X  考得差, 咁就未必呢.

作者: bobbob    時間: 20-11-29 11:52

mcl203 發表於 20-11-29 11:29
你以為極小班教學乎?~~~
誤解咗
作者: Chenglc    時間: 20-11-29 14:39

回覆 hkpapa852 的帖子

我地老師睇法和你一樣。阿仔今年中三,成績應該掹車邊可以揀3X+M1/M2,老師話除非阿仔想讀工程,否則唔建議揀數學延伸部分。佢話M1/M2起碼要拎level 4才有用,一般合格根本無助入大學,不如慳番時間讀好其他科
作者: YmOra    時間: 20-11-29 15:07

Chenglc 發表於 20-11-29 14:39
回覆 hkpapa852 的帖子

我地老師睇法和你一樣。阿仔今年中三,成績應該掹車邊可以揀3X+M1/M2,老師話除非 ...

個人認為,M1M2的重視程度與日俱增,若然你囝囝將來會考慮揀下理學院課程讀,有讀"數延"係多DD著數,有些比重更逹到"乘2"的優勢,即就算攞3乘2後都有6,即等同於其他科嘅5*成績,唔駛要4才有用呢!

作者: Chenglc    時間: 20-11-29 15:21

回覆 YmOra 的帖子

請問那裏可看到有什麼課程有乘2的優勢?
作者: YmOra    時間: 20-11-29 15:21

PY1 發表於 20-11-27 19:11
哈哈,正正如此,我就係一個教材。小時候,我的志願係做有錢人(真的,作文係咁寫),買嘢唔使睇價錢果D, ...

記得嗰陣時,十個男同學十個都話要做個"有錢人",十個女同學十個話要"嫁"個有錢人,結果有一對男女同學成為夫妻圓成夢想。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5