教育王國

標題: 呈分試 [打印本頁]

作者: coco_1982    時間: 19-9-14 21:45     標題: 呈分試

想知道每間學校程度唔多,有的學校呈分試比較深,有的學校較淺,但如果分數一樣都是90分,那分次是否一樣,還是分程度去計算,謝謝

作者: Mchacha    時間: 19-9-14 23:54

coco_1982 發表於 19-9-14 21:45
想知道每間學校程度唔多,有的學校呈分試比較深,有的學校較淺,但如果分數一樣都是90分,那分次是否一樣, ...

呈分試應試最重要影響是學生在校內的排名。
至於學生整體banding還得看師兄師姐的Pre-S1成績

作者: coco_1982    時間: 19-9-15 12:03

banding係點計算,如果在學校名次好好,但banding唔好,那是否會派得唔好?相反,學校名次一般,但banding 比較好,系未入心水中學機會大D?
☝️係未咁嘅意思
Thanks

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-9-15 14:55

coco_1982 發表於 19-9-15 12:03
banding係點計算,如果在學校名次好好,但banding唔好,那是否會派得唔好?相反,學校名次一般,但banding  ...

Banding 從來都係得教育局先知點分,我地外人估全港學生分三份。請留意,學校冇 banding,得學生有 banding。

學生 banding 係睇前年師兄師姐嘅 Pre S1 成績。假設香港有 9000 個學生,每個 banding 有 3000 人。前一年你學校考第 1-10 嘅係頭 3000 名內,咁你如果今年考頭 10 名,你都必定係歸入 band 1 生。如果前年嘅第 11 名佢平均分 80,但佢 Pre S1 排名係 3500,咁就算你考第 11平均分 90,你都會因為前年師兄/姐嘅表現而跌落去 Band 2。但如果你 Pre S1 考到頭 3000 的話,咁再後年,考 11 名 平均分 70,佢都可以因為你前人種樹後人乘涼。

咁就解釋到三私一直嘅 80 分絕對 “值錢”過三線學校 90 分。最終睇前人種樹。

作者: coco_1982    時間: 19-9-16 00:03

明白了,謝謝你

作者: fefemom    時間: 19-9-16 08:39

1998Ruby1998 發表於 19-9-15 14:55
Banding 從來都係得教育局先知點分,我地外人估全港學生分三份。請留意,學校冇 banding,得學生有 bandin ...

是睇對上一次 pre S1? 還是之前兩次 pre S1 average?

作者: bobbob    時間: 19-9-16 08:48

fefemom 發表於 19-9-16 08:39
是睇對上一次 pre S1? 還是之前兩次 pre S1 average?
應該係前2個雙數年嘅平均
作者: fefemom    時間: 19-9-16 08:51

bobbob 發表於 19-9-16 08:48
應該係前2個雙數年嘅平均
Thanks. 咁只有雙數年(e.g.今屆)睇返對上一年派位 ,才一定準確,下屆都要估。

作者: coco_1982    時間: 19-9-17 08:29

1998Ruby1998 發表於 19-9-15 14:55
Banding 從來都係得教育局先知點分,我地外人估全港學生分三份。請留意,學校冇 banding,得學生有 bandin ...

咁係未學生是計學校名次,多於分數?thanks

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-9-17 08:37

coco_1982 發表於 19-9-17 08:29
咁係未學生是計學校名次,多於分數?thanks

係,所以唔需要過份緊張學校成績表分數唔夠靚仔會蝕俾其他學校,名次得就冇問題。中學校長唔係第一日從事教育,邊啲學校嘅 90 分有用,佢一定知。

作者: coco_1982    時間: 19-9-17 08:39

知道,唔該曬(emoji)(emoji)

作者: CalvinTai    時間: 20-4-18 09:52

當然睇番你小學好唔 ,學生一樣全級第10名,但小學排名差同小學排名好,固然相差一大截,當然要睇番舊年該小學派位如何先知好唔好。 可以用呢個網站參考下
https://www.bookofschool.com/hk/ ... p;sortby=sb.ranking
作者: CalvinTai    時間: 20-4-18 09:52

。。。。。。。。。。
作者: ksorange    時間: 20-4-18 20:17     標題: 回覆樓主:

覺得今年小五呈分應該冇了

作者: little_yolky    時間: 20-4-20 09:40

ksorange 發表於 20-4-18 20:17
覺得今年小五呈分應該冇了

依家疫情穩定咗喔。

作者: ksorange    時間: 20-4-20 11:13

little_yolky 發表於 20-4-20 09:40
依家疫情穩定咗喔。

DSE 考完都5月24日
昨天剛有本地個案 由頭計過28日

局長講過會中四五復課先 仲要半日
當5月26日中四五復課 到全中學復課都六月中的事 輪到小學復課 仲要半日
局長提過小學六月四日前復課先會呈小五
已有學校反應攪唔掂

作者: ksorange    時間: 20-4-20 11:14     標題: 回覆樓主:

