教育王國

標題: 天虹新校長: 打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思 [打印本頁]

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 10:23     標題: 天虹新校長: 打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思

其實救恩高小階段都唔係happy 吧? 不是嗎?

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/214669/%E5%A4%A9%E8%99%B9%E5%B0%8F%E5%AD%B8-%E5%BB%B6%E7%BA%8C%E7%90%86%E5%BF%B5%E6%8B%92%E6%93%8D%E7%B7%B4-%E5%BE%9E%E6%95%91%E6%81%A9%E8%BD%89%E4%BB%BB%E6%96%B0%E6%A0%A1%E9%95%B7%E9%A6%AE%E8%80%80%E7%AB%A0-%E6%9C%89%E5%95%B2%E9%87%8E%E5%BF%83?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=parenting

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 10:29

hohoho888 發表於 18-7-26 10:23

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/214669/%E5%A4%A9%E8 ...
天虹似乎未有生機了!

我終於明白點解救恩唔升佢做校長.

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 10:34

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:29
天虹似乎未有生機了!

笑左

作者: ph_acc    時間: 18-7-26 11:02

假happy?
作者: cloudcloudrobot    時間: 18-7-26 11:19

hohoho888 發表於 18-7-26 10:23

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/214669/%E5%A4%A9%E8 ...
入面班白老鼠諗住有人打救佢地,點知又空歡喜一場

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 11:24

cloudcloudrobot 發表於 18-7-26 11:19
入面班白老鼠諗住有人打救佢地,點知又空歡喜一場
唔緊要, 反正差無可差, 最差都只係維持現狀啫!

作者: sissysze    時間: 18-7-26 11:33

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:29
天虹似乎未有生機了!

作者: Soundervolt    時間: 18-7-26 14:11     標題: 回覆樓主:

全篇訪問都冇提及天虹點解可以由瀕臨殺校到收生充足....

唔係所有學校都要變成成績彪炳嘅名校,但經過Happy School嘅教育方式之後都應該反影喺升中派位張成績單上面有進步啩? 講來講去都仲係76%首志願.....

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 14:30

Soundervolt 發表於 18-7-26 14:11

唔係所有學校都要變成成績彪炳嘅名校,但經過Happ ...
我就諗原來佢當年有份approve朱生來做, 同埋話同佢理念相近
點解佢自己當年唔上呀?

作者: Soundervolt    時間: 18-7-26 14:38

hohoho888 發表於 18-7-26 14:30
我就諗原來佢當年有份approve朱生來做, 同埋話同佢理念相近
點解佢自己當年唔上呀?

當年佢真係冇朱校長咁醒識得搵校巴去邊境迎接新港學生返學,同埋揾香港01、星島、Vivu TV等傳媒搞自我宣傳呢尐橋去救天虹嘛,依家呢尐橋work咪照follow囉,唔係點解今時今日又喺香港01出現呢?

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 14:52

Soundervolt 發表於 18-7-26 14:38

當年佢真係冇朱校長咁醒識得搵校巴去邊境迎接新港學生 ...

即係而家搭好棚, 可以上去實踐理念了?

不過講真我都係睇電視節目好似鏗X集呀, 星期七檔案呀之類見到先識天虹
當時睇覺得間學校幾好咁, 校服又幾靚咁畫面好國際學校, 好活動教學
直到有一集講佢用打機來獎學生我就有D唔多buy 了, 雖然而家政府講電競, 但我都係古老人
後來發生德x事件後再睇真d, 噢, 原來如此這般

作者: worldcat    時間: 18-7-26 15:00

Soundervolt 發表於 18-7-26 14:11

唔係所有學校都要變成成績彪炳嘅名校,但經過Happ ...
食正條水,收足學生就得。入得去讀,唔會係追求b1班家長。成績滿足到家長,自然唔係成績唔好。

到時係搵間校風好嘅b3中學難少少啫,keep到80%第三志願即係辦學成功。

作者: alshadowb    時間: 18-7-26 15:05

他坦言今年已44歲,還有15年便要退休,希望把自己可以做的都做了,為教育帶來一些新的思維。

44歲就念退休.........返黎做津校校長是不是有長糧?
作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 16:40

alshadowb 發表於 18-7-26 15:05
他坦言今年已44歲,還有15年便要退休,希望把自己可以做的都做了,為教育帶來一些新的思維。

津校教職員, 有一份每有包唔會蝕, 政府包底有保証回報既公積金, 仲會按年資由政府增加供款

教職員年資, 係私校/直資/官津學校都可累計, 不過只有津校教職員有呢份超旬既公積金,

津校之間轉來轉去都有, 轉去私校公積金戶口會被結, 不會再有額外供款, 但日後轉回津校可重開.

