教育王國

標題: 九龍塘York vs 太子明慧 [打印本頁]

作者: babycat820    時間: 19-5-19 18:42     標題: 九龍塘York vs 太子明慧

一心諗住入York. 但剛收到明慧offer. 大家知唔知邊間兩文三語好啲? 我target K 再考龍幼或根德。 但如考唔到繼續直升K, york 定明慧會好啲呢?

thanks!!

作者: jaagor    時間: 19-5-19 19:49

York for sure

作者: charwwwww    時間: 19-5-24 15:47

babycat820 發表於 19-5-19 18:42
一心諗住入York. 但剛收到明慧offer. 大家知唔知邊間兩文三語好啲? 我target K 再考龍幼或根德。 但如考唔 ...

我小朋友讀緊 York,但有啲黑暗,我好後悔俾小朋友入左呢間

作者: babycat820    時間: 19-5-24 16:21

charwwwww 發表於 19-5-24 15:47

我小朋友讀緊 York,但有啲黑暗,我好後悔俾小朋友入左呢 ...

作者: charwwwww    時間: 19-5-24 16:22

babycat820 發表於 19-5-24 16:21

作者: panda_l    時間: 19-5-24 18:08

charwwwww 發表於 19-5-24 16:22
我意思是唔好讀York
點解呀?
作者: charwwwww    時間: 19-5-24 18:16

panda_l 發表於 19-5-24 18:08
點解呀?

超收生,好唔好都收,有啲同學成日整同學,有媽咪反映都唔理,乖都變曳,小朋友學野好快,加上有媽咪好擦老師鞋,班入面有明顯偏心同針對,針對的不是我小朋友,但如果你小朋友同被針對小朋友係朋友,噤就被拉落水,然後會為保住老師會同大粒啲嘅老師作野,除非直接同校長講先會受理,如果同main campus主任反映,主任態度都好輕蔑,你好認真佢會打斷會笑,我所言屬實,你好好諗下

作者: naomiyeung    時間: 19-5-24 23:03

請問點樣整同學法?黎緊會讀york 見到咁講 好擔心
作者: babycat820    時間: 19-5-25 00:50

charwwwww 發表於 19-5-24 18:16
超收生,好唔好都收,有啲好似有adhd嘅同學成日整同學,有媽咪反映都唔理,乖都變曳,小朋友學野好快,加 ...

咁你會轉校嗎

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 05:54

babycat820 發表於 19-5-25 00:50
咁你會轉校嗎

想,但我現在好擔心會有人寫衰成績表的comment,由k1到k2尾成績表都好重要,我而家諗住吞左啖氣就算,都就考試,人地擦鞋我唔擦,我當然輸蝕,人地聽都聽其他人先

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 05:58

naomiyeung 發表於 19-5-24 23:03

總之喺直到今年前我都無諗過現代的學校會發生今日噤嘅事,我可以話我唔明學校老師點解可以噤

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 06:05

我都可以話你知,啲媽咪好自私,小朋友病得好勁差在無發燒都狂推小朋友返學,有小朋友試過病唔帶口罩並刻意對住其他小朋友咳,有小朋友試過入廠一星期吊抗生素,另一個第二日已經發燒發到39度,都係俾同一個小朋友刻意對住咳,同學校講,學校都無野表示,只話之前已經出過通告

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 06:10

加上當我同啲老師反映一兩件事後,啲老師已經會打定底,同其他老師周圍講,會令到你知道佢地都打龍通,佢地都無諗過認真處理

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 06:27

我淨係可以話佢地學校指引話家長同老師私下不能私下交換電話,如果你信就真係太天真,呢間學校的老師包括主任都係好鍾意收學生家長的各種獻殷勤,不過如果唔好彩你個人好正直又相信公平公正的話,你就大錯特錯了,因為只有你無噤做你就蝕底,我就係人版

作者: babycat820    時間: 19-5-25 11:18

charwwwww 發表於 19-5-25 06:05
我都可以話你知,啲媽咪好自私,小朋友病得好勁差在無發燒都狂推小朋友返學,有小朋友試過病唔帶口罩並刻 ...

入學校前冇量體温㗎? 咁你點知呢d情況?