所以希望大家小五上學期成績理想 第一階段考中學有幫助

作者: little_yolky    時間: 20-4-20 13:04

ksorange 發表於 20-4-20 11:13
DSE 考完都5月24日
昨天剛有本地個案 由頭計過28日

唔呈就好,今年真係立立亂。最好取消今年pre-S1,用返去年數據。

作者: sunnygirl    時間: 20-4-20 14:58

ksorange 發表於 20-4-20 11:14
所以希望大家小五上學期成績理想 第一階段考中學有幫助

唔止小五上學期成績,睇怕到時好多中學會睇埋小四成績

作者: ksorange    時間: 20-4-20 16:00

sunnygirl 發表於 20-4-20 14:58
唔止小五上學期成績,睇怕到時好多中學會睇埋小四成績

唔出奇
因為有些學校今年小五完全有考過

作者: haihaimom    時間: 20-4-20 17:47

回覆 ksorange 的帖子

嗰個個案係地勤,佢應該喺機場感染,只要維持冇社區感染,DSE平安考完,我諗高中有機會5月底復課,6月到初中,小學應該機會微。DSE都可以唔考,呈分試更加可以改到9/10月先考。
作者: ksorange    時間: 20-4-20 17:59

haihaimom 發表於 20-4-20 17:47
回覆 ksorange 的帖子

嗰個個案係地勤,佢應該喺機場感染,只要維持冇社區感染,DSE平安考完,我諗高中有 ...

所以小學六月中先有機會復課
唔明點解唔可以推到八月尾呈分

作者: littlehoneymum    時間: 20-4-20 19:11

我覺得會考呈一, 但未必六月可以考 !
作者: ksorange    時間: 20-4-21 06:53

littlehoneymum 發表於 20-4-20 19:11
我覺得會考呈一, 但未必六月可以考 !

教育署要學校最遲七月尾把分呈上
就算七月考 都唔夠時間教
仲要小朋友復課後靈魂歸位(emoji)

作者: yatyat0701    時間: 20-4-21 20:53

fefemom 發表於 19-9-16 08:51
Thanks. 咁只有雙數年(e.g.今屆)睇返對上一年派位 ,才一定準確,下屆都要估。
...

請問明年六年級係唔係睇2018 及今年的pre S1 ?

作者: fefemom    時間: 20-4-21 22:19

yatyat0701 發表於 20-4-21 20:53
請問明年六年級係唔係睇2018 及今年的pre S1 ?

作者: yatyat0701    時間: 20-4-21 22:25

fefemom 發表於 20-4-21 22:19

謝謝

作者: kwokbobo    時間: 20-5-3 21:03

fefemom 發表於 20-4-21 22:19

明年六年級的,只是睇2018和今年的pre S1? 咁點解有人話今年的pre S1會影響來緊四年的學生?

作者: fefemom    時間: 20-5-3 21:07

kwokbobo 發表於 20-5-3 21:03
明年六年級的,只是睇2018和今年的pre S1? 咁點解有人話今年的pre S1會影響來緊四年的學生?
...

畢業年 2021 和 2022 睇18&20兩屆 preS1
畢業年 2023 和2024 睇20&22 兩屆 preS1
所以今年小六 20屆影響21至24共四年

作者: kwokbobo    時間: 20-5-3 21:32

fefemom 發表於 20-5-3 21:07
畢業年 2021 和 2022 睇18&20兩屆 preS1
畢業年 2023 和2024 睇20&22 兩屆 preS1
所以今年小六 20屆影響21 ...

即不是每屆六年級畢業生都要考Pre S1?是每兩年才考一次Pre S1 嗎?

作者: fefemom    時間: 20-5-3 21:41

kwokbobo 發表於 20-5-3 21:32
即不是每屆六年級畢業生都要考Pre S1?是每兩年才考一次Pre S1 嗎?

每年有 pre S1, 在中學考,由中學老師改,只有雙數年要交成績去EDB, 有學校用作分班試,有學校自己出分班試,單數年唔考 Pre S1

作者: kwokbobo    時間: 20-5-3 21:43

fefemom 發表於 20-5-3 21:41
每年有 pre S1, 在中學考,由中學老師改,只有雙數年要交成績去EDB, 有學校用作分班試,有學校自己出分班 ...

明白了,謝謝(emoji)

作者: IloveJJ    時間: 20-5-6 23:45

作者: little_yolky    時間: 20-5-6 23:46

IloveJJ 發表於 20-5-6 23:45
願望成真啦!
取消今年pre S1, 用2016同2018數據呀!     
...

確實?因為教育局網站無資料,唔知係咪真。

作者: IloveJJ    時間: 20-5-7 00:53

作者: little_yolky    時間: 20-5-7 07:34

IloveJJ 發表於 20-5-7 00:53
今晚新聞講架喎!