不過如果轉去直資學校, 公積金戶口必戶必須結束, 就算日後再轉回津校, 都只能重開新公積金戶口 (定係唔可以再開? 只能繼續用MPF戶口呢?)

所以資深教職員由私校轉去津校, 可以搵多D退休保障

作者: alshadowb    時間: 18-7-26 16:47

hkpapa852 發表於 18-7-26 16:40
官津校教職員, 有一份每有包唔會蝕, 政府包底有保証回報既公職金, 仲會按年資由政府增加供款

教職員年資,  ...
thanks....好明顯佢想點,咁都會同傳謀講.....傻的嗎~~
作者: LinusYip    時間: 18-7-26 16:59

hkpapa852 發表於 18-7-26 16:40
官津校教職員, 有一份每有包唔會蝕, 政府包底有保証回報既公職金, 仲會按年資由政府增加供款

教職員年資,  ...

官校喺咪應該同津校分開?
應該話,官校舊制係有長俸(最荀)

新制就同新制公務員一樣,如你所指,每年加政府供款

而津校供款我唔太清楚,但聽聞有每年保證回報率(好似係5%),所以都比街外強積金好

作者: lyflyk    時間: 18-7-26 17:04

hohoho888 發表於 18-7-26 14:30
點解佢自己當年唔上呀?
唔知同“朱景玄”有無關係?(朱校長爸爸)
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/朱景玄

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 17:08

LinusYip 發表於 18-7-26 16:59
官校喺咪應該同津校分開?
應該話,官校舊制係有長俸(最荀)
你啱, 應該只適用於津校:

https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch-staff/provident-fund/background-information-of-provident-fund.html

按年資政府有贈款公積金

作者: Jules_S    時間: 18-7-26 17:13     標題: 回覆樓主

我反而幾buy佢嘅諗法喎,而家學校教嘅嘢好多根本應付唔到實際甚至將來嘅生活需要。

我諗大家出嚟做野都知道,學校同埋職場甚至社會根本係兩回事。何況依家社會變化得咁快,主流教育仍然停留係用考試成績量度孩子嘅價值,唯一嘅最大目標。係呢個教育制度底下,無論你讀書有幾叻,唔可以一定保證你有將來好工、識得同人地相處、人生有冇理想、或者識唔識得做人....

成長思維,戲劇教育,喺主流教育一向不多。每個家庭對教育的理解都唔同。現今教育,亦唔可以照顧到一些孩子嘅學習需要。與其硬塞知識,何不與時並進,用新方法學習重要技能,訓練堅毅、溝通、表達能力....各取所需

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 17:14

lyflyk 發表於 18-7-26 17:04
唔知同“朱景玄”有無關係?(朱校長爸爸)
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/朱景玄
...
我只知道佢父親都係教育界

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 17:21

hohoho888 發表於 18-7-26 17:14
我只知道佢父親都係教育界

朱生爸爸好把炮嫁:

現任
    新界校長會會長
    教育大學賽馬會小學校董
曾任
    大埔區小學校長會主席
    大埔區學校聯絡委員會主席

佢新老細應該都要睇佢頭

而且, 可能朱生兩個新拍檔 (XX學校兩位新副校, 幾年前仲係教育大學賽馬會小學既課程高級發展主任), 都係佢爸爸推薦

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 17:24

Jules_S 發表於 18-7-26 17:13
我反而幾buy佢嘅諗法喎,而家學校教嘅嘢好多根本應付唔到實際甚至將來嘅生活需要。

我諗大家出嚟做野都知 ...

呢個問題是回歸番去, 以前成日問學校學埋D科來做乜?
做乜要學打字? 而家已經轉哂用電腦wor
做乜要計sin cos ? 出來做野識加減乘除就得啦
做乜中文要學知乎者也? 乜將來做野仲要寫呢d嗎?

不如又研究下"讀來做乜"同點解要讀?

我同意科技可加入為學科, 問題是如何加, 同埋是否應該捨棄原有的

作者: LinusYip    時間: 18-7-26 17:24

hkpapa852 發表於 18-7-26 17:21
朱生爸爸好把炮嫁:

現任

呢個年代,成功靠父幹最‘實際’

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 17:26

朱生爸爸好把炮嫁:

現任
所以大埔區佢地

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 17:46

hohoho888 發表於 18-7-26 17:24
呢個問題是回歸番去, 以前成日問學校學埋D科來做乜?
做乜要學打字? 而家已經轉哂用電腦wor
做乜要計sin co ...
大家為乜要讀書?
為乜要返工?
為乜要做人?

