教育王國

標題: ....... [打印本頁]

作者: Sammi8818    時間: 19-3-6 23:21     標題: .......

.....
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-3-7 07:41

...考 DSE 一般情況係冇 offer 可以畀妳 hold?到時候高分就有,唔夠分就冇。
作者: Yanamami    時間: 19-3-7 07:47

Sammi8818 發表於 19-3-6 23:21
大家小朋友hold住幾多間?

What are you talking about???
作者: elbar    時間: 19-3-7 09:27

你指自資課程

作者: TwinWong    時間: 19-3-7 09:37

资助定自资位?

作者: ilyrd    時間: 19-3-7 10:12

佢係咪問conditional offer啞
作者: peace    時間: 19-3-7 12:20

想請教, 咩叫"出咗面試結果" ? D大學面試唔係放榜前後先CALL 架咩?
作者: miriam    時間: 19-3-7 12:21

ilyrd 發表於 19-3-7 10:12
conditional offer 都無得 hold 架, 唔夠基本要求都唔會畀你喇

作者: JustAParent    時間: 19-3-7 12:25

ilyrd 發表於 19-3-7 10:12

應該唔係卦。只有好少DSE考生有大學conditional offer。叻到盡既學生,我聽過同時有兩大CO,點樣hold幾多個都得呢?

作者: miriam    時間: 19-3-7 17:13

JustAParent 發表於 19-3-7 12:25
應該唔係卦。只有好少DSE考生有大學conditional offer。叻到盡既學生,我聽過同時有兩大CO,點樣hold幾多 ...
我識人真係好早有 CO 係手, 最終用全船去美國讀大學

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-3-7 17:16

回覆 peace 的帖子

大學面試 DSE 前後都有,DSE 前係要黎「熱身儲經驗」,亦有個別科目會提出 conditional offer/「如果屆時你 JUPAS 排我地第一,我地會優先考慮你」之類。DSE 後嘅面試通常係 tier-breaker,因為大家同分要分勝負。
作者: miriam    時間: 19-3-7 17:23

1998Ruby1998 發表於 19-3-7 17:16

大學面試 DSE 前後都有,DSE 前係要黎「熱身儲經驗」,亦有個別科目會提出 conditional offer/「如果屆時你 JUPAS 排我地第一,我地會優先考慮你」之類。DSE 後嘅面試通常係 tier-breaker,因為大家同分要分勝負。
優先考慮咋, 唔係實有架

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-3-7 17:26

回覆 miriam 的帖子

係吖。我同學果陣收到 email,好激動話「XXX 收我!」點知我一睇封 email,就係「多謝你咁有熱誠!到時候你成績夠分,又排我地第一,我地一定優先考慮你。」佢個樣失望到呢!
作者: miriam    時間: 19-3-7 17:32

1998Ruby1998 發表於 19-3-7 17:26

係吖。我同學果陣收到 email,好激動話「XXX 收我!」點知我一睇封 email,就係「多謝 ...
升中面試完都有語言偽術喇, 點會大學面試會無呢

作者: JustAParent    時間: 19-3-7 17:33

大學面試 DSE 前後都有,DSE 前係要黎「熱身儲經驗」,亦有個別科目會提出 conditional ...

呢D唔係CO。

CO大學係用信件通知,唔係email,要求分數亦寫得好清楚。放榜後,學生夠分,就算排佢第二第三,學系都冇得reject學生。

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-3-7 17:36

JustAParent 發表於 19-3-7 17:33
呢D唔係CO。

CO大學係用信件通知,唔係email,要求分數亦寫得好清楚。放榜後,學生夠分,就算排佢第二第 ...

我知吖,所以我咪寫 “/ ”
但我同學好天真以為係  

作者: miriam    時間: 19-3-7 17:40

呢D唔係CO。

CO大學係用信件通知,唔係email,要求分數亦寫得好清楚。放榜後,學生夠分,就算排佢第二第 ...
識人有 CO, 但唔夠分.................

作者: Sammi8818    時間: 19-3-7 19:02

大學面試 DSE 前後都有,DSE 前係要黎「熱身儲經驗」,亦有個別科目會提出 conditional ...

......
作者: Sammi8818    時間: 19-3-7 19:04

呢D唔係CO。

............
作者: JustAParent    時間: 19-3-7 19:30

Sammi8818 發表於 19-3-7 19:04
係呀,係呢種。接受後對jupas有影響嗎?

應該唔同。我講緊Jupas資助學位既CO。

作者: kwokyk    時間: 19-3-8 10:06

回覆 Sammi8818 的帖子

我好亂呀,其實你係考 DSE 還是其它試?DSE 只用jupas 報大學

作者: ilyrd    時間: 19-3-8 11:03

又話問non-jupas自資學位hold幾多間?,又問對jupas有影响嗎?確實混亂凌亂
作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-8 12:14

Sammi8818 發表於 19-3-7 19:04
係呀,係呢種。接受後對jupas有影響嗎?

無影響,nj 自資交錢就得,同jupas無衝突,不過燒銀紙囉,個deposit未必一定transfer到去jupas offer個course(如之後有)

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-8 12:14

kwokyk 發表於 19-3-8 10:06
回覆 Sammi8818 的帖子

我好亂呀,其實你係考 DSE 還是其它試?DSE 只用jupas 報大學

有non jupas自資學位可同時報
例如呢個,港大架,講明有報jupas點再申請。只係一般家長無留意吧了
https://www.law.hku.hk/prospectivestudents/hkuucl.php

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-8 12:15

ilyrd 發表於 19-3-8 11:03
又話問non-jupas自資學位hold幾多間?,又問對jupas有影响嗎?確實混亂凌亂

題目設定無問題呀
的確可同時進行

作者: kwokyk    時間: 19-3-8 13:35

回覆 ilyrd 的帖子

係因𤔡 用 “non jupas” , 另人混亂
作者: mablesik1    時間: 19-3-8 18:07

Charlotte_mom 發表於 19-3-8 12:14
無影響,nj 自資交錢就得,同jupas無衝突,不過燒銀紙囉,個deposit未必一定transfer到去jupas offer個cou ...

$5000 deposit都不平,我見啲家長都話要考慮清楚,留一個位就算。
作者: YanYan0116    時間: 19-3-14 15:28

1998Ruby1998 發表於 19-3-7 17:26

係吖。我同學果陣收到 email,好激動話「XXX 收我!」點知我一睇封 email,就係「多謝 ...
夠分係咪等於CO
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-3-14 16:28

YanYan0116 發表於 19-3-14 15:28
夠分係咪等於CO

唔係,夠分即係以你呢個分數,上年可以入,但唔排除好多人高分過你而又揀你果科。
簡單黎講,就係比如下學期考試平均分 85,以呢個分數,上學期係可以全班 10 名內,但唔排除下學期個個都高過 85 分,令你跌出 10 名。

作者: YanYan0116    時間: 19-3-14 16:53

1998Ruby1998 發表於 19-3-14 16:28
唔係,夠分即係以你呢個分數,上年可以入,但唔排除好多人高分過你而又揀你果科。
簡單黎講,就係比如下學 ...
Ruby, thank you.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5