教育王國

標題: 【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+% [打印本頁]

作者: YmOra    時間: 19-4-24 13:31     標題: 【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+%

日校考生:
=====
DSE2018_數據來源::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat18_5.pdf#page=2

____報考人數|_出席人數|__.5+|._5*+|.5**|
生物:13532|13346|18.0%|_7.2%|1.8%|
化學:13146|12765|23.7%|_9.4%|2.4%|
物理:10831|10555|25.2%|10.0%|2.4%|
M2:_4556|_4401|37.4%|14.5%|3.5%|

不如大家討論下。
其實這幾科全理科中物理和M2報考人數係最少人,但成績表現係最好,尤其(5*+%)有雙位數字的出色,M2响5**更超出3%以上,反而生物科(5+)及(5**)階少於20%及2%。這些到底反映着學科深比較難學吖?還是物理科和M2科考生已經屬於精英類人馬呢?

作者: LingChiBaBa    時間: 19-4-24 14:23

YmOra 發表於 19-4-24 13:31
日校考生:
=====
你望埋隔籬嗰欄嘅"中文作答%"睇下有無D啟示。
作者: YolandaTam    時間: 19-4-24 16:07     標題: 回覆樓主:

另一個可能因素係校方把關較嚴,入讀門檻高。

作者: YmOra    時間: 19-4-24 16:25

LingChiBaBa 發表於 19-4-24 14:23
你望埋隔籬嗰欄嘅"中文作答%"睇下有無D啟示。

我係有想放埋"中文作答"嘅因素落去一併考慮,但想真D英中用習慣語言英文作答,中中用習慣語言中文作答,應該無咩太大嘅優勢,或者我未感受到語文間之差異啦!理科而言,明白概念係最重要,文字表表其次,只要用自己善長嘅語文作答,點都可以寫到掛!

作者: LingChiBaBa    時間: 19-4-24 16:28

YmOra 發表於 19-4-24 16:25
我係有想放埋"中文作答"嘅因素落去一併考慮,但想真D英中用習慣語言英文作答,中中用習慣語言中文作答, ...
咁平均計,英中同中中,邊樣成績會好D?
作者: YmOra    時間: 19-4-24 16:33

YolandaTam 發表於 19-4-24 16:07
另一個可能因素係校方把關較嚴,入讀門檻高。

但,好似有D似有雞先定有蛋先的情況,到底係理科容易有好成績先吖定係大學門檻設得高先。

作者: YmOra    時間: 19-4-24 16:42

LingChiBaBa 發表於 19-4-24 16:28
咁平均計,英中同中中,邊樣成績會好D?

只有"生物科"嘅中文作答比例佔多D佔40%左右,我會估計有比較多中中會選生物科多於物理化學。而其餘科目就顯示英中成績會好D,其實計埋生物科都係英中比較好成績,因為用英文作答嘅都過50%。

作者: ilyrd    時間: 19-4-24 16:43

YmOra 發表於 19-4-24 16:25
我係有想放埋"中文作答"嘅因素落去一併考慮,但想真D英中用習慣語言英文作答,中中用習慣語言中文作答, ...
可能係想話:中中同英中學生........
作者: YmOra    時間: 19-4-24 16:50

ilyrd 發表於 19-4-24 16:43
可能係想話:中中同英中學生........

唔好諗多咗,純討論而矣!

個人認為,如果想探討中文和英文作答嘅分別應該睇晒全部甲類課程嘅走勢才有更準確嘅結論,所以我才不放這因素在其中。

作者: Yanamami    時間: 19-4-24 17:04

YmOra 發表於 19-4-24 16:33
但,好似有D似有雞先定有蛋先的情況,到底係理科容易有好成績先吖定係大學門檻設得高先。
...
佢意思係中学俾学生中四揀科门槛高,讀得都係叻人。
作者: LingChiBaBa    時間: 19-4-24 17:09

YmOra 發表於 19-4-24 16:50
唔好諗多咗,純討論而矣!

個人認為,如果想探討中文和英文作答嘅分別應該睇晒全部甲類課程嘅走勢 ...
睇晒全部甲類課程,就見到中文作答%愈高,該科L5+%愈低。

其實這是合乎預期的。

作者: YmOra    時間: 19-4-24 17:35

Yanamami 發表於 19-4-24 17:04
佢意思係中学俾学生中四揀科门槛高,讀得都係叻人。

原來係我攪錯咗!thx.thx

作者: YmOra    時間: 19-4-24 17:42

LingChiBaBa 發表於 19-4-24 17:09
睇晒全部甲類課程,就見到中文作答%愈高,該科L5+%愈低。

其實這是合乎預期的。

係呀!我有發覺這點,我知係有些意思在其中。不過,以生物、化學、物理、M2屬比較多以英文作答嘅又响取星方面佔百分比都多於其他科目都幾多下,到底說明了科目易讀吖!還是精英人馬皆會選理科呢!

作者: bobo98    時間: 19-4-24 19:29

以我小朋友學校為例,物理和M2都要達一定分數先可揀。而且大部分前列學生都至少選一至兩科理科,甚至全選理科。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-24 19:50

YmOra 發表於 19-4-24 17:42
係呀!我有發覺這點,我知係有些意思在其中。不過,以生物、化學、物理、M2屬比較多以英文作答嘅又响取 ...