依家班港孩, 10個應該至少有5個係父母日後一定有資產留俾佢地, 甚至資產多到可以攪到佢地唔做嘢都生活無憂, 咁大家又認為佢地點解要努力讀書? 辛苦1X年去爭取依家已經有既嘢?

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 19:13

hkpapa852 發表於 18-7-26 17:46
大家為乜要讀書?
為乜要返工?
為乜要做人?

我諗我是10個剩下來果5個。。
所以佢地真係要讀好書了。
我覺得小學是啟蒙階段,學科是比你一個機會去了解知識總類,如果乜野都是職業有關果d應該是職業先修。

不過,睇深入d而家d官津比以前已經唔同,好多都加左書本以外既野,唔係咁填鴨式。起碼我心儀果間係咁。

作者: 湘    時間: 18-7-26 19:41     標題: 回覆樓主

入天虹的跟入救恩的小朋友及家長應該很不一樣

作者: Lu324    時間: 18-7-26 21:50

hohoho888 發表於 18-7-26 17:26
所以大埔區佢地

區內有間新短命小學,同朱爸前任教既小學係姊妹校。又係sell happy school.

作者: Lu324    時間: 18-7-26 22:16

朱生爸爸好把炮嫁:

現任

睇完明左。但點解退休人士可以做校長會會長?

作者: hohoho888    時間: 18-7-26 22:38

Lu324 發表於 18-7-26 21:50

區內有間新短命小學,同朱爸前任教既小學係姊妹校。又係sell  ...

我諗是市場須要,sell happy先易d招生

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 01:01

hohoho888 發表於 18-7-26 22:38
我諗是市場須要,sell happy先易d招生

Happy + EMI 就更易招生。

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 02:20     標題: 回覆樓主:

"香港政府為了解決日漸增多的學童就學問題,同時成立了官立女子漢文師範學堂和官立漢文男子師範學堂。這兩所學校與 1914 年開設的官立實業專科學校漢文師資班和 1926 年建立的官立大埔師範學校,共同為當時香港各區漢文學校培養、培訓合格的師資。"

原來咁啱漢文師範又係扎根於大埔起家...........世事真係太多巧合。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 08:40

alshadowb 發表於 18-7-26 15:05
又估吓佢會留係天虹幾多年?
作者: lingan    時間: 18-7-27 08:43

Soundervolt 發表於 18-7-27 02:20
"香港政府為了解決日漸增多的學童就學問題,同時成立了官立女子漢文師範學堂和官立漢文男子師範學堂。這兩 ...

作者: 拿拿利    時間: 18-7-27 09:29

同 "梁紀昌" 校長真係差天共地.
作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 09:36

hkpapa852 發表於 18-7-27 08:40
又估吓佢會留係天虹幾多年?

呢份工冇得輸,應該可以做到退休。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 09:38

Soundervolt 發表於 18-7-27 09:36
呢份工冇得輸,應該可以做到退休。
萬一Happy完出唔到成績好難交待喎......

所以可能只係5年校長

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 09:45

hkpapa852 發表於 18-7-27 09:38
萬一Happy完出唔到成績好難交待喎......

所以可能只係5年校長

唉!您真係凡夫俗子,人地講到明唔係追求成績㗎嘛,講咗就打死無怨,而且入得去讀理應唔會計較什麼成績及升中派位,前任講來講去都只係講happy幾重要,今年升中有一位學生升上大埔B1中學可以半版報導,巳經有貨交,咁仲唔係荀工?

作者: punlik    時間: 18-7-27 11:23

作者: hohoho888    時間: 18-7-27 11:52

Soundervolt 發表於 18-7-27 09:45
唉!您真係凡夫俗子,人地講到明唔係追求成績㗎嘛,講咗就打死無怨,而且入得去讀理應唔會計較什麼成績及 ...
其實間間學校有人入B1掛, 差在多少..

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 12:04

hohoho888 發表於 18-7-27 11:52
其實間間學校有人入B1掛, 差在多少..
現實中近幾年係試過有學校無人入到B1中學

作者: hohoho888    時間: 18-7-27 12:05

hkpapa852 發表於 18-7-27 12:04

作者: LinusYip    時間: 18-7-27 12:08

hkpapa852 發表於 18-7-27 12:04

有,但好少
我果區都有’寶校’試過入到QC

作者: worldcat    時間: 18-7-27 12:08

punlik 發表於 18-7-27 11:23
每個小朋友都有不同之處.用同一個標準來衡量發展是否適合.
每間學校定位唔同. 因材施教, 能夠培養小朋友喜 ...
如果學校有公開晒各樣數據等等,的確係多個選擇俾家長/學生。但只提優點不提缺點,甚至回避/隱瞞部分問題,咁同坊間氹老人家買健康食品/用品嘅公司有乜分別?一句市場自由買賣就代表間公司無問題?