作者: babycat820    時間: 19-5-25 11:20     標題: 回覆樓主:

那些都是香港人?

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 12:02

babycat820 發表於 19-5-25 11:18

佢地只睇返學時温度,如果小朋友表現生猛佢其實都唔會理,狂咳狂流鼻水都唔會理,因為學校指引淨係話要體温正常,所以好多呀媽個仔咳到癲都照返

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 12:03

babycat820 發表於 19-5-25 11:20
那些都是香港人?

無錯,大6人反而好相處啲,可能我嗰班先係噤

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 12:10

babycat820 發表於 19-5-25 11:18

我淨係想講,如果你唔叻擦鞋,你就即使有不公都唔好出聲,因為人地會砌返一啲野出黎令學校啲人當你係一個唔講道理嘅人,所以有乜事都唔好反映俾學校,啲家長講乜你都不要太認真,因為其實班入面頭十名有名次,啲家長出盡招數討好老師

作者: charwwwww    時間: 19-5-25 13:52     標題: 回覆樓主:

總之小朋友喺呢間學校讀書,希望一帆風順的話你要好識做

作者: happyellow    時間: 19-5-27 11:49

咁我都想問下太子明慧K1 好嗎? 但好像都多人轉校
作者: fadgare    時間: 19-5-27 20:50

分享一下我小朋友的情況。我小朋友係york讀咗4年。從沒聽過老師收受賄賂的事情。細果個也正在讀,如果不好唔會比個細跟住讀。york大部分老師也很有愛心。我很少親自接送小朋友放學,也沒有和老師過從甚密,從沒有送禮物,只試過年度結束時小朋友送心意卡給老師。小朋友也連續兩年排名前面。排名是視乎考試成績,口試和平日表現。某些老師係會留手機電話給家長,但只是下班後關心/跟進小朋友在校的情況,其實很有心。不是個個老師也會。某些admin和主任可能給人感覺冷淡,但認真反應問題的話會回應,也有多次主動跟進。有些主任也很好。york主要英文好,國際班有NET跟大部分全日,多機會練oral,phonics也教的很好。但中文自己要跟多些,多認字和讀故事書。數學略嫌簡單,可自己教多些小朋友預備考小一。小朋友返學好開心,老師對細b也很關懷,沒有歧視。試過小朋友少少發燒(37.5以下),學校也馬上打電話來叫我接,很緊張的。撞親跌倒也一定先打來告知和已怎樣處理。
作者: sasaleebb    時間: 19-5-28 14:39

回覆 charwwwww 的帖子

禁係啲呀媽有問題如果真係驚就叫小朋友帶口罩返學,洗多啲手
保障返自己

作者: natalie1111    時間: 19-5-28 17:48

happyellow 發表於 19-5-27 11:49
咁我都想問下太子明慧K1 好嗎? 但好像都多人轉校
太子明慧K1多人轉校, 不是學校不好,
而是小朋友考到更好的K1, 名幼龍校所以轉走,
太子明慧PN好好, 老師, EE都非常有愛心, N班重紀律, 所以龍校特別鐘意

作者: tyyho1    時間: 19-6-2 13:54

fadgare 發表於 19-5-27 20:50
分享一下我小朋友的情況。我小朋友係york讀咗4年。從沒聽過老師收受賄賂的事情。細果個也正在讀,如果不好 ...

其實 york 會排名次?
排得後既小朋友咪好無自信?

作者: fadgare    時間: 19-6-2 18:59

tyyho1 發表於 19-6-2 13:54
其實 york 會排名次?
排得後既小朋友咪好無自信?

