教育王國

標題: 有關九月回英國開學所帶備的防疫用品問題 [打印本頁]

作者: aylau    時間: 20-7-25 18:24     標題: 有關九月回英國開學所帶備的防疫用品問題

請問入英國有冇攜帶口罩及酒精消毒搓手液的限制?
打算叫亞女帶六盒30片裝嘅口罩及一枝1000ml酒精搓手液於寄倉行李,隨身行李帶兩、三個口罩、30 ml酒精搓手液及幾張消毒濕紙巾,出入境方面可唔可以呢?航空公司方面有冇限制呢?佢會搭BA返去英國。

口罩如果唔夠,之後再郵寄過去。

作者: cfs    時間: 20-7-25 19:49

aylau 發表於 20-7-25 18:24
打算叫亞女帶六盒30片裝嘅口罩及一枝1000ml酒精搓手液於 ...

酒精你查返英航便清楚每間航空公司不一様

作者: katrinafu    時間: 20-7-25 22:38

打算叫亞女帶六盒30片裝嘅口罩及一枝1000ml酒精搓手液於 ...

酒精搓手液一定有規限,你上Airline 睇,有D限每支最多500ml , 總數 不能超過1000ml 或2000ml ,間間airline 不同 。

作者: kct18    時間: 20-7-26 13:03

上機要唔要又著或帶什麼防護衣和手套好呀?

作者: aylau    時間: 20-7-26 16:06

cfs 發表於 20-7-25 19:49
酒精你查返英航便清楚每間航空公司不一様

Thx. 星期一打電話去問

作者: aylau    時間: 20-7-26 16:08

katrinafu 發表於 20-7-25 22:38
酒精搓手液一定有規限,你上Airline 睇,有D限每支最多500ml , 總數 不能超過1000ml 或2000ml ,間間airlin ...

知道,我會打電話去問一問。最驚海關以為佢帶口罩過去賣 (emoji)

作者: 3b    時間: 20-7-26 17:28

BA

圖片附件: 15957557021155495787213544753404.jpg (20-7-26 17:28, 425.89 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2NjMyfDc4YWQwZjZkfDE3MTQ2ODk4ODJ8MA%3D%3D

作者: 3b    時間: 20-7-26 17:28

3b 發表於 20-7-26 17:28
BA

CX

圖片附件: 15957557336508697052691104767933.jpg (20-7-26 17:28, 294.84 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2NjM1fGJmYWM4YTcwfDE3MTQ2ODk4ODJ8MA%3D%3D

作者: etoile    時間: 20-7-27 11:53

BA

作者: 3b    時間: 20-7-27 12:33

etoile 發表於 20-7-27 11:53

除了基本用品, 我還買了保護衣, 保護眼罩及手套, 以防突然又要從英國回港

作者: chriwily    時間: 20-7-27 14:33

3b 發表於 20-7-27 12:33
除了基本用品, 我還買了保護衣, 保護眼罩及手套, 以防突然又要從英國回港
...

請問保號護衣可在那裡買到?

作者: lee2046    時間: 20-7-27 23:43

...

我打算面罩,便利雨衣算了

作者: cshp    時間: 20-7-28 08:00

回覆 chriwily 的帖子

我之前在HKXXmall買。
作者: chriwily    時間: 20-7-28 08:18

cshp 發表於 20-7-28 08:00
回覆 chriwily 的帖子

我之前在HKXXmall買。

謝謝

作者: 3b    時間: 20-7-28 09:10

chriwily 發表於 20-7-27 14:33
請問保號護衣可在那裡買到?

不好意思, 朋友幫忙買的, 不太清楚

作者: chriwily    時間: 20-7-28 09:17     標題: 回覆樓主:

吾緊要,HK 個mall見到有賣,有白色連衣款同藍色罩衣手術室款,請問你買的是邊款

作者: cshp    時間: 20-7-28 11:11

chriwily 發表於 20-7-28 09:17
吾緊要,HK 個mall見到有賣,有白色連衣款同藍色罩衣手術室款,請問你買的是邊款
...

