教育王國

標題: 疫情關係好唔好repeat? [打印本頁]

作者: Kwokbeauty    時間: 20-5-23 00:31     標題: 疫情關係好唔好repeat?

大家好,我仔16年12月出世,讀緊K1

本身佢學野已經慢過人,加上K1冇返過學咁濟,9月就上K2,我擔心佢會跟唔上

家姐讀緊K2,黎緊上K3,諗住會in直資,但以我仔的狀況考到直資機會好微,所以諗緊應該repeat K1/2/3,希望各位媽媽可以比d意見我(emoji)(emoji)

P. S. 讀緊私幼(我仔自理冇問題,係學術方面唔太跟得上)

作者: Poyau    時間: 20-5-23 16:43     標題: 回覆樓主:

有人K3考唔到心儀才重讀再考小一

作者: yanyanb0401    時間: 20-5-24 23:02

Kwokbeauty 發表於 20-5-23 00:31

本身佢學野已經慢過人,加上K1冇返過學咁濟,9月就上K2,我擔心佢會跟 ...

K1學術已經跟唔到?如果真係趁宜家外補追返,9月準備升K2,好過重讀K1.

作者: 香蕉煎餅    時間: 20-6-2 21:01     標題: 回覆樓主:

我擇重讀k1,k1無學過野咁濟,同學仔都未係太熟,對佢無咁大影響

作者: cakee    時間: 20-6-4 22:23

我擇重讀K1, 打好啲個基礎
作者: gloriakaka    時間: 20-6-5 14:48

本身佢學野已經慢過人,加上K1冇返過學咁濟,9月就上K2,我擔心佢會跟 ...

唔介意不如講吓邊間幼稚園,再想要唔要重讀?

作者: 1222Wingb    時間: 20-6-9 08:42

如果男仔,建議重讀K1。如將來會考直私,打好個底。

作者: ~~Pongki~~    時間: 20-6-23 10:10

全香港啲細路仔都係咁
唔通個個都重讀?
考直資要靠自己外補
就算佢返學
你自己都可以教佢
停課不停學

作者: Kwokbeauty    時間: 20-6-23 15:01

gloriakaka 發表於 20-6-5 14:48
唔介意不如講吓邊間幼稚園,再想要唔要重讀?

Kowloon Funful

作者: gloriakaka    時間: 20-6-23 23:56

Kwokbeauty 發表於 20-6-23 15:01
Kowloon Funful

其實K1學d野唔算深,你試吓帶小朋友上吓出面d K1提升班外補吓,可能有進步,自理就要自己覺喇!

作者: B2S    時間: 20-6-24 15:25

回覆 gloriakaka 的帖子

我仔CASE 同你仔差不多, 都係細B, 9月升K2.我都係諗緊重唔重讀, 但就唔考慮K1, 想睇下佢K2表現如何, 如果真係跟唔上先決定重讀K2,
而K3就唔考慮, 因為同學仔都升哂小一, 得佢重讀K3, 我擔心佢會唔開心.
以上係我個人睇法.

作者: swytca    時間: 20-6-27 13:08

作者: 蚊蚊mosquito    時間: 20-6-27 16:34

同我仔仔同一樣大 ,不過我仔疫情前係讀緊PN班,做超大B
停課期間有冇家長跟返學習進度?

如果repeat k1 打算轉校定原校repeat?
如果原校,我覺得可以升k2睇睇,唔得就repeat k2
如果順手轉更好學校k1,就轉校repeat.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5