教育王國

標題: 有冇人有 2019年 各大學的入學成績 admission score ? [打印本頁]

作者: bbtung    時間: 19-9-10 11:31     標題: 有冇人有 2019年 各大學的入學成績 admission score ?

請問有冇人有 2019年 香港 各大學的入學成績 ( admission score ) ?
作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-10 14:05

應該未出

作者: bbtung    時間: 19-9-10 16:11

Thanks !

作者: mimi1102    時間: 19-9-10 18:05

請問如果想睇English Lit 2018 或之前的cut off score, 應該去邊度睇?
作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-10 20:39

其實你google XXU 2018 admission score已基本搵到 (jupas網頁都有,jupas都係跳返去大學網頁)

作者: Unclejt    時間: 19-9-10 21:48

通常係 information day 前,就會放料出來。

作者: October.    時間: 19-9-10 22:38

mimi1102 發表於 19-9-10 18:05
請問如果想睇English Lit 2018 或之前的cut off score, 應該去邊度睇?
學友社: http://www.student.hk/site/?q=e_book/1484/3352

作者: mimi1102    時間: 19-9-11 10:08

October. 發表於 19-9-10 22:38
學友社: http://www.student.hk/site/?q=e_book/1484/3352
Thanks
作者: Mei    時間: 19-9-17 10:27

Charlotte_mom 發表於 19-9-10 20:39
其實你google XXU 2018 admission score已基本搵到 (jupas網頁都有,jupas都係跳返去大學網頁)
...

但樓主要2019, 不是2018喎!所以應該Google都搵唔到,暫時我只見到poly U出咗

作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-18 11:58

Mei 發表於 19-9-17 10:27
但樓主要2019, 不是2018喎!所以應該Google都搵唔到,暫時我只見到poly U出咗
...

我見admission page仲係link去2018
可否提供2019資料?thanks

作者: Mei    時間: 19-9-18 17:16

Charlotte_mom 發表於 19-9-18 11:58
我見admission page仲係link去2018
可否提供2019資料?thanks

http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements

呢度有顯示Poly U最近三年收生分數,包括2019

作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-18 18:57

Mei 發表於 19-9-18 17:16
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements

呢度有顯示Poly U最近三年收生 ...

係bor,犀利

作者: Mei    時間: 19-9-18 19:02

Charlotte_mom 發表於 19-9-18 18:57
係bor,犀利

不過我仲未睇到其他院校有2019的收生成績,如果有發現,請分享

作者: nicolemummy    時間: 19-9-18 21:04

Charlotte_mom 發表於 19-9-10 20:39
...

我弄錯左 ,已刪

作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-18 21:29

Mei 發表於 19-9-18 19:02
不過我仲未睇到其他院校有2019的收生成績,如果有發現,請分享

我見教大話十月,估計其他都差唔多時間

圖片附件: myimage.jpg (19-9-18 21:29, 459.26 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzE5OTIyfGQzODVlNGE0fDE3MTQxMzI0Njd8MA%3D%3D

作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-18 21:29

Mei 發表於 19-9-18 19:02

圖片附件: myimage.jpg (19-9-18 21:29, 459.26 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzE5OTI1fDJkNjk5MzQyfDE3MTQxMzI0Njd8MA%3D%3D

作者: Mei    時間: 19-9-18 22:03

Charlotte_mom 發表於 19-9-18 21:29

10月就一定會有啦!因為10月頭開始已陸續個個星期開始各大院校的information day, 所以10月一定有架啦!不過而家都心急想睇啫

作者: Mei    時間: 19-9-18 22:13

Charlotte_mom 發表於 19-9-18 21:29

隔離有人post 埋中大,不過只是reference score,但可參考

http://www.beagazine.com.hk/hot-topics/%E3%80%90%E6%87%89%E5%B1%86dse%E8%80%83%E7%94%9Fsave%E4%BD%8E%EF%BC%81%E3%80%91%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%A4%A7%E5%AD%B82019%E6%94%B6%E7%94%9F%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%8F%82%E8%80%83%EF%BC%81/

作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-18 22:17

Mei 發表於 19-9-18 22:13

隔離有人post 埋中大,不過只是reference score,但可參考

呢個表唔係2019收生分數
係俾2019申請入學嘅學生參考,base on 2018分數估計所需的2019分數
http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/ref_scores_2019.pdf

2019收生分數未出!