作者: chriwily    時間: 20-7-28 11:46

cshp 發表於 20-7-28 11:11

thanks

作者: 小翹媽    時間: 20-7-28 11:59

保護衣留意製造日期, 因保質期是6個月, 如打算聖誕回港穿上的, 不要太早買

作者: cshp    時間: 20-7-28 13:20

小翹媽 發表於 20-7-28 11:59
保護衣留意製造日期, 因保質期是6個月, 如打算聖誕回港穿上的, 不要太早買
...
無留意𠻹,今晚返去睇下,謝謝
作者: katrinafu    時間: 20-7-28 18:07

...

保護衣穿了會唔會好熱?

我女3月回港時同行有乘客派薄身的lab clothes 比她,她說機上好熱出哂汗 頂唔順除了。

作者: 3b    時間: 20-7-28 20:19

katrinafu 發表於 20-7-28 18:07
保護衣穿了會唔會好熱?

我女3月回港時同行有乘客派薄身的lab clothes 比她,她說機上好熱出哂汗 頂唔順 ...

不知道會否太熱, 3M質素可能會比較透氣? 不過, 返去不打算著, 只是用來傍身, 希望用不著。 上機只會戴眼罩及口罩, 著件連帽風褸。

作者: Siuchoi    時間: 20-7-29 18:31

回覆 lee2046 的帖子

我都係, 亞女返去會帶眼罩和口罩, 穿便利雨衣~  
作者: lee2046    時間: 20-7-29 23:02

Siuchoi 發表於 20-7-29 18:31
回覆 lee2046 的帖子

我都係, 亞女返去會帶眼罩和口罩, 穿便利雨衣~

作者: vickichan    時間: 20-8-1 20:52

唔好著保護衣, 去廁所會好唔方便, 同埋如果唔識除, 仲容易有菌

建議著開褸雨衣ok
作者: aylau    時間: 20-8-4 16:46

我個女都話唔會着雨褸或保護衣,太焗又吾方便。

佢三月返港,只戴口罩同埋著Uniqlo 風褸,全程戴住風褸頂帽以防頭髮外露,落機之後將件風褸放喺膠袋,返屋企洗。今次佢返咗去英國都會同樣咁樣做。

作者: aylau    時間: 20-8-4 16:49

BA 搓手液限制,最高70%酒精成分,隨身帶上機最多100ml, 機艙的話,每個容器最多500ml, 最多可寄艙2000ml

作者: katrinafu    時間: 20-8-4 17:06

aylau 發表於 20-8-4 16:46

佢三月返港,只戴口罩同埋著Uniqlo 風褸,全程戴住風褸頂 ...

這方法都很好 !

作者: sunny.moon    時間: 20-8-5 01:08

佢三月返港,只戴口罩同埋著Uniqlo 風褸,全程戴住風褸頂 ...

請問 uniqlo 邊款風褸??長款 or 普通風褸?? thx

作者: sunny.moon    時間: 20-8-5 10:44

請問 落咗機後在機場內除保護衣?
不是回到學校或屋企大廈前除?
各位, 可分享下除保護衣最安全時間?thx

作者: aylau    時間: 20-8-5 21:04

sunny.moon 發表於 20-8-5 01:08
請問 uniqlo 邊款風褸??長款 or 普通風褸?? thx

最薄嗰種風褸

作者: longlokma    時間: 20-8-5 21:17

sunny.moon 發表於 20-8-5 10:44
請問 落咗機後在機場內除保護衣?
不是回到學校或屋企大廈前除?
各位, 可分享下除保護衣最安全時間?thx ...

其實着包實全身的保護衣係無意思,因為依家唔係要防生化武器渗入皮膚。
如果机上穿保護衣沾到病毒,你除保護衣的時候更大機會令手及眼耳口鼻接觸到病毒。

作者: llmom    時間: 20-8-7 13:58     標題: 回覆樓主:

請問會帶Level 幾口罩返去?(大約六個月存貨)

作者: 3b    時間: 20-8-7 14:10

llmom 發表於 20-8-7 13:58

我準備了佰幾個level 3, 其餘level 2, 起碼要半年用量, 如果行李有位剩會盡塞, 用唔著就送比人

作者: llmom    時間: 20-8-7 14:13

3b 發表於 20-8-7 14:10
我準備了佰幾個level 3, 其餘level 2, 起碼要半年用量, 如果行李有位剩會盡塞, 用唔著就送比人
...

