教育王國

標題: 請教直資高中家長 [打印本頁]

作者: wongszehang    時間: 19-3-3 14:24     標題: 請教直資高中家長

虛心求教,直資高中家長

好多人認為Dse補習是必須 (因為tips, 也因為要操卷), 個個月補習千幾至幾千不等。 但直資中學又要比學費。

想求教直資中學家長會唔會肉痛要比double費用(學費+補習)。會唔會後悔當初不如讀津校呢?

其實直資小學及官津小校分別的確好大。但中學會唔會跟官津分別不大呢?因為反正都係面對Dse

作者: Yanamami    時間: 19-3-3 14:37

小学俾开四千幾私校学費,中学俾三千幾,悭左成千銀添呀~~真要計,最初就唔会報直資,讀得就唔会計。由幼稚園起-直都係交开学費,习慣左亦預左呢个支出。無後悔,其实一心係諗住讀直資。 適合咪讀~我-个女係津中-个係直資。只考慮適唔適合,唔会因洗唔洗交学費而考慮讀唔讀。
作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-3 15:15     標題: 回覆樓主

難道補左習就人人都5**?
十幾年input有好多方面的

作者: wongszehang    時間: 19-3-3 15:18

Charlotte_mom 發表於 19-3-3 15:15
難道補左習就人人都5**?
十幾年input有好多方面的

Charlotte前輩,我記得您係GT 家長,其實我正正就係target GT, 也係die hard GT fans, 想教前輩
GT 中學會唔會補習風氣好勁?
中學有冇配套幫佢地for dse,還是都係預您出去補習
始終優中係好有要求 唔係hae 的

作者: gracelam    時間: 19-3-3 18:39

wongszehang 發表於 19-3-3 14:24
虛心求教,直資高中家長

好多人認為Dse補習是必須 (因為tips, 也因為要操卷), 個個月補習千幾至幾千不等 ...

我2個讀官津小學, 我覺得唔會比直資差, 佢地讀得好開心, 升中派位又好好。

反而我覺得中學直資同官津分別大D, 直資資源多, 高中揀科有多元選擇, 甚至有DSE/IB/GCSE課程揀。

我女現讀官津中學, 佢係精英班, 學校資源係集中放落精英班度, 其他班相對真係有少少忽略。

讀得直資計過條數, 預埋興趣班及補習, 呢D豐儉由人, 所以大前提係間中學是否適合自己子女最為重要。

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-3-3 19:17

回覆 wongszehang 的帖子

佢好似唔係 GT wor
作者: wongszehang    時間: 19-3-4 20:03

gracelam 發表於 19-3-3 18:39

我2個讀官津小學, 我覺得唔會比直資差, 佢地讀得好開心, 升 ...

多謝grace意見,thanks a lot

作者: wongszehang    時間: 19-3-4 20:04

Yanamami 發表於 19-3-3 14:37
小学俾开四千幾私校学費,中学俾三千幾,悭左成千銀添呀~~真要計,最初就唔会報直資,讀得就唔会計 ...

多謝您寶貴意見, thanks so much

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-4 23:18

wongszehang 發表於 19-3-3 15:18
Charlotte前輩,我記得您係GT 家長,其實我正正就係target GT, 也係die hard GT fans, 想教前輩
GT 中學會 ...

我唔係GT家長呀

作者: JustAParent    時間: 19-3-5 09:08

虛心求教,直資高中家長

好多人認為Dse補習是必須 (因為tips, 也因為要操卷), 個個月補習千幾至幾千不等 ...

一、 肉唔肉痛,好個人。首先睇你銀包有幾多錢。就算有,亦睇你有幾捨得將錢放在兒女身上。同一邏輯,一個大學學位, 香港幾萬,外國幾十萬,外國留學性價比未必幾倍於香港,但大把人願意花呢筆錢。

二、直資學校自由度一定大啲,但你不應簡單地比較直資津貼兩類學校。直接D實質啲,邊間津校同邊間直資比?你先知值唔值花幾千大洋一個月。

作者: wongszehang    時間: 19-3-5 16:00

JustAParent 發表於 19-3-5 09:08
一、 肉唔肉痛,好個人。首先睇你銀包有幾多錢。就算有,亦睇你有幾捨得將錢放在兒女身上。同一邏輯,一個 ...