以我理解正常選得理科,由其物理同M2,能力弱嘅根本應付唔到,學校亦會篩選過,通常成績好嘅學生都會優先揀理科,所以選修理科中應該係精英人馬會比其他科多。
作者: YmOra    時間: 19-4-24 20:40

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-24 19:50
以我理解正常選得理科,由其物理同M2,能力弱嘅根本應付唔到,學校亦會篩選過,通常成績好嘅學生都會優先 ...

尤其M2嘅5**率達3.5%,是所有科目之冠。有D估唔到。

作者: csy_ma    時間: 19-4-25 00:15

回覆 YmOra 的帖子

睇文科唯一高過2既5**率,係英國文學。5**:2.2,5*+:8.11,5+:19.1都係冠絕文科
中國文學表現則遜色多了:1.3→3.8→9.6
差近倍
咁可唔可以理解為,考eng lit果372人,水平較考中國文學既1718考生水平更高?

作者: samsam123321    時間: 19-4-25 00:30

其實用中文考是否著數?但大學會否讀唔掂?
作者: planetearth    時間: 19-4-25 01:32

日校考生:
=====

物理同M2都比較抽象,唔通就較難將勤補拙操到成積。讀物理數底要好,讀到的學生又會讀得好輕鬆。中學時期的生物比較多facts要記,比較似文科。
文科同理科思考模式會唔同.

作者: ilyrd    時間: 19-4-25 13:24

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-24 19:50
以我理解正常選得理科,由其物理同M2,能力弱嘅根本應付唔到,學校亦會篩選過,通常成績好嘅學生都會優先 ...
agree, very obvious.
作者: October.    時間: 19-4-25 13:31

識人PHY5**, BIO 5*, 又有人PHY5**, BIO 5,唔知點解,既使數理好TOP都好,唔擔保BIO 都會考得TOP 。

聽老師講過,BIO 平時讀就好玩,一到考試就想死,範圍太廣,答案要精準唔易。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-25 13:34

YmOra 發表於 19-4-24 20:40
尤其M2嘅5**率達3.5%,是所有科目之冠。有D估唔到。
正如我仔所说,選修M2嘅一般數學能力已經算強,去到S5 攪唔掂嘅學生都會drop晒,所以去得考dse果批通常都係精英多。
作者: YmOra    時間: 19-4-25 14:49

csy_ma 發表於 19-4-25 00:15

睇文科唯一高過2既5**率,係英國文學。5**:2.2,5*+:8.11,5+:19.1都係冠絕文科

係呀!5**高過2%嘅真係好少。

作者: YmOra    時間: 19-4-25 14:57

samsam123321 發表於 19-4-25 00:30
其實用中文考是否著數?但大學會否讀唔掂?

個人睇法,我覺得單考慮"考"字嚟講係無分別。不過,預早3年高中和3年初中以英文學習學科作為浸淫,對大學適應一定有好處。但又不過,若然孩子响中學階段未有能力以英文學習,就算迫住要响中中成長亦不要太過介懷,因為係對學科明瞭才有能力作答得好,縱然用中文作答亦無損明白知識,只是比人辛苦响大一時追番D該科嘅英文專有名詞啫!升得上大學自然大個仔大個女了,一定應付得來的。

作者: YmOra    時間: 19-4-25 15:02

planetearth 發表於 19-4-25 01:32
物理同M2都比較抽象,唔通就較難將勤補拙操到成積。讀物理數底要好,讀到的學生又會讀得好輕鬆。中學時期 ...
講得好好呀!可能真係物理和M2屬抽象科目,唔係咁多人有能力讀所以少人讀,亦可以推測這批少眾學生中另嘅應該佔多數,所以5**才有咁高嘅百分率。

作者: YmOra    時間: 19-4-25 15:10

October. 發表於 19-4-25 13:31
識人PHY5**, BIO 5*, 又有人PHY5**, BIO 5,唔知點解,既使數理好TOP都好,唔擔保BIO 都會考得TOP 。

聽老 ...

可能生物屬文人讀又得理文讀又得,就連商人讀都得,只要記性好成績就唔會差得去邊。我估考卷範圍大且深係應該嘅,係要考考未來想從醫嘅學子,依加捱得掂未來讀醫幾年就明白要點樣捱法。

作者: YmOra    時間: 19-4-25 15:22

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-25 13:34
正如我仔所说,選修M2嘅一般數學能力已經算強,去到S5 攪唔掂嘅學生都會drop晒,所以去得考dse果批通常都係 ...

認同呀!不過,我覺得物理科同M2都係咁,先唔係人人有信心响中四選修物理M2,M2更要最top嘅先有得選修,這是第一道精華。去到中五讀唔掂嘅會drop走唔讀,這就是第二道精華。所以,物理M2以乎比起生物化學更能精華出此科嘅精英人馬來,生物化學唔會咁易drop,真係可以記下去讀。大致可以把物理M2歸納為一類,而生物化學即歸納為另一類。

作者: csy_ma    時間: 19-4-25 16:18

YmOra 發表於 19-4-25 14:49
係呀!5**高過2%嘅真係好少。
可唔可以理解為:M1/2+psy因為答案近乎black & white,唔駛估,冇歧義,啱就啱,所以易攞高分?
文科則不然。

另外,必修既數,5**率1.5,都多過中文1,英文0.9和通識0.7半倍,亦即表示,修有絕對答案既學科易高分??

