教育王國

標題: 中文書有什麼選擇? [打印本頁]

作者: hellolulululu    時間: 20-8-12 23:23     標題: 中文書有什麼選擇?

女女3歲,我想買多一點中文書給她,但無從入手。大家都買什麼書?

已看青田的我自己會讀等的認字書,另外,她好喜歡看《帕歐小象繪本系列》和《丹丹愛學習繪本》。

平時的圖書,一本$70-80,有的她看一下又不愛看,好浪費錢
請問大家都看什麼書?
有沒有什麼便宜的推介?

作者: nanakochan    時間: 20-8-13 00:07

我推介新雅德育叢書,我小朋友開始認字嘅時候係睇基礎漢字500,呢套咁悶嘅嘢,我個女鍾意睇但個仔唔鍾意睇,雖然真係好悶但都因人而異,有啲小朋友係OK的,而且認字的確有效,睇完基礎漢字就睇新雅德育叢書,我將呢套當橋樑書,因為內容正面,而且題材非常貼近幼兒生活,字體用標楷體四四正正咁,句子不長,佢哋都鍾意睇,我個仔睇完呢套新雅叢書之後,就能自行閱讀好多字嘅書了

另一好處就係,呢啲咁大路嘅書好多幼稚園或者小學都有,我個仔小學面試嘅時候,就拎中一本佢平時睇開嘅讀俾老師聽,於是就冇難道啦

作者: Rila168168    時間: 20-8-13 01:05     標題: 回覆樓主:

請問基礎漢字500在那兒買到?

作者: hellolulululu    時間: 20-8-13 08:38

nanakochan 發表於 20-8-13 00:07
我推介新雅德育叢書,我小朋友開始認字嘅時候係睇基礎漢字500,呢套咁悶嘅嘢,我個女鍾意睇但個仔唔鍾意睇 ...

我都有漢字基礎500,佢睇到喊,我唔敢再要佢睇了。
我不擔心認字,佢每天認一些,慢慢來。
反而是她喜歡看書,英文有好多選擇,ORT一個stage都百幾本,她很喜歡。
我網上看了一下,但找不到「德育」的。在新雅找到幼兒好行為書叢、幼兒情緒故事書叢、幼兒心理故事書叢,就是這些了?
那會認字之後,你仔仔看什麼書?去圖書館借?
我想讓她喜歡看書。

作者: hellolulululu    時間: 20-8-13 08:41

Rila168168 發表於 20-8-13 01:05

我那時在Carousell買,全新書都比較平,不過真心好悶,但有的小朋友好鐘意,我個個就勁唔鐘意

作者: nanakochan    時間: 20-8-13 09:22

hellolulululu 發表於 20-8-13 08:38

我都有漢字基礎500,佢睇到喊,我唔敢再要佢睇了。

我講嘅新雅德育叢書就係你搵到嗰啲,嗰啲嘢好多本,細細本好快睇完,好容易上網買到,搬都唔使自己搬

如果不求認字只求睇得開心,其實都好多選擇,例如賴馬繪本、屁屁偵探系列,亮亮的成長,木綿樹出版社系列等又係好大路嘅,至於值唔值得買返屋企,定係去圖書館借,就因人而異,因為有啲書我小朋友真係日日夜夜狂睇睇到殘殘舊舊,咁嗰啲我就覺得抵

我仔仔唔鍾意睇故事書,所以佢完成橋樑書階段之後都係睇科普讀物,都係百科書果類,試過比短篇小說佢睇,佢唔係太鍾意但都能夠完成,主動會睇的都是科普書

作者: flower9    時間: 20-8-13 09:49

作者: omoinoyukue    時間: 20-8-13 09:57

小樹苗的書很好,叮叮噹噹系列或安徒生系列,少字同圖畫很美,小朋友自己讀會易入手d.

作者: hellolulululu    時間: 20-8-13 10:47

nanakochan 發表於 20-8-13 09:22
我講嘅新雅德育叢書就係你搵到嗰啲,嗰啲嘢好多本,細細本好快睇完,好容易上網買到,搬都唔使自己搬

如 ...

謝謝你,我網上搜一搜。
同意的,她喜歡看,再貴都抵買

作者: hellolulululu    時間: 20-8-13 10:50

omoinoyukue 發表於 20-8-13 09:57
小樹苗的書很好,叮叮噹噹系列或安徒生系列,少字同圖畫很美,小朋友自己讀會易入手d.

