教育王國

標題: <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>> [打印本頁]

作者: bb-blue    時間: 19-2-18 15:46     標題: <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>>

識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1A, B同學派去 BAND 1C, 唔使問都知, A同學一家人雀躍興奮, B同學大感失望。

好喇, 中一上學期考試前, 兩家人相約見面, 得知A同學因學業壓力而情緒低落, 甚至要見社工, 相反, B同學雖然也有壓力, (這些壓力可能是踏入新階段而衍生), 但未至於要社工開解, 不過, AB兩位同學仍然非常努力讀書, 以應付第一次中學期考。

上學期考試完結, 新年假後, 兩位同學都已派成績表, A同學成績未如理想, 學生校內成績等級排名以1-3排列, 1是最優的一群, 可是, A同學只能排第3 級, 可想而知成績一定不好, 相反, B同學在其校所得等級是第1 級, 從兩位同學看來, 足以證明, 選校莫強求, 選擇合適自己小朋友的學校才是聰明家長。
作者: mcl203    時間: 19-2-18 15:59

bb-blue 發表於 19-2-18 15:46
識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1 ...

要咁去比較,自尋煩惱~~~

作者: kirstyau    時間: 19-2-18 16:18

回覆 bb-blue 的帖子

只係第一次考試,唔使咁快睇得咁重! 同埋好難咁比㗎喎,1C學校對手又點同1A學校對手比呢!?

應該引導A同學努力做好自己本份,名次既野大人細路都睇開D,始終天外有天 人外有人。冇可能永遠留係comfort zone,DSE始終要面對,最緊要大人細路調整自己心態。

作者: Sheep06    時間: 19-2-18 16:19

識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1 ...

我覺得根本無謂去比較, 因為有些人總覺得 在band 1A 考第尾,  總好過在band1C考第一, 當然這樣的想法都未必是正確。 所以便無謂去比較, 盡力讀書便ok了。 將來都是一齊考DSE。

作者: sabatini    時間: 19-2-18 16:30

A 同學加油!不要氣餒!B 同學不要太沾沾自喜,成績要跌真係話咁易!

作者: babadogcat    時間: 19-2-18 16:39     標題: 回覆樓主

在那學校讀書最終也是靠自己!最重要是年青人找到方向,培養好品格!

作者: bb-blue    時間: 19-2-18 16:46

問題唔係比較, 重點係快樂成長, 無謂背負壓力讀書
作者: la5711    時間: 19-2-18 16:51

明明就是在比較緊,用名次來推斷壓力指數。
根本睇唔開,考第幾前都有壓力; 睇得開,考包尾都無壓力。  
作者: Chowying    時間: 19-2-18 16:57

其實係咪強求 根本冇人知, 就算家長做曬功課都唔擔保, 不必攞兩個極端嘅case比較吧
作者: cowkingb    時間: 19-2-18 16:58

回覆 la5711 的帖子

讀Band 1A 定Band 1C, 有時唔係自己去決定。明明最想入既唔係 Band 1A, 但點知間 Band 1A 收左,咁考Band 1C果日,小朋友又可能表現未如理想....重要睇組員,考官點比分,太多不能控制的因素在內。
名次真係好虛無,有進步先係最緊要。中學先剛剛開始,A 同學努力一定可以有大進步

作者: mcl203    時間: 19-2-18 16:58

la5711 發表於 19-2-18 16:51
明明就是在比較緊,用名次來推斷壓力指數。
根本睇唔開,考第幾前都有壓力; 睇得開,考包尾都無壓力。   ...

同意,用同一模式,去任何一間都會自制壓力~~~

作者: babadogcat    時間: 19-2-18 16:59     標題: 回覆樓主

明白樓主用意,周圍都是比較,同學之間也有比較,最清楚孩子的是他們本身和父母,希望大家也能入到適合的學校,孩子健康成長!

作者: bb-blue    時間: 19-2-18 17:04

關鍵係好多小朋友壓力源於父母, 我意思係提議大家, 為子女選校一定要衡量子女能力, 不要強求名校, 當小朋友力有不逮, 讀得唔開心有何意義
作者: Cliokohonda    時間: 19-2-18 17:19

bb-blue 發表於 19-2-18 17:04
關鍵係好多小朋友壓力源於父母, 我意思係提議大家, 為子女選校一定要衡量子女能力, 不要強求名校, 當小朋友 ...