作者: csy_ma    時間: 19-4-25 16:36

csy_ma 發表於 19-4-25 16:18
可唔可以理解為:M1/2+psy因為答案近乎black & white,唔駛估,冇歧義,啱就啱,所以易攞高分?
文科則不然 ...

同是修BAFS,考會計的5**率,也高於商管的近倍1.3→0.7是否也可佐證?(中文作答百分比為35→73,倒應是較易的商管卷b2/3的考生較多)
有趣的是,如果看4+及3+的比率,那修
物理49.2→73.3 跟修
歷史48.5→77.4  倒是不相伯仲,甚至稍有不如

那可否理解為文理科的取分模式不同,造就偏高5**率?

作者: YmOra    時間: 19-4-25 16:51

好難有定斷,我估要有多D討論才可以找到原因。
作者: csy_ma    時間: 19-4-25 17:07

傳統智慧係高IQ→數好
數好→讀理科
理科5**率高→叻仔

所以讀理科的被視為叻和高人一等,於是學生對自己有期許既都讀理科、讀醫……

咁事實也如此?現代,孫中山、魯迅都讀醫,從文?自學即可。侯文詠也是,讀醫怕血,便轉做麻醉。文科可自學而理科較難,加上DSE文科只要死背的罐頭答案,不鼓勵思考,所以叻人皆選理科……

作者: planetearth    時間: 19-4-25 20:37

October. 發表於 19-4-25 13:31

聽老 ...

文理科思考模式唔同,PHY要多用推理,中學時期的Bio多野記,喜歡推理的人 會 懶記嘢同背野。Bio唔肯記野就未必高分。而香港人英文不是母語,對要記深一點及不日常用的專業用詞會吃力一點,語言能力會有點影響,而且讀理科的人語文都弱一點,尤其是男仔。
但如果母語是英文的人,bio好多facts都系common sense, 比較straight forward. 所以 讀醫可以唔修bio,可能 醫學院比較重視 邏輯思考 訓練。 chem又有點唔同,都有唔少野要計,及較多 運用邏輯推理。讀醫chem的根底要好。人體細胞最細單位都系chemistry. 一些atoms, molecules的組合,DNA是一個化學名詞。
當然,如果有讀bio, 上到醫學院,可以唔使記一些bio 讀過的facts, 會輕鬆啲有幫助。
(又想多了少少,所以就寫理出來,open討論下而已)

作者: TwinWong    時間: 19-4-26 10:51

日校考生:
=====
物理科和M2讀得上, 攞5*5** 都係精英人馬
我校歷屆到考, 只係得小貓几隻讀的

作者: YmOra    時間: 19-4-26 11:50

TwinWong 發表於 19-4-26 10:51
物理科和M2讀得上, 攞5*5** 都係精英人馬
我校歷屆到考, 只係得小貓几隻讀的

物理M2始終係男孩子天下,女孩子修讀嘅佔好少,物理科比例係(7622男:2933女)。我校亦是好少女仔讀得到及會選物理M2。

DSE2018

物理科=7622男:2933女=2.60比率

M2科=3228男:1173女=2.75比率

作者: TwinWong    時間: 19-4-26 11:55

YmOra 發表於 19-4-26 11:50
物理M2始終係男孩子天下,女孩子修讀嘅佔好少,物理科比例係(7839男:2992女)。我校亦是好少 ...

所以女校就係小貓3几只

作者: YmOra    時間: 19-4-26 11:57

TwinWong 發表於 19-4-26 11:55
所以女校就係小貓3几只

哩幾隻咪就係""精英人馬""

作者: October.    時間: 19-4-27 10:18

planetearth 發表於 19-4-25 20:37

文理科思考模式唔同,PHY要多用推理,中學時期的Bio多 ...

有2點好同意你,  Bio要寫ESSAY,  深啲既專業用詞似懂非懂, 表達容易唔夠精準;仲有,答題有時好需要common sense,但孩子多數閱歷經驗不足,又缺乏深思熟慮, 落筆就容易唔中POINTS. \我諗 BIO答題要好,需要所學既野融匯慣通 .

我見我仔份卷有題, 病人CANCER要切個胃,吸收唔到營養, 問:需要點做又有咩後果, 少咗啲咩又會點? 好似要啲學生做醫生咁,

作者: Acatmom    時間: 19-4-27 10:26

October. 發表於 19-4-27 10:18
有2點好同意你,  Bio要寫ESSAY,  深啲既專業用詞似懂非懂, 表達容易唔夠精準;仲有,答題有時好需要common s ...

除恐龍書,有冇更好/多的bio參考書可以介紹下? 不再想找補習,因為找不到好的就=浪費時間。自己睇書好過。

作者: samsam123321    時間: 19-4-27 13:10

YmOra 發表於 19-4-25 15:02
講得好好呀!可能真係物理和M2屬抽象科目,唔係咁多人有能力讀所以少人讀,亦可以推測這批少眾學生中另嘅 ...