作者: Mei    時間: 19-9-19 07:09

Charlotte_mom 發表於 19-9-18 22:17
呢個表唔係2019收生分數
係俾2019申請入學嘅學生參考,base on 2018分數估計所需的2019分數
http://www.cu ...

係呀!所以只係reference score. 暫時只有Poly U個個先係真

作者: Mei    時間: 19-9-19 12:54

科大有啦!

join.ust.hk/docs/adm_figures/2019_adm_figures.pdf

作者: 幪面超人    時間: 19-9-20 12:01

d分數係咪未加權?
作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-20 14:49

幪面超人 發表於 19-9-20 12:01
d分數係咪未加權?

寫明weighted呀

作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-20 14:49

Mei 發表於 19-9-19 12:54
科大有啦!

join.ust.hk/docs/adm_figures/2019_adm_figures.pdf

作者: IloveJJ    時間: 19-9-21 13:08

作者: LovelyKwan    時間: 19-10-2 12:19

回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔明D分點計出來....
最底幾多分先可以入UST ?
加分又點計?

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-2 16:31

LovelyKwan 發表於 19-10-2 12:19
回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔明D分點計出來....

每科要求唔同,加權亦唔同,可睇呢度
https://join.ust.hk/jupas-score

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-2 16:32

IloveJJ 發表於 19-9-21 13:08
最右邊寫住lower quartile per subject average score, 係咪即係平均每科分數嗎?

Sorry呢d統計嘅野我唔識睇,投晒降

作者: IloveJJ    時間: 19-10-2 16:54

作者: ANChan59    時間: 19-10-2 17:50

IloveJJ 發表於 19-10-2 16:54

唔駛sorry, 我就係睇極唔明嗰啲

就係要你睇唔明,无法比较!

然后同你讲排名,信者得救!

作者: IloveJJ    時間: 19-10-2 19:28

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-2 19:46

ANChan59 發表於 19-10-2 17:50
就係要你睇唔明,无法比较!

然后同你讲排名,信者得救!

點呀,咁玄嘅
我文科人,一玩數字我就頭痕,指點下迷津好wor

作者: ANChan59    時間: 19-10-3 09:34

Charlotte_mom 發表於 19-10-2 19:46
點呀,咁玄嘅
我文科人,一玩數字我就頭痕,指點下迷津好wor
...

唔講笑啦,公道 d 講,大學各學院學系都希望收到最優秀的學生,經過多年的DSE洗禮,大學收生已經進化咗,個別我不太了解,但部分學科係有 longitudinal data,入學 admission scores,跟第一、二年某些核心科目的比較,其中最顯著的是有沒有修M1M2,2⃣️分,3⃣️分的差異,就算肥咗,都好過冇修過,而且好 significant 。所以在方程式裏面作調整,希望在申請人當中選到合適的學生,是方便學院學系為基礎,不是單純方便學生選科。

你不用理會背後條方程式,因為加權參數可能年年會微調,你入PG 大約分數落去作課程比較,當然是UST課程之間比較,整個calculator 不是方便大家同其他大學比較。

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 12:36

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-3 15:05

IloveJJ 發表於 19-10-3 12:36
你睇明咗陳sir講既野,麻煩整個「懶人包」嚟呀!      
...

懶人包:大學有不同統計方法,有d會產生複雜數據,for不同用途
所以有d數據係for內部用,多過俾家長參考

我get到咁多(即係無

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-3 15:11

Summary:

Polyu
https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf

HKBU (碌到中間)
http://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html

UST
https://join.ust.hk/docs/adm_figures/2019_adm_figures.pdf

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 15:18

作者: ryantam9394    時間: 19-10-3 19:26

學友社網站有得下載佢嗰本刊物
有detail嘅分數同埋計分方法
作者: Poyau    時間: 19-10-7 18:58

最右邊寫住lower quartile per subject average score, 係咪即係平均每科分數嗎?

