教育王國

標題: 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? [打印本頁]

作者: szeching    時間: 19-2-21 18:35     標題: 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路?

我女現在讀中三,下學期要選科了,而她對西史有極大興趣,所以一定會選西史。其次,她對中史亦感興趣,所以她問我好唔好選修兩科歷史,但我覺得修讀兩科歷史,將來喺大學咪好少科可以選擇,而且出路又窄,於是我建議她只選一科歷史好了。現在她很迷惘,除了西史,其餘兩科唔知選哪科好,因為對理科或其他文科(除了中史)不是特別大興趣,但又不反感
請問各位前輩喺選科方面可否給我一些意見嗎?選兩科歷史將來有什麼出路呢?
給少少補充資料,她最好成績係西史,其次係phy、chem、bio,跟住係中史、地理及Econ,名次全級排頭20內,目前她還沒有將來目標及想做什麼工作
謝謝!

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-2-21 21:47

除左 Science 科目唔讀得,基本上所有科目都可以揀,出路係窄啲但唔係「好少」。
識人一樣配搭,一個讀中大 Hotel,一個外國讀心理學。
最重要係邊科可以幫你攞最高嘅分數。將來工作<-老實講,連準大學畢業生都未必知自己想做咩。
仲要留意任教科目嘅老師,校內口碑如何,該科學校攞 5 或以上嘅比例多唔多。
作者: YDLFATHER    時間: 19-2-21 22:02

回覆 1998Ruby1998 的帖子

西史 + phy  + chem
作者: csy_ma    時間: 19-2-21 22:51

回覆 szeching 的帖子

如可以,先選3科,或選埋M1/2,如覺不適合,可以有退路drop科。而家大學收生要求好彈性,好似醫科都沒有必修科?叫佢自己諗吓大學想讀咩,上網睇吓收生要求?因為而家理學同工程收分都低,可以的話,保留一科STEM科會多些選擇?

作者: Yanamami    時間: 19-2-21 23:41

csy_ma 發表於 19-2-21 22:51

如可以,先選3科,或選埋M1/2,如覺不適合,可以有退路drop科。而家大學收生要求好 ...
医要Chem啊~
作者: szeching    時間: 19-2-22 07:42

1998Ruby1998 發表於 19-2-21 21:47
除左 Science 科目唔讀得,基本上所有科目都可以揀,出路係窄啲但唔係「好少」。
識人一樣配搭,一個讀中大 ...
咁又係,我以前考會考時都唔知將來想做什麼工作,直到做咗一、年工作才知自己想做乜學校啲老師教佢哋按興趣而選,其次按將來目標、學科成績而選喎!不過我會叫佢去打聽吓學校過往哪些科的成績及口碑較好先......謝謝你

作者: szeching    時間: 19-2-22 07:49

YDLFATHER 發表於 19-2-21 22:02
回覆 1998Ruby1998 的帖子

西史 + phy  + chem
學校冇呢個組合,佢哋要選套餐
作者: szeching    時間: 19-2-22 08:02

csy_ma 發表於 19-2-21 22:51

如可以,先選3科,或選埋M1/2,如覺不適合,可以有退路drop科。而家大學收生要求好 ...
佢會選3科,而M1/2要到中四數學成績理想中五才可選修。我都會建議阿女起碼選一科理科,將來多啲選擇嘛!
如果選2科歷史,DSE 會唔會勁多嘢讀呢?

作者: TwinWong    時間: 19-2-22 08:54

szeching 發表於 19-2-22 08:02
佢會選3科,而M1/2要到中四數學成績理想中五才可選修。我都會建議阿女起碼選一科理科,將來多啲選擇嘛!
如 ...
中史勁多寫, 聽我囡當年佢中史做功課一題要五至七版雙面单行紙,
仲要佢字体係細粒個種

應西史都差唔到几遠
如果TAKE 埋ENG LIT, 真係會手軟

作者: szeching    時間: 19-2-22 10:12

TwinWong 發表於 19-2-22 08:54
中史勁多寫, 聽我囡當年佢中史做功課一題要五至七版雙面单行紙,
仲要佢字体係細粒個種
做一題都要寫咁多版單行紙?&#128561;&#128561;即係要寫字要超快和勁多嘢背&#128560;&#128560;咁我會話比佢知用嚟參考,等佢考慮吓自己能力做唔做到
謝謝你

