教育王國

標題: Nursing 收分要求 [打印本頁]

作者: bestwish    時間: 18-10-24 15:25     標題: Nursing 收分要求

Poly 最少27分, 想問係 best 5 定係 best 6 ?

HKU 好似收生要求仲低過 Poly是嗎?

作者: KLLP    時間: 18-10-24 16:11

bestwish 發表於 18-10-24 15:25
Poly 最少27分, 想問係 best 5 定係 best 6 ?

我理解Poly U 係4+2X

作者: bmuimami    時間: 18-10-30 00:56

Poly 4C 2X LQ 27
HKU收生分數相若
有人話一般請䕶士喜歡請polyu cu先到HKU 因為polyu實務強,hku理論勁,但三間U其實cuhk收高兩分 學生有時會揀埋大學,始終港大中大有醫院支援,亦有人揀地區
Polyu有精神科nursing,收低一兩分添!畢業又高一兩個point
至於就業就唔使講!缺人到咁甚至有人話有牌有手有腳就請添
(三大U唔夠分重有OU 18-19, 東華明愛16-17喎抵讀呀一畢業三萬以上starting)

作者: bestwish    時間: 18-10-30 15:25

bmuimami 發表於 18-10-30 00:56
HKU收生分數相若
有人話一般請䕶士喜歡請polyu cu先到HKU 因為polyu實務強,hku理論勁, ...

真係唔係 best 6 呀囡有點失望。因為佢重點係phy chem bio取分

作者: bmuimami    時間: 18-10-31 10:52

bestwish 發表於 18-10-30 15:25
真係唔係 best 6 呀囡有點失望。因為佢重點係phy chem bio取分

有bio chem底讀nursing啱哂
而且,個人認為,六科LQ 27 即 26都有機會,Bio Chem weighting又重D 26 六科,平均4.33 喎唔算好難拎到啩?

作者: bmuimami    時間: 18-10-31 10:58

HKU nursing計best 5!!

作者: samsam123321    時間: 18-10-31 12:31

.....
作者: bmuimami    時間: 18-10-31 12:50

samsam123321 發表於 18-10-31 12:31
真心說,如果係女仔,教書仲好些,男仔就選engine拉

辛苦?
如果係,行行都會喎,䕶士有收入保障呀

作者: samsam123321    時間: 18-10-31 12:54

bmuimami 發表於 18-10-31 12:50
辛苦?
如果係,行行都會喎,䕶士有收入保障呀
.......
作者: bestwish    時間: 18-10-31 15:53

samsam123321 發表於 18-10-31 12:31
真心說,如果係女仔,教書仲好些,男仔就選engine拉

呀囡由細到大既夢想係做醫護人員,因為佢本身經歷過死過番生,由細到大出入醫院,所以鎖定左目標。不過現在身體已好返哂。醫生就一定唔夠分,nursing 已算係medical 最低入閘分。

作者: October.    時間: 18-10-31 16:01

bestwish 發表於 18-10-31 15:53
呀囡由細到大既夢想係做醫護人員,因為佢本身經歷過死過番生,由細到大出入醫院,所以鎖定左目標。不過現 ...
其實醫生同護士之間仲有葯濟、物理治療、職業治療,你女有phy chem bio,科科都讀得。

作者: LingChiBaBa    時間: 18-10-31 18:18

呀囡由細到大既夢想係做醫護人員,因為佢本身經歷過死過番生,由細到大出入醫院,所以鎖定左目標。不過現 ...

都未考試,唔好洩氣。

Maths+2X平均5分,中英LS平均4分就達標,加油!

作者: bestwish    時間: 18-10-31 19:23

October. 發表於 18-10-31 16:01
其實醫生同護士之間仲有葯濟、物理治療、職業治療,你女有phy chem bio,科科都讀得。
...

你講既全部科都仲要更高分呀!

