教育王國

標題: 幾時開始同小朋友講英文? [打印本頁]

作者: lompus    時間: 19-9-4 15:03     標題: 幾時開始同小朋友講英文?

兒子剛15個月﹐語言進度較慢﹐識講爸爸媽媽謝謝﹐請問幾時開始可以同佢講吓英文同教吓佢英文生字﹖
因為佢剛開始學講野﹐又未識好多﹐我驚咁快同佢講英文佢會令佢混淆﹐會DELAY埋佢講中文?

同理如果想教佢英文﹐應該點開始﹖由口語講起 或者先教佢英文生字如APPLE?

請賜教。

作者: testher    時間: 19-9-5 10:18

lompus 發表於 19-9-4 15:03
兒子剛15個月﹐語言進度較慢﹐識講爸爸媽媽謝謝﹐請問幾時開始可以同佢講吓英文同教吓佢英文生字﹖
因為佢 ...

先俾佢聽多啲
學識聽先要學講

作者: englishteacher0    時間: 19-9-5 20:23

作者: zornia    時間: 19-9-7 12:31

其實日積月累無時間表,你同佢講英文,佢無回應其實腦子(emoji)有紮根同記憶,反而佢講英文就日日不同,通常女仔又會快d

作者: Angelina_barbie    時間: 19-9-25 10:47

同意四樓所講
我都覺得最好做法係將英文融入生活裡面
可能爸爸負責講英文?
又可能定星期一、三、五英文日?
小朋友多聽就會識㗎

作者: dadalinder    時間: 19-10-5 10:42

作者: chloelo123    時間: 19-12-7 12:01

回覆 lompus 的帖子

小朋友會有段時間會突飛猛進,一兩星期已經可以爭好遠,所以唔使太擔心。如果想語言學得好,五歲前吸收得最好。可能一開始會混淆,但遲D會ok。

作者: mrstt    時間: 20-4-21 00:57

因為佢 ...

我都忘記幾時開始同她講英文........應該大約6-7mth吧,之後就我只講英文,爸爸只講中文。依家3歲,英文流利,中文聽到,講到但不太流利,因為爸爸同她小d講野。

作者: pui_mama    時間: 20-4-22 09:18     標題: 回覆樓主:

作者: notcool    時間: 20-4-22 19:02

回覆 lompus 的帖子

最重要的順序。
聽,說,讀,寫。
因此,需要經常使用母語與孩子交談。

英語
您每天可以閱讀英語書籍。
觀看適合她年齡的英語cartoon。
使用英語玩遊戲。讓它變得更有趣。

作者: fibe0313    時間: 20-4-24 01:01     標題: 回覆樓主:

我同丫女講中文,爸爸同佢講英文,但因為爸爸要工作,對既時間比較少。我又想佢可以同爸爸溝通到,所以一星期上2堂英文,屋企只播英文卡通片。so far ok. 丫女宜家3歲4個月,但簡單英文溝通無問題

作者: Momojaichan    時間: 20-4-24 12:15     標題: 回覆樓主:

作者: boyboobee    時間: 20-5-9 16:02     標題: 回覆樓主:

我兩個女都係出生後先學英文,2嵗半前家庭中只用英文,2嵗半後學普通話,家中會用英文+廣東話。兩個孩子的兩文三語基本上都可以。大女兒10歲,英文書已可看中一程度的英文課本或課外閱讀書籍,中文跟本身4年級程度。5歲小女兒的中文比英文稍為好一些,英文亦可自己簡單拚讀(有學RWl phonics)。 英文拼音最開始由一隻朋友送的Leap Frog Letter factory 的DVD開始,兩個孩子通過此DVD故事的歌曲,學會26個字母發音,之後再報讀phonics, 就很容易跟上了(自己沒學過phonics)。
不過自己這方法有很大缺點,報考N班面試時仍不懂中文,建議其他家長還是中、英一齊教,在家庭生活中,可分時段運用中、英文會較好。

作者: maylin88    時間: 20-5-14 12:40

我當時都係系日常生活中講下英文單詞距聽下,融入生活係學習噶最好途徑
作者: wendyyiu    時間: 20-5-20 11:09

作者: omoinoyukue    時間: 20-7-29 10:36

因為佢 ...
我小朋友出世開始已有講中+英文, 我仔都係15個月大, 像日常生活的"洗白白"+"take a bath" 一起講, 講多幾次阿仔就明, 他也會跟著講 "bah bah".
其實語言很 casual, 記得小朋友細個指著我的耳環, 我就話 "earring", 她就學了, 之後其他大人講返中文, 她又會學到. 至於會否中英夾埋來說, 一定有, 但只要講返全中或全英他慢慢就知道.

最緊要同小朋友多溝通, 就算可能他未明都照講, 聽多了就會自己講.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5