教育王國

標題: ADHA 中ㄧ媽媽入來分享下可以嗎? [打印本頁]

作者: Boborachel    時間: 19-1-19 09:03     標題: ADHA 中ㄧ媽媽入來分享下可以嗎?

我仔band2 尾中學,今天中ㄧ剛考完第ㄧ次考試但成績勁差得20幾分(中英数)
有2科交白卷!老師話他懶散無心機
開學前已加了薬!有無ADHA的仔同我仔一樣?星期二回醫院覆診
老師講再系咁成績ㄧ定留班(emoji)(emoji)(emoji)
大家有咩方法應對分享下?thx

作者: a_for_apple    時間: 19-1-19 21:35

Boborachel 發表於 19-1-19 09:03
我仔band2 尾中學,今天中ㄧ剛考完第ㄧ次考試但成績勁差得20幾分(中英数)
...

感覺係學習動機問題,多於專注力問題。有冇同小朋友傾下鐘唔鐘意返學?有咩困難?點解交白卷呢?

作者: Chans1988    時間: 19-1-20 15:19

Boborachel 發表於 19-1-19 09:03
...

去到中學 應該好難再聽父母的話 因為已經建立了自我思想
不如 去找一找輔導員 或心理學家
看看 他們有沒有辦法幫一幫個仔

作者: 健健BB    時間: 19-1-23 18:57     標題: 回覆樓主

離題一問,請問呀仔小學時的情況是怎樣的?

作者: Carriecheun    時間: 19-1-27 11:45     標題: 回覆樓主

我都想其他有經驗媽媽分享下,我囝下年升中一,擔心作文點算。

作者: Boborachel    時間: 19-1-27 13:04

健健BB 發表於 19-1-23 18:57
離題一問,請問呀仔小學時的情況是怎樣的?

小學都合格不會交白卷

作者: Boborachel    時間: 19-1-27 13:05

Chans1988 發表於 19-1-20 15:19
去到中學 應該好難再聽父母的話 因為已經建立了自我思想
不如 去找一找輔導員 或心理學家
看看 他們有沒 ...

已同班主任傾看看如何幫他

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5