我個人認同天虹宜家教學方式係另類小學,對一班傳統學術跟唔上嘅學生係另一好選擇。但唔會係前校長所講對大部分學生都咁有遠境同幫助,甚至乎係走於其他傳統學校前面。前校長講嘅野,真係會影響/誤導左部分家長選擇。

作者: hohoho888    時間: 18-7-27 12:25

worldcat 發表於 18-7-27 12:08
如果學校有公開晒各樣數據等等,的確係多個選擇俾家長/學生。但只提優點不提缺點,甚至回避/隱瞞部分問題, ...
就係因為有"保藥黨" 才有EK呢度

作者: punlik    時間: 18-7-27 13:05

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 13:09

punlik 發表於 18-7-27 13:05
其實都沒咩誤導,家長是追求成績既亦唔會入伊間,伊間反而比黃大仙其他小學清楚好多.
...
唔介意升中派位又要唔催谷有想學到嘢,相信伊斯蘭會更好。至少6年後英語溝通能力一定唔會差。
作者: punlik    時間: 18-7-27 13:13

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 13:17

punlik 發表於 18-7-27 13:13
另一部分你沒講,
都要考慮埋校風,唔同種族文化.
一間雙非學生佔2/3既學校,文化差異同校風亦不見得會好好多。

作者: punlik    時間: 18-7-27 13:24

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 13:35

punlik 發表於 18-7-27 13:24
其實好多雙非學生比香港基層家庭環境好, 而且更重視小朋友學習.每日咁遠過來, 車費都唔會平.而且話曬都是 ...

呢間學校對雙非學生有交通津貼,真正家景好嘅唔會係雙非(唔會只係使十萬八萬嚟香港産子),已經舉家住喺香港或者喺大陸讀國際學校。我喺北區學校做義工,成績最好(包括普通話)都係南亞裔學生,而且一般家教十分嚴,因為上一代更希望子女脫貧。

學校多樣化係一件好事,但由一個極端走去另一個極端都唔係好事,而且千祈唔好俾到其他人有一種錯覺就冇問題。

作者: punlik    時間: 18-7-27 13:45

作者: Jules_S    時間: 18-7-27 13:45     標題: 回覆樓主

何解要因為學生地區、家庭背景而作出校風的假設呢?有親自去感受過嗎?

我自己暑假前去過天虹開放日,學生們介紹自己用一年時間和其他同學合作的Dreamstarter 作品時,都講得頭頭是道。雖然不是每個學生都是能言善道,但學生和老師的努力絕對值得欣賞。因為花了一年的心血,他們經歷良多。小孩子最坦白,他們會從零到開始,告訴你合作初期的意見分歧、困難至後來的磨合,及如何達至今天的成果。我看到他們的熱誠和同理心遠多於所謂的校風假設。

既然人家有心、有勇氣為香港教育同孩子提供另一條出路,又冇影響相信傳統制度嘅家長。大家係咪應該少d負評,俾d機會佢呢?

作者: cloudcloudrobot    時間: 18-7-27 14:09

Jules_S 發表於 18-7-27 13:45
何解要因為學生地區、家庭背景而作出校風的假設呢?有親自去感受過嗎?

我自己暑假前去過天虹開放日,學生 ...
既然人家有心、有勇氣為香港教育同孩子提供另一條出路,又冇影響相信傳統制度嘅家長。大家係咪應該少d負評,俾d機會佢呢?

好多家長都好睇表面,並沒有了解其背後的問題。當個個家長buy愉快學習的同時,佢地大多唔知,或者唔理,6年後升中派位,甚至未來幾年的中學生活,都會比愉快學習害死呢?那時要後悔,已經太遲

ek有樣好,見到有野唔對路,都可以在透明的情況下,比各家長討論。如果有負評,並唔係要收埋,反而要令更多家長知,當小一入學時,可以作出合適的決定

做show容易,亦可以比校長威威,但當用大量時間搞PR野,倒不如用那些時間正正經經上堂好過

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 14:16

Soundervolt 發表於 18-7-27 13:35

呢間學校對雙非學生有交通津貼,真正家景好嘅唔會係雙 ...
其實如果一早係seel雙非家長話學校係happy school唔重學術同升中, 你估有冇雙非仲願意嚟讀?