講得好岩,agree
多謝您解說
獲益良多呀

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-7 19:29

JustAParent 發表於 19-3-5 09:08
一、 肉唔肉痛,好個人。首先睇你銀包有幾多錢。就算有,亦睇你有幾捨得將錢放在兒女身上。同一邏輯,一個 ...

同意
每個人心中都有「值/唔值」,除非大富大貴,錢用左去a就少左筆直去b
對我黎講(相信對好多直資家長黎講),每個月俾果舊學費,係for一個total package,師資設備朋輩校園等等。有家長捨得出國,有家長覺得讀津校都好好,留返d錢學新其他野仲好
最緊要計過覺得ok值

作者: chun媽    時間: 19-3-9 11:27     標題: 回覆樓主:

有時,你想花錢去補習,子女也未必一定願意補習,如果佢肯補,我都會盡力滿足佢

作者: poonseelai    時間: 19-3-9 12:55     標題: 回覆樓主:

講起補習,近日公司面試今年畢業生,有幾個DSE幾多星,但大學成績好大差別,又唔係大學上莊少咗時間讀書,同事傾開估会否補習幫到考市,但未必幫到學習,請咗都好難攪

作者: Yanamami    時間: 19-3-9 14:49

poonseelai 發表於 19-3-9 12:55
講起補習,近日公司面試今年畢業生,有幾個DSE幾多星,但大學成績好大差別,又唔係大學上莊少咗時間讀書, ...
係咪即係“高分低能”?
作者: 小時了了    時間: 19-3-9 15:43

虛心求教,直資高中家長

交學費其中一樣嘅資源回饋學生,係以下嘅帖可以見到直資中學嘅課程比官/津校多元化好多

EK熱門不派位直資中學 DSE 高中選修科資料 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3741693&fromuid=1539350

作者: wongszehang    時間: 19-3-9 15:50

poonseelai 發表於 19-3-9 12:55
講起補習,近日公司面試今年畢業生,有幾個DSE幾多星,但大學成績好大差別,又唔係大學上莊少咗時間讀書, ...

所以囉,活動教學好重要

作者: wongszehang    時間: 19-3-9 15:50

Yanamami 發表於 19-3-9 14:49
係咪即係“高分低能”?

是呀!冇錯

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-9 16:34

wongszehang 發表於 19-3-9 15:50
所以囉,活動教學好重要

又唔好話「活動」、陣間d護法又衝出黎,怕左佢地
應該話,課程設計有無著重訓練學生思維,同知識上的融滙貫通

作者: wongszehang    時間: 19-3-9 16:38

Charlotte_mom 發表於 19-3-9 16:34
又唔好話「活動」、陣間d護法又衝出黎,怕左佢地
應該話,課程設計有無著重訓練學生思維,同知識上的融滙 ...

完全明白 hahahaha 多謝提醒
其實有d津校都活動 例如天虹

作者: ac917    時間: 19-3-9 17:04

小時了了 發表於 19-3-9 15:43
交學費其中一樣嘅資源回饋學生,係以下嘅帖可以見到直資中學嘅課程比官/津校多元化好多

EK熱門不派位直資 ...

想請教,其實高中選科,所有學校都係睇學生成績來排選擇權的先後次序?包括直資同官津校?點解有時聽到直資有教大的空間?點先可以比較邊間有教大空間俾學生選擇?

作者: poonseelai    時間: 19-3-9 17:12

Yanamami 發表於 19-3-9 14:49
係咪即係“高分低能”?

簡單講係腦根唔識轉,照抄去年working paper, 問佢點解咁,自己無思考過,話舊年都係咁, 有時無 common sense, 佢問完個客,無想下合唔合理,人地講乜照跟

作者: 一家三口    時間: 19-3-9 17:17

ac917 發表於 19-3-9 17:04
想請教,其實高中選科,所有學校都係睇學生成績來排選擇權的先後次序?包括直資同官津校?點解有時聽到直 ...
搭句咀:

我囡囡2線直資, 中三時Tasting 的科目合格, 就可以中四選讀, 不存在成績好才可先選.

