教育王國

標題: 想個仔英文好啲 [打印本頁]

作者: Ashley0731    時間: 19-4-11 16:31     標題: 想個仔英文好啲

作者: bb鼠    時間: 19-4-11 16:54

Ashley0731 發表於 19-4-11 16:31
想個仔英文好啲,睇多啲英文新聞好定比佢睇英文電視好?

你覺得佢係講/聽定寫/讀問題先?

作者: Ashley0731    時間: 19-4-11 17:27

作者: bb鼠    時間: 19-4-11 17:53

Ashley0731 發表於 19-4-11 17:27
我覺得佢主要係唔願意接觸英文,一見到英文就調頭走如果講讀書,直頭係樣樣都唔掂...
...

英文新聞好老實係好深的,如果佢對英文無興趣,或者試下睇YouTube 先

作者: Yanamami    時間: 19-4-11 17:57

我覺得佢主要係唔願意接觸英文,一見到英文就調頭走如果講讀書,直頭係樣樣都唔掂...
...
禁梗係睇佢有兴趣既節目。旅遊、運动、跑車、煮野食、劇集、电影……总之最紧要有兴趣。-开始就新闻好闷。
作者: kirstyau    時間: 19-4-11 19:20

...

係佢咁討厭英文,真係佢肯睇咩英文YouTube,電影,電視都比佢睇(色情暴力除外)
好似 我姨甥女唔肯睇中英文書,後尾我介紹 漫畫類別,初頭姨媽話漫畫唔好,我話依家首要引起佢睇書興趣,就算漫畫好似冇咩字都好過冇。

作者: Jane1983    時間: 19-4-11 21:15     標題: 回覆樓主:

問佢興趣,可以係YouTube,可以係煲劇,最緊要開始咗唔會抗拒。

作者: FungWong123    時間: 19-4-12 10:03

作者: Ashley0731    時間: 19-4-12 15:25

作者: Ashley0731    時間: 19-4-12 15:26

作者: bb鼠    時間: 19-4-12 16:30

Ashley0731 發表於 19-4-12 15:25
咁開唔開字幕比佢睇好,怕佢唔明又係無心機睇,又怕佢睇中文字幕就唔理英文... ...

我d小朋友睇鬼佬打機咋,無字幕的,但起碼會識聽人講乜

作者: Yanamami    時間: 19-4-12 16:30

Ashley0731 發表於 19-4-12 15:26
佢有睇下籃球比賽ge...但又唔係好睇得出有咩進步
語文要年年月月曰曰浸,睇十場八場球賽沒用。
作者: Yanamami    時間: 19-4-12 16:32

FungWong123 發表於 19-4-12 10:03
認認真真搵啲班上啦,睇電視點學啊,咪玩啦

你認為-个礼拜上-堂比日日煲劇有效?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-13 00:06

一個英语能力差嘅人,你叫佢去睇英语新聞、時事、文學……,比我都冇興趣會掉頭走啦。想孩子學好语文,必須從興趣入手,孩子唔抗拒,學習自然事半功倍。

我算是另類家長,可能你未必接受到,引起小兒對英文興趣其實是源於玩遊戲。
小兒高小起已經比佢玩minecraft 英文版,由於佢想玩就要學攻略,我就買英文版嘅書比佢,因為佢有興趣自然會去鑽研,初時由多圖小字嘅書,慢慢增加其他故事書,後來更變成纯文字嘅書,加上我仔會上 you tube .英語進步神速,升中後英文教科目都沒難度。

我意思並非推薦你打機,只是想你明白做甚麼/學甚麼唔紧要,只要引起孩子興趣令佢唔抗拒,學習就會容易得多。

e.g. 以下圖書你可以参考下。

圖片附件: 1555112863690.JPEG (19-4-13 07:46, 165.93 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkyMTg3fGFiYmZlMjc5fDE3MTQ4NTcxOTZ8MA%3D%3D

圖片附件: 1555112863802.JPEG (19-4-13 07:46, 254.07 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkyMTkxfGYyYmNkODBjfDE3MTQ4NTcxOTZ8MA%3D%3D

圖片附件: 1555112863875.JPEG (19-4-13 07:46, 238.13 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkyMTk1fDJiMWE2YjlifDE3MTQ4NTcxOTZ8MA%3D%3D