Thx

作者: cfs    時間: 20-8-7 16:22

llmom 發表於 20-8-7 13:58
屋企果啲都唔知咩Level無留意,不過準備百五個比佢,加埋布既, 相信上堂佢都唔會帶,又或者唔會日日換後生仔懶. 不過half term去host family就必須.
作者: 過客    時間: 20-8-7 16:49

CX
即是可放喼 75% 酒精搓手液 500 ml x 4 支 = 2000 ml ( 2 公升) ?  
隨身帶上機可以 100ml x 10 支 ?  全部掛在背包上?

再放幾盒 75% 酒精抹手紙都冇問題?

作者: 3b    時間: 20-8-7 17:22

過客 發表於 20-8-7 16:49
即是可放喼 75% 酒精搓手液 500 ml x 4 支 = 2000 ml ( 2 公升) ?  
隨身帶上機可以 100ml x 10 支 ?  全部 ...

總淨含量不能超過2公斤或2升(以每位乘客計), 應該計埋手提行李。

酒精紙應該不計入內?  

作者: llmom    時間: 20-8-7 17:34

3b 發表於 20-8-7 17:22
總淨含量不能超過2公斤或2升(以每位乘客計), 應該計埋手提行李。

酒精紙應該不計入內?  

請問75% alcohol tissues 可以隨身帶上機嗎?

作者: LLLT    時間: 20-8-7 17:49

如果寄口罩去英國是需要有CE驗證。請問帶上機有冇這個要求?

除咗帶一些退燒藥和傷風感冒藥,還有什麼藥見意帶過去?
作者: sumyee    時間: 20-8-7 18:07     標題: 回覆樓主:

口罩,我拆晒啲盒,睇唔到牌子及驗證,得唔得呢?

作者: rba93    時間: 20-8-7 18:13

3b 發表於 20-8-7 14:10
...
請問可以在那裏買到 level 3 口罩?
作者: cfs    時間: 20-8-7 18:24

LLLT 發表於 20-8-7 17:49

除咗帶一些退燒藥和傷風感冒藥,還有什麼藥見 ...
寄口罩去英國有CE驗證咩?我上次寄口罩去英國無人理架播.
作者: llmom    時間: 20-8-7 18:36

rba93 發表於 20-8-7 18:13

我今日買咗兩盒屈臣氏Level 3 口罩,之後再買多幾盒。

作者: llmom    時間: 20-8-7 18:37

喉嚨痛藥

作者: LLLT    時間: 20-8-7 18:43

回覆 cfs 的帖子

我上次用DHL,員工要求要有CE才可寄出。
作者: LLLT    時間: 20-8-7 18:44

回覆 llmom 的帖子

好見意。謝謝。
作者: 3b    時間: 20-8-7 18:45

rba93 發表於 20-8-7 18:13

我喺Watsxxx買

作者: 3b    時間: 20-8-7 18:49

腸胃藥, 另外帶些清熱沖劑(清熱酷, 枇杷膏), 維多C

作者: LLLT    時間: 20-8-7 19:15

回覆 3b 的帖子

對啊!腸胃藥e.g.止瀉藥可以看門口。謝謝。
作者: cfs    時間: 20-8-7 20:19

LLLT 發表於 20-8-7 18:43
回覆 cfs 的帖子

我上次用DHL,員工要求要有CE才可寄出。

明白,我用香港郵政的。

作者: aylau    時間: 20-8-7 20:46

cfs 發表於 20-8-7 20:19
明白,我用香港郵政的。

請問用香港郵政寄口罩去英國,有乜嘢限制?

作者: katrinafu    時間: 20-8-7 22:33

口罩 香港買到質量好D ,真係要帶夠 。
反而搓手液、消毒濕紙巾 , 我見幾個英國網都已經 有得買,價錢都係正常價 。

作者: cfs    時間: 20-8-7 22:38

aylau 發表於 20-8-7 20:46
請問用香港郵政寄口罩去英國,有乜嘢限制?