.......
作者: samsam123321    時間: 19-4-27 13:13

planetearth 發表於 19-4-25 20:37

文理科思考模式唔同,PHY要多用推理,中學時期的Bio多 ...

.......
作者: YmOra    時間: 19-4-27 13:31

samsam123321 發表於 19-4-27 13:10
連中學英文都搞唔掂,又點可相信搞得掂大學英文?

中學英文唔掂而去咗中文中學嘅學生,都只係反映咗小六當時孩子的能力啫,後來再過六年中學的成長進步下,如果有能力入到大學,咁!英文能力都應該進步不少,就算真係未可以即時响大學第一年應付到相關學科嘅"專有名詞",相信以有能力進入大學的""那份能力""都應該响日後追得番嚟!如果係符碌入到大學,就真係好難相信可以搞得掂大學英文。

作者: ilyrd    時間: 19-4-27 16:23

samsam123321 發表於 19-4-27 13:13
其實有時好難理解,連中學bio都避的人,又點可以講讀醫?
的人睇餸食飯呢,邊科有前人認為易攞星咪去避開難攞星先.入咗大學再算.
作者: JJDBB    時間: 19-4-27 16:47

Acatmom 發表於 19-4-27 10:26
除恐龍書,有冇更好/多的bio參考書可以介紹下? 不再想找補習,因為找不到好的就=浪費時間。自己睇書好過 ...

有人話恐龍書對中學生無乜用啵!

作者: JJDBB    時間: 19-4-27 16:52

YmOra 發表於 19-4-25 15:02
講得好好呀!可能真係物理和M2屬抽象科目,唔係咁多人有能力讀所以少人讀,亦可以推測這批少眾學生中另嘅 ...

校師姐分享,Phy 如果S3取成績無7X至80,讀上會好辛苦,因為S4教上去再也不簡單,小朋友如果有能力當然可以,如果靠補習,就比較辛苦了。

作者: Acatmom    時間: 19-4-27 18:25

JJDBB 發表於 19-4-27 16:47
有人話恐龍書對中學生無乜用啵!

對中學生無用
咁邊本好?

作者: JJDBB    時間: 19-4-27 18:40

Acatmom 發表於 19-4-27 18:25
對中學生無用
咁邊本好?

我都吾知,我女現s3遲下S4未必修這科,所以冇巧究,我叫女問下S5同學!

作者: planetearth    時間: 19-4-27 19:33

samsam123321 發表於 19-4-27 13:13
其實有時好難理解,連中學bio都避的人,又點可以講讀醫?

中學唔修Bio可能衹是 選科策略, 醫學院睇最高分數.  如果醫學院無指定必修bio, 相信那部份在醫院應唔難學,中學那part Bio just knowing some facts. 在醫院一路讀會一路熟習,而且會 熟到爛。

作者: planetearth    時間: 19-4-27 19:49

October. 發表於 19-4-27 10:18
有2點好同意你,  Bio要寫ESSAY,  深啲既專業用詞似懂非懂, 表達容易唔夠精準;仲有,答題有時好需要common s ...

中學教育可能注重學術及知識"輸入",少教把知識應用於日常生活, 未夠人生閱歷就未能融會貫通。如果學生在學習路上,如多引導reasearch, 可能會好奇上網search 相關資料及了解 應用。但都明白香港學生爲 應付考試已疲於奔命. 而且英文非母語會更爲吃力。
我以前覺得Bio易讀過Phy, chem. phy最難,chem最有趣,好像玩魔術.

作者: JJDBB    時間: 19-4-27 22:59

planetearth 發表於 19-4-27 19:33
中學唔修Bio可能衹是 選科策略, 醫學院睇最高分數.  如果醫學院無指定必修bio, 相信那部份在醫院應唔難學 ...

我吾知有沒有理解錯,chem,bio,是否必考慮在醫科上

作者: YmOra    時間: 19-4-28 08:18

JJDBB 發表於 19-4-27 16:52

認同。若然中三物理科可以取到70或以上對高中選修物理科會是指標之一。不過,要留意學校有可能尊登額外响中三教多少少中四課程或响考試時把中三所學嘅出得特別深多DD,超出中三的能力,知道學校目的想學生清晰是否適合修讀物理科,但方法好打浸學生對物理科的興趣,但又真係有效地篩走有機會响將來drop科的學生。不過,學校的策略絕對係為未來DSE鋪路。

作者: planetearth    時間: 19-4-28 09:03

JJDBB 發表於 19-4-27 22:59
我吾知有沒有理解錯,chem,bio,是否必考慮在醫科上

Chem一定要,bio不是所有醫學院要求中學必收

作者: samsam123321    時間: 19-4-28 11:07

planetearth 發表於 19-4-28 09:03
Chem一定要,bio不是所有醫學院要求中學必收

......
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-28 12:26

YmOra 發表於 19-4-28 08:18
認同。若然中三物理科可以取到70或以上對高中選修物理科會是指標之一。不過,要留意學校有可能尊登額外 ...
呢點我都同意,亦留意到中三phy其實算簡單,成绩好嘅同學一般概念都比較清晰,有興趣亦唔會覺得有太大難度。但如果讀得吃力又或者要不停補習先跟倒,咁就未必啱讀呢科。
作者: Anniemun    時間: 19-4-28 14:02

有些學校中3時會將 phy chem bio maths 分數 x 2, 再用總分高分同學先揀科,變相這幾科成績好的同學揀科有優先。例子:中3 同學a 中史 70分而 phy 80分,同學b 中史 80分而 phy 70分,如果 phy x 2, a 同學變相高分,可優先選科。
作者: JJDBB    時間: 19-4-28 19:34

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-28 12:26
呢點我都同意,亦留意到中三phy其實算簡單,成绩好嘅同學一般概念都比較清晰,有興趣亦唔會覺得有太大難度 ...