就算是A學生在B校也可能發生相同的問題。如能在b1a校級頭,將來是2科5**以上的材料, 再且忘記小學的偉績吧,S1一個月已把老本食得一乾二淨, AB 同學是在同一起跑線了,我都對阿女間學校好有懷疑,但我會選擇信任及自己去配合。

PS: 仍然有懷疑成班上堂玩得好開心。

作者: 奔跑的蛋治    時間: 19-2-18 17:26

明白的~~但覺得有少少文不對題. 首先大家都係B1學生, 都入B1A, B1C都不算是錯配, 選擇錯誤.
再次,  A學生入到B1A學校, B入到B1C 學校, 都是派位派入的.
假使A派入B1C, B同學派入B1A, 誰又會知道是什麼故事呢?

作者: 5tgb    時間: 19-2-18 17:33

1A學校有成績唔好的同學,3C學校都有架!咁唔通讀低一格就一定考得好?考得好唔好同努力及適應有關,亂扣帽子,舉一D所有學校都會發生的事大做文章,等如無病呻吟,驚中左六合彩,唔知D錢點用同科。
作者: mch411    時間: 19-2-18 17:35

入喇叭考第尾都係一種光榮

作者: 小曳人    時間: 19-2-18 17:37

其實,入唔到自行,要抽獎,呢個情況自然會發生,順睇彩數,但既然係band 1學校,output應該唔會太差,而比上不足、比下有餘嘅人,點解會揀1A學校?傳統名校就多神人,地區名校就谷到盡... 呢d唔係應該預知嘅咩?

睇見咁,我唔敢想像...班band 2仔入到band 1A學校會點..
作者: 猴子爸    時間: 19-2-18 17:54

其实我同意楼主的想法。当然不可以单以短期的成绩作定案,但一般经过些日子,大致都可以断症啦,而基本上也是取决于学生本身的性格。
假设学生不是性格特别坚毅,遇强越强的人(今时今日,新一代的心理质素如何,大家心照啦),
而你的孩子有机会遇到这样的选择,结果听“大众“话,什么“读名校做包尾都是光荣“之类的话,让孩子一直垫尸底,他肯定自信心受创的机会远高于突然醒悟爆发小宇宙的机会,到时变得自暴自弃,一直寻底,这里的“大众”也没人会可怜你的。

作者: 5tgb    時間: 19-2-18 17:59

Band 2生入 band 1學校會點,可以參考下賭皇Stanley Ho 當年在QC 苦讀的經歷,就知道世上無難事了。
作者: Mrs.Luckycat    時間: 19-2-18 18:18

bb-blue 發表於 19-2-18 17:04
關鍵係好多小朋友壓力源於父母, 我意思係提議大家, 為子女選校一定要衡量子女能力, 不要強求名校, 當小朋友 ...

未試過,如果肯定力有不逮?況且第一次考試只是試槍,未能作準。不能因此判斷父母是否揀錯學校。

作者: chun媽    時間: 19-2-18 18:42     標題: 回覆樓主:

誰不想自家孩子在B1A名校名列前矛?想孩子不要承受太大的壓力,很大程度來自家長的看法。
我細仔在某名校就讀,我同他說,只要取得中上的成績已可,跟他一起訂一個他能做到的目標,再慢慢來,幸好,他尚能達標

作者: jli008    時間: 19-2-18 18:50

作者: Big_Gal    時間: 19-2-18 19:00

無論轉去邊間學校, 同學都要適應, 亦要教導小朋友唔好太注重名次, 更重要係老師教嘅, 佢明唔明? 考試成績未如理想, 問題在那裏?
揀邊間學校, 有時唔係家長或學生可以決定. 要教小朋要睇開D, 只係一個考試, 仲有好多機會.

如果教D野太深, 或者覺得呢間學校唔適合, B1A 學校學生, 絕對可以轉到另一間好學校. 加油!

作者: mcl203    時間: 19-2-18 19:06

jli008 發表於 19-2-18 18:50
主要是看學校是家長選還是孩子選, 另也看孩子是為了考試強谷出來還是為了學習打好基礎出來,當然還有部份人 ...