作者: worldcat    時間: 18-7-27 14:19

punlik 發表於 18-7-27 13:05
其實都沒咩誤導,家長是追求成績既亦唔會入伊間,伊間反而比黃大仙其他小學清楚好多.
...
你啱,所以最後都係家長為自己小朋友決定。
對學習唔到嘅小朋友,唔識整都識得用係一件好事。
但感覺前校長係過份宣傳知答案就係好,唔需要學步驟嘅教學方式。

希望打算幫小朋友申請天虹嘅家長,諗清楚天虹學習型式同結果,係咪真係合適自己小朋友就好。

作者: punlik    時間: 18-7-27 14:31

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 14:32

punlik 發表於 18-7-27 13:45
其中一個極端會唔會是只睇Band1率來評價一間小學.評價小學時亦應該睇埋收生條件, 學生需要. 至於雙非同基層 ...

學校B1率只係選校其中一個參考,每人嘅需要同期望都唔一樣都唔同,所以應該用整體客觀因素及成績去決定轉校,好似近年有關天虹嘅訪問都只係標榜自己係happy school,學校由收生不足殺校邊懸到全場爆滿,好似將因果蕪湖化,會誤導唔少家長對選校嘅決定。呢點係好有問題!

作者: punlik    時間: 18-7-27 14:34

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 14:36

punlik 發表於 18-7-27 14:31
如果學校唔好, 點解要坐咁耐車過來, 唔轉校呢?雙非應該沒咩啦, 因為2013已經停曬.2019來緊入讀都是本區小 ...

北區學校已經爆滿,身為雙非已經冇咗大陸戶籍,想喺大陸讀本地學校根本冇可能,所以已經冇得選擇。

2019?邊境接送呢條橋原來玩完,朱總走得真係合時喎

作者: punlik    時間: 18-7-27 14:38

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 14:40

punlik 發表於 18-7-27 14:34
6年後升中派位,甚至未來幾年的中學生活,都會比愉快學習害死呢?=>咁好多直資小學就出事啦?
如果加多學位 ...

香港曾幾何時都有十分貼地嘅工業同職業先修學校,課程十分靈活及實際,有電腦、機械工程、會計、group project,大量presentation等內容,但點解執哂凹?

作者: punlik    時間: 18-7-27 14:40

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 14:43

Soundervolt 發表於 18-7-27 14:36
北區學校已經爆滿,如果係雙非已經冇咗大陸戶籍,想喺大陸讀本地學校根本冇可能,所以已經冇得選擇。

201 ...
天虹呢兩年已停收雙非, 如無記錯, 朱生係完成5年任期就走

作者: hohoho888    時間: 18-7-27 14:43

回歸題目先, 題目是新校長想"打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思", 即係佢想証明happy 唔一定成績唔好呢樣野, 而呢度既網友對於呢個成效好有懷疑JE, 並唔係話想踩天虹又或者想取笑D乜, 歧視D乜

好似我咁一年之前我都係一心向 happy sch 方向選, 但後來睇左好多資料了解左實況後就有改變, 好似我咁盲目追求happy sch 既人有好多, 而對於一d 忙於其他而無時間搜集既家長可能真係會睇完就信哂, 但事實是可唔可以做到? 如果真係有學校可以happy 得來又成績好, 點解新校長話要打破迷思?
作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 14:45

punlik 發表於 18-7-27 14:34
6年後升中派位,甚至未來幾年的中學生活,都會比愉快學習害死呢?=>咁好多直資小學就出事啦?
如果加多學位 ...
現實中, 你認為有幾多間直資小學真係愉快學習?

坦白講, 我都識人讀SFA, 天神, GH呢D坊間出咗名屬於"不愉快"既小學, 佢地小朋友一樣覺得係愉快學習緊

作者: Vanadium    時間: 18-7-27 14:46

遊山玩水既學習,學生當然happy,個人評呢種為菲律賓式教育,開心指數高,但學術水平低。

香港無條件玩呢種教育,因香港人生來就地小人多,無天然資源,大都會生活主要靠知識改變命運,香港依家甚至無工業,無知識只可做基層工作。

我覺得做基層作唔係問題,行行出狀元,但若命運係小學已幫你決定左,不斷玩玩下令你無左原有更上流既機會,實在可惜,教育工作者亦係失敗。

作者: hohoho888    時間: 18-7-27 14:49

hkpapa852 發表於 18-7-27 14:45
現實中, 你認為有幾多間直資小學真係愉快學習?