...

我都覺得女女會喜歡叮叮噹噹系列,因為佢都好鐘意青田的方方圓圓系列。
安徒生系列我之前沒留意,我去看看,謝謝
但我錯過了之前網上書展價,好似個時有63折,而家要正價了
買書買到窮

作者: nanakochan    時間: 20-8-13 11:36

或者可以上網留意吓有唔少二手書group,我自己買過,大部份都幾好,慳返一筆之餘,你都可以知道而家啲細路大概興睇啲乜書,如果你小朋友睇完之後,都可以拎出黎賣;尤其想買絕版書都要搵呢啲地方問吓

作者: hellolulululu    時間: 20-8-13 14:07

nanakochan 發表於 20-8-13 11:36
或者可以上網留意吓有唔少二手書group,我自己買過,大部份都幾好,慳返一筆之餘,你都可以知道而家啲細路 ...

主要都是facebook的group嗎?

作者: zaba    時間: 20-8-13 14:08

hellolulululu 發表於 20-8-12 23:23
女女3歲,我想買多一點中文書給她,但無從入手。大家都買什麼書?

已看青田的我自己會讀等的認字書,另外 ...

小朋友有冇乜嘢特別喜好?例如我囡超愛動物, 我哋由佢2歲開始就揾好多動物有關既書比佢, 有時係科普, 有時係動物做主角既繪本故事書.
例如<鱷魚愛上長頸鹿>, <森林裏的小狐狸>, <獅子與老鼠>, Eric Carle (你可以揾中文版, 如果想要中文書) etc etc
另外五味太郎同宮西達也既書都好好睇.

我自己就鍾意故事性強既書, 所以唔太鍾意學習型工具書. 我覺得對小朋友吸取知識, 培養情意同埋閱讀興趣方比較好.
你可以 follow 下台灣大出版社既 FB (例如小熊出版社, 上誼嗰類), 佢哋會有繪本介紹, 香港就家長會, 百好繪本士多等. 我通常睇咗佢哋介紹, 再揾下有冇二手書或者圖書館借, 再冇先訂新書.
小朋友睇書好多好快, 如果下下買新, 會破產啊

作者: omoinoyukue    時間: 20-8-13 14:48

hellolulululu 發表於 20-8-13 10:50
我都覺得女女會喜歡叮叮噹噹系列,因為佢都好鐘意青田的方方圓圓系列。
安徒生系列我之前沒留意,我去看看 ...
小樹苗定期有特賣場推廣,可以留意fb 公佈,上半年起北角有做過啊
作者: hellolulululu    時間: 20-8-13 17:04

omoinoyukue 發表於 20-8-13 14:48
小樹苗定期有特賣場推廣,可以留意fb 公佈,上半年起北角有做過啊

等我都留意下,謝謝你

作者: hellolulululu    時間: 20-8-13 17:05

zaba 發表於 20-8-13 14:08
小朋友有冇乜嘢特別喜好?例如我囡超愛動物, 我哋由佢2歲開始就揾好多動物有關既書比佢, 有時係科普, 有時 ...

等我上網睇下,我就係因為快破產了。所以先來問問大家意見

作者: ada100525    時間: 20-8-25 12:34

我囡囡都係3歲,都搵緊啲中文書比佢睇,但我見好多都係以講德育為主,有無一些以故事為主的系列書介紹/推介?類似野貓,小雞,小企鵝系列果啲,只係我囡唔鍾意睇

作者: hamstar    時間: 20-8-25 21:47     標題: 回覆樓主:

中屋美和蠟筆小黑系列、「小蠶豆系列、殼斗村系都好好睇

作者: ada100525    時間: 20-8-26 18:42

hamstar 發表於 20-8-25 21:47
中屋美和蠟筆小黑系列、「小蠶豆系列、殼斗村系都好好睇
我未聽過呢個系列,即刻上網Search,又幾得意,多謝你的介紹。
作者: hamstar    時間: 20-8-26 20:43