作者: TwinWong    時間: 19-2-22 10:14

szeching 發表於 19-2-22 10:12
做一題都要寫咁多版單行紙?&#128561;&#128561;即係要寫字要超快和勁多嘢背&#128560;&#128560;咁我會話比佢 ...
佢話寫寫下都記到入腦了,唔太背得辛苦, 係寫到手軟

作者: JustAParent    時間: 19-2-22 10:22     標題: 回覆樓主:

如果讀得掂理科,學校過往理科成績又好 ,就讀理科啦。

高中選科係用來入大學,唔係純講興趣。 尤其佢將來讀乜做乜都未有主意,何必現在就限死自己。

作者: csy_ma    時間: 19-2-22 11:45

我囡冇修文科。佢寫字比較慢,通識往往唔夠時間,漏做一兩題……所以寫字快對文科黎講好重要吧?
其實佢都冇修理科,修咗攞分相對比較簡單既ICT同BAFS,而家目標科系有工程、社科等,都唔太着數。但在我看來,修比較有把握攞較好成績既科,係較選「有用」既科重要,尤其而家大學改制,攞5或以上既成績有加權。
作者: October.    時間: 19-2-22 12:04

如果偏科得好緊要,文科成績好TOP,而理科好差,咁當然選文科。但你既情況又唔係咁,係我會2理+1文/商,DSE成績夠就大學讀咩都得。
作者: October.    時間: 19-2-22 12:17

csy_ma 發表於 19-2-22 11:45
我囡冇修文科。佢寫字比較慢,通識往往唔夠時間漏做一兩題……所以寫字快對文科黎講好重要吧?
其實佢都冇 ...
對的,如果目標係大學,我都選能力行先。
依家攞5或以上既分有加權,都有啲慶幸冇俾錯意見阿仔。

有個問題,原本有分加嗰啲科,例如:物理治療,PHYX10, CHEMX7, 如果一個學生CHEM 考得好好,但又冇TAKE到PHY , 咁係唔係入既機會都大左?

作者: szeching    時間: 19-2-22 12:55

回覆 October. 的帖子

歸納各位前輩的意見,都係按科目成績而作出選擇。你哋嘅觀點我未諗到,所以好有參考價值,謝謝各位咁我去建議阿女選西史 + 2科理科吧!

作者: 蘑菇    時間: 19-2-24 13:07

szeching 發表於 19-2-21 18:35
我女現在讀中三,下學期要選科了,而她對西史有極大興趣,所以一定會選西史。其次,她對中史亦感興趣,所以 ...
我仔又係鍾意西史,中史,全級頭10名内。但可惜學校無西史修讀,所以,他會揀中史,Geog(全級頭10名) Bio(全級頭20名)修讀。  
你女phy, chem都好成績就梗係修讀啦!

作者: JJDBB    時間: 19-2-24 14:47

szeching 發表於 19-2-22 08:02
如 ...

Bio都吾少野背,不過小女話背得有意義些,甘佢興趣是Bio,多過中,西史及地理,雖然中,地成績好。

作者: elbar    時間: 19-2-24 14:55

szeching 發表於 19-2-22 12:55

歸納各位前輩的意見,都係按科目成績而作出選擇。你哋嘅觀點我未諗到,所以好有參考 ...

中/ 西 史,Chem,Phy / Bio  

作者: JJDBB    時間: 19-2-24 15:04

elbar 發表於 19-2-24 14:55

如果ECO/Chem,phy,Bio取倆科甘配可好?

作者: csy_ma    時間: 19-2-25 14:19

szeching 發表於 19-2-22 12:55

歸納各位前輩的意見,都係按科目成績而作出選擇。你哋嘅觀點我未諗到,所以好有參考 ...
係勒,假如日後會修M1/2,不妨考慮M1?因為數叻既多半揀M2,M1可能少咗人爭?而大學收生方面,M1/2受相等看待,所以如冇偏愛,修M1可能更易攞*?
作者: elbar    時間: 19-2-25 15:02

csy_ma 發表於 19-2-25 14:19
係勒,假如日後會修M1/2,不妨考慮M1?因為數叻既多半揀M2,M1可能少咗人爭?而大學收生方面,M1/2受相等看 ...
如會考慮去英國升讀大學,M2 會著數 d

e.g.

