教育王國

標題: uk 有那些中學可以有一年Igcse 可以讀? [打印本頁]

作者: chloe.k    時間: 20-5-8 23:27     標題: uk 有那些中學可以有一年Igcse 可以讀?

2021 想兒子去英國讀書,想搵gcse 一年制之後才上Alevel ,我仔現在中三,讀完中四過去,請問 除了Bromsgrove School downside school  ,d’overbroeck ‘s ( 好貴呢間,加埋EAL 海外生要55 萬) ,Kings Ely’s , king ham hill仲有邊d首一年制gcse 可以讀?

Thx 

作者: elysemama    時間: 20-5-9 00:00     標題: 回覆樓主

仲有
Cardiff Sixth Form
Taunton School
Wycliffe College
Sidcot School
Rossall School
King’s School Canterbury
Stonyhurst College

作者: chloe.k    時間: 20-5-9 00:22

elysemama 發表於 20-5-9 00:00
仲有
Cardiff Sixth Form
Taunton School

全部可以接受一年制 gcse ?
Thank you
我search 下先。

作者: jumphigh    時間: 20-5-9 00:58

作者: Isaacmommy    時間: 20-5-9 10:29     標題: 回覆樓主:

貼解唔讀完中三過去讀中四呀?

作者: chloe.k    時間: 20-5-9 15:01

Isaacmommy 發表於 20-5-9 10:29

因為miss 左 囉,如果而家報趕唔切啦⋯⋯九月中四
我而家仲諗緊澳洲定英國

作者: chloe.k    時間: 20-5-9 15:02

Isaacmommy 發表於 20-5-9 10:29

其實我知系最好中三完走 多d學校揀

作者: Isaacmommy    時間: 20-5-9 15:05     標題: 回覆樓主:

可試試,可能仲有少量位㗎!兩年gcse 多啲時間預備

作者: chloe.k    時間: 20-5-9 15:09

Isaacmommy 發表於 20-5-9 15:05

但而家已經停晒課, 我問吓agent先,Bromsgrove 好似幾好d 配套

作者: chloe.k    時間: 20-5-9 15:09

Isaacmommy 發表於 20-5-9 15:05

唔該晒

作者: phoebeso    時間: 20-5-12 12:56

你唔考慮讀完中四,報y12?

作者: chloe.k    時間: 20-5-13 01:23

phoebeso 發表於 20-5-12 12:56
你唔考慮讀完中四,報y12?

怕跟唔到  好難 year12 已經是A level 嗎?six form 了

作者: phoebeso    時間: 20-5-13 02:09

chloe.k 發表於 20-5-13 01:23
怕跟唔到  好難 year12 已經是A level 嗎?six form 了

對y12是開始兩年A level課程,揀埋科了(emoji)

作者: chloe.k    時間: 20-5-13 09:08

phoebeso 發表於 20-5-13 02:09
對y12是開始兩年A level課程,揀埋科了(emoji)

好辛苦,因為之前問過仔今年唔去住,反而妹妹已經過左澳洲讀書,所以唯有明年去,要睇返自己個小朋友意願先,可能我仔太中意而家中學生涯

作者: phoebeso    時間: 20-5-13 20:58

chloe.k 發表於 20-5-13 09:08
好辛苦,因為之前問過仔今年唔去住,反而妹妹已經過左澳洲讀書,所以唯有明年去,要睇返自己個小朋友意願 ...

認同小朋友意願都好重要(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: artroboy    時間: 20-5-20 12:16

chloe.k 發表於 20-5-13 09:08
好辛苦,因為之前問過仔今年唔去住,反而妹妹已經過左澳洲讀書,所以唯有明年去,要睇返自己個小朋友意願 ...
我都有呢個煩惱,仔太喜歡依家間中學既師生唔捨得走。依家可能最快要讀完s5 先走,但如果咁咪應該考埋個DSE 先算?

作者: chloe.k    時間: 20-5-20 12:22

artroboy 發表於 20-5-20 12:16
我都有呢個煩惱,仔太喜歡依家間中學既師生唔捨得走。依家可能最快要讀完s5 先走,但如果咁咪應該考埋個DSE ...

考完dse 走太遲,我個人認為除非個小朋友讀書好叻,如果唔系入大學冇咁好
始終係英國讀中學好d,一系讀A level ,一系最遅中四後走,所以我費事跳級中六 搵一年GCSE 比阿仔,我同仔講已經最遅去

作者: artroboy    時間: 20-5-20 12:27

chloe.k 發表於 20-5-20 12:22
考完dse 走太遲,我個人認為除非個小朋友讀書好叻,如果唔系入大學冇咁好
始終係英國讀中學好d,一系讀A l ...
多謝意見,佢讀書成績中上但不算特別標青,我依家煩緊點說服佢,讀完中四都係一個方法,有足夠成熟去面對新環境。
作者: chloe.k    時間: 20-5-20 12:31

artroboy 發表於 20-5-20 12:27
多謝意見,佢讀書成績中上但不算特別標青,我依家煩緊點說服佢,讀完中四都係一個方法,有足夠成熟去面對新 ...