坦白講, 我都識人讀SFA, 天神, GH呢D坊間出咗名屬於"不愉快 ...
你講得岩呀

所以在ek 每見d post 問某校係咪好谷, 總有人話係, 有人話唔覺仲話個仔好輕鬆
所以問唔到野既

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 14:49

punlik 發表於 18-7-27 14:40
你前一篇唔是話全場爆滿咩?

學校直接用雙非學生去令全場爆滿,一個十分直接令學校收滿學生嘅方法。但校長經常喺所有訪問隻字不提原因,只重點解說係Happy School,係唔係俾到家長錯誤嘅感覺?如果學校可以向大眾解釋收生爆滿原因,俾大眾清晰了解背後原因就已經唔存在問題。

作者: punlik    時間: 18-7-27 14:53

作者: punlik    時間: 18-7-27 15:15

作者: hohoho888    時間: 18-7-27 15:29

punlik 發表於 18-7-27 15:15
十幾年後, 好可能通街大學生. 學位貶值.香港人好大機會同來自不同地方既人合作. 例如, 當請一個內地同事既 ...
我覺得而家已經係通街大學生..

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 15:30

十幾年後, 好可能通街大學生. 學位貶值.香港人好大機會同來自不同地方既人合作. 例如, 當請一個內地同事既 ...
香港大學學位的確越嚟越唔值錢, 但如果連大學學位都攞唔到, 咁日後條路係咪更加難行呢?

作者: punlik    時間: 18-7-27 15:33

作者: hohoho888    時間: 18-7-27 15:36

hkpapa852 發表於 18-7-27 15:30
香港大學學位的確越嚟越唔值錢, 但如果連大學學位都攞唔到, 咁日後條路係咪更加難行呢?
呢個都係我所諗的
就係因為人人都有, 但你連人人有的都無時, 咁點算呀?
當然又會有人話李嘉誠都係小學畢業, 邊個邊個讀讀下無讀又係咁成功之類
我同意而家社會有D工種唔係靠學歷但我小朋友係咪果D人,, 我唔知
既然唔知就緊係先行大路最穩陣

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 15:39

punlik 發表於 18-7-27 15:33
臺灣/內地/澳洲.你都知道收生要求有幾高.讀完返來, 香港既Part Time Master 收生要求亦不高.

...
每個地方都有收生要求高同低既大學.

香港不少自資學士課程, 達33222肯俾錢讀就差唔多實入到, 不過係政府機構以外既資歷認受性低, 想去海外升學或移民, 更加可能係"零"認受性.

海外大學資歷, 如果唔係有D較有名氣既大學, 政府本未必承認, 私人機構就...... 佢話事啦!

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 15:46

請外國或大陸人唔睇學歷?唔係啩!?復旦、浙江、清華、交通大學已經知道係乜嘢學術水平。有要求嘅工作(尤其是畢業後第一份工),學歷係非常重要,如果冇學歷連interview嘅機會都冇,合作能力/執行能力有幾高都係後話。

作者: hohoho888    時間: 18-7-27 15:51

Soundervolt 發表於 18-7-27 15:46
請外國或大陸人唔睇學歷?唔係啩!?復旦、浙江、清華、交通大學已經知道係乜嘢學術水平。有要求嘅工作( ...
其實都想了解下而家如果一個香港學生番上去讀, 之後JA住國內大學既畢業証書搵工
如唔係中資機構, 僱主會點睇?

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 15:52

Soundervolt 發表於 18-7-27 15:46
請外國或大陸人唔睇學歷?唔係啩!?復旦、浙江、清華、交通大學已經知道係乜嘢學術水平。有要求嘅工作( ...
想唔駛點睇學歷有工返又可以生活到, 應該要去德國, 美國或者澳洲.

人地做園丁, 水電工或者清潔工之類既勞動性或者厭惡性工作, 唔需要高學歷但一定可以夠生活.

其實香港不少厭惡性行業長期缺人而且人工都唔差, 例如洗碗工人, 佢地既人工高過不少大學畢業生.

作者: punlik    時間: 18-7-27 15:56

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 16:00

punlik 發表於 18-7-27 15:56
而家系香港請個Programmer 都好難, 要去深圳請.
點解要去深圳請? 因為人地平一截但資歷好過你囉.

國內一個持有雙CCIE牌既engineer, 請佢嚟香港打工月薪40K都唔駛, 香港邊請到?