作者: October.    時間: 18-11-1 08:17

bestwish 發表於 18-10-31 19:23
你講既全部科都仲要更高分呀!
你女之前有意讀醫,我 意思係唔使-下去到讀 護士呀,兩者之間仲有其它幾個選擇考慮。
作者: bestwish    時間: 18-11-1 09:21

October. 發表於 18-11-1 08:17
你女之前有意讀醫,我 意思係唔使-下去到讀 護士呀,兩者之間仲有其它幾個選擇考慮。 ...

我地知呀! 佢想讀職業治療, 再進修去幫sen 既小朋友

作者: Glau    時間: 18-11-1 09:33

如果真心想做護士, 仲有OU, 東華 同護士學校, 吾好理人點講, 宜家無任何職業有guarantee 做一世,  無理想同條咸魚無分別, 雖然理想同現實有距離.
作者: bestwish    時間: 18-11-1 13:55

Glau 發表於 18-11-1 09:33
如果真心想做護士, 仲有OU, 東華 同護士學校, 吾好理人點講, 宜家無任何職業有guarantee 做一世,  無理想同 ...

禁去護士學校或者養和都唔會去OU東華

作者: bmuimami    時間: 18-11-1 13:58

bestwish 發表於 18-11-1 13:55

點解呀?OU東華都係學位加牌喎

作者: Glau    時間: 18-11-1 14:43

bestwish 發表於 18-11-1 13:55
護士學校只有EN (不過好似將有RN讀) , OU,東華係 RN,
作者: clarawuwu    時間: 18-11-1 20:29

bestwish 發表於 18-11-1 09:21
我地知呀! 佢想讀職業治療, 再進修去幫sen 既小朋友

職業治療好呀!我記得你囡囡一直成績都好好,應該無問題,況且, bio呢科都有得加乘呀!你地有冇去poly u infor day?

作者: bestwish    時間: 18-11-1 21:04

clarawuwu 發表於 18-11-1 20:29
職業治療好呀!我記得你囡囡一直成績都好好,應該無問題,況且,phy chem bio呢3科都有得加乘呀!你地有冇 ...

呀囡好想去Poly open day,但果日有事去唔到,嚟緊會去HKU。 我囡成績唔係好叻架 ! 不過佢今年中五已明顯勤力左,一開學都不斷溫書。希望可以張勤補拙。不過見佢都辛苦,仲有年幾要挨呀!

作者: bestwish    時間: 18-11-1 21:05

clarawuwu 發表於 18-11-1 20:29
職業治療好呀!我記得你囡囡一直成績都好好,應該無問題,況且,phy chem bio呢3科都有得加乘呀!你地有冇 ...

其實個比例係點乘,我唔知邊到睇到 ?

作者: clarawuwu    時間: 18-11-1 21:29

bestwish 發表於 18-11-1 21:05
唔好意思,我個日聽左幾個talk,混亂左資料。職業治療係bio。我都唔清楚個比例,好似講者無提到,有去過聽talk既朋友,可以提供資料嗎?
今年去唔到,唔緊要啦!s6可以去,資料仲update。你囡囡好乖又懂事,大家努力加油啦!

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-1 21:34

bestwish 發表於 18-11-1 21:05
職業治療 Best6 ,preferred subject 得中、英同Bio。

即係中、英同Bio x10
        Maths 同LS x7
        Phy、Chem、 其他 x5

作者: bestwish    時間: 18-11-1 21:47

LingChiBaBa 發表於 18-11-1 21:34
職業治療 Best6 ,preferred subject 得中、英同Bio。

即係中、英同Bio x10

多謝你既資料,但我都唔係好明,x 10 x 7 即點乘 (emoji)(emoji)(emoji)

作者: bestwish    時間: 18-11-1 21:48

clarawuwu 發表於 18-11-1 21:29
唔好意思,我個日聽左幾個talk,混亂左資料。職業治療係bio。我都唔清楚個比例,好似講者無提到,有去過聽ta ...