咦!點解我聽新聞聽唔到既?!真係耳殘!係就好了,起碼我知道banding大概情況。

作者: IloveJJ    時間: 20-5-7 08:02

作者: little_yolky    時間: 20-5-7 08:27

IloveJJ 發表於 20-5-7 08:02
我尋晚最後嗰次1130突然聽到少少,我同老公都聽到少少,因為當時煲緊韓文,無特別去睇,跟住就叫老公上網 ...

無搞錯,剛剛搵到了。

作者: IloveJJ    時間: 20-5-7 09:38

作者: little_yolky    時間: 20-5-7 09:59

IloveJJ 發表於 20-5-7 09:38
,咁係咪我細仔同埋同大仔同一數據?確定下先
...

yes

作者: b3410    時間: 20-5-7 10:03

IloveJJ 發表於 20-5-7 09:38
,咁係咪我細仔同埋同大仔同一數據?確定下先
...
咁我哋依家小四,可能繼續沿用同一數據?還是下年pre S1當今年數據?
作者: IloveJJ    時間: 20-5-7 10:23

作者: hkpapa852    時間: 20-5-7 13:43

www.hk01.com/社會新聞/469970/教育局取消中一派位抽樣安排-中一入學前學科測驗如期7月中舉行

2021同2022年升中計Banding會沿用2016同2018年PS1成績
即係2021有兩年升中數據參考,2022仲有3年數據參考
作者: coco_1982    時間: 20-5-7 13:45

hkpapa852 發表於 20-5-7 13:43
https://www.hk01.com/社會新聞/469970/教育局取消中一派位抽樣安排-中一入學前學科測驗如期7月中舉行

202 ...

對出年升中是有利還是弊?謝謝

作者: hkpapa852    時間: 20-5-7 13:46

coco_1982 發表於 20-5-7 13:45
對出年升中是有利還是弊?謝謝
一定唔係壞事
作者: cafeva    時間: 20-5-7 13:52

hkpapa852 發表於 20-5-7 13:46
一定唔係壞事
學校進步緊, 係壞事

作者: 小艾比    時間: 20-5-7 14:03

hkpapa852 發表於 20-5-7 13:43
https://www.hk01.com/社會新聞/469970/教育局取消中一派位抽樣安排-中一入學前學科測驗如期7月中舉行

202 ...
請問阿仔出年2021 P6, 是會用呢個方案作參考數據嗎?
作者: kwokbobo    時間: 20-5-7 18:20

fefemom 發表於 20-5-3 21:07
所以今年小六 20屆影響21 ...

唔好意思,畢業年是指邊年?例如小六係2019年9月-2020年6月,咁畢業年是叫2019還是2020?謝

作者: hkpapa852    時間: 20-5-7 18:43

kwokbobo 發表於 20-5-7 18:20
唔好意思,畢業年是指邊年?例如小六係2019年9月-2020年6月,咁畢業年是叫2019還是2020?謝
...
作者: kwokbobo    時間: 20-5-7 18:44

hkpapa852 發表於 20-5-7 18:43

Thx

作者: fefemom    時間: 20-5-7 19:01

cafeva 發表於 20-5-7 13:52
學校進步緊, 係壞事

有學校可能今年班同學勁、家長谷過4年前嗰班,而家停課都唔hea, 仲操 pre S1, 咁就可能是噩耗

作者: Poyau    時間: 20-5-8 17:22

小艾比 發表於 20-5-7 14:03
請問阿仔出年2021 P6, 是會用呢個方案作參考數據嗎?

作者: 小艾比    時間: 20-5-8 20:28

Poyau 發表於 20-5-8 17:22
thx Poyau~
作者: cafeva    時間: 20-5-11 12:04

fefemom 發表於 20-5-7 19:01
有學校可能今年班同學勁、家長谷過4年前嗰班,而家停課都唔hea, 仲操 pre S1, 咁就可能是噩耗
...
係, 仲要影響4年. 所以好多野都唔係個人可以控制, 睇彩數.

作者: Poyau    時間: 20-5-13 18:54

coco_1982 發表於 19-9-15 12:03
banding係點計算,如果在學校名次好好,但banding唔好,那是否會派得唔好?相反,學校名次一般,但banding  ...

自行睇各申請人全港次弟
統甲/乙計全港/網內Banding
所以次弟/Banding比校內名次重要

作者: coco_1982    時間: 20-5-16 08:10

cafeva 發表於 20-5-11 12:04
係, 仲要影響4年. 所以好多野都唔係個人可以控制, 睇彩數.

睇4年,即睇到邊一年升中,謝謝

作者: Poyau    時間: 20-5-16 10:15

coco_1982 發表於 20-5-16 08:10
睇4年,即睇到邊一年升中,謝謝

升中2020 2021 2022 跟 2019
同用2016+2018 PS1成績對照

作者: coco_1982    時間: 20-5-16 10:24

Poyau 發表於 20-5-16 10:15
升中2020 2021 2022 跟 2019
同用2016+2018 PS1成績對照

好的,謝謝你

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5