作者: punlik    時間: 18-7-27 16:01

作者: punlik    時間: 18-7-27 16:03

作者: punlik    時間: 18-7-27 16:09

作者: vline    時間: 18-7-27 17:13

回覆 punlik 的帖子

其實里到有幾位真係好憎新派Happy School同朱校長, 基本上一見到有關的post就一面倒鬧, 好有文革影子
作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 18:00

vline 發表於 18-7-27 17:13

其實里到有幾位真係好憎新派Happy School同朱校長, 基本上一見到有關的post就一面倒 ...

文革批鬥係唔需要有事嘅支持,但喺呢道嘅討論都環繞住事實根據去討論,而且都有佢支持者參與討論,如果論點站不住腳就話批鬥?點可以將兩者相提並論?!

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 18:05

其實里到有幾位真係好憎新派Happy School同朱校長, 基本上一見到有關的post就一面倒 ...
如果真係happy school又做到成績我一定支持,不過現實有幾多?
暫時見到,開期票或假happy又或無乜成效既居多。

作者: mamaishere    時間: 18-7-27 18:31

根本就係cyber bullying, 永遠有佢幾個老...「前輩」講無人講!唔係覺得你哋講嘅內容唔啱,而係你哋嗰種chur住人唔放、又懶係乜都知、全港一二三四線學校都搭咀、間間學校都話識人喺入面讀嘅說話方式好討厭,令好多新用家怕咗你哋廢事出聲⋯⋯ 都係嗰句,咁勁乜都知就應該事業應該如日中天,唔會咁得閒橫行EK個個post都chur到盡啦!

作者: punlik    時間: 18-7-27 18:36

作者: vline    時間: 18-7-27 18:36

mamaishere 發表於 18-7-27 18:31
根本就係cyber bullying, 永遠有佢幾個老...「前輩」講無人講!唔係覺得你哋講嘅內容唔啱,而係你哋嗰種ch ...

其實 里幾位每次都是同時出現, 可能已是工作必須做的事。 再搭落去都 好無謂 , 旁觀者清 。 唔好嘥氣啦

作者: Soundervolt    時間: 18-7-27 18:44

根本就係cyber bullying, 永遠有佢幾個老...「前輩」講無人講!唔係覺得你哋講嘅內容唔啱,而係你哋嗰種ch ...

或者上咗岸呢

作者: Vanadium    時間: 18-7-27 20:49

punlik 發表於 18-7-27 18:36
關鍵是唔同家長有唔同評定成績既方法,而非只有入band1中學一種評定方法,人地賣點本來就唔是伊樣嘢,家長 ...

求學不應只是求分數,但事實上,好多學校都已做到平衡較"刻苦"既學習同較"輕鬆"既學習,既求學,亦有分數,如果大家有機會出席比較全面既學校既活動,睇下佢地參與既比賽同表演,唔難體會呢點。

太過追求學術成績係有問題,但太過強調輕鬆愉快學習,玩就當返學學野,個人覺得都係有問題,如我之前回應,第三世界小朋友開心指數大都全球最高,因生活無壓力玩玩下,但生活質素卻較落後,這些都是不爭事實。

你提到將來大部份人都叫大學畢業,呢個正正做教育要認真既原因。唔好講將來,即使今日,都已近6至7成年青人擁有學位或大專畢業,我預言日後即使天虹咁以玩為基礎,一樣可以有大學讀,但又如何? 如美國一樣,周街大學生,香港今日成堆大學生,都係做銀行teller、收銀等,做PC警員或技術員都叫好工,呢啲都係昔中五畢業就做得既工作,這正正解釋調查發現大學生人工越黎越低既原因。

咁好工咩人做? 咪又係大都要講你要名牌大學既名牌學科,中學名校畢業加公開試成績好。又用返美國做例子,講天虹果種dream starter而最後成功既,唔係又係出於要高中成績優秀先入到既名牌大學?

個人覺得每個人能力係有唔同,搞多元化教育係應該,但要小心,唔應該太早為小朋友定性,如小學唔應該走得太極端,但到中學,反而真係應該比明顯唔係學術型既學生,可以有其他另類發展。

外國、包括內地,都會係中三後為學生分流,但天虹將小學生就分流搞到好似傳統學習好唔啱佢地咁,我就覺得相當有保留。我去過天虹參觀,砌呢樣砌果樣,係做craftsman,係工藝科,我個人唔相信能提升學生學術能力,問題係: 點解咁快定性呢批小學生只係craftsman,而唔係engineer? Engineer數學要好好呢。

作者: punlik    時間: 18-7-27 22:19

作者: Vanadium    時間: 18-7-27 23:04

punlik 發表於 18-7-27 22:19

創科教育唔可以由小學開始?