Lower quartile指lower half的中位數
例如Lower quartile = 36
即25%取錄生的Weighted score ≤ 36

作者: Poyau    時間: 19-10-7 19:09

Lower quartile per subject score
- Highest attainable 56 → LQ ÷ 8
- Highest attainable 59.5 → LQ ÷ 8.5

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-7 21:14

Poyau 發表於 19-10-7 19:09
Lower quartile per subject score
- Highest attainable 56 → LQ ÷ 8
- Highest attainable 59.5 → LQ ...

我.....投降(果然無數感係一世人嘅失敗)
我知咩叫LQ,但盡晒力都係明到LQ mean median 果d

作者: IloveJJ    時間: 19-10-7 22:11

作者: Poyau    時間: 19-10-7 22:26

Charlotte_mom 發表於 19-10-7 21:14
我.....投降(果然無數感係一世人嘅失敗)
我知咩叫LQ,但盡晒力都係明 ...

唔好咁講 大家一齊解讀集思廣益
科大商學院(SBM)計Best 6
英數Weigthing x2 → 8科 max 56
三科Finance相關另 x1.5 for Best of Chemistry/Economics/Physics/M1/M2 → 8.5科 max 59.5

https://join.ust.hk/jupas-score

作者: Poyau    時間: 19-10-7 22:29

IloveJJ 發表於 19-10-7 22:11
謝謝,我都係唔明

不用客氣 睇睇#43如何得出8同8.5科

作者: IloveJJ    時間: 19-10-7 23:02

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-7 23:05

Poyau 發表於 19-10-7 19:09
- Highest attainable 59.5 → LQ ...

啊!我明喇今次
即係6科(但weighted計8份)時,最高分可達56分,找出所有學生中LQ,再除返8份,就係所謂LQ per subject score
而以8.5份為基數時,最高59.5分,找出LQ再除8.5份得出LQ per subject score

對嗎?

非常感謝你不厭其煩地詳細解釋,慚愧慚愧

作者: IloveJJ    時間: 19-10-9 07:24

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-9 10:26

IloveJJ 發表於 19-10-9 07:24
我終於明啦!咁睇,如果目標攞5,已經好多科可以揀囉喎!Science 同Global China好易入咁喎!Global China ...

純理同工程,不嬲門檻較低,全文科人要入u係競爭大

作者: IloveJJ    時間: 19-10-9 11:17

作者: Poyau    時間: 19-10-9 12:58

IloveJJ 發表於 19-10-9 07:24
我終於明啦!咁睇,如果目標攞5,已經好多科可以揀囉喎!Science 同Global China好易入咁喎!Global China ...

BBA英數雙計 目標5要文理並重
Science較易 英只x1.5 數理亦有加權
GCS分低但要中文好(x1.5 / LQ: 5)

https://www.shss.ust.hk/ug/major/gcs/

作者: IloveJJ    時間: 19-10-9 13:05

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-9 13:22

IloveJJ 發表於 19-10-9 11:17
全文科競爭大嗎?點解我之前又聽到文科唔難?你指既全文科人難入,係咩科呢?
...

純文人大學想讀純文—唔太難
理科人大學想讀純理—唔難
純文人其他出路—主要「神科」為bba, 但同時有理、商科生競爭,門檻高
純理人其後出路—除商科,仲有工程、數學有關等,基本上80%都有份,但文科人就唔可以申請理科科目,所以競爭少門檻低

作者: IloveJJ    時間: 19-10-9 14:49

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-12 11:53

Polyu
https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf

HKBU (碌到中間)
http://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html

UST
https://join.ust.hk/docs/adm_figures/2019_adm_figures.pdf

CityU
https://www.cityu.edu.hk/admo/hkdse/scores/jupas_scores2019.pdf

作者: dlh525    時間: 19-10-12 15:32     標題: 回覆樓主:

有冇non jupas

作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-12 15:35

dlh525 發表於 19-10-12 15:32
有冇non jupas

Non jupas好多款,唔會公佈晒

作者: dlh525    時間: 19-10-12 15:59

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 15:35
Non jupas好多款,唔會公佈晒

IB? thanks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5