好認同學校策略,我女補數亞Sir都有講,我們個區,系中三時上堂嘅書是有分深同淺少少,就算計'數一科已經好大出入,另外,phy,Chem,bio,有些自己設計note,有些跟書教,會教s4的課程,如果跟到當然無問題,跟吾到又或是補住習去跟咁就好冒險,但又可以點呢?最怕到時跟吾上Drop科!小女附科我都建議吾好補,睇下自己興趣如何!

作者: YmOra    時間: 19-4-28 21:25

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-28 12:26
呢點我都同意,亦留意到中三phy其實算簡單,成绩好嘅同學一般概念都比較清晰,有興趣亦唔會覺得有太大難度 ...

係呀!單單只睇中三物理科課程唔會太難,其實生物化學物理三科中實驗最好玩嘅係物理科,亦是可以响日常生活中容易找到例子,只係睇各中學簡介會開放日的物理實驗室總是人頭湧湧排晒隊玩實驗就知道這類物理實驗多吸引,所以只看中三物理課程的好玩程度好容易被吸引而選修了,要到高中才發覺原來仲有D咁深嘅响後面就遲了,我估可能係咁嘅原因,所以學校會出深少少份卷,教深少少課程,好叫學生早DD知道是否適合讀物理科。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-28 21:38

YmOra 發表於 19-4-28 08:18
認同。若然中三物理科可以取到70或以上對高中選修物理科會是指標之一。不過,要留意學校有可能尊登額外 ...

小女學校就係咁做,中三 phy 出 DSE 難度嘅卷,上次 UT 超過半級人唔合格。

作者: YmOra    時間: 19-4-28 21:40

Anniemun 發表於 19-4-28 14:02
有些學校中3時會將 phy chem bio maths 分數 x 2, 再用總分高分同學先揀科,變相這幾科成績好的同學揀科有 ...

這種方法就係正正可以把"文""理"科嘅人分開,避免文人選了理科讀,以前年代多數咁做。但今日仍然用這方法就會影響到想讀"商"嘅文人了,如果理科半強嘅人最後不是選理科走咗去揀經濟或BA,咁咪減低咗文人勁或中三已經有得讀經濟又喜歡讀的學生,因為他們強的科目無得乘大。

作者: samsam123321    時間: 19-4-28 21:44

其實點解唔讀8 科?
作者: YmOra    時間: 19-4-28 21:59

YolandaTam 發表於 19-4-28 21:38
小女學校就係咁做,中三 phy 出 DSE 難度嘅卷,上次 UT 超過半級人唔合格。
...

係呀!我哋都係呀!出得好深,學校係想篩走一D人先,等他們不會選修物理科。其實,我好理解嘅!但總有少少無奈,因為某程度反映了"香港求學係好現實",唔可以""好奢侈地享受科學知識""。

作者: YmOra    時間: 19-4-28 22:25

samsam123321 發表於 19-4-28 21:44
其實點解唔讀8 科?

讀晒8科真係好辛苦,先係每科有指定嘅學習總時數要响2年半內完成晒,仲要計埋有些學校會盡量於2年內完成整個選修科的課程教導,盡量剩多D時間操習歷屆試卷,可想而知2年讀1科選修科係幾咁辛苦呢!更可況8科,而且大約只有100個學生左右會修足8科,全港所有中學平均1個人都沒有,就知有幾辛苦了。仲有,這100個人未必多人係為求知識而選修而去考,因為可能大多數人會選多一科外語搭夠搏考到5**見報紙!

作者: samsam123321    時間: 19-4-28 22:33

del...
作者: YmOra    時間: 19-4-28 22:45

samsam123321 發表於 19-4-28 22:33
難為以前會考讀10科。

咁!又有少少唔同嘅!以前中五會考係淺過DSE,而DSE係界乎以前嘅中六至中七之間。十優生唔會再有囉!

