教育王國

標題: 三條1,有冇用? [打印本頁]

作者: Kelly777    時間: 19-1-5 21:25     標題: 三條1,有冇用?

自一乙一甲一 ,
如果派得唔好 ,扣門有冇幫助呢?

作者: piglet0529    時間: 19-1-5 21:35

Kelly777 發表於 19-1-5 21:25
自一乙一甲一 ,

我都想知,如只自1加乙1是否已經夠诚意? 甲1想駁下跨區

作者: minglam49    時間: 19-1-5 21:41

piglet0529 發表於 19-1-5 21:35

問清楚心怡的有沒有叩門位,早幾年有幾間連叩門Form都不派!

作者: richy    時間: 19-1-6 02:00

自一乙一甲一 ,
中學會要求你們出示統一的申請表選擇甲和乙簡什麼?另外中學也不會知道你選擇自行是否將他放第一或二
作者: 5tgb    時間: 19-1-6 05:47

去年有D區例如東區,根本唔收本區扣門表。而且好似無乜聽過有中學有此要求。
作者: piglet0529    時間: 19-1-6 06:01

richy 發表於 19-1-6 02:00
中學會要求你們出示統一的申請表選擇甲和乙簡什麼?另外中學也不會知道你選擇自行是否將他放第一或二 ...

即是去叩門的中學應只知道你自行有冇選過她是吧?

作者: asweetmom    時間: 19-1-6 09:19

既然你有異心,就別走誠意這條路了。

作者: lovecupid    時間: 19-1-6 10:33

中一叩門全看學生成績能力。111也沒用。
111這玩意只在小一叩門階段。
作者: crazyhippo    時間: 19-1-6 10:50

有成績, 有用
無成績, 無用, 無人會睇!
作者: mansum92    時間: 19-1-6 10:56

自一乙一甲一 ,

我問過小學老師,佢話唔好因為111左右了中學的選擇,他認為沒用。

作者: Yanamami    時間: 19-1-6 11:16

叩门係講実力,唔係講誠意。
作者: piglet0529    時間: 19-1-6 14:12

asweetmom 發表於 19-1-6 09:19
既然你有異心,就別走誠意這條路了。

所以如间中學只知我自行有冇選她就最好了

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 14:17

現實係,成績係最好既誠意。
作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 14:19

mansum92 發表於 19-1-6 10:56
我問過小學老師,佢話唔好因為111左右了中學的選擇,他認為沒用。
111係小學校長既心態,原因係幼稚園學生好難預測六年之後既表現。但係中學唔同,預測性強好多,所以成績先係重點。
作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 14:20

Yanamami 發表於 19-1-6 11:16
叩门係講実力,唔係講誠意。

其實自行選佢會好D,因為有初步資料、例如面試評分及全港排名次弟,在申請者中大約排在什麼位置,多些資料點都好D,記得扣門申報表有問,有沒有申請過該校自行,估計是搵返相關資料。

之後可能有扣門試或冇扣門試,只面試多次。

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 15:01

sukitelfold 發表於 19-1-6 14:20
其實自行選佢會好D,因為有初步資料、例如面試評分及全港排名次弟,在申請者中大約排在什麼位置,多些資料 ...
你假設學校自行面試之後仍然保留你既資料?
作者: haihaimom    時間: 19-1-6 15:06

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:01

可靠消息,有好些中學只會考慮自行有選佢哋學校嘅學生扣門。

作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 15:09

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:01

如果我是收生組,起碼keep當年資料啦,有幾出奇?!

大把去自行官津,而收直資offer,放棄抽獎,最後目標扣門官津!

Keep幾個月資料在電腦,有幾阻地方?!

你估要幾個課室放磚頭咩?!

作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 15:12

haihaimom 發表於 19-1-6 15:06

YWGS便是⋯⋯在自行漏網之魚內順序逐個call,所以點會自行後唔keep資料?!

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 15:16

sukitelfold 發表於 19-1-6 15:09
如果我是收生組,起碼keep當年資料啦,有幾出奇?!