孩子選既就一定唔會錯?咁神奇~~~

作者: LeeCC    時間: 19-2-18 19:10

cowkingb 發表於 19-2-18 16:58
回覆 la5711 的帖子

讀Band 1A 定Band 1C, 有時唔係自己去決定。明明最想入既唔係 Band 1A, 但點知間 Band ...

明明最想入的唔係band 1 A-->
既然唔想入,做乜事要揀自行或統一派位?斷估band 1A唔會唔揀會派到吧,唔好講到好似被逼入的

作者: Chowying    時間: 19-2-18 19:19

LeeCC 發表於 19-2-18 19:10
既然唔想入,做乜事要揀自行或統一派位?斷估band 1A唔會唔揀會派到吧,唔 ...

咁唔係你肯揀間 1c 做自一或乙一,就一定入到或者派到嫁 ma, 既然學生係 band 1, 最重要當然係 maximise 入 band 1 學校既機會, 唔通揀完間 band 1c 就排 band 2 學校, 唔覺意碌左入去咪大件事

作者: 5tgb    時間: 19-2-18 19:40

其實好多有心人會設計一D虚擬場境去誤導別人選校,作為家長,必須小心分辨,以免中人圈套。
作者: bb-blue    時間: 19-2-18 20:25

5tgb 發表於 19-2-18 19:40
其實好多有心人會設計一D虚擬場境去誤導別人選校,作為家長,必須小心分辨,以免中人圈套。 ...
你既說話似乎有骨, 我在此聲明, 我個小朋友已經讀緊中學, 無必要作故事呃人, 而我篇野係百分百事實, 絕無虛構

作者: bb-blue    時間: 19-2-18 20:32

啱睇就睇, 唔啱睇請便, 做人要有口德, 小心禍從口出
再次聲明, 我目的只係提醒各位家長為子女選校要考慮清楚小朋友能力, 量力而為
作者: 5tgb    時間: 19-2-18 20:38

bb-blue 發表於 19-2-18 20:32
啱睇就睇, 唔啱睇請便, 做人要有口德, 小心禍從口出
再次聲明, 我目的只係提醒各位家長為子女選校要考慮清 ...
自己都明白啱睇就睇的道理,為何阻止帖友立體看事物的自由呢?
作者: cowkingb    時間: 19-2-18 20:42

LeeCC 發表於 19-2-18 19:10
既然唔想入,做乜事要揀自行或統一派位?斷估band 1A唔會唔揀會派到吧,唔 ...

我指既唔係自行或統一,係直私!只是發表個人意見,無需咁緊張!我從無意思講到小朋友要被迫入讀咩學校。只是無奈!
作者: bb-blue    時間: 19-2-18 20:54

5tgb 發表於 19-2-18 20:38
自己都明白啱睇就睇的道理,為何阻止帖友立體看事物的自由呢?
我冇阻止任何人發文權利,不過你要攪清楚一點,就算我係作故仔,都唔可能呃到其他家長雪亮眼光,更唔可能因為我一小段文章可以令其他家長放棄心儀Band 1中學而令我有得益卦
作者: bb-blue    時間: 19-2-18 20:56

更何況我從未提及任何學校名稱,唔好咁小人之心啦
作者: 5tgb    時間: 19-2-18 21:10

5tgb雖然敢言,但絕無冒犯之意。討論平台什麼人也有,同一件事,由不同人陳述,都可能大相徑庭。事件中的家長自己是否說真心話都說不定啦,何況旁觀者?
要避免好心做壞事,最好就是正、反意見都有,讓帖友自己衡量。
作者: babadogcat    時間: 19-2-18 21:22     標題: 回覆樓主

我相信這篇討論是出於好心
大家看完當多個考慮因素便好
大家也是為孩子的!(emoji)(emoji)

作者: goodboy1    時間: 19-2-18 21:34

作者: goodboy1    時間: 19-2-18 22:41

作者: jli008    時間: 19-2-18 22:41

作者: bb-blue    時間: 19-2-18 23:06

5tgb 發表於 19-2-18 21:10
5tgb雖然敢言,但絕無冒犯之意。討論平台什麼人也有,同一件事,由不同人陳述,都可能大相徑庭。事件中的家 ...
明白,觀點舆角度,我只是分享我小朋友同學case, 對我黎講冇意義,因為已經升中,只希望其他家長慎重而巳,始終小孩快樂成長重於學歷,坦白講,A同學要見社工,因為有自殘傾向
作者: bb-blue    時間: 19-2-18 23:08

我的小朋友已經中學生,而且很喜歡中學生活,非常感恩
作者: jli008    時間: 19-2-18 23:14

作者: Cliokohonda    時間: 19-2-18 23:24

bb-blue 發表於 19-2-18 23:06
明白,觀點舆角度,我只是分享我小朋友同學case, 對我黎講冇意義,因為已經升中,只希望其他家長慎重而巳, ...