作者: samsam123321    時間: 19-4-28 22:58

YmOra 發表於 19-4-28 22:25
讀晒8科真係好辛苦,先係每科有指定嘅學習總時數要响2年半內完成晒,仲要計埋有些學校會盡量於2年內完 ...
del...
作者: samsam123321    時間: 19-4-28 23:01

del....
作者: Vanadium    時間: 19-4-28 23:53

其實以前會考同AL,phy chem bio既credit或distinction率,同文科差不多,故此亦有人因為咁,明明幾醒目都去讀文科,然後係會考同高考更易取高grade,因考phy chem bio既人,大都係較尖子學生。

DSE轉制後,據說考評局有見以前咁拉curve鎖成攞A至E%,對多勁人考既科唔公平,故此會作出調適,多勁人考既科會多派高grades,以致今日見phy chem同M2成績明顯好過其他科,其實同樣好既好似仲有econ。

至於佢地點知邊啲多勁人考? 咁就好似話係睇4個主修科成績。

以上主要係聽聞,雖然來源應該可靠但不100%準,派高grades可能係因為改左criteria referencing既結果。但事實.....的確越多勁人考既科,派grades越好。
作者: long0    時間: 19-5-6 19:46

其實總結係
1)數理料大學位比較多
而學校中收數理學生
係比較讀書成績理想的學生
所以成績好係好合理
2)數理科除生物外
答案係1就1 2就2
詞不達標準而扣分的可能性好低
答案係就比分
偏差不會因為改卷員不同而成績有異
考生自然會踏實D 不易甩腳

而中中上大學讀
比一般英中同偽英中學生辛苦
這是肯定的
但不代表沒GPA過3爆4的成功案例
不過絕對比Band3生努力升大學的時侯辛苦
當然亦要睇讀咩本科
不過情況亦只會有輕重之分
絕不會沒有影響

作者: akazaka    時間: 19-5-7 16:54

日校考生:
=====

我阿仔某B1學校,去到中五只會得返一班可以讀M1/M2,唔係精英係入唔到
作者: akys    時間: 19-5-7 17:49

Vanadium 發表於 19-4-28 23:53
其實以前會考同AL,phy chem bio既credit或distinction率,同文科差不多,故此亦有人因為咁,明明幾醒目都 ...

DSE 1-5 用水平對照,例如整體水平高就多人攞5,喺呢班5仔內再按比例,大約10% 5** ,30% 5* ,60% 5。唔知IB和AL係咪咁派7或A*?

問題係,如果有15%嘅人超班, 但其中5%只能得5*, 因為5* 和 5 **不按水平來派。

作者: YmOra    時間: 19-5-8 07:42

akazaka 發表於 19-5-7 16:54
我阿仔某B1學校,去到中五只會得返一科可以讀M1/M2,唔係精英係入唔到

有時咁諗,所有科目中"數學"係一科可以由中一至中三3年時間給自己給老師觀察能力,每位同學到選修M1/M2時都有九成能力清楚自己是否適合讀M1M2,無形中就成為""精英生""修讀的科目。其實,物理科是否可以效法哩種做法呢?!响中一開始教物理科,咁學生咪有更長時間審視自己是否適合囉!

作者: YmOra    時間: 19-5-8 07:56

akys 發表於 19-5-7 17:49
DSE 1-5 用水平對照,例如整體水平高就多人攞5,喺呢班5仔內再按比例,大約10% 5** ,30% 5* ,60% 5。唔 ...

應該唔會突然有咁大嘅超班人馬出現的突發性,因為自有DSE以來5或以上所佔的百分比十分穏定。

參考資料:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat18_7.pdf#page=10

所有甲類大約比例為::
5**:5*+:5+=1.3%:5.0%:12.2%

5**超班人馬咁多年都係响1.3%範圍內

作者: akazaka    時間: 19-5-8 10:21

YmOra 發表於 19-5-8 07:42
有時咁諗,所有科目中"數學"係一科可以由中一至中三3年時間給自己給老師觀察能力,每位同學到選修M1/M ...
每個高階科目係全部都係由基本科目,如中英數為基礎,再細分做專科
如你數學唔好,其實亦都代表邏輯思維較弱,咁嘅情況之下你要物理好好係唔實際

冇人比你自己更清楚自己小朋友,由細觀察到大,佢叻邊樣冇可能睇唔出

做家長其實都要誠實面對,唔應該自己呃自己,讀唔到書就要盡早諗下路向,唔係個個小朋友讀得成書,讀書亦唔係人生唯一出路

家長要做嘅,係盡量令小朋友做合適自己嘅野,唔好行錯路啫

作者: akys    時間: 19-5-8 11:35

YmOra 發表於 19-5-8 07:56
應該唔會突然有咁大嘅超班人馬出現的突發性,因為自有DSE以來5或以上所佔的百分比十分穏定。

參考資 ...

再睇埋細分,中文,英文,通識這三科Core嘅5 **長年低於1%, 5+低於10%,所以狀元榜眼真係好勁。5萬人考試只有四百幾人攞5** ,計英文SPCC和DGS加埋已經攞咗成百個,餘下嘅由四百幾間中學分。
作者: akys    時間: 19-5-8 11:41

YmOra 發表於 19-5-8 07:56

參考資 ...

超班嘅意思係例如80分cutoff points,占全部考生10%, 但今年好多人(10%裏面的15%)攞到90分,但其中5%都攞唔到5**,只能攞5*,因為5+要用百分率來分

另外,水平對照唔知對乜嘢,不過整體就大概10%,可能對照著8-13%這個範圍,每年隨意改改就係了。哈哈!