多謝你呀!

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-1 21:55

bestwish 發表於 18-11-1 21:47
多謝你既資料,但我都唔係好明,x 10 x 7 即點乘 (emoji)(emoji)(emoji)

即係中文假設攞Level 5,=>5x10=50分
       Maths攞Level 5*,=>6x7=42分
       Phy攞Level 4,=>4x5=20分

Any best6就將最高分嗰6科加埋鬥高分。

作者: bestwish    時間: 18-11-2 09:51

LingChiBaBa 發表於 18-11-1 21:55
即係中文假設攞Level 5,=>5x10=50分
       Maths攞Level 5*,=>6x7=42分
       Phy攞Level 4,=>4x5=20 ...

開始明dd, preferred subject 就 x 10,  4C 就 x 7, 2X 就 x 5, 是嗎?

計左出嚟假設 total 係 216分, 禁即係點 ?

3位數字???

Thanks.  

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-2 10:35

bestwish 發表於 18-11-2 09:51
開始明dd, preferred subject 就 x 10,  4C 就 x 7, 2X 就 x 5, 是嗎?
係咁計,不過PolyU無俾呢個分做參考,所以無得比較。
PolyU祇提供Average score,如果你有去Admission Talk,應該會講Minimum收幾多分,但係無 x weighting ,所以都唔係好準確。

其實簡化返個運算,

Preferred subject           x2
Other Core subjects      x1.4
Other elective subjects  x1

如果個分貼近average (18年33.1)而又有preferred subject(s)高分,先穩陣。

作者: kwokyk    時間: 18-11-2 12:34

回覆 bestwish 的帖子

可參考此link:
https://lihkg.com/thread/731281/page/1

作者: TwinWong    時間: 18-11-2 15:42

我老細個侄 26分入港大
BAND A 1 中大唔收, 2018 年要有BEST 5 ~30分

兩年前我FB 佢女26分中大

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-2 15:50

TwinWong 發表於 18-11-2 15:42
我老細個侄 26分入港大
BAND A 1 中大唔收, 2018 年要有BEST 5 ~30分

~30分係 Best 5 定 4C+2X?

作者: TwinWong    時間: 18-11-2 15:54

LingChiBaBa 發表於 18-11-2 15:50
~30分係 Best 5 定 4C+2X?
修正一下
中大要best 6 要30

作者: TwinWong    時間: 18-11-2 16:07

真係好, 啊囡鎖定目标
我隻豬全無目标, 仲未知自己想掂

作者: kwokyk    時間: 18-11-2 18:36

CU nursing 同 Polyu nursing 都好,論學習環境CU勝, Polyu practical 勁d 出ward 易適應。HKU. Nursing 較易入,重理論。

作者: bmuimami    時間: 18-11-2 18:41     標題: 回覆樓主

比個今年入咗polyu nursing實際分數各位參考一下
中 5英 4數 4通 4生物 4 地理 6
A2 入咗
中大唔收

作者: kwokyk    時間: 18-11-2 19:11

阿女同學今年non Jupas IB , 全報nursing , HKU , CU , Polyu.未考試,先有HKU Conditional offer, 其他冇CO.
考試後 ,IB 39/45 才有CU interview 及 offer.
Polyu 冇offer.

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-2 19:34

bmuimami 發表於 18-11-2 18:41
比個今年入咗polyu nursing實際分數各位參考一下
中 5英 4數 4通 4生物 4 地理 6
A2 入咗

咁啱係樓主嘅216。

作者: bmuimami    時間: 18-11-2 19:50

LingChiBaBa 發表於 18-11-2 19:34
咁啱係樓主嘅216。

我冇計呀
但係呢個case係入nursing而唔係職治
Polyu 嘅nursing好似係冇正式公布邊科有加乘,只係話有理科好啲

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-2 20:12

bmuimami 發表於 18-11-2 19:50
我冇計呀
但係呢個case係入nursing而唔係職治
Polyu 嘅nursing好似係冇正式公布邊科有加乘,只係話 ...

