教育王國

標題: Band 1 女,有咩直資選擇 [打印本頁]

作者: netbieshan    時間: 19-10-6 08:03     標題: Band 1 女,有咩直資選擇

住葵青唔想去太遠,唔會選神校。一般小學考頭十,有運動有朗誦校隊。
TIA
作者: Poyau    時間: 19-10-6 10:49     標題: 回覆樓主:

近啲可考慮協恩/顔寶玲/聖瑪加利

作者: christy2011    時間: 19-10-6 10:54

回覆 Poyau 的帖子

協恩
作者: fatman69    時間: 19-10-6 11:03

netbieshan 發表於 19-10-6 08:03
住葵青唔想去太遠,唔會選神校。一般小學考頭十,有運動有朗誦校隊。
TIA ...

不比意見,所有直資,肯報肯收先算,到時你就可慢慢選!

作者: netbieshan    時間: 19-10-6 20:21

fatman69 發表於 19-10-6 11:03
我唔會報太多,諗住報 2-3 間試試,無offer就讀讀津校
作者: fatman69    時間: 19-10-6 20:35

netbieshan 發表於 19-10-6 20:21
我唔會報太多,諗住報 2-3 間試試,無offer就讀讀津校

你由最好至最差都報,就知個小朋友實力去到邊。

作者: netbieshan    時間: 19-10-6 21:13

回覆 fatman69 的帖子

謝謝你的意見,咁 band 1最差有咩學校?我完全無idea。
作者: fatman69    時間: 19-10-6 21:44

netbieshan 發表於 19-10-6 21:13

謝謝你的意見,咁 band 1最差有咩學校?我完全無idea。

仔定女?

作者: netbieshan    時間: 19-10-6 22:24

女仔
作者: fatman69    時間: 19-10-6 22:40

netbieshan 發表於 19-10-6 22:24

女仔

B1女仔一般報晒四大女直,DGS/HYS/GHS/SPCS,二線D就NPL/滙基/培基/福建等!自己上網再查資料,另咨詢老師意見!

作者: little_yolky    時間: 19-10-6 23:36

fatman69 發表於 19-10-6 22:40
B1女仔一般報晒四大女直,DGS/HYS/GHS/SPCS,二線D就NPL/滙基/培基/福建等!自己上網再查資料,另咨詢老師 ...

仲有聖提同李國寶,佢哋個1st in不能錯過。

作者: fatman69    時間: 19-10-6 23:57

little_yolky 發表於 19-10-6 23:36

我覺得赤聖提太貴了,不如直接考聖提女。

作者: little_yolky    時間: 19-10-6 23:58

fatman69 發表於 19-10-6 23:57

考直資既目的只為準備自行面試而已

作者: bobbob    時間: 19-10-7 00:43

fatman69 發表於 19-10-6 23:57
聖提女都唔係直資
作者: Mchacha    時間: 19-10-7 01:25

little_yolky 發表於 19-10-6 23:36

想請教一下為什麼不能錯過呢?是因為面試夠認真夠全面嗎?

作者: mcl203    時間: 19-10-7 01:47

越講越車程遠~~~

作者: netbieshan    時間: 19-10-7 07:26

little_yolky 發表於 19-10-6 23:58
考直資既目的只為準備自行面試而已
都啱,所以未必考神校,怕interview太難嚇驚咗,到自行時無哂哂信心。
作者: little_yolky    時間: 19-10-7 08:45

Mchacha 發表於 19-10-7 01:25
想請教一下為什麼不能錯過呢?是因為面試夠認真夠全面嗎?

李國寶1st in係全in,佢地係group discussion,一組人做一樣task,用英文討論,旁邊有老師俾分。而佢哋in英文既比例算多。聖提就揀幾百個同學去in,個別考中文同英文,因為個inteeview同我當時target school好相似,in完呢兩間,知道阿女個band大概係邊度,無估錯,最後羅氏都無去in了。福中個interview都值得去。

作者: vestzs    時間: 19-10-7 13:20

要唔太遠, 無乜選擇, 聖瑪加利最近
作者: 王家爸爸    時間: 19-10-7 17:00

fatman69 發表於 19-10-6 11:03
講得啱,選擇直資好簡單,報晒佢,再從收既學校裡面選擇。
作者: subb    時間: 19-10-8 10:55

王家爸爸 發表於 19-10-7 17:00
講得啱,選擇直資好簡單,報晒佢,再從收既學校裡面選擇。

報晒 ~~~ hk 大大話話有5x間直資... !

好攰喎...!!!!!!

作者: subb    時間: 19-10-8 11:02

我打算同小學時的方針大致相同 !
報幾間心儀直資呢 !

小學報了4間, 中學應該會多小小既

唔通要增加

作者: Poyau    時間: 19-10-8 14:21

subb 發表於 19-10-8 10:55

直資中學有59間

「在二零一九年九月,直資計劃下共有七十一間直資學校 (當中包括五十間中學、十二間小學及九間中學暨小學)。」

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/info-sch.html

作者: catf2    時間: 19-10-8 15:58

TIA ...

B1女仔一般報晒四大女直,DGS/HYS/GHS/SPCS >都講得對, 但 DGS 同 GHS 選人面試的,

SPCS 要做2個中+2個英 BOOK REPORTS, 要花好多心機架。

不強求咁你報呢4間再報多2間差不多

作者: 王家爸爸    時間: 19-10-8 16:17

subb 發表於 19-10-8 10:55

佢話佢住葵青,又唔想去太遠,又唔會選神校。葵青無直資、荃灣都無直資,最近都係深水埗、油尖旺,扣除寶校,扣埋神校,報哂都係得深水埗既崇真、聖瑪加利、香島中學,油尖旺既李國寶,一隻手既手指數得晒。
作者: subb    時間: 19-10-8 16:24

如果李國寶同培基比.. ! 那一間較優勝呢
作者: subb    時間: 19-10-8 16:25

基督教崇真中學里期係咪已經收B1生呢??!!!!