作者: YmOra    時間: 19-5-8 14:55

akazaka 發表於 19-5-8 10:21

如你數學唔好,其實亦都代表邏輯思維較弱,咁嘅情況之下你要物理好好係唔實際

明白。我試下從另一角度看看,大家討論下。

我認同"數學與物理"有著相互作用。不過,從數據得知有一群學生係熱愛物理科但又沒有修讀M2,當中嘅百分比都多多哋!細見如下。

DSE2018成績資料來源:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat18_5.pdf#page=4

M2= 4556人
物理=10831人
(4556/10831)x100%=42%(修讀M2+物理)

即是有58%學生沒有同時修讀M2。
當然,這4556人係假設了全數選修物理,
真實數據會少於4556人,即是會更加少於42%。
所以,只修讀物理嘅58%數字只會多不會少。
由於,(M1+物理)估計人數好少,這裏沒考慮。

(M2男生5+)=1266人
(物理男生5+)=2045人
(1266/2045)x100%=62%(修讀M2+物理)

由於,物理和M2都係"尖子理科男"嘅天下。
所以,我找來1266和2045兩數字作比較,
我估1266人同時讀M2和物理屬同一人機會好大,
如果真實情況比預期少人,咁結果會更加少於62%。
換言之,[只修讀物理又取得5+]嘅學生佔了38%。
還沒計算其他因素,百分比可能會更高。

個人認為,#1#2說明了只修讀物理科嘅學生圍數算多多哋且表現出色嘅亦多多哋。說明了熱愛物理嘅學生不一定是數學最強的一群,當然兩科皆修係最合理。所以個人認為,物理科可以如數學科一樣响中一就開始教授,學生會有更多時間知道是否適合讀物理,如同數學一樣。

作者: YmOra    時間: 19-5-8 15:54

akys 發表於 19-5-8 11:41

超班嘅意思係例如80分cutoff points,占全部考生10%, 但今年好多人(10%裏面的15%)攞到90分,但其中5%都攞唔到5**,只能攞5*,因為5+要用百分率來分

... ...

個人解說,如有錯漏煩請修正。
你意思係:
80分為取5級或以上的CutOff線
80分或以上=10%=n人
90分同分嘅=15%=n*15%(即:15%=10%取5**+5%取5*)

先係成績分佈會比較趨向分散,應該不會同時間攞高分嘅人多及摘界嘅人又多。
因為你的假設係有成10%取5**和5%取5*,同分比例有成2:1。
而且,我估考評局唔會俾人响同分情況下居然出現兩個級別成績。

另外,想修正番"...因為5+要用百分率來分..."。

5+=用水平參照方法
5**和5*=用(5+)總數的百分比來分

作者: akys    時間: 19-5-8 16:32

YmOra 發表於 19-5-8 15:54
超班嘅意思係例如80分cutoff points,占全部考生10%, 但今年好多人(10%裏面的15%)攞到90分,但其中5%都 ...

唔係同分,5**嘅cutoff 分亦係浮動。同一份卷,可能有一年有15%嘅同學90+,另一年可能啱啱10%,咁第一年嘅5** cutoff 分就可能變成91/92。
作者: YmOra    時間: 19-5-8 20:45

akys 發表於 19-5-8 16:32
唔係同分,5**嘅cutoff 分亦係浮動。同一份卷,可能有一年有15%嘅同學90+,另一年可能啱啱10%,咁第一年嘅 ...

哦!明白了。係呀!如果照你這個假設5**就會响91分了。不過,要知道每年的百分比不會有太大的差距,表現係好穏定的。

作者: akazaka    時間: 19-5-9 17:17

YmOra 發表於 19-5-8 14:55
明白。我試下從另一角度看看,大家討論下。

我認同"數學與物理"有著相互作用。不過,從數據得知有一群學 ...
其實你某程度都啱,以我仔學校搶科情況為例,最尖嗰班,未必一定揀physics,可能得1/3左右
最尖嗰堆係揀BAFS同chem為主

作者: akazaka    時間: 19-5-9 17:43

但揀M1/2係有用嘅,主要係因為有好多大學學系,會喺M1/2係高分時加重weighting

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... opment/kla/ma/u.pdf

作者: akazaka    時間: 19-5-9 17:59

讀晒8科真係好辛苦,先係每科有指定嘅學習總時數要响2年半內完成晒,仲要計埋有些學校會盡量於2年內完 ...
除非屋企用開或由細用到大嘅native speaker,其他人有乜可能無啦啦揀外語......而居然仲諗住可以高分............
作者: YmOra    時間: 19-5-9 18:54

akazaka 發表於 19-5-9 17:59
除非屋企用開或由細用到大嘅native speaker,其他人有乜可能無啦啦揀外語......而居然仲諗住可以高分...... ...

參考帖子:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737777

作者: YmOra    時間: 19-5-9 19:08

akazaka 發表於 19-5-9 17:17
其實你某程度都啱,以我仔學校搶科情況為例,最尖嗰班,未必一定揀physics,可能得1/3左右
最尖嗰堆係揀BAF ...

我已修正為"尖子理科男"。thx.thx.