應該大部直資都係這樣吧!

作者: ac917    時間: 19-3-9 17:25

一家三口 發表於 19-3-9 17:17
搭句咀:

我囡囡2線直資, 中三時Tasting 的科目合格, 就可以中四選讀, 不存在成績好才可先選.

先十分感謝你分享

請問如果同一科有多過一班少少的人揀,學校會為多了的少量同學多開一班,即變成安排兩小班?

作者: 一家三口    時間: 19-3-9 17:26

ac917 發表於 19-3-9 17:25
先十分感謝你分享

請問如果同一科有多過一班少少的人揀,學校會為多了的少量同學 ...

多人會開2班。

作者: ac917    時間: 19-3-9 17:49

一家三口 發表於 19-3-9 17:26
多人會開2班。

好好喎!感謝你。

咁對於津中,如何得知佢地做法?只可認識佢地高中學生⋯⋯

作者: Yanamami    時間: 19-3-9 18:22

ac917 發表於 19-3-9 17:49
好好喎!感謝你。

津中又真係会比直資少資源去隨时开班,絕大多数睇成績揀~
作者: ac917    時間: 19-3-9 18:34

Yanamami 發表於 19-3-9 18:22
津中又真係会比直資少資源去隨时开班,絕大多数睇成績揀~

謝謝你回覆。其實如何做法,除了真係認識到現有家長/學生外,真係未必問到?

作者: Yanamami    時間: 19-3-9 19:21

ac917 發表於 19-3-9 18:34
謝謝你回覆。其實如何做法,除了真係認識到現有家長/學生外,真係未必問到?
...
通當都係中三先有揀科講座,就算中-二都未必太清楚自己学校係点……
作者: 小時了了    時間: 19-3-9 19:49

ac917 發表於 19-3-9 17:49
好好喎!感謝你。

係 EK 度問唔問到你想問嘅津/官中學依家讀緊嘅高中家長?

從前,我就有好心地EK高中網友詳細解答我其中一間心儀直資嘅高中課程。

作者: YolandaTam    時間: 19-3-9 23:10

一家三口 發表於 19-3-9 17:26
多人會開2班。

協恩部份科不是。

作者: TwinWong    時間: 19-3-10 00:09

虛心求教,直資高中家長

之前得一個 就國際幼稚園 私小
一到有細妹 就真係要開始窮養
將家姐轉去有直屬中學的津小
有两個麻 咪唯有悭住悭住
如果再係私小 第時又學費又補習又興趣班
真係比唔到咁多
到細妹連幼兒班都係半資助 跟住學卷幼稚園
一年只交几百冷氣費 妹上到家姐津小
就接住上中學 唔洗煩 比間適合佢地程度
讀書又唔太辛苦 輕輕鬆鬆 揀到自己鐘意嘅學科
到大學两個 都係要佢自己申請免入息審查
借錢供自己讀大學

作者: wongszehang    時間: 19-3-10 00:12

TwinWong 發表於 19-3-10 00:09

之前得一個 就國際幼稚園 私小

多謝您分享,最緊要搵到岩的路
條條大路通羅馬

作者: TwinWong    時間: 19-3-10 00:15

wongszehang 發表於 19-3-10 00:12
多謝您分享,最緊要搵到岩的路
條條大路通羅馬

係 大的已找到了自己的康莊大道
但津中真係資源配套少 每個組合選科
都限著人數 所以如全年成績級次前可
優先選科 級次后 前面叻的同學選了
你就睇你下一科仲有無机會比到你
有人排錯組合 名次又好后
無人揀的科 有位淨就塞比個讀

作者: wongszehang    時間: 19-3-10 00:42

TwinWong 發表於 19-3-10 00:15

我也是兩個小朋友
所以好多野要顧慮
如果一個小朋友
我就唔諗甘多

作者: wongszehang    時間: 19-3-10 00:44

TwinWong 發表於 19-3-10 00:15

想請教
理科唔係都係phy, chem bio m2
大路科都限人數?