ada100525 發表於 20-8-26 18:42
我未聽過呢個系列,即刻上網Search,又幾得意,多謝你的介紹。

唔洗客氣, 如果鍾意呢類日本出的繪本, 可以試呢幾個系列
福澤由美子的大排長龍
野志明加 好吃服裝店
x 田澄子  年糕去海邊/澡堂

喜歡數學的可以試 小老鼠愛數學 系列, 故事情節都好有趣

作者: cathylchan    時間: 20-8-27 15:41

我推介新雅德育叢書,我小朋友開始認字嘅時候係睇基礎漢字500,呢套咁悶嘅嘢,我個女鍾意睇但個仔唔鍾意睇 ...
多謝分享。 想請教仔仔幾歲開始睇 新雅叢書? 我從2歲開始就跟我女兒讀 新雅叢書。 但她不喜歡指住讀、 我只當教德育和陪養伴讀興趣, 當講故仔俾佢聽。
到3歲時、 書中有時簡單單字(學校已教的) , 才等她自己讀一兩個字,
你跟仔仔伴讀會否要他你讀一句他跟讀一句這種方式?
要多久才可以自己讀到一本書?
我女兒快四歲、 她是很喜歡看故事, 和聽故仔。 但她對認字很抗拒的, 不喜歡我問她。

作者: nanakochan    時間: 20-8-27 16:27

我小朋友都係兩三歲開始睇新雅叢書,初初都係故仔咁聽,大概四歲可以自行閱讀一本(比較簡單嗰啲)

我兩個小朋友認字都係靠字卡,我知好多家長抗拒,但我小朋友係work,而且字卡階段唔會維持好耐,大概一年,兩歲至三歲嗰一個階段,過咗三歲唔需要用字卡

好睇個別小朋友,同埋唔好覺得要佢認字一定會削弱佢對閱讀的興趣,我2個小朋友係,佢越認字得多,越有信心自己閱讀,越鍾意閱讀,我睇唔到要佢認字的壞處。當然唔可以逼到佢驚,所以我用字卡,即係用遊戲形式教佢嘅

可以同小朋友輪住讀,當然中間如果有比較深嘅字,我會讀比佢聽;初時睇chapter book,我同個仔兩人輪着10頁10頁咁讀

加油,除非細路仔有讀寫障礙,否則好好教佢認字唔難,過咗初初嗰個階段就好快上手,你唔使理佢佢可以自己睇書

作者: cathylchan    時間: 20-8-27 18:03

多謝分享(emoji)(emoji)
想請教跟仔仔讀繪本時, 會指住字讀嗎?
大概幾歲真係認得曬漢字500?

作者: nanakochan    時間: 20-8-27 18:32

其實我啲小朋友有分自由閱讀時間,同埋指定閱讀時間,指定閱讀時間睇嘅書係我揀嘅,亦都需要讀俾我聽,用處就係知道佢究竟識幾多野,有啲乜嘢唔識,或者有啲乜嘢興趣大,又或者佢有啲乜嘢自己睇睇唔明可以同佢解釋

自由時間佢唔會讀出聲嘅,但四歲可以自己坐定定睇1小時

其實可以好彈性嘅,視乎小朋友情況
我兩個小朋友都可以K1完成五套基礎漢字,其實第三套之後佢已經認得好快,加油!

作者: nanakochan    時間: 20-8-27 22:28

吸收好營養都好重要,學所有語言都要先聽後說,先讀後寫,有好input才有好output, 這些是我這幾年來在孩子身上學到的,所以聽你講故事都好緊要,不要心急於孩子幾時識讀比你聽

作者: cathylchan    時間: 20-8-28 10:18

nanakochan 發表於 20-8-27 22:28
吸收好營養都好重要,學所有語言都要先聽後說,先讀後寫,有好input才有好output, 這些是我這幾年來在孩子 ...

多謝解答~
因為第一個小朋友、 所以多啲疑問(emoji)

作者: eeyore_ada    時間: 20-9-27 01:28

Rila168168 發表於 20-8-13 01:05
圖書館,我仔仔睇了一個星期,我覺得佢好鐘意,亦識多了字
作者: piglover    時間: 20-9-28 18:30

新雅嘅書超級說教,又悶,我唔識得欣。

作者: piglover    時間: 20-9-28 18:46

hellolulululu 發表於 20-8-12 23:23

已看青田的我自己會讀等的認字書,另外 ...

平書,買二手。網上成日有d好新嘅二手書。大約20-40一本。

作者: babejaiiiiii    時間: 20-12-16 13:32

推薦小樹苗的書
如果想CP值高點,可以去二手買賣APP度入貨,我成日都係咁
作者: swytca    時間: 20-12-17 01:19

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5