圖片附件: 1555112863972.JPEG (19-4-13 07:46, 259.57 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkyMTk5fDFhNDkzZjljfDE3MTQ4NTcxOTZ8MA%3D%3D

作者: Ashley0731    時間: 19-4-14 21:12

作者: Ashley0731    時間: 19-4-14 21:14

作者: Ashley0731    時間: 19-4-14 21:16

作者: Ashley0731    時間: 19-4-14 21:18

作者: Ashley0731    時間: 19-4-14 21:21

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-14 21:44

Ashley0731 發表於 19-4-14 21:21
呢個方法我完全無諗過 !!!咁小朋友係唔係完全唔怕英文喇?

可以话小學時已經唔怕,不過小學時英文唔算太好,但越大越喜歡英文,升中後更加英比中強,日常佢都喜歡用英文,連 whatapp 佢都會打英文,佢話中文太多筆劃太難寫,反而有些少抗拒中文添  
當然比小朋友接觸嘅唔只咁少,我仔小學都有试過上外藉老師嘅遊戲班(例如玩科學遊戲),所以佢與外籍人士接觸都唔會太驚,呀仔初小時试過同佢搭飛機去旅行,當時飛機以英语廣播佢完全聽唔明,我就告訴佢英文嘅重要性,話佢知只要離開香港去到外國,如果唔識英文就等於又聾又啞溝通唔到,讓佢知道英語為國際語言,非常重要,咁佢自己都想學好啲,自然就唔會抗拒。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-14 22:00

Ashley0731 發表於 19-4-14 21:18
佢都有睇啲 LOL , 有時候又怕佢因為咁沉迷打機。其實都幾矛盾...

英雄聯盟呢類遊戲都幾容易沉迷,最好唔好玩呢啲。

作者: Yanamami    時間: 19-4-14 22:36

Ashley0731 發表於 19-4-14 21:16
明白啊,講真,話完全想佢英文好唔係想佢成績好就呃你嘅...我哋又平時唔會講英文...
...
我地屋企都無人講英文,不过我从小浸佢地,英文歌英文卡通……大左佢地youtube睇片……習慣左。
作者: bb鼠    時間: 19-4-15 14:57

Ashley0731 發表於 19-4-14 21:18
佢都有睇啲 LOL , 有時候又怕佢因為咁沉迷打機。其實都幾矛盾...

你可以睇下佢鐘意乜去睇,我女鐘意睇卡通,無字幕都明,但如果叫佢睇英文新聞,逼佢坐係度就只是發夢

作者: FungWong123    時間: 19-4-15 18:25

作者: Ashley0731    時間: 19-4-15 18:28

作者: Ashley0731    時間: 19-4-15 18:30

作者: Ashley0731    時間: 19-4-15 18:31

作者: Ashley0731    時間: 19-4-15 18:46

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-15 19:17

方法好多,個個小朋友情況唔同,好難話one size fits all,先試下睇英文電影。睇英文新聞、電視劇都得,不過同電影唔同,佢會無咁專心。
作者: sparklingwater    時間: 19-4-22 11:40

我幫阿女報咗呢個香港暑期課程 hku chrimson summer exchange :

香港大學暑期課程的英語夏令營「HKU Crimson Summer Exchange (CSE)」,是以往很受歡迎的課程。Jacqueline指該課程的特色,是讓港大、哈佛、麻省理工、耶魯、劍橋、牛津等世界一流大學的學生作導師,帶領十三至十六歲的中學生學英文,作文化交流。
http://std.stheadline.com/daily/ ... 6%E6%B8%9B%E5%85%8D
作者: KarenKwan    時間: 19-4-25 14:25

我D仔看Netflix 英文卡通, 看英文字幕.
YOU VS. WILD - 一路玩一路看- 英文片加英文字幕.
有趣好多.
作者: JJDBB    時間: 19-4-25 16:18

sparklingwater 發表於 19-4-22 11:40
我幫阿女報咗呢個香港暑期課程 hku chrimson summer exchange :

香港大學暑期課程的英語夏令營「HKU Crims ...

你女報個個是stay香港定去大陸參觀?去年我想比女去上海,點知要我帶上上海所以無去,今年可能參加學校交流所以無參加,如果5月份折止,參加吾到學校可以轉去這個!