我仔成績也是一般,所以今年說服唔到走,一定要佢下年九月走,原來有d 2020 一月開學仲有位 ,有少少 ,不過我仔應該明年九月,因cool 牙中

作者: artroboy    時間: 20-5-20 13:11

chloe.k 發表於 20-5-20 12:31
我仔成績也是一般,所以今年說服唔到走,一定要佢下年九月走,原來有d 2020 一月開學仲有位 ,有少少 ,不 ...
你仔有冇學樂器?我諗緊叫佢呢一年考埋八級有啲妄想⋯,外國學樂器點搞?
作者: chloe.k    時間: 20-5-20 13:20

artroboy 發表於 20-5-20 13:11
你仔有冇學樂器?我諗緊叫佢呢一年考埋八級有啲妄想⋯,外國學樂器點搞? ...

外國學器見有d學校每堂計$
我仔冇樂器
我而家先搵緊學校

作者: artroboy    時間: 20-5-20 13:27

chloe.k 發表於 20-5-20 13:20
外國學器見有d學校每堂計$
我仔冇樂器
我而家先搵緊學校
Thanks
作者: 3b    時間: 20-5-20 13:56

artroboy 發表於 20-5-20 13:11
你仔有冇學樂器?我諗緊叫佢呢一年考埋八級有啲妄想⋯,外國學樂器點搞? ...

學校可以安排樂器導師, 每堂收費約2佰幾, 可以在英國考試(ABRSM/Trinity)

作者: yuyueng    時間: 20-5-20 14:01

chloe.k 發表於 20-5-9 15:09
但而家已經停晒課, 我問吓agent先,Bromsgrove 好似幾好d 配套
呢間幾好,不過難入同海外生多。
作者: artroboy    時間: 20-5-20 14:03

3b 發表於 20-5-20 13:56
學校可以安排樂器導師, 每堂收費約2佰幾, 可以在英國考試(ABRSM/Trinity)
Thanks
作者: chloe.k    時間: 20-5-20 14:17

yuyueng 發表於 20-5-20 14:01
呢間幾好,不過難入同海外生多。

係難入,設施好,個cafeteria 攞獎好似
有炒麵咁

作者: Edsie    時間: 20-5-24 19:55

回覆 Isaacmommy 的帖子

do you know that some schools in the UK start teaching gcse in year 9?  they mostly use the last year (year 11) to revise all gcse topics (incl doing past papers) that they have been teaching in yr 9 and 10.  It is such a rush to complete gcse in 1 year!  
作者: bear2014    時間: 20-5-29 11:29

chloe.k 發表於 20-5-9 15:02
其實我知系最好中三完走 多d學校揀

意思係去到英國讀中四最好?即係香港中三嘅時候一月到要搵學校對嗎?

唔好意思啊點解中四反而多學校揀?
因為我見好多都話+13多學校。

謝謝

作者: chloe.k    時間: 20-5-29 11:35

bear2014 發表於 20-5-29 11:29
意思係去到英國讀中四最好?即係香港中三嘅時候一月到要搵學校對嗎?

你對,Year 10 前入好d ,但有時小朋友未ready自己嘅心情又唔可以勉強,我個小朋友就係好鍾意你間中學,所以遲遲都未搵學校,
我仔如果明年九月入已經16 歲
一系跳級中六,一系選讀一年isgce課程去預備,因basic 可以六科好似,冇乜學校有呢d一年預備比你上中六咁 ,有錯的話,麻煩各家長更正

作者: yuyueng    時間: 20-5-29 13:24

bear2014 發表於 20-5-29 11:29

根據你樓上會員話好多學校其實Y9已經開始教GCSE既課程,Y11時只系複習同做pastpaper

所以讀一年制既GCSE會好趕,一去到就准備考GCSE。我仔間學校的確有D topicsY9就教,佢舊年過去讀Y10,有D 會考topics學校真系唔再教,唯有自學,所以可以既話其實去讀Y9系最好既,我認同此說法。

另外揾學校,1月至揾太遲啦,唔講有D要早2年揾定果D,一般大路都要暑假有概念,9月要有目標學校,第一輪收生10月開始報名啦,基本上11D學校已經收曬人,12月系第二輪啦。

作者: chloe.k    時間: 20-5-29 15:36

yuyueng 發表於 20-5-29 13:24
根據你樓上會員話好多學校其實Y9已經開始教GCSE既課程,Y11時只系複習同做pastpaper,所以讀一年制既GCSE ...

我唔係揀讀兩年gcse 課程,係有一種讀一年制的
唔係讀二年咁既
另外以我所知仲有一間 可以叫讀pre A-level

Agent 咁同我講

作者: yuyueng    時間: 20-5-29 16:04

chloe.k 發表於 20-5-29 15:36
我唔係揀讀兩年gcse 課程,係有一種讀一年制的
唔係讀二年咁既
另外以我所知仲有一間 可以叫讀pre A-level ...

的確有1年制課程,我仔學校都有1年制GCSE課程,但覺得唔系你想像中比個intensive course 你讀甘,只不過收中五插班,唔知有無家長小朋友讀過可以分享下?

作者: chloe.k    時間: 20-5-29 22:01

yuyueng 發表於 20-5-29 16:04
的確有1年制課程,我仔學校都有1年制GCSE課程,但覺得唔系你想像中比個intensive course 你讀甘,只不過收 ...

對,有d人收十科咁,我都想知有冇家長分享吓

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5