如果A同學在校內是成績好就沒有自殘傾向? 除非校內老師或同學有奚落或欺凌成分,否則個別案例很難說服揀b1a校是問題所在,我大女中英數全級合格率是50%,但我只知有同學約阿女一齊補習,如果怕炒完考試會影嚮情緒,極力推介轉來QES  

作者: Cliokohonda    時間: 19-2-18 23:33

Cliokohonda 發表於 19-2-18 23:24
如果A同學在校內是成績好就沒有自殘傾向? 除非校內老師或同學有奚落或欺凌成分,否則個別案例很難說服揀b ...

我好想大女考得差時有挫折感,可惜成班都係肥佬當正常,合格係學霸。

作者: 5tgb    時間: 19-2-19 05:50

其實學生有自殘傾向,非1A學校專有,祗是1A學校會給人做文章,3C學校就無人提咁解而己。每個家庭都有自己的問題,並不是選低一格、半格的學校就可解決問題。要追究學校的家長,其實是生人勿近,因為他們有什麼問題都會掛在別人身上,自己永遠無責任架!
作者: 小曳人    時間: 19-2-19 07:53

mch411 發表於 19-2-18 17:35
光榮之後呢?
真係要個仔每日返學學唔到野,然後放學去補習?咁嘅生活,光榮?

sorry... 我係一個反思中嘅家長...

作者: yuenkw    時間: 19-2-19 08:10

又係升中入讀之後話好難頂?
家長選校前無做足功課啫,1A學校個朵唔係流,傳統名校競爭更甚。

作者: Ktfk    時間: 19-2-19 08:11

Cliokohonda 發表於 19-2-18 23:24
如果A同學在校內是成績好就沒有自殘傾向? 除非校內老師或同學有奚落或欺凌成分,否則個別案例很難說服揀b ...
50%合格率可能出卷出得深 ...

作者: Ktfk    時間: 19-2-19 08:16

mch411 發表於 19-2-18 17:35
到時. .
恐怕只會認係喇叭仔,唔會四圍講考第尾... 有苦自己知...

作者: Yanamami    時間: 19-2-19 08:30

Cliokohonda 發表於 19-2-18 23:33
我好想大女考得差時有挫折感,可惜成班都係肥佬當正常,合格係學霸。
学校禁做又何必?我女学校都唔会禁harsh. 俾信心学生好过挫敗佢地。
作者: 持之以恆    時間: 19-2-19 08:51

Yanamami 發表於 19-2-19 08:30
学校禁做又何必?我女学校都唔会禁harsh. 俾信心学生好过挫敗佢地。
但亦有人欣賞學校咁做是鞭策學生進步
作者: sukitelfold    時間: 19-2-19 08:52

Cliokohonda 發表於 19-2-18 23:33

好多1A學校也取這策略,中一打散傲氣,知恥近乎勇,小朋友知差要努力、家長知炒要吡$補習!

這些情況人人不同,樓主A同學的例子,所言不假,身邊朋友仔也有幾個,但佔比絕少!

迎接中學的心理準備及預期好重要,基於中學及小學的同學水平絕對不同,考試分也大不相同,小學冇95分以上當炒,中學揸住6x分已經在主車羣當中,可以去還神,如果沒有早些作心理準備,大人及小朋友也辛苦,得情緒病,一D也不奇!

舉例一科中文,高分低分根本是取決寫字快及慢,如果將焦點放在底子好壞、不去對症下藥改善字速,只有逃避中文,小六準備升中的,練定隻手及字速。。。

作者: Cliokohonda    時間: 19-2-19 08:55

卷不是很深,是太小功課,很多學生唔識溫,一個學期的數學功課少過30題,有補底但是由校外老師教,測考幾低分都沒有壓力,非常開心!有點擔心溫水煮蛙,所以我要自己比壓力。

作者: sukitelfold    時間: 19-2-19 09:00

同意✖️2,出得咁深何苦呢?!