作者: 王家爸爸    時間: 19-5-14 09:46

YmOra 發表於 19-5-9 18:54
參考帖子:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737777
日語被認為,課程淺,容易攞A,主要係因為啲學生有興趣先至感覺容易,例如追開日劇,喜歡日文明星。如果無動力,其實正如樓上既網友所講,「無啦啦揀外語」,真係無可能高分。
作者: 王家爸爸    時間: 19-5-14 09:52

samsam123321 發表於 19-4-28 23:01
讀一科語言抵得三科選修科。
講得啱,對大部分人,讀外語真係會讀到死死下。但係如果小朋友對異國文化著迷,情況又好唔同,當然呢啲係少數。
作者: YmOra    時間: 19-5-14 10:06

王家爸爸 發表於 19-5-14 09:46
日語被認為,課程淺,容易攞A,主要係因為啲學生有興趣先至感覺容易,例如追開日劇,喜歡日文明星。如果無 ...

舊年有個jm佢個女好喜歡追日本名星,也追睇明星有演嘅日劇,決定今年找幾個好友一齊去學下日語課程玩下看看是否可以响高中揀"日語"讀下。半年後的今天,結果最喜歡日本文化嘅女兒放棄了,反而同行的另一個讀書中上成績嘅男孩子就繼續玩下去,他反而覺得好易。學語言嘅嘢真係好難講。

作者: YmOra    時間: 19-5-14 10:09

王家爸爸 發表於 19-5-14 09:46
日語被認為,課程淺,容易攞A,主要係因為啲學生有興趣先至感覺容易,例如追開日劇,喜歡日文明星。如果無 ...

我比較建議如果想高中選修"日語",最好親""初中""功課無咁忙碌嘅時候出外讀下D日語課程玩下試試是否適合。

作者: October.    時間: 19-5-14 11:38

akazaka 發表於 19-5-9 17:17
最尖嗰堆係揀BAF ...
哈哈哈,同意,最尖果班,部份揀physics,部份揀ECON,我仔同學考9X名,都揀到physics。

作者: Yanamami    時間: 19-5-14 12:34

YmOra 發表於 19-5-14 10:09
我比較建議如果想高中選修"日語",最好親""初中""功課無咁忙碌嘅時候出外讀下D日語課程玩下試試是否適合 ...
唔知我有無理解錯,阿女学校話揀科前外文要有400个鈡学习先可以報選修……即中-要开始学?
作者: 王家爸爸    時間: 19-5-14 12:50

Yanamami 發表於 19-5-14 12:34
唔知我有無理解錯,阿女学校話揀科前外文要有400个鈡学习先可以報選修……即中-要开始学? ...
400個鐘,正常應該有B1程度,中四有B1程度,學多兩年,再多400~500個鐘,正常中六前應該有C1程度,攞A在望,可以專心讀其他科。
作者: YmOra    時間: 19-5-14 14:21

Yanamami 發表於 19-5-14 12:34
唔知我有無理解錯,阿女学校話揀科前外文要有400个鈡学习先可以報選修……即中-要开始学? ...

學校會按排報讀的學生响中四時開始報讀校外課程,亦要上促夠時數才可以報考DSE。費用由學校全數繳付,如果學生中途drop走唔讀,之前嘅學費要由學生交回。

作者: samsam123321    時間: 19-5-15 21:09

王家爸爸 發表於 19-5-14 09:52
講得啱,對大部分人,讀外語真係會讀到死死下。但係如果小朋友對異國文化著迷,情況又好唔同,當然呢啲係少 ...

.........
作者: j129    時間: 19-5-26 21:30

全港只有100 人考8 科?請問這資料可從那裡知道,想參考下,謝謝!

作者: YmOra    時間: 19-5-27 07:43

j129 發表於 19-5-26 21:30
全港只有100 人考8 科?請問這資料可從那裡知道,想參考下,謝謝!

報考8科人數參考資料:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat18_2.pdf#page=3

日校考生報考8科:
 總人數=107人
   男生=47人
   女生=60人

另外,這裏還有其他DSE2018嘅統計資料,你可以去參考下:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/

而其他年份如DSE2017、DSE2016。。。
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/2017.html
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/2016.html
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/2015.html
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/2014.html
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/2013.html
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/2012.html

作者: ilyrd    時間: 19-5-27 10:51

8科應不包括M1, M2的.
作者: YmOra    時間: 19-5-27 11:29

ilyrd 發表於 19-5-27 10:51
8科應不包括M1, M2的.

你意思係這個統計表那8科之107人係計算哩M1或M2嗎?

作者: ilyrd    時間: 19-5-27 11:35

YmOra 發表於 19-5-27 11:29
你意思係這個統計表那8科之107人係計算哩M1或M2嗎?
我意思是不計M1,M2. 是另外4個甲,乙,丙之選修科.即這班同學有部份是考9科(包M1/M2)
作者: ilyrd    時間: 19-5-27 11:37

不過我都唔知我有冇錯,請其他高人指正.
作者: October.    時間: 19-5-27 12:51

ilyrd 發表於 19-5-27 11:35
我意思是不計M1,M2. 是另外4個甲,乙,丙之選修科.即這班同學有部份是考9科(包M1/M2) ...
我都覺得不包M, 因為考試局當M係計半科.
作者: cow    時間: 19-5-27 13:10

回覆 ilyrd 的帖子

得果百零人(0.2%), 唔會包M1/M2. 讀7科+M1/M2, 每間學校都有10個8個吧!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5