咦,係喎。

PolyU Nursing 有講,Preferred subject :4C & Biology

你個case係240分。

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-3 11:46

今年HKU Nursing計分方法改咗。

Level 5** = 8.5 分
Level 5* = 7 分
Level 5 = 5.5分
Level 4 = 4分
Level 3 = 3 分

作者: October.    時間: 18-11-3 13:53

LingChiBaBa 發表於 18-11-3 11:46
今年HKU Nursing計分方法改咗。

Level 5** = 8.5 分
咁得意嘅,又唔係睇科加權。

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-3 14:14

October. 發表於 18-11-3 13:53
咁得意嘅,又唔係睇科加權。

中醫及環球衛生都係咁計

作者: KopyKat    時間: 18-11-3 17:31

kwokyk 發表於 18-11-2 18:36
CU nursing 同 Polyu nursing 都好,論學習環境CU勝, Polyu practical 勁d 出ward 易適應。HKU. Nursing 較 ...

請教,IB, PG是多少分才有condition offer?Thx

作者: kwokyk    時間: 18-11-3 18:38

回覆 KopyKat 的帖子

PG 多少分才有offer ? 真不知道。每間院校 的 IB 收生admission score 都不公開,更何況是GP score.
就阿囡同學,本身成績都好,PG > 38 .

其他同學 PG 36 都有 offer.
不過除PG score 外,personal statement & 面試都好重要。

以下link 內的附件二 各院教 Non Jupas 近年收生人數 &分數

https://www.info.gov.hk/gia/general/201807/04/P2018070400714.htm

附件二

http://gia.info.gov.hk/general/201807/04/P2018070400714_287505_1_1530701707791.pdf

作者: LingChiBaBa    時間: 18-12-27 13:28

PolyU 職業治療(JS3624) preferred subject 加咗 Physics

[size=14.014px]There is no compulsory subject requirement. Preferred subjects with the highest weighting for admission score calculation include:

作者: KLLP    時間: 18-12-27 14:08

LingChiBaBa 發表於 18-12-27 13:28
PolyU 職業治療(JS3624) preferred subject 加咗 Physics

There is no compulsory subject requirement.  ...

又會咁遲先改!

作者: Atomoxetine    時間: 19-1-2 23:07

作者: BingoJoey    時間: 19-1-13 13:44

去護士學校沒有大學証書。去養和做登記護士㚥似要簽幾年約喎⋯⋯ (有錯請更改)

作者: KopyKat    時間: 19-1-13 15:06

BingoJoey 發表於 19-1-13 13:44

去護士學校沒有大學証書。去養和做登記護士㚥似要簽幾年約喎⋯⋯ (有錯請更改):wa ...

個人意見,Nursing  School,喺High Dip,有個RN牌,遲D讀top up degree, 不難讀。HA保证就業,不易入。條路長點點,经驗要累積。

作者: ramuza    時間: 19-2-22 08:42

there is a nursing summer programme at hku you should try and take a look

作者: TwinWong    時間: 19-2-22 10:10

BingoJoey 發表於 19-1-13 13:44

去護士學校沒有大學証書。去養和做登記護士㚥似要簽幾年約喎⋯⋯ (有錯請更改):wa ...

我FD 佢囡護士學校兩年, 駁入東華入Y2 開始讀, WAIVE 咗少少
每年比11萬, Y2起計讀4年, 上年畢業, 派政府医院太遠, 後尾入到法國做, 依家35K以上

作者: bestwish    時間: 19-2-27 15:41

LingChiBaBa 發表於 18-11-2 10:35
係咁計,不過PolyU無俾呢個分做參考,所以無得比較。
PolyU祇提供Average score,如果你有去Admission Talk ...
其實係咪每間U每一個學科都有 Weighting ?  我真係唔係好明點計個分?