亞囡學校也不會,基本上有溫下書就合格。。。

作者: mch411    時間: 19-2-19 09:05

小曳人 發表於 19-2-19 07:53
光榮之後呢?
真係要個仔每日返學學唔到野,然後放學去補習?咁嘅生活,光榮?
你咪理, d家長好享受呢,我前掛先安慰下朋友唔好甘緊張一定要band 1,
差比人咒到落地獄仲要燒春袋甘滯

作者: MCLIAN    時間: 19-2-19 09:07

樓主 , 謝謝你的提醒 , 讓家長再反思一下。

雖然只是個別個案,但也正好提醒我們。

這道理縱使是時有所聞,但一到小六進入了這遊戲,在不斷爭取的過程中 ,有時會有所迷失。
這個案剛好再喚醒我們。

作者: penpenvivi    時間: 19-2-19 09:12     標題: 回覆樓主:

小學已經係咁玩咖,一線小學考頭60-70都屬B1學生,2,3線小學考30-40就屬於B1學生,咁上到B1a-B1c中學一樣啦…大概知道水平,我先生成日用大機構比喻B1,山寨廠比喻B3

作者: Cliokohonda    時間: 19-2-19 09:16

sukitelfold 發表於 19-2-19 08:52
好多1A學校也取這策略,中一打散傲氣,知恥近乎勇,小朋友知差要努力、家長知炒要吡$補習!

這些情況人人 ...

阿女話小學唔溫書去考試都至小85 分,
中學唔溫會0 分。
我之前也有提過UT maths range 80 .
b1C抽入頂多就20個,。一級144人,70人炒,所以我由始至終唔會覺得小學b1a喺特別聰明 。 同校升的另一*小學級三*同學. 又係炒幾科,炒係一個反省機會,自暴自棄或是學生互相扶持就是b1a 及b2 學校學生心理上既分水嶺。

作者: Yanamami    時間: 19-2-19 09:31

sukitelfold 發表於 19-2-19 09:00
同意✖️2,出得咁深何苦呢?!

亞囡學校也不會,基本上有溫下書就合格。。。
基本上及格唔难,要高分先难既卷先係好~
作者: Yanamami    時間: 19-2-19 09:38

Cliokohonda 發表於 19-2-19 09:16
阿女話小學唔溫書去考試都至小85 分,
中學唔溫會0 分。
我之前也有提過UT maths range 80 .
老老实实,S1第-次考不能作準。小学生第-次考中学卷,盲头烏蠅,下学期或S2 1st term先知真实情况。我唔会太上心S1第-次考試。連我女中学老師都不知俾幾多鼓勵,話第-考算ok, 只要掌握到中学学习模式同答題技巧就会好。我女第-次History考試有11/50無答到,寫字太慢,識都無时间寫,衰-次咪知要摩打手,無礙吖~
作者: Cliokohonda    時間: 19-2-19 09:48

Yanamami 發表於 19-2-19 09:38
老老实实,S1第-次考不能作準。小学生第-次考中学卷,盲头烏蠅,下学期或S2 1st term先知真实情况。我唔 ...

其實想帶出的重點是樓主朋友遇到的情況不是XX學校才有,另一小學同學在另一何文田b1b中學也有炒兩科,中學的願景不一定是小學的延續。

作者: Yanamami    時間: 19-2-19 09:55

Cliokohonda 發表於 19-2-19 09:48
其實想帶出的重點是樓主朋友遇到的情況不是XX學校才有,另一小學同學在另一何文田b1b中學也有炒兩科,中學 ...
呢个道理竟然唔係人人明……学你話齋,升左中就从新出發,忘記过去~
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-19 10:19

kirstyau 發表於 19-2-18 16:18
講得啱,1A對手勁,有中游已經OK,可以保持中游到DSE,已經有三大讀;1C對手弱,真係需要頭10、頭20先穩陣。

作者: 王家爸爸    時間: 19-2-19 10:21

Sheep06 發表於 19-2-18 16:19
我覺得根本無謂去比較, 因為有些人總覺得 在band 1A 考第尾,  總好過在band1C考第一, 當然這樣的想法都未 ...
差距又無咁大
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 10:24

作者: mcl203    時間: 19-2-19 10:28

Cliokohonda 發表於 19-2-19 09:48
其實想帶出的重點是樓主朋友遇到的情況不是XX學校才有,另一小學同學在另一何文田b1b中學也有炒兩科,中學 ...