UCL

Durham University

HKDSE

作者: little_yolky    時間: 19-2-25 15:53

szeching 發表於 19-2-21 18:35
我女現在讀中三,下學期要選科了,而她對西史有極大興趣,所以一定會選西史。其次,她對中史亦感興趣,所以 ...
拿, 先唔計咩出路, 你了解下學校科中史, 過去咁多年DSE成績點先。因為見好多學校, 科歷史都好好, 但中史就唔多靚仔, 聽聞係個考核好騎呢, 好難攞高分。鐘意還鐘意, 唔好整科俾自己捉蟲, 一科中文已經夠了。
作者: szeching    時間: 19-2-25 16:13

蘑菇 發表於 19-2-24 13:07
我仔又係鍾意西史,中史,全級頭10名内。但可惜學校無西史修讀,所以,他會揀中史,Geog(全級頭10名) Bio( ...
我都有建議阿女選 phy + bio / chem + bio 及 history ,但佢鐘意中、西史多啲,而對理科的興趣不大......還有時間才確定選擇,我會游說佢,希望佢會接受我的建議啦!
你阿仔都鐘意中、西史,其實只修一科中史都幾好吖,因為我個人覺得讀兩科歷史會好辛苦,又多嘢背又多嘢寫,我好想阿女只選一科西史就好了

作者: szeching    時間: 19-2-25 16:18

JJDBB 發表於 19-2-24 14:47
Bio都吾少野背,不過小女話背得有意義些,甘佢興趣是Bio,多過中,西史及地理,雖然中,地成績好。
...
佢哋鐘意果科,其實佢哋唔太怕背果科啲嘢,但冇興趣呢,咁佢哋就辛苦,點背都背唔到咁多
作者: szeching    時間: 19-2-25 16:20

elbar 發表於 19-2-24 14:55
多謝意見⋯⋯我會游說阿女再重新考慮我的建議
作者: szeching    時間: 19-2-25 16:26

little_yolky 發表於 19-2-25 15:53
拿, 先唔計咩出路, 你了解下學校科中史, 過去咁多年DSE成績點先。因為見好多學校, 科歷史都好好, 但中史就 ...
係,一科中文已經夠死,唔想再多科中史.......我會游說阿女只選西史好了,希望佢會接受我的建議啦

作者: little_yolky    時間: 19-2-25 16:29

szeching 發表於 19-2-25 16:26
係,一科中文已經夠死,唔想再多科中史.......我會游說阿女只選西史好了,希望佢會接受我的建議啦
...
既然佢讀歷史, 叫佢睇下學校過去既中史成績點, 呢D都係史料嚟, 以史為鑑, 叫佢分析下自己決定。當然, 如果中史都係好, 就當然無問題, 多科5**都唔錯。
作者: 蘑菇    時間: 19-2-25 17:50

szeching 發表於 19-2-25 16:13
我都有建議阿女選 phy + bio / chem + bio 及 history ,但佢鐘意中、西史多啲,而對理科的興趣不大......: ...
中,西史中,呀仔比較鍾意西史多啲,奈何佢間學校無西史讀,所以,唔駛煩,直接揀中史算了。
作者: 蘑菇    時間: 19-2-25 17:52

szeching 發表於 19-2-25 16:18
佢哋鐘意果科,其實佢哋唔太怕背果科啲嘢,但冇興趣呢,咁佢哋就辛苦,點背都背唔到咁多 ...
絕對認同。
作者: qkhui    時間: 19-2-26 09:37

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY 他考得不錯的. 但他很早巳決定讀雙史, 我地都有問仔怕唔怕太多野要讀? 同埋其實都擔心出路. 但仔對自己都有信心, 最重要係佢對理商完全無興趣. 但我地都叫佢選多科BAFS. 仔都接受,

到上年F.4, 仔用了上學期時間去看BAFS , 最後佢都係DROP 佐. 仔話佢想專心讀好中, 西史. 唔想再分時間去BAFS. 亦跟老師傾過, 老師都同意. 依家仔F.5. 佢都真係好努力讀佢自己所選的 在我來看真的很多野要記. 但見仔又享受的. 起碼仔真係每晚都會溫, 他更說有信心5以上.

所以選科真係要仔女自己有興趣. 因要讀3年. 要應付DSE 巳不簡單. 學校功課周圍壓力亦很多. 3年要對住自己無興趣但感覺又好像沒有其他選擇的環境. 比著我們打工一樣.  