作者: maumeemee    時間: 19-5-15 18:54

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-13 00:06
一個英语能力差嘅人,你叫佢去睇英语新聞、時事、文學……,比我都冇興趣會掉頭走啦。想孩子學好语文,必 ...

從興趣人手確是好題意(emoji)(emoji)

作者: akevinla    時間: 19-5-22 23:15     標題: 回覆樓主:

讀傳統學校,英文好難會好。唔洗唸。想小朋友英文好,只有一個辦法。做家長既你,自己唸下啦

作者: bear2014    時間: 19-7-4 01:44

從日常生活開始

手機同電腦都轉做英文版先

同佢WhatsApp自己都用英文同佢講

如果英文底子差,睇英文新聞係超級悶同埋10分困難嘅事。

我覺得可以睇電影或者YouTube開始,如果有英文字幕嘅,俾英文字幕佢,唔好用中文字幕,因為中文字幕會倚賴左中文根本唔會聽英文

如果鍾意運動嘅,買本有關嗰種運動嘅英文雜誌,慢慢接觸

學外語一定要由興趣開始

作者: jli008    時間: 19-7-5 22:27

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-7-5 22:40

jli008 發表於 19-7-5 22:27
不錯,很早己説過玩就是最好方式,這遊戯女兒小三開始都給她玩。

minecraft 呢類屬益智遊戲,除玩樂外,亦能訓練小朋友邏輯思考/解難能力,只要培養孩子學會自控就唔怕沉迷。
利用遊戲轉化成學習動力,將會事半功倍。

圖片附件: 1562339005058_sign.JPEG (19-7-5 23:02, 151.83 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzAzMjkzfDc5Y2RjYWQ1fDE3MTQ4NTcxOTZ8MA%3D%3D

圖片附件: 1562339005063_sign.JPEG (19-7-5 23:02, 203.28 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzAzMjk3fDU5YmQzNmRmfDE3MTQ4NTcxOTZ8MA%3D%3D

作者: Cloudoom    時間: 19-7-6 12:29     標題: 回覆樓主:

這裏是初中教育版,樓主小朋友應是初中同學仔。想英文有進步,要引起小朋友興趣,不要太學術性,不然有反效果,應該興趣先行。好在初中還有時間及餘暇。個人經驗,因我的小朋友是男孩,我介紹星球大戰給他看,小朋友看後,十分興奮,我繼而推薦星戰英文小說,稱可更加了解星戰人物,戰機,戰艦及世界觀,令小朋友不知不覺進入英語世界。

但樓上有家長提議網上英文遊戲,我覺得不可行,因會容易沈迷,弄巧反拙。

但最好的時刻,應是小學階段,初中小朋友,性格己成,不易勸服

作者: moremoremimi    時間: 19-7-9 00:48

KarenKwan 發表於 19-4-25 14:25
我D仔看Netflix 英文卡通, 看英文字幕.
YOU VS. WILD - 一路玩一路看- 英文片加英文字幕.
有趣好多. ...

請問是否用手機apps 嗎?每月需要月費嗎?

作者: IloveJJ    時間: 19-7-12 23:40     標題: 回覆樓主:

作者: HaYi    時間: 19-7-14 09:30

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-13 00:06
一個英语能力差嘅人,你叫佢去睇英语新聞、時事、文學……,比我都冇興趣會掉頭走啦。想孩子學好语文,必 ...
我都有其中一本, 係以前哥哥在小學活動完老師私人獎的獎品, 哥哥當寶, 現在弟弟(p.2) 都"研習"中..  仲有比卡超個D英文, 有好詳盡的, 對弟弟來說, 比叫佢睇RD 快投入.   
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-14 10:18

bear2014 發表於 19-7-4 01:44
從日常生活開始

手機同電腦都轉做英文版先
想有趣啲,可以好似大陸啲學生咁,睇扣扣熊(Stephen Colbert)學英文口語,用幽默既方法,講笑話既角度睇美國新聞。
作者: MrBeast    時間: 19-7-14 13:36

王家爸爸 發表於 19-7-14 10:18
想有趣啲,可以好似大陸啲學生咁,睇扣扣熊(Stephen Colbert)學英文口語,用幽默既方法,講笑話既角度睇 ...
想聽不同口音又可看trevor noah

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5