大把去自行官津,而收直資offer,放棄抽獎,最後目標 ...
現實唔係咁運作,因為有私隱條例,處理得唔好隨時出事。老師笨,校長都會唔笨。
作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 15:18

haihaimom 發表於 19-1-6 15:06
唔少地區名校係咁,係策略問題,但係你一樣需要重新提供全部資料。
作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 15:20

sukitelfold 發表於 19-1-6 15:12
YWGS便是⋯⋯在自行漏網之魚內順序逐個call,所以點會自行後唔keep資料?!
...
只需要保留名單就足夠,按照名單順序搵人,唔需要保留全部資料。
作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 15:21

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:16
現實唔係咁運作,因為有私隱條例,處理得唔好隨時出事。老師笨,校長都會唔笨。 ...

多慮了⋯⋯私癮權條例規定,個人資料在完成整個過程後,在合理時間內銷毀便可!

什麼叫整個過程⋯自行收生至扣門收生階段,合理的一個整過程卦?!

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 15:24

sukitelfold 發表於 19-1-6 15:21
多慮了⋯⋯私癮權條例規定,個人資料在完成整個過程後,在合理時間內銷毀便可!

什麼叫整個過程⋯自行收 ...
做得老師既都係多慮既,校長就更加。
作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 15:25

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:20
只需要保留名單就足夠,按照名單順序搵人,唔需要保留全部資料。

呢D不是個人資料嗎?!

冇電話、冇名、冇學生編號、冇父母電話?

閣下唔知諗多咗或是不懂個人資料條例

作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 15:27

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:24
做得老師既都係多慮既,校長就更加。

多慮基於知識的缺乏

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 15:27

sukitelfold 發表於 19-1-6 15:25
呢D不是個人資料嗎?!

冇電話、冇名、冇學生編號、冇父母電話?
名單唔係大問題,容易處理。
作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 15:28

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:27

只有名單冇父母聯絡資料,點搵父母呀?!

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-6 15:29

sukitelfold 發表於 19-1-6 15:27
多慮基於知識的缺乏
做得老師既,知識缺乏?只係打工既,點都唔想麻煩。如果你了解多啲學校運作,你就知道啲家長幾麻煩。
作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 15:36

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:29
做得老師既,知識缺乏?只係打工既,點都唔想麻煩。如果你了解多啲學校運作,你就知道啲家長幾麻煩。 ...

只想提出四個字「杞人憂天」,一個年度的收生過程,合情合理合法地使用個人資料,搬乜鬼個人私癮條例出嚟講

作者: richy    時間: 19-1-6 15:48

piglet0529 發表於 19-1-6 06:01
即是去叩門的中學應只知道你自行有冇選過她是吧?
應該喺
作者: b3410    時間: 19-1-6 15:52

感覺叩門應該難度高過自行。如果自行唔入,叩門收到機會可能更加細
作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 15:59

b3410 發表於 19-1-6 15:52
感覺叩門應該難度高過自行。如果自行唔入,叩門收到機會可能更加細

好多漏網之魚,採取一鳥在手策略,收直資offer而不參加派位,但有去自行面試,這些官津就算上了自行名單,也收不到。

作者: Kelly777    時間: 19-1-6 16:10

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:27

中學那邊是否不會知道學生自行一或二?

作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 16:22

Kelly777 發表於 19-1-6 16:10

不會知的!

作者: b3410    時間: 19-1-6 17:10

sukitelfold 發表於 19-1-6 15:59
好多漏網之魚,採取一鳥在手策略,收直資offer而不參加派位,但有去自行面試,這些官津就算上了自行名單, ...
明,不過依家講三條一,應該想入官津。唔會take 直資去增加難度。
作者: sinalv5233    時間: 19-1-6 17:17

回覆 Kelly777 的帖子

照計應唔知的,同埋教育局都講明學校不應以任何理由打聽,但e家有官津學校係簡介會上大大聲話只接受三條1叩門,同埋要影印個張自行表畀佢地以示證明,例如荃灣官中:(
作者: 5tgb    時間: 19-1-6 17:41

講到要111, 即係得一間心儀啦!
咪睇下佢收扣門有無要求111, 如果無此要求,做左可能無分加架!
作者: sukitelfold    時間: 19-1-6 18:37

b3410 發表於 19-1-6 17:10
明,不過依家講三條一,應該想入官津。唔會take 直資去增加難度。

明白

作者: Bigtaoc123    時間: 19-1-6 19:15

自一乙一甲一 ,

111無用,有d同區更加無得扣。講到尾都係睇成績。

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-7 10:02

Kelly777 發表於 19-1-6 16:10
除非係自己小學既中學部,否則自行階段中學唔會知道你係用自行一或二。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5