作者: 蘑菇    時間: 19-2-26 10:34

回覆 qkhui 的帖子

絕對認同。我老公仲攪笑,聽人講話唔讀physics好蝕底,將來揾工條路好窄喎! 佢都唔知咩思想?叫我勸吓呀仔修讀。我同老公講 :邊有得勸㗎! 無興趣就係無興趣,無謂浪費時間。呀仔同我講話,唔會聽佢老豆講的。
作者: rookiemom    時間: 19-2-26 11:08

回覆 little_yolky 的帖子

正是我想講的,除了考慮興趣和能力,也應參考學校各科歷届的DSE成績,從而能現實點估計到自己的predicted grade。就算小朋友最終也以興趣行先,起碼會有心理準備面對。

作者: YDLFATHER    時間: 19-2-26 12:17

無興趣唔好選, 初中高分高中未必攞高分!
作者: szeching    時間: 19-2-26 16:27

qkhui 發表於 19-2-26 09:37

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY ...
多謝你的分享!不過我相信如果我女真心喜愛讀歷史,佢唔會受我所影響自己的決定!謝謝

作者: szeching    時間: 19-2-26 16:31

YDLFATHER 發表於 19-2-26 12:17
無興趣唔好選, 初中高分高中未必攞高分!
收到......我女一定唔會選無興趣的科目
作者: qkhui    時間: 19-3-5 10:15

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝

剛剛星期六見完家長. 看了仔的成績. 更覺他自己沒有選錯. 其實在中三階段. 很多學校都會有很多不同型式的方法, 給學生盡量了解自己的喜好. 性格從而去選科, 感恩仔仔在不用的型式中都好明顯他應是讀雙史的.

在我仔中三選科時. 我跟先生會先跟仔仔傾傾. 自己喜歡什麼? 當然出路都是其中一樣. 但不是最重要. 因我地在職的都知. 除非真是專業科目. 否則讀完出來跟打工都多數沒有關係. 所以信心, 興趣同樣重要. 仔仔學校在f.3下學期, phy 會早少少給他們看看高中的課程. 學一學, 等他們了解一下. 不知是否phy 相對初中跟高中分別較大. 仔在f.3 phy 也在全級頭10. 老師都有問他會否選來讀. 但仔好明確說了不會. 因他知自己能力及興趣. 所以做父母可以嘗試給仔女了解多些. 我先生考A LEVEL ECON, GEOG也考得不錯. 所以他會較建議仔選ECON & GEOG. 當然仔也否決了. 感恩可能我讀書不叻. 因我中學時是讀理商的. 而仔剛剛讀文科. 完全不同. 所以我反而鼓勵仔選自己喜歡. 當然我會幫仔問一問考完DSE 的朋友. 教書的老師朋友. 如讀雙史須要什麼條件? 易不易讀 ? 會太辛苦嗎?  答案都是相同: 易不易讀. 辛不辛苦 -- 讀什麼科都一樣. 最重要是興趣. 所以最終我們都支持仔仔.  而仔學校雙史成績也不錯. 所以最後父母的支持好重要. 同埋我有跟仔講, 你要自己要在心理準備. 讀雙史會有幾多野讀. 要知要寫好多野. 如果所有野你自己都真係好清楚明白. 就去吧. 不要後悔就是. 點到好過仔女最後埋怨我們.

大家加油. 因DSE 真係是不簡單的長跑. 3年中, 一定有高有趺. 但只要盡力. 最後結果巳不重要.

像仔仔在WA 狀態打: 努力應對當下,不求他日碩果累累,只求於豐收季節無愧於心

作者: szeching    時間: 19-3-5 22:41

qkhui 發表於 19-3-5 10:15

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝
感謝你詳細分享你面對阿仔中三選科時的經歷和感受
我再同阿女傾談選科時,再問她是否決定選雙史,她說因為距離初步選科日期還有一個月,所以她想再三考慮一下!

作者: gracelam    時間: 19-3-6 08:56

欣賞你仔仔思想成熟, 目標清晰

很多男孩中三還一臉迷惘,甚至沉醉手遊。

p.s.: wa的話我很受感動

作者: qkhui    時間: 19-3-6 09:14

你都可以試試找一些高中的囡囡喜歡的科目看看. 再決定. 因仲有時間. 同時你可以問問學校. 因我知有些學校F.4沒有選收. 但發覺不合適, F.5 可以轉科.