作者: 王家爸爸    時間: 19-10-8 16:25

catf2 發表於 19-10-8 15:58
B1女仔一般報晒四大女直,DGS/HYS/GHS/SPCS >都講得對, 但 DGS 同 GHS 選人面試的,

SPCS 要做3個中+3 ...
同意,如果距離唔係問題,又覺得小朋友有啲勁,其實報晒呢六間係唔錯既選擇。
作者: gracelam    時間: 19-10-8 16:41

subb 發表於 19-10-8 16:24
如果李國寶同培基比.. ! 那一間較優勝呢

唔介意李國寶多南亞裔同學, 其實成績佢好過培基DD, 而且少少似國際學校, 但注意正因為多外籍同學, 李國寶DSE中文科相對比較弱。

如想各方面平均及有宗教, 培基也不錯。

作者: medicine    時間: 19-10-8 19:09

請問,SPCS的BOOKREPORTS係咩野黎?真係唔識,麻煩告知,謝過先

作者: kirstyau    時間: 19-10-8 19:35

medicine 發表於 19-10-8 19:09
請問,SPCS的BOOKREPORTS係咩野黎?真係唔識,麻煩告知,謝過先

自選2本中文2本英文 寫閱讀報告網上交, 面試嘅時候要帶埋嗰4本書去, 老師會問關於/叫你講返個book report

我地1819升中,當時係各2本。樓上話3本 唔知係咪改咗。

作者: 小乖豬    時間: 19-10-9 05:25

SPCS是2中2英book reports, 不是3+3

作者: catf2    時間: 19-10-9 06:02

小乖豬 發表於 19-10-9 05:25
SPCS是2中2英book reports, 不是3+3

記錯,會更正,Thx

作者: medicine    時間: 19-10-9 09:37

kirstyau 發表於 19-10-8 19:35

自選2本中文2本英文 寫閱讀報告網上交, 面試嘅時候要帶埋 ...
明白噻。多謝多謝

作者: bbhappy68    時間: 19-10-9 14:29     標題: 回覆樓主:

上智

作者: peggy    時間: 19-10-9 20:59

bbhappy68 發表於 19-10-9 14:29
上智
上智唔係直資
作者: netbieshan    時間: 19-10-10 00:16

回覆 catf2 的帖子

要做book report, 我女應該唔會睬我😂
作者: netbieshan    時間: 19-10-10 00:20

回覆 王家爸爸 的帖子

我都諗住報報祟真同聖馬加利,兩間比較,校風成績活動,邊間好啲呢?
作者: 王家爸爸    時間: 19-10-10 09:47

netbieshan 發表於 19-10-10 00:20
回覆 王家爸爸 的帖子

我都諗住報報祟真同聖馬加利,兩間比較,校風成績活動,邊間好啲呢?  ...
只知道聖馬加利既學生,英文能力比較強。
作者: ssmiung    時間: 19-10-10 15:20     標題: 回覆樓主:

協恩,德望邊間比較好?有冇家長可比意見?

作者: seavl    時間: 19-10-10 15:39

ssmiung 發表於 19-10-10 15:20

兩間都好野,不過個人覺得協恩好D

作者: ssmiung    時間: 19-10-10 21:31     標題: 回覆樓主:

我都覺得協恩好d,不過最近因政治問題,我又覺得德望好d, 唔知有冇家長可以講學校情況

作者: Cliokohonda    時間: 19-10-11 11:34

讀過兩間的家長都不能持平答到你!

作者: YolandaTam    時間: 19-10-11 16:38

理科:協恩好啲
英文:德望好啲
運動:差不多,但協恩籃球好啲同埋好似多幾隊校隊,田徑德望好啲
音樂:差不多
中辯:協恩好啲
交通:各有各煩
學生品格:唔知道
(利申:協中家長)

作者: ssmiung    時間: 19-10-12 01:22     標題: 回覆樓主:

Thx Yolanda

作者: catf2    時間: 19-10-16 15:59

回覆 ssmiung 的帖子

協恩 : 全in
德望 : 揀過先有得 in

校舍: 德望好
校服: 協恩長衫

作者: b3410    時間: 19-10-16 16:08

YolandaTam 發表於 19-10-11 16:38
理科:協恩好啲
英文:德望好啲
運動:差不多,但協恩籃球好啲同埋好似多幾隊校隊,田徑德望好啲
交通還是HY好啲,將來地鐵通車,就變地鐵沿線學校喇。
作者: hihicathk    時間: 19-10-17 16:09

TIA ...

仲有長沙灣崇真,旺角李國寶

呢兩間係近年冒起之秀。

如果想較有multi nationals background, 可選李國寶。但校舍會較迫。

崇真自從沙崇校長空降後,競爭力倍升,且學校硬件不俗,加上以關愛作主導。小朋友可比較愉快學習。

作者: Evafungso    時間: 19-10-23 01:19

回覆 王家爸爸 的帖子

[img]blob:https://www.edu-kingdom.com/f05ca83a-3740-4a93-8e90-0d32b3fb711b[/img]
作者: tomato100hk    時間: 19-10-23 11:00     標題: 回覆樓主:

長沙灣聖瑪加利係b1c?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5