教育王國

標題: 請指教 一般如果學校收 比deposit 是否一次過比哂? [打印本頁]

作者: chloe.k    時間: 19-11-6 17:11     標題: 請指教 一般如果學校收 比deposit 是否一次過比哂?

外國學校是否比訂金 及學費一個term (我知)
即.是一想入讀要預二十幾萬入學 未計雜費 是嗎?想知道頭一round 一般大概预多少?如果當學校 140000 一個term !  thx  

作者: rainbowwall    時間: 19-11-6 17:54

chloe.k 發表於 19-11-6 17:11
即.是一想入讀要預二十幾萬入學 未計雜費 是嗎?想知道頭一ro ...

我小朋友間學校收到offer後先比deposit,到九月開學先再比學費

作者: 3b    時間: 19-11-6 17:55

chloe.k 發表於 19-11-6 17:11
即.是一想入讀要預二十幾萬入學 未計雜費 是嗎?想知道頭一ro ...

通常是交一個term的學費做按金, 亦有收少一些的

作者: chloe.k    時間: 19-11-6 17:56

但個deposit 是否每間學校唔一樣?
有啲唔是否第一期學費扣翻嗰啲deposit . 我見 marlven 比8000 磅
係到最後離開學校先至退回 , 請指教

作者: chloe.k    時間: 19-11-6 17:58

Agent 話marlven 8000 磅 先 入學前二個月再比1st term. 即我total 比21000 磅
咁咪好多$

作者: rainbowwall    時間: 19-11-6 18:07

chloe.k 發表於 19-11-6 17:56
但個deposit 是否每間學校唔一樣?
有啲唔是否第一期學費扣翻嗰啲deposit . 我見 marlven 比8000 磅
係到最 ...

我小朋友間學校係比一個term deposit,畢業之後才退回deposit,可能每間學校未必一樣

作者: chloe.k    時間: 19-11-6 18:19     標題: 回覆樓主:

Del

作者: SIYip    時間: 19-11-6 18:28

我見唔少學校嘅deposit 都係離開學校先俾返家長。

作者: JoannMok    時間: 19-11-6 19:23

我仔間學校個deposit 要收等於二個terms的學費先,到開學前再交第一個term的學費啊!到畢業先退回。
作者: chloe.k    時間: 19-11-6 19:39

JoannMok 發表於 19-11-6 19:23
我仔間學校個deposit 要收等於二個terms的學費先,到開學前再交第一個term的學費啊!到畢業先退回。 ...

可以講什麼學校嗎?中學?

作者: chloe.k    時間: 19-11-6 19:41

JoannMok 發表於 19-11-6 19:23
我仔間學校個deposit 要收等於二個terms的學費先,到開學前再交第一個term的學費啊!到畢業先退回。 ...

頭尾咪over 30 萬未計開學d野

作者: jac0000    時間: 19-11-6 20:29

我小朋友間學校收5000鎊deposit,到畢業先至會退回!
作者: JoannMok    時間: 19-11-7 08:20

回覆 chloe.k 的帖子

我仔是Year7開始在現在間學校的,真係未開學就要預備差不多$28萬左右(未包校服、機票)。
作者: chloe.k    時間: 19-11-7 08:21

JoannMok 發表於 19-11-7 08:20
回覆 chloe.k 的帖子

我仔是Year7開始在現在間學校的,真係未開學就要預備差不多$28萬左右(未包校服、機 ...

係 ,有d要比哂一年學費先可以讀
我記得了 ,thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5