我覺得香港不用空談,世界咁多科技大國,佢地創科條路係點,香港絕對可以參考或跟尾去追。

創科可唔可以由小學開始? 呢個問題,我反而想問世界咁多科技大國,有邊個科技或科學係由類似天虹呢類小學所帶動?

科學與科技,唔係玩玩下既手作仔,當日星之子陳X希透過製作好多手作仔破格入科大,大學花唔少資源係佢身上,今日最後都只係似個生意人,寫下程式仔,多過搞高科技同創新,往後任何大學,都無人再破格收手作仔學生。

香港若然要走高科技,更要培養更多學術人才,心思細密、訓練邏輯頭腦既教育,比玩工藝、手作仔更為重要。

或者要定義下咩係科技同創新,諗下美國隨時可以玩死中國既,係講呢啲: 醫藥工程、電子晶片、CPU、通訊、設計及製造機械人、高端引擎、飛機、太空科技等,個人唔會覺得係樹屋、木船、自動洗廁機、自動販賣機等,而寫下程式或apps,控製下機械人玩遊戲等,更覺完全談不上科技。

作者: Soundervolt    時間: 18-7-28 02:08

EK幾時變成大陸式「河蟹」? 最有效想一班「前輩」收聲係應該用論點積極參與討論,將事實愈辯愈明,好似P網友都同幾位「前輩」唇槍舌劍,但大家都係環繞論點去討論,就算對反方都十分尊重,一句人身攻擊都冇,咁先至係有質素嘅討論及值得尊重嘅參與者。

作者: hohoho888    時間: 18-7-28 12:32

punlik 發表於 18-7-27 22:19

創科教育唔可以由小學開始?

其實又無話創科唔可以小學開始,又無話非黑即白既,創科都做人做學問一樣都要講basic,  小學是用來打好根基。根基都無點創造? 又講番之前睇既鏗鏘集,佢入面講個中學生,發明左d野,是好創新,但之後佢明白自己英文唔好,要出去present佢好吃力。根基問題佢能力側左一邊。

作者: punlik    時間: 18-7-28 15:07

作者: Jules_S    時間: 18-7-28 15:42

cloudcloudrobot 發表於 18-7-27 14:09
既然人家有心、有勇氣為香港教育同孩子提供另一條出路,又冇影響相信傳統制度嘅家長。大家係咪應該少d負評 ...

放心啦,大部份香港嘅家長都好醒㗎,選校尤其是轉校果班,一定係諗過度過, 做足功課,加上自身經驗,同學校本身係咪佢杯茶,先做決定。唔會因為幾個訪問,PR宣傳就決定轉讀。

Happy school 嘅出現,就係希望提供「正正經經」上堂、做功課以外嘅教育學習模式,鼓勵學生自主學習,搵到學習意義。

天虹呢種新模式,其實只係實行咗五年,至少佢為津校提供左另一種可能性。有冇進步首先係同自己比,如果成日要同其他學校比,只用唯一一把尺去度,去比較,有幾多人去band 1 中學,單純講成績,只會繼續行條舊路,亦唔會為香港教育帶來創新嘅可能,新機會。

作者: Jules_S    時間: 18-7-28 15:54     標題: 回覆樓主

香港嘅教育唔多唔少已經鑽左入牛角尖,唔好講中學生,就算小學生,課後功課讀書時間過長,壓力過大,亦係好多家長同學生嘅心聲, 依家就連幾歲嘅幼稚園學生都有讀書壓力,實不健康。

進歩係需要一步步,聽聞天虹新校長希望借救恩著重閱讀文化嘅經驗,提高學生閱讀能力,對天虹學生亦會係件好事。

我亦樂見香港有教育有心人願意嘗試,由小學開始提供創新,多元化教育。

作者: archie1728    時間: 18-7-28 17:26

hohoho888 發表於 18-7-27 14:43
回歸題目先, 題目是新校長想"打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思", 即係佢想証明happy 唔一定成 ...

如果你有留意,浸信會聯會旗下好幾間小學都係sell緊又happy又好成績,當中較出名又算成功既有一呂、沙呂、浸聯等,佢地幾個校長私下都好多交流,經常互讚對方。

當然,成績好唔好有客觀數據,但hap唔happy就因人而異,不過可以肯定既係,課餘時間一定比普通學校多。以浸聯為例,極少功課(但多評估),lunch後冇學術堂,逢星期三返半日方便校隊下午練習。

申利: 我係浸聯家長

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5