作者: ac917    時間: 19-3-10 00:54

Yanamami 發表於 19-3-9 19:21
通當都係中三先有揀科講座,就算中-二都未必太清楚自己学校係点……

謝謝您

作者: ac917    時間: 19-3-10 00:56

小時了了 發表於 19-3-9 19:49
係 EK 度問唔問到你想問嘅津/官中學依家讀緊嘅高中家長?

從前,我就有好心地EK高中網友詳細解答我其中一 ...

暫時未認識到高中家長,同時感覺,EK高中的家長少了很多,或者連高中生都少上EK⋯⋯

謝謝您的指教

作者: wongszehang    時間: 19-3-10 01:15

一家三口 發表於 19-3-9 17:17
搭句咀:

請教一下選科例如理科phy chem bio
係味直資就可以混個eco 或geo入去
甘就係彈性有資源 ,直資的優勢呢?

作者: 小時了了    時間: 19-3-10 08:11

wongszehang 發表於 19-3-10 01:15
甘就係彈性有資源 ,直資的優勢呢? ...

彈性意思可以係你舉呢個例子。

另外一方面嘅彈性,例如夠1O人就開到班(唔係套餐式選科餐); 又例如可以提供 DSE Category A、B、C嘅科目; 又例如可以提供DSE、IB、GCEAL 等不同課程。呢方面嘅彈性,係會提高學生考入大學機會。

P.S如果唔知 DSE Category A、B、C科目係咩,可以係考評局或Google 揾相關資料

作者: gracelam    時間: 19-3-10 09:04

通常官津中學中三升中四响ek會見到轉校post, 原因係子女讀唔到心儀科目,
一來係套餐式選擇, 二來跟級名次排名揀科, 排得後的同學被迫硬食D其他科目。

還有某D官津排名級一半後只可揀2x, 咁有D考到(6×/120)又少左個選擇。

直資中學選科真係比較彈性, 樓上已講。

作者: Yanamami    時間: 19-3-10 10:02

ac917 發表於 19-3-10 00:56

暫時未認識到高中家長,同時感覺,EK高中的家長少了很多,或 ...
升上中学,好少細路肯同你講学校野,好多野自己-手包辦,通知声已係好好。除非係跟得好貼既家長,否則幾时默書,幾时quiz, 学紧d乜,參加乜活动……真係天曉得。我大女係学校揀好哂科先通知我,所以都係矇茶茶~
作者: ac917    時間: 19-3-10 10:26

Yanamami 發表於 19-3-10 10:02
升上中学,好少細路肯同你講学校野,好多野自己-手包辦,通知声已係好好。除非係跟得好貼既家長,否則幾时 ...

明白,大家都年青過,長成、獨立都係人之常情,戥佢地高興

謝謝你提點

作者: October.    時間: 19-3-10 11:39

官津唔一定要TAKE phy chem bio,都可以混入其它文/商科,學校一定有呢類組合俾你揀,政府當年話要理中有文,文中有理,如果學生考得後,俾人揀晒,就入唔到心怡科目咁解。

其實,依家官津校選科選擇唔可以叫少,但資源同直/私校就冇得比,直/私校可能選科組合更加有彈性。

如果,你既目標只是係DSE成績,咁問題簡單好多。

作者: wongszehang    時間: 19-3-10 12:01

小時了了 發表於 19-3-10 08:11
彈性意思可以係你舉呢個例子。

另外一方面嘅彈性,例如夠1O人就開到班(唔係套餐式選科餐); 又例如可以提 ...

好多謝您呀小時了了
以前我地細個,理科三寶,冇可能混eco, geo, history, 因為eco, geo, history都係文科,冇可能混理科
如果直私可以做做甘樣混,真係好好
可以按個細路的興趣去選科

作者: TwinWong    時間: 19-3-10 18:07

wongszehang 發表於 19-3-10 00:44
想請教
理科唔係都係phy, chem bio m2
大路科都限人數?