作者: qkhui    時間: 19-3-6 09:23

回覆 gracelam 的帖子

我仔仔都有打機的. . 在父母心目中, 當然越少越好啦. 不過有時聽到仔跟同學打機時的對話(ONLINE GAMES) 電腦在廳. 所以聽到他們的對話. 都幾好笑. 自己都會感受到他們當時的愉快. 可以先將功課/溫習拋於腦後. 因他們幾個同學都忙的. 約好時間打1-2舖, 就會熄機. 所以都由他. 只要唔好沉迷. 不過我相信佢地都知, 稍後就要再減少娛樂時間. 仔是某區足球成員. 他跟我說, F.6不會再參與. 因要專心溫習. 但我跟DADDY 又覺得可以繼續. 因運動是很重要的. 但最終決定都是他.

感恩仔仔都算係目標清晰的. 因他由細到大都是偏向中文較好. 相比一些科科都強的較易選科

最初見到仔的WA 字都上網找找是什麼意思. 都感動的. 最終都只希望他健康快樂 !

作者: nillnill    時間: 19-3-6 13:22

留名,從各位討論取經。
我自己細個都係選擇中西史雙修,然後讀中文系,就一直讀落去。
所以見到自己小朋友對中西史都有興趣,有時心想︰不要走我舊路好不好?
當然,都知道,最終要尊重小朋友選擇。
小朋友現時小五,從小四開始參觀中學,小四時參觀,只不過概念上而已,沒有仔細看中學開設的科目。
小五,參觀中學,除了BAND1A,2B,2C的中學都參觀透外,都開始叫小朋友嘗試自己觀察自己興趣,在中學有沒有。
於是,小五參觀的中學,小朋友都會走去中學的中史學會或歷史學會檔位問哥哥姐姐︰中學有無歷史科?歷史科用中文抑或英文?
見呢度中三又要想選中西史問題。
我這位小朋友是否早了考慮這個?
因為連呈分都未考,我知道BAND2-3的中學通常都無開設西史,甚至沒有中史,只有人文學科。

作者: qkhui    時間: 19-3-6 18:37

回覆 nillnill 的帖子

你自己讀中文系, 點解唔想自己小朋友跟你一樣? 想聽聽原因 ?

我知道BAND2-3的中學通常都無開設西史,甚至沒有中史,只有人文學科。--- 可能初中, 相信上到高中就會有中史, 或世界歷史

作者: nillnill    時間: 19-3-11 16:24

qkhui 發表於 19-3-6 18:37
回覆 nillnill 的帖子

你自己讀中文系, 點解唔想自己小朋友跟你一樣? 想聽聽原因 ?

其實都無特別原因,純粹想自己小朋友的道路跟自己不同而已。
小朋友興趣在歷史,不在語文,應該不會跟我自己一樣喇

作者: happyyiyi    時間: 19-3-13 10:37

4C+3X
Can consider :
Option1: History + Chem+Phy
Option2: History+Chin Hist+Chem
作者: happyyiyi    時間: 19-3-13 10:39

If have Chem, you kid can apply HKU medic and CUHK medic

The game is "Mark (this year 36 for HKU Medic)" + "Chem"

So just pick two subjects that are most favourable to your kid + CHEM
作者: happyyiyi    時間: 19-3-13 10:41

My kid's ppl

Chem+BAFS+ECON -> HKU Medicine

So no need be worry -> just pick two favourable subjects that you kid can have highest DSE mark + Chem

作者: happyyiyi    時間: 19-3-13 10:46

The game is different from the past

PAST [HKCEE/HKAL]: PHY+CHEM+BIO [Maths stream/BIO stream] -> Medicine is only for Science students

CURRENT [DSE]: CHEM [MUST] + Your TWO favourable subjects e.g history, chinese history, Eng Lit, BAFS, ECON, ICT  --> Mark is the only criteria. Don't care whether you kid takes phy or biology
作者: 978212    時間: 19-3-29 13:06

qkhui 發表於 19-2-26 09:37

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY ...
我仔學校有個男仔同層主個仔一樣,佢中三成績頭10內,中四揀中,西史+經濟,有點出乎意料

作者: monsterparentss    時間: 19-3-29 13:50

happyyiyi 發表於 19-3-13 10:46
The game is different from the past

PAST [HKCEE/HKAL]: PHY+CHEM+BIO [Maths stream/BIO stream] -> Me ...

多謝詳細講解

時代真係唔同咗,以前phy chem bio係理科必修。雖然我仔仔只係中一,但我都做定功課。仔仔好明顯係一個理科人,數好,鐘意電腦編程。

以前我果年代,bio好重要,原來依家唔係,睇嚟呀仔可以唔駛揀bio,佢對phy chem興趣大啲,佢又理解得好啲。

作者: IloveJJ    時間: 19-4-3 13:47

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5