中學階段炒科,並非某校獨有,我小朋友果間都係,開學唔夠2個月,科數已經全組炒剩幾個人,佢都被攻破嚇儍左,事後先話呢份係challenging paper,即係預左D學生炒既~~~

作者: mcl203    時間: 19-2-19 10:29

王家爸爸 發表於 19-2-19 10:21
差距又無咁大

係不少家長既願景~~~

作者: goodboy1    時間: 19-2-19 10:31

作者: 王家爸爸    時間: 19-2-19 10:34

光榮之後呢?
做喇叭版既杜汶澤、鄧梓峰,口才好、自信,一樣撈得掂。
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-19 10:38

mcl203 發表於 19-2-19 10:29
係不少家長既願景~~~
願景應該有,不過同公司既願景一樣,唔可以離地。
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 10:39

作者: mcl203    時間: 19-2-19 10:39

王家爸爸 發表於 19-2-19 10:38
願景應該有,不過同公司既願景一樣,唔可以離地。

離慣地就唔會畏高,慣左~~~

作者: mcl203    時間: 19-2-19 10:41

goodboy1 發表於 19-2-19 10:39
B1學生都有分B1頭及B1尾,唔好以為入咗B1A學校,就會等於有B1頭能力!

B1A學生都有分唔同標準和願景~~~

作者: Cliokohonda    時間: 19-2-19 10:50

goodboy1 發表於 19-2-19 10:39
B1學生都有分B1頭及B1尾,唔好以為入咗B1A學校,就會等於有B1頭能力!

b1 頭尾咪又系咁上下,小學了個句號,串錯個字,數學冇約簡,多呢種甩灟就 b1a b1b b1c ,中學根本系另一頁,小學老本已經唔夠食兩史,geog,  LS .
我只有信QES能提供一個平台比有心學生去力爭上游,而不會期望因為b1a 而**是垂手可得。

作者: scooper    時間: 19-2-19 10:56

小學的排名並不能準確反映學術能力,有些人是靠背誦,操練,小心和有家長做書僮而達Band 1成績,所以小學的成績入到中學已冇咩意義。入到中學,無論去那個band的學校也需適應,每個同學的能力,性格,家庭背景,際遇也不同,就咁抽兩個比較太片面。

個人認爲青少年成長係一個關口,父母的影響很大,唔好只以一時的成績來評價佢地,俾多些體諒和支持,俾些時間佢地啦。

作者: Cliokohonda    時間: 19-2-19 11:00

Cliokohonda 發表於 19-2-19 10:50
b1 頭尾咪又系咁上下,小學了個句號,串錯個字,數學冇約簡,多呢種甩灟就 b1a b1b b1c ,中學根本系另一頁 ...

有幾多所謂小學b1生會在呈分試灟空唔識答,
有幾多b1a生入左b1中學後會成頁唔識答?

我想帶出為何要神化小學b1a生既能力?

作者: Lingcheung    時間: 19-2-19 11:01

炒科都要睇下咩原因炒.  完全放棄, 日日打機, 定溫左都唔識, 唔習慣升中考試的形式.  

作者: Yanamami    時間: 19-2-19 11:05

Cliokohonda 發表於 19-2-19 11:00

有幾多所謂小學b1生會在呈分試灟空唔識答,
禁又唔好講神化……小学中英数常四科程度上同中学十科八科都爭幾个級数啦!小学可以係a piece of cake, 上到中学点都要換个gear上既~
作者: jessimm    時間: 19-2-19 11:09

阿囡S1 1st term 就算全部科目合格, 但級名次已是3x, 極度驚嚇. 最近番看成績表才發現當時同班的同學有DSE 狀元 , S1 1st term 都不是考第一.
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 11:11