依我囡校的
Phy chem bio 為30人一班純理
加一班20人bio
Econ BAFS Geog 两班 每班20人
其他科就15-20人一班
我囡都有同學揀BAFS Bio Eng lit 文理商 都有

作者: TwinWong    時間: 19-3-10 18:35

wongszehang 發表於 19-3-10 00:42
我也是兩個小朋友
所以好多野要顧慮
如果一個小朋友

是的 我們不是什麼大户人家 無優質生活
小朋友每學一樣都要諗過度過
學樂器去音統 學費都係1千多每年
學完畢業 佢哋想深造班 就上 唔上我都由得佢地

作者: wongszehang    時間: 19-3-10 19:36

TwinWong 發表於 19-3-10 18:35
是的 我們不是什麼大户人家 無優質生活
小朋友每學一樣都要諗過度過
學樂器去音統 學費都係1千多每年

多謝分享,睇餸食飯
好多時,家庭教育更重要
都唔係錢可以買到

作者: TwinWong    時間: 19-3-11 09:12

gracelam 發表於 19-3-10 09:04
通常官津中學中三升中四响ek會見到轉校post, 原因係子女讀唔到心儀科目,
一來係套餐式選擇, 二來跟級名次 ...

还好, 我囡校每兩三年都有小改變
我大囡第一屆2012dse 係4+3 必修的, 中五唔得至比你drop
到2019和2020依屆 就有4+2 (开一班, 比主科唔得讀) , 其他3班係4+3, 中四下學期就可以drop
到2021这屆改回4+3, 又可以比學生試多一陣, 覺得吃力至去drop

作者: gracelam    時間: 19-3-11 09:19

TwinWong 發表於 19-3-11 09:12
还好, 我囡校每兩三年都有小改變
我大囡第一屆2012dse 係4+3 必修的, 中五唔得至比你drop
到2019和2020依 ...

我見隔離post直資如YW, 考級一半之後只可take 2科x, 有少少愕然

咁你地中學都算幾flexible

作者: TwinWong    時間: 19-3-11 09:30

gracelam 發表於 19-3-11 09:19
我見隔離post直資如YW, 考級一半之後只可take 2科x, 有少少愕然  

咁你地中學都算幾flexible

係已有大進步,
頭几屆dse 佢地有combine sci 試, 有人揀, drop 的多
后几年, 改 開多一班bio 取代, 又會試4+2, 唔得改回4+3
等個個都有選擇權, 但始終有家長會唔滿意安排,
希望純理可单独拆散任人選择

2019 combine sci 得81人报考, 如果隨后年續3年唔人报, 諗會好快cut

作者: csy_ma    時間: 19-3-11 12:17

其實,唔同學校有唔同選科政策。我都聽過有直資中西史不能兼收,津中有些學校限制較大,但要視乎個別學校的情況。
我囡學校是津中,彈性就比較大,亦會每年據中三學生在學期初的意向調查而調整,務求設計一個照顧大部份人意願的編排。她學校選傳統三理科的人會有,五班中不到一班。成績需在首六成才可選三科(有彈性,如選的第三科有學額,老師亦許,可兼選),M1/2另計。選兩科的,反而沒空堂,在核心四科多加課時。明年聽說會把M1/2放回正常課表,視作一科(現時是課後上,但課程多,趕,課後有時要上近兩小時,且每週只得一節),亦即是,不會有連M1/2修四科的情況。

選中學,其實是挑什麼樣的老師和同儕。選津中較平民,可遇到新移民、公屋家庭背景的,選直資就較中產。據我觀察,基層背景在英中就讀的學生,反多了份拼勁和努力,也是值得學習的。不過,DSE考制不是太合理,IB倒確較能引發獨立思考。至於補習,真不是必要的,且拔尖較補底好。
作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-11 12:29     標題: 回覆樓主

我地就好flexible(直資)
4c+3e,m12另計,基本任揀(除非唔夠人開班),文理商腦任撈,不限成績
中四初期仲有得改
Drop可隨時drop(當然4c2e係基本)