冇人過問我喎,我直接寫口罩就寄得喇

作者: summerhotel1    時間: 20-8-8 06:29

cfs 發表於 20-8-7 22:38
冇人過問我喎,我直接寫口罩就寄得喇
好大膽喎😂😂
作者: cfs    時間: 20-8-8 06:42

summerhotel1 發表於 20-8-8 06:29
好大膽喎😂😂

而家先知有規條添,我見朋友都咁寄比小孩

作者: waterkittle    時間: 20-8-8 08:27

回覆 cfs 的帖子

我現還是15,16 都不知好不好比個女去,哎
作者: cfs    時間: 20-8-8 08:34

waterkittle 發表於 20-8-8 08:27
回覆 cfs 的帖子

我現還是15,16 都不知好不好比個女去,哎

咁既然家長決定唔到,去留也有好壞參半,不如由主角決定?我哋當日都係交比佢決定,要面對的係佢地,佢想去試,我做好一切功夫全力支持。

作者: waterkittle    時間: 20-8-8 08:54

cfs 發表於 20-8-8 08:34
咁既然家長決定唔到,去留也有好壞參半,不如由主角決定?我哋當日都係交比佢決定,要面對的係佢地,佢想 ...
謝謝回覆,另請問您們買什麽保險呀?
作者: cfs    時間: 20-8-8 09:16

waterkittle 發表於 20-8-8 08:54
謝謝回覆,另請問您們買什麽保險呀?
我研究左好多保險,而因為今年疫情問題,AXA留學生保岩自己,朋友又比到折扣,就決定買佢.你可以參考下大家既討論

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817041&extra=page%3D2

作者: sunny.moon    時間: 20-8-8 09:28

cfs 發表於 20-8-8 08:34
咁既然家長決定唔到,去留也有好壞參半,不如由主角決定?我哋當日都係交比佢決定,要面對的係佢地,佢想 ...

都係一個唔錯嘅方法! 想知最後決定?

作者: cfs    時間: 20-8-8 09:38

sunny.moon 發表於 20-8-8 09:28
都係一個唔錯嘅方法! 想知最後決定?
一切正常,如期9月出發到英國開學.
作者: 3b    時間: 20-8-8 11:16

llmom 發表於 20-8-7 17:34
請問75% alcohol tissues 可以隨身帶上機嗎?

可以帶酒精消毒紙上機。 另外, 我向CX查詢可携帶酒精產品容量的規則, 酒精搓手液及酒精清毒紙屬於同一類產品, 每名乘客只可以帶不超過2kgs/2L, 每件物品不能超過0.5kg/500ml, 手提行李內的酒精產品計算在內, 如有任何疑問, 請向CX查詢

作者: llmom    時間: 20-8-8 11:17

3b 發表於 20-8-8 11:16
可以帶酒精消毒紙上機。 另外, 我向CX查詢可携帶酒精產品容量的規則, 酒精搓手液及酒精清毒紙屬於同一類 ...

Thx so much for your info

作者: 過客    時間: 20-8-26 08:27

口罩冇 Level 3 喎, 有冇同學仔過左英國又冇問題?
作者: may12345678    時間: 20-9-21 15:40     標題: 回覆樓主:

知晤知英國边度有面罩face shield賣? tks

作者: TTEE1819    時間: 20-9-21 15:50

may12345678 發表於 20-9-21 15:40
知晤知英國边度有面罩face shield賣? tks

Amazon

圖片附件: 16006746098585417930656169181126.jpg (20-9-21 15:50, 92.17 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1MzE0fGVlNTIyZTE1fDE3MTQ2ODk4ODJ8MA%3D%3D

作者: may12345678    時間: 20-9-21 15:54

TTEE1819 發表於 20-9-21 15:50
Amazon

tks

作者: yuyueng    時間: 20-9-21 16:24

TTEE1819 發表於 20-9-21 15:50
Amazon
香港賣10元一個,英國賣甘貴。
作者: TTEE1819    時間: 20-9-21 16:27

yuyueng 發表於 20-9-21 16:24
香港賣10元一個,英國賣甘貴。

哈哈,無得比呀,英國的物資唔夠香港多呀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5