作者: goodboy1    時間: 19-2-19 11:14

作者: goodboy1    時間: 19-2-19 11:19

作者: mannewliv    時間: 19-2-19 11:30

咁樣比較真係好無謂。第一個學期唔代表乜嘢,DSE考成點先係重要。1A學校第3組別,未必差得過1C嘅前列。

不過,如果覺得壓力真係好大的話,我建議1A果位同學仔,首先要調整心態,唔好再以為一定好似小學咁永遠名列前茅,人外有人,天外有天,入得1A學校個個都係精英,仲有人會屬於第三組別。調節唔到心態,轉校吧,否則影響成世人心理。

作者: jessimm    時間: 19-2-19 11:31

goodboy1 發表於 19-2-19 11:19
我估你女個狀元同學起碼都係TOP10之內啦....
平均分全級最高是80尾. 狀元都是80頭咋. 當然S2 後就遙遙領先
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 11:33

作者: goodboy1    時間: 19-2-19 11:36

作者: jessimm    時間: 19-2-19 11:49

goodboy1 發表於 19-2-19 11:36
個狀元成績已經相當出色。如果嚮傅統名校,十個八狀只係等閒事,所以不用拘泥於校內級名次。
...

所以不用比較, 會勁的自然會勁, 學生學習調節自己步伐才是成長的重點
作者: Band5    時間: 19-2-19 11:51     標題: 回覆樓主:

無論選校如何小心謹慎,入讀之後都可能會與預期有落差,點樣重新檢視自己嘅能力,調節自己目標,才能搵到最適合自己嘅道路!

作者: MrBeast    時間: 19-2-19 12:16

光榮之後呢?
我外國中學同學都是ls,真的有份榮耀感。
e世代唔補習先唔正常,would say 最重要是個結果,ie 補完成績ok 就得,不過遇過留班的,self esteem真的好低

作者: 5tgb    時間: 19-2-19 12:46

其實要有榮耀感,讀村校都可以有,根本與學校banding 無必然關係。無謂制造學校階級啦!
作者: Band5    時間: 19-2-19 13:02

mannewliv 發表於 19-2-19 11:30
咁樣比較真係好無謂。第一個學期唔代表乜嘢,DSE考成點先係重要。1A學校第3組別,未必差得過1C嘅前列。

...

1A第三組可能冇人入三大,1C嘅前列多數有幾個入到神科!

作者: RoseRose1980    時間: 19-2-19 15:30

...
請問邊間1A個個都係精英? 就算皇仁也有大抽奘band 1c 好彩入到,請賜救一下?
作者: mannewliv    時間: 19-2-19 16:25

RoseRose1980 發表於 19-2-19 15:30
請問邊間1A個個都係精英? 就算皇仁也有大抽奘band 1c 好彩入到,請賜救一下?

咁我無話一定,你睇清楚先。我只係話有可能,而我講呢番話嘅重點,係B1A考得差唔一定DSE會炒。

作者: RoseRose1980    時間: 19-2-19 17:07

...
已我認識好多1A學校第3組都入唔到8大,讀緊副學士添
作者: mcl203    時間: 19-2-19 17:38

jessimm 發表於 19-2-19 11:31
平均分全級最高是80尾. 狀元都是80頭咋. 當然S2 後就遙遙領先

嘩,勁校出狀元,強~~~

作者: Yanamami    時間: 19-2-19 17:45

jessimm 發表於 19-2-19 11:09
阿囡S1 1st term 就算全部科目合格, 但級名次已是3x, 極度驚嚇. 最近番看成績表才發現當時同班的同學有DSE  ...
考3X極度驚嚇?有幾驚嚇呀?-級百幾二百人,好好喎……
作者: joeyxlma    時間: 19-2-19 20:05

Yanamami 發表於 19-2-19 17:45
我哋學校沒名次,唔洗驚嚇
作者: jessimm    時間: 19-2-19 20:07

Yanamami 發表於 19-2-19 17:45
驚嚇只是因為已經全部科目合格, 之後習慣左點去睇成績表
作者: Yanamami    時間: 19-2-19 20:10

joeyxlma 發表於 19-2-19 20:05
我哋學校沒名次,唔洗驚嚇
我地都無,無得惊……
作者: Yanamami    時間: 19-2-19 20:13

jessimm 發表於 19-2-19 20:07
驚嚇只是因為已經全部科目合格, 之後習慣左點去睇成績表
我以為係“驚喜”多d.....只係全部合格就已經可以考3X

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5