假設

Weighting:
Biology = x 2
English and Chinese = x 2
Math, Liberal Study = x 1.4
理科electives = x 1.4
Other electives = x 1

DSE 得分
Chi 4
Fng 4
Math 4
LS 3
Bio 3
Chem 3
Phy 4
M2 2

Best 6
33.4 分

Best 5
31.6 分

禁高分????????

作者: LingChiBaBa    時間: 19-2-27 18:22

bestwish 發表於 19-2-27 15:41
其實係咪每間U每一個學科都有 Weighting ?  我真係唔係好明點計個分?

Official 公佈嘅分係無計Weighting。城大同科大嘅Jupas Calculator 有計。

作者: clarawuwu    時間: 19-2-27 19:28

LingChiBaBa 發表於 18-12-27 13:28

There is no compulsory subject requirement.  ...

請教下對港大環球衛生有咩意見?
作者: Charlotte_mom    時間: 19-2-28 07:33

bmuimami 發表於 18-10-30 00:56
HKU收生分數相若
有人話一般請䕶士喜歡請polyu cu先到HKU 因為polyu實務強,hku理論勁, ...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150729/bkn-20150729222245844-0729_00822_001.html
精神科護士供過於求,講左幾年了。我護士朋友都話唔好入行

作者: BS129    時間: 19-2-28 09:50

回覆 clarawuwu 的帖子

呢科出路做邊行?

作者: waic    時間: 19-8-19 18:29

Charlotte_mom 發表於 19-2-28 07:33
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150729/bkn-20150729222245844-0729_00822_001.html
精神科護士供過 ...

都唔係嫁,舊年poly U 畢業的精神科RN只得1,2個因個人問題冇offer
OU就唔太清楚。
補充:全級大約70幾人
其實精神科人手仲係唔夠,但高層要睇住budget請人,每round 啲請啲咁囉,但通常畢業個年會有晒offer, 睇年頭定年尾個round.

作者: TwinWong    時間: 19-8-30 09:08

我老細佢侄仔舊年BEST 5 25 入HKU NURSING
舊年中大要求BEST 5 要30

舊年師姐兩邊都派唔到, 走去讀1年HKU ASSO
昨天收到NJ CFM HKU NURSING  由Yr 1讀起

我校唔覺師姐有試去POLY

作者: Lofty    時間: 19-10-2 17:23

回覆 TwinWong 的帖子

中大nursing 30 分應該係計6科; 5科應該係26
作者: TwinWong    時間: 19-10-2 17:51

Lofty 發表於 19-10-2 17:23
回覆 TwinWong 的帖子

中大nursing 30 分應該係計6科; 5科應該係26
係呀, 你正确

2018 DSE
中大 BEST 6 30

HKU BEST 5 25
POLy BEST 6 27
OU BEST 5 19.6
當年家長提供资料

作者: bestwish    時間: 19-12-3 16:42

TwinWong 發表於 19-10-2 17:51
係呀, 你正确

2018 DSE

如果呢D分未 weighing, 真係有難度。

作者: TwinWong    時間: 19-12-4 09:00

bestwish 發表於 19-12-3 16:42
如果呢D分未 weighing, 真係有難度。
係未分

作者: samuellor    時間: 19-12-16 17:47     標題: 回覆樓主:

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-12-17 09:00

不用擔心,來年升大學人數少,加上現在環境好多人出國,香港入大學機會明顯比以往大。

作者: bestwish    時間: 19-12-17 09:27

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

係 wor ! 好多都出國讀, 國內生又回流大陸。

我囡  A123 都博盡, 唔到UQ tim,  博下 interview, 出左成績先再改。

其實第一次 submit 一定博盡, 成績出左先再對號入座都未遲。

作者: szetoyanlun    時間: 19-12-26 23:27

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5