頭十名才有名次, 三甲有學術獎, 另設中英文獎各一, 優異獎2-4名. 但名次和考直私好像沒好大關係, 有些沒有名次也有直私offer. 可能學術型學校會參考

作者: chriskaan    時間: 19-7-15 23:26

我小朋友都讀緊 YORK K1 , 我N班由明慧轉 K1 YORK , 原因好簡單

1 . 校舍比較 , YORK 校舍大, 有戶外地方 , 明慧無D菌比較難散 , 又或者係小朋友體質問題 , 由 K1 開始少左病 , 唔知係咪同有戶外空間有關

2. 老師質素 , 明慧本地老師比較有愛心 , YORK 追求學術 , 老師會比較著重小朋友跟唔跟得上 , 但係亦係一個好實際的問題 , 例如升K2 面對更深的學術 , 小朋友會更加難追 , 老師都會俾建議家長 , 睇睇點幫小朋友會比較好 , 而 NET 黎講 , 明慧多數係 ABC , YORK 9成係外籍老師

3. 學術比較 , 如果想考直私 , 其實2間都要補 , 如果只要求銜接小學課程 , 明慧唔駛外補都全完合你要求 , 但 YORK 由 K1 下學期有MI , 或升K2 , 有2,3,5日MI 俾家長選擇 , 家長可按自己需要及選擇報定唔報 , 我K2 只報2日MI , 只學英文 , 預留時間俾小朋友去其他地方 , 外補中,數或興趣班

YORK 大部份家長目標係私小/直資
明慧可能會有半數家長目標係津校 , 各有所求   
另外 , 想補充小小 , 其實一直睇 EK , 我相信有好多家長都覺得 YORK 只係一間學店 , 只要交得到學費就差不多來者不拒 , 亦係好多人眼中比唔起名幼或龍幼矜貴 , 而我當初的我在選擇學校時都全完有以上諗法...

但係 , 我係一次同一位 LH 家長傾談時 , 佢極力推介叫我轉 YORK , 我亦將以上觀點講出 , 佢只講左一句 , 如果想考私小/直資 , 選擇 YORK 唔好理佢的過程 , 你只看最後的結果就足夠了...!!

作者: GordonKei0531    時間: 19-7-18 02:15

charwwwww 發表於 19-5-25 12:10
我淨係想講,如果你唔叻擦鞋,你就即使有不公都唔好出聲,因為人地會砌返一啲野出黎令學校啲人當你係一個 ...

讀同你同一間學校點解咁唔一樣嘅,小朋友坐校車從來冇接過放學,都考前三名,第二老師好關心小朋友請病假都會打嚟問,從來冇交換過電話,同班同學相處融洽,家長雖然冇乜交流,但都係有質素嘅家長,學校活動見到面都會講兩句打招呼,你既然引用到現代社會,你就應該明白樹大有枯枝,好同情你嘅遭遇,因為你有咁差嘅體驗(學費都唔平)同埋我係同意學校比較多有錢人,可能某啲班會有小圈子情況,但係你都要諗下,點解其他人讀得咁開心冇投訴,同其他人融洽相處,但係你就有咁多問題,學面試班專家話齋,學校老師最怕成日投訴嘅家長。

作者: GordonKei0531    時間: 19-7-18 02:25

fadgare 發表於 19-5-27 20:50
分享一下我小朋友的情況。我小朋友係york讀咗4年。從沒聽過老師收受賄賂的事情。細果個也正在讀,如果不好 ...

非常同意,學校真係有好多大嗰個讀完細嗰個跟住讀.

作者: jw422    時間: 19-7-26 03:09     標題: 回覆樓主:

我小朋友剛讀完K3升小一,有直資有私校offer, 最後叩門都有幾間收,細果個跟住讀K1。學費係貴,因為要交足12個月學費及數學弱。

York真係大細B都收,唔會好似有D學校鐘意收大B做靚升小學成績。

作者: tyyho1    時間: 19-7-28 09:50

jw422 發表於 19-7-26 03:09
我小朋友剛讀完K3升小一,有直資有私校offer, 最後叩門都有幾間收,細果個跟住讀K1。學費係貴,因為要交足1 ...

請問係大/細B?

作者: jw422    時間: 19-7-28 13:13

tyyho1 發表於 19-7-28 09:50
請問係大/細B?

8月

作者: tyyho1    時間: 19-7-28 14:36

jw422 發表於 19-7-26 03:09
我小朋友剛讀完K3升小一,有直資有私校offer, 最後叩門都有幾間收,細果個跟住讀K1。學費係貴,因為要交足1 ...

同埋 York 數學弱?我之前聽人講話係中文弱...
咁即係中數都要外補?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5