教育王國

標題: 3大engineering [打印本頁]

作者: sandy625    時間: 18-8-16 01:57     標題: 3大engineering

請問排位如何?
作者: ANChan59    時間: 18-8-16 17:08     標題: 回覆樓主

我覺得按科目考虑會好些!

作者: 99908112    時間: 18-8-22 02:57

勿貪三大,入engin,悔終身
作者: LouBB    時間: 18-8-28 04:14

99908112 發表於 18-8-22 02:57

為什麼?可否詳細說明?

作者: 王家爸爸    時間: 18-8-28 17:00

又唔一定既,工程既訓練令你諗野邏輯性強啲,對將來發展都好有用既。
作者: 杰杰媽媽    時間: 18-8-28 18:31

sandy625 發表於 18-8-16 01:57
請問排位如何?

一定要睇咩engine ,太多款,間間都有幾科專長

作者: ghost2001    時間: 18-9-1 11:08

杰杰媽媽 發表於 18-8-28 18:31
一定要睇咩engine ,太多款,間間都有幾科專長

想問問,如果心儀機械工程,邊間好D(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: ANChan59    時間: 18-9-1 15:15

ghost2001 發表於 18-9-1 11:08
想問問,如果心儀機械工程,邊間好D(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

HKU and CUHK.

作者: ghost2001    時間: 18-9-1 15:33

ANChan59 發表於 18-9-1 15:15

Thanks

作者: waiwaidad2    時間: 18-9-2 22:16

作者: LouBB    時間: 18-9-3 05:19

ANChan59 發表於 18-9-1 15:15

噢?我以為UST Mechanic 好d ?!

作者: Aibb@    時間: 18-9-3 21:26

LouBB 發表於 18-9-3 05:19
噢?我以為UST Mechanic 好d ?!

今年HKU Engineering Median Score 係24.4

作者: LouBB    時間: 18-9-3 21:41

Aibb@ 發表於 18-9-3 21:26
今年HKU Engineering Median Score 係24.4

係低分咗

作者: JustAParent    時間: 18-9-4 09:02

未至於悔終生咁嚴重, 不過, 想讀呢科, 經濟許可的話, 出外國啦。

作者: jumphigh    時間: 18-9-4 12:51

作者: 杰杰媽媽    時間: 18-9-4 13:05

jumphigh 發表於 18-9-4 12:51
我反而想知点解engineering 會改制度,以前civil, mechanical, computer.....全部独立apply, 何解現時要gr ...

可能太多仔自已連想讀咩工程都未知,咁就等佢地試下一年先,之後俾佢再揀,但我仔最唔鐘意,入到就入到,佢一早諗好左只想讀一科,到時如果第2年成績唔夠人好冇得讀仲慘,所以佢只報一早有單科既,3大大類收佢都唔岩,佢有諗住讀完出外國讀 master

作者: Aibb@    時間: 18-9-4 13:31

我反而想知点解engineering 會改制度,以前civil, mechanical, computer.....全部独立apply, 何解現時要gr ...

唔覺少左人揀,今年HKU engineering 都收左4xx人

作者: elbar    時間: 18-9-4 13:32

完成Year 1 後以成績及意願再選科,聽聞近年港大、科大civil競爭最大

作者: jumphigh    時間: 18-9-4 13:33

作者: jumphigh    時間: 18-9-4 13:34

作者: jumphigh    時間: 18-9-4 13:37

作者: elbar    時間: 18-9-4 13:38

jumphigh 發表於 18-9-4 13:33
唔係啊……係computer science/engineering最多人争啊
即多咗人響應政府走向創科科目

作者: Aibb@    時間: 18-9-4 13:39

jumphigh 發表於 18-9-4 13:34
高分嘅少左,所以变成水泡科

5科30分都有人讀engine,水唔水泡睇你自己點行條路

作者: JustAParent    時間: 18-9-4 13:41

jumphigh 發表於 18-9-4 13:34
高分嘅少左,所以变成水泡科

所以我話,負擔得起嘅,出外國讀啦。

近朱者赤,近墨者黑。同班水泡一齊讀,有D連最basic calculus,matrix manipulation都唔識既,為乜呢 ? (恕我直接)

作者: jumphigh    時間: 18-9-4 13:41

作者: jumphigh    時間: 18-9-4 13:43

作者: JustAParent    時間: 18-9-4 13:53

jumphigh 發表於 18-9-4 13:43
咁又唔洗咁悲觀, 我相信咁大個人入到大學點都有人自律嘅, 叻嘅目標當然係拎first hon 啦
...