作者: Yanamami    時間: 19-3-11 12:37

TwinWong 發表於 19-3-11 09:30
係已有大進步,
頭几屆dse 佢地有combine sci 試, 有人揀, drop 的多
后几年, 改 開多一班bio 取代, 又會 ...
Combined Sci应盡早cut, 讀左都無乜用~
作者: csy_ma    時間: 19-3-11 12:39

Yanamami 發表於 19-3-11 12:37
有科5**率過去兩年都係得0
作者: csy_ma    時間: 19-3-11 12:43

csy_ma 發表於 19-3-11 12:17
其實,唔同學校有唔同選科政策。我都聽過有直資中西史不能兼收,津中有些學校限制較大,但要視乎個別學校的 ...
我囡學校如選修科補考不及格,必須drop了才可升級。drop亦是隨時都得。但都聽過堂姊津中選修科縱不及格亦不許drop但可照升,確實各校不同。
作者: TwinWong    時間: 19-3-11 12:47

Yanamami 發表於 19-3-11 12:37
是的,  当時我大想試, 我由得佢, 我知实在唔得

作者: twokidsmum    時間: 19-3-11 13:23

我仔女讀兩間不同直資,相對小班的教學很適合他們。由幼稚園開始到現在都要交學費,肉痛架,但我係駝鳥,負擔到就合埋雙眼唔計使咗幾多嘞,自己慳D囉...

至於老師質素,大女反映學校英文和英國文學科都教得好好,根本不需要補這兩科。月底文憑試開考了,唔係講笑,我從來無見佢溫過英文科,隨時DSE考前一日先溫 (可能有些同學都係咁)。開學到現在,英國文學都只係mock exam 前溫過一日半日。佢只會做呢兩科既學校功課,覺得應該足夠,令我擔心到不得了。

有得就有失,佢自己和部份同學,中文科和science subjects 都只係一般般。可能我囡資質有限吧,呢D科目唔補唔得嘞。

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-11 13:29

twokidsmum 發表於 19-3-11 13:23
我仔女讀兩間不同直資,相對小班的教學很適合他們。由幼稚園開始到現在都要交學費,肉痛架,但我係駝鳥,負 ...

我女考dse前,溫中文如臨英敵死背爛背,又mock又盛
考英文就打天才波。話說DSE 中文oral最前英文oral最後。佢考中oral前騰過隻雞,日日捕住捉題目好似買馬咁。到考英文前我問佢,唔駛留意下出左咩?佢咁嘅樣,話who cares!

作者: twokidsmum    時間: 19-3-11 13:59

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 13:29
考英文就打天才波。話說DSE 中文oral最前英文oral最後 ...
唉! 過到關咪慶幸時間分配得好,如因無溫書而失手就大件事了。我打完 message 都自覺心跳加快!  

作者: csy_ma    時間: 19-3-11 17:24

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 13:29
考英文就打天才波。話說DSE 中文oral最前英文oral最後 ...
唉!我囡下星期考中文口語,唔多覺佢有咩練習,不過果日報咗兩場學校的口語練習,咁當預備咗?今日佢同我講我地睇開既言小作家既八卦,同埋幫自己級填畢業歌填詞既煩惱,話同學仲未畀晒首歌佢,又唔太分到主調同背景,又未收到譜等等……

真係唔太知道,其他DSE考生係唔係一日溫8個鐘?點解自己果個仲未進入狀態?唉!

作者: cowmilkmummy    時間: 19-3-11 21:09

唉 我個女聽日就考中文口試 佢而家努力緊 聽朝又一早返學校練習 佢驚聽日無point 講就慘 有時真係考反應同急才 對手勁又驚 唔出聲又驚 救命
作者: csy_ma    時間: 19-3-13 19:43

cowmilkmummy 發表於 19-3-11 21:09
唉 我個女聽日就考中文口試 佢而家努力緊 聽朝又一早返學校練習 佢驚聽日無point 講就慘 有時真係考反應同 ...