唔係我悲觀,係經驗之談。

學術之路好漫長亦好辛苦,有朋輩互相扶持、互相鼓勵、一齊進步,非常非常重要。 有班叻既同學總比一班搭唔到嘴嘅好。

再者,一班學生能力差異太大,教授想教深入些快一些亦有困難。否則,中學亦無需要分精英班。

你可以話我悲觀。我覺得,香港科研,可休矣。

作者: jumphigh    時間: 18-9-4 13:55

作者: JustAParent    時間: 18-9-4 14:16

jumphigh 發表於 18-9-4 13:55
如果係咁,所有收生中位數低嘅学糸都会面对同樣情況喎

有D唔同。Engineering discipline學系, 其實要求好高。曾幾何時,收既學生閒閒地都6,7條A。由天跌落地,Bad money drives out good。

作者: jumphigh    時間: 18-9-4 14:21

作者: ANChan59    時間: 18-9-5 17:25

elbar 發表於 18-9-4 13:32
完成Year 1 後以成績及意願再選科,聽聞近年港大、科大civil競爭最大

班學生沒有考慮四年后畢業,civil 的行程可能更差!

作者: ANChan59    時間: 18-9-5 17:26

jumphigh 發表於 18-9-4 13:37
但呢个做法好有问題,根本under engineering faculty 嘅學糸南轅北轍,电腦同土木已經相差十萬八千里, 如 ...

UGC 班友唔係咁睇

作者: ANChan59    時間: 18-9-5 17:28

JustAParent 發表於 18-9-4 13:41

近朱者赤,近墨者黑。同班水泡一齊讀,有D連最basic calculus,mat ...

大體上我都同意嘅。

作者: jumphigh    時間: 18-9-5 17:28

作者: ANChan59    時間: 18-9-5 17:36

jumphigh 發表於 18-9-5 17:28
究竟係邊年開始同埋點解會有呢個新收生安排呢?

自從334之後,UGC要大學 school based admission 同理 common first year。

所以入到工程及商學院,未到第一年尾,都未知畢業是什麼 discipline 或 stream。當然神科例外。

最近,幾間大學的工程學院都有部份獨立收生,入學學生質素好咗,但多數是較多人申請的專業。

如果你留意一下,部分大學的工程學科,因為冇乜生選擇,已經開始合併或者取消。

作者: jumphigh    時間: 18-9-5 17:38

作者: ANChan59    時間: 18-9-5 18:18

jumphigh 發表於 18-9-5 17:38

請問例如什麼工程學糸要合併或取消呀?

港大及城大,科目就你自己估!

近年,工程讀得辛苦,工作辛苦,起薪點低,聰明人自然不會選擇,成績好自然搵些一下辛苦但起薪點高,一下搵一些不用上大陸他條的本地工作,人工低都冇所謂!

作者: JustAParent    時間: 18-9-5 18:54

ANChan59 發表於 18-9-5 18:18
港大及城大,科目就你自己估!

近年,工程讀得辛苦,工作辛苦,起薪點低,聰明人自然不會選擇,成 ...

工科唔受學生重視,多少同政府有關。資訊科技為例, 除左喺銀行工作的一群人工好D,其他呢?工時長,人工低,仲要比人叫IT狗。 科技進步引來全球競爭,其他國家好似新加坡, 會用各種法例保護行業從業員,香港政府美其名開不干與市場主導,其實係話之你死。有D行業起步時冇政府保護,好難發展。再加上政治因素,例如,先進國家想搵人做晶圓代工,你日日開口埋口HK is China,鬼敢轉移技術比香港咩,又益晒台積電同南韓囉。

作者: 杰杰媽媽    時間: 18-9-5 22:46

近朱者赤,近墨者黑。同班水泡一齊讀,有D連最basic calculus,mat ...

我見有一半真係2科都未讀過(phy/m1/2), 佢地會讀得好辛苦,而且學校有可能怕太多人肥而降低合格線,又或太難既topic直頭 delete (個仔某科阿蛇講既)

作者: 杰杰媽媽    時間: 18-9-5 22:51

某程度上可能對我仔有好處,因為佢可以專注預備之後既科/溫書,因為頭一年多數都學過晒,有可能考得好過其他人

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5