原來口試一日只有兩條題目,昨日既題目偏淺,討論空間多,恭喜晒。我囡明日考。原來佢報咗名考前既口語練習係下月底英文既,中文佢目標係3,打算空槍上陣就算

作者: October.    時間: 19-3-13 21:45

csy_ma 發表於 19-3-13 19:43
原來口試一日只有兩條題目,昨日既題目偏淺,討論空間多,恭喜晒。我囡明日考。原來佢報咗名考前既口語練 ...
目標訂得低,往往有意外驚喜啊。你囡學校老師應該一早同佢地操練咗好多了,我中4仔話老師話佢地“廢”,依家已經頻頻同佢地操練說話,連課文都教少咗。

作者: csy_ma    時間: 19-3-15 12:51

October. 發表於 19-3-13 21:45
目標訂得低,往往有意外驚喜啊。你囡學校老師應該一早同佢地操練咗好多了,我中4仔話老師話佢地“廢”,依 ...

謝謝呵,女兒昨晚考了,題目上通識課時有類似的,她雖然沒做過,但發現討論主題不陌生,不怯,心情好,說話就有好感覺了。
真係唔怪得人要去補習、操練。我向來覺得,說話是從小訓練的,考前短短催谷,能抵得上日常那逾十年的聊天嗎?呵哈,原來,確是有分別的呵。上課多討論,真有裨益。所以,要揀間會有較多討論空間的中學/補習社?

作者: October.    時間: 19-3-15 14:50

csy_ma 發表於 19-3-15 12:51
謝謝呵,女兒昨晚考了,題目上通識課時有類似的,她雖然沒做過,但發現討論主題不陌生,不怯,心情好,說 ...
可以從小學辯論,訓練講野有辦有眼。

搵補習我會睇主次,怕冇時間補咁多科。

作者: IloveJJ    時間: 19-3-23 18:34

作者: poonseelai    時間: 19-3-23 19:49

IloveJJ 發表於 19-3-23 18:34
請問係咪個腦唔識轉既係有補習?另外嗰啲就無補習?

下次問下先

作者: IloveJJ    時間: 19-3-23 20:39

作者: kittylock    時間: 19-3-25 20:53     標題: 回覆樓主:

小兒小一到而家中六都係讀直資學校,他由中五開始有某些科目都要順應潮流去大型補習社增潤一下學校cover唔到嘅必刹技。

至於值唔值呢個問題真係因人而異,也受制於個人資質。

對我來說,受教嘅就多多都值!

作者: wongszehang    時間: 19-3-25 21:04

kittylock 發表於 19-3-25 20:53
小兒小一到而家中六都係讀直資學校,他由中五開始有某些科目都要順應潮流去大型補習社增潤一下學校cover唔 ...

多謝您呀kittylock

作者: bearbear2003    時間: 19-3-29 22:16

我地都係直資,但要選M1/M2都要差不多考全级一半或前,而且如數學全级排110後或M1/M2唔合格,就要drop.
作者: wongszehang    時間: 19-3-29 22:35

bearbear2003 發表於 19-3-29 22:16
我地都係直資,但要選M1/M2都要差不多考全级一半或前,而且如數學全级排110後或M1/M2唔合格,就要drop. ...

多謝您的意見
是否都係要補習to achieve 級頭成績?

作者: bearbear2003    時間: 19-3-29 22:39

wongszehang 發表於 19-3-29 22:35
多謝您的意見
是否都係要補習to achieve 級頭成績?
我地無補習
作者: wongszehang    時間: 19-3-29 22:41

bearbear2003 發表於 19-3-29 22:39
我地無補習

好叻叻呀!!
感謝前輩意見

作者: bearbear2003    時間: 19-3-29 22:49

wongszehang 發表於 19-3-29 22:41
好叻叻呀!!
感謝前輩意見

我地下年先揀科,所以來呢到學下嘢。未到高中。頭先睇返原來我地係4core-+3 electives+m1/M2 optional, 所以成八科
作者: joanna399    時間: 19-4-5 22:42

gracelam 發表於 19-3-3 18:39

我2個讀官津小學, 我覺得唔會比直資差, 佢地讀得好開心, 升 ...

選學校除了看成績,還看群體的內涵,家庭文化底蘊,積蓄的事未來群體範疇

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5