教育王國

標題: 邊度補Chemistry好? [打印本頁]

作者: goodmama2003    時間: 18-7-25 11:56     標題: 邊度補Chemistry好?

作者: LongRyan    時間: 18-7-25 18:50     標題: 回覆樓主:

我地報左佐敦elexxxx, 唔平,不過幾嚴格定時要測驗,唔合格要out, 報前要test起碼要合格先收,成間補習社淨補chem, 你可以search下睇下啱唔啱。

作者: jennifercyc97    時間: 18-7-26 10:06

睇你AIM咩
AIM 3 OR 4 靠自己
AIM 5 OR ABOVE 私補
作者: jennifercyc97    時間: 18-7-26 10:08

最遲中四暑假要開始 一路學一路清CONCEPT
以前同學本身chem班上可以中等
私補完爬左我頭! 最後仲5*
我都係得5
作者: mielmiel    時間: 18-7-26 10:20

我仔F4開始補elexxxx,F3只係普通成績,但F4 final exam top 10,有心補就而快啲上網睇下,我哋舊生已開始報名,新生就1/8
作者: October.    時間: 18-7-26 10:49

mielmiel 發表於 18-7-26 10:20
我仔F4開始補elexxxx,F3只係普通成績,但F4 final exam top 10,有心補就而快啲上網睇下,我哋舊生已開始 ...
請問升F4補 OR F4下學期先開始補 ?

作者: lm251099    時間: 18-7-26 12:46

jennifercyc97 發表於 18-7-26 10:06
睇你AIM咩
AIM 3 OR 4 靠自己
AIM 5 OR ABOVE 私補

aim 5 or above 要搵 element

作者: JustAParent    時間: 18-7-26 12:59

lm251099 發表於 18-7-26 12:46
aim 5 or above 要搵 element

呢間嘢, 佢覺得你攞唔到高分就踢你走,咁都叫補習

作者: LingChiBaBa    時間: 18-7-26 13:11

JustAParent 發表於 18-7-26 12:59

踢你走因為你虛不受補。

我見佢網頁講法,唔係攞唔到高分而踢你走,係你唔夠其他人高分就踢你走。

作者: NeoMom    時間: 18-7-26 13:32

呢間野仲難入過名校

作者: LingChiBaBa    時間: 18-7-26 14:07

NeoMom 發表於 18-7-26 13:32
呢間野仲難入過名校

咁起碼#2樓同#5樓都有小朋友讀。

作者: jumphigh    時間: 18-7-26 14:33

作者: October.    時間: 18-7-26 15:49

jumphigh 發表於 18-7-26 14:33
佢係精英班運作,教得好的,太差的就應該去揾私補
佢定位係"錦上添花" , 造**工場.

作者: jumphigh    時間: 18-7-26 15:51

作者: jennifercyc97    時間: 18-7-26 15:57

October. 發表於 18-7-26 15:49
佢定位係"錦上添花" , 造**工場.
同過街老鼠K___ lAU 差唔多
作者: October.    時間: 18-7-26 16:41

jumphigh 發表於 18-7-26 15:51
各取所需,我認為好好喎,唔駛哂大家時间
係, 百貨供百家, 市場有需求.

作者: jumphigh    時間: 18-7-26 16:44

作者: Glau    時間: 18-7-26 16:50

Elements 要考入學試, 吾合格真係吾比你補, 定期考試吾及格又篩, 所以佢話連續兩年70%以上取5*.
P chan 過檔, K Lau  獨大, 以佢無咁多班. 呢單野後吾知仲開吾開倒班.
作者: jennifercyc97    時間: 18-7-26 17:03

jumphigh 發表於 18-7-26 16:44
你咁反應,實係佢唔收你

下 唔洗補

作者: jumphigh    時間: 18-7-26 17:05

作者: lm251099    時間: 18-7-26 17:24

JustAParent 發表於 18-7-26 12:59

會不會主動踢你走就吾知啦,但 Test 完,最高及最低那幾個學生係會 list 晒出來,睇吓自己承吾承受到囉。
佢地應歸類為拨尖型多於補底,如你想清 concept , 佢一定可以幫到你。

作者: mcl203    時間: 18-7-26 17:38

jumphigh 發表於 18-7-26 14:33
佢係精英班運作,教得好的,太差的就應該去揾私補

‘精英班運作’,即係只教好學生~~~

作者: jumphigh    時間: 18-7-26 17:49

作者: 1773    時間: 18-7-26 18:14

jumphigh 發表於 18-7-26 15:51
各取所需,我認為好好喎,唔駛哂大家時间

同意,求合格和衝星的教法應該不同

作者: wwn722    時間: 18-7-26 21:47

作者: goodmama2003    時間: 18-7-26 22:59

作者: goodmama2003    時間: 18-7-26 23:04

作者: mielmiel    時間: 18-7-27 10:38

October. 發表於 18-7-26 10:49
請問升F4補 OR F4下學期先開始補 ?

我仔F3選科Phy, Chem, Bio,當時Chem成績普普通通6x分,就已打算F4開始要補Chem,因為係by topic咁教,連連相扣如果中途去補,早前嘅topic就補唔返。 我是暑假打去報名 Sep class 不用考入學試,好似F4中途入就要考。

其實我見呀仔又唔係讀得好辛苦,只係每堂都有家課,每完一個topic就有test,成績好係阿係Sir講解得清晰易明,同埋操卷操得多,好老實冇人迫點會咁勤力。

作者: October.    時間: 18-7-27 11:15

mielmiel 發表於 18-7-27 10:38
我仔F3選科Phy, Chem, Bio,當時Chem成績普普通通6x分,就已打算F4開始要補Chem,因為係by topic咁教,連 ...
清楚明白... 咁我睇下我仔F4  Chem讀成點,先安排咩時間開始去補, 佢F3暫時好高分, 不過, DSE前點都要去補下,  需要就補底, 唔係就增潤.

作者: October.    時間: 18-7-27 11:20

成績好係阿係Sir講解得清晰易明,同埋操卷操得多,好老實冇人迫點會咁勤力。
...
你講得好中,我仔都係咁既人, 考試佢係會乖乖哋溫書, 但叫佢自己做練習題, 佢就抗拒, 要佢去補習社俾人教俾人迫先得.

作者: wwn722    時間: 18-7-27 20:25

作者: LongRyan    時間: 18-7-27 21:44

我仔F3選科Phy, Chem, Bio,當時Chem成績普普通通6x分,就已打算F4開始要補Chem,因為係by topic咁教,連 ...

佢係中四下學期報就要考試,上學期報都唔洗,我係暑假報所以要考,依家讀緊中四revision班,希望可以補返中四唔明既野,早幾日再報埋恒常,其實補得當然想有星,補完測驗都合理,可以睇下吸收左幾多,但未必每人能接受到佢既形式,要自已衡量下。

作者: abc.fion    時間: 18-7-28 10:00

請問你仔仔有冇補bio?有冇介紹?thanks

作者: J-smama    時間: 18-7-28 10:00

wwn722 發表於 18-7-27 20:25
回覆 October. 的帖子

Some school teachers swap the order of syllabus, not in line with the schedule ...

同意,正如我囡間學校就唔係順住課程教,升中五個暑假想去補就需要test。Test 的內容跟本未教,咁就叫你報video 班,自己約時間上去睇iPad片學。Video 班費用也不便宜,睇完就test,要test 到合格先收。

如果有心去呢間補就真係趁早,佢行精英制。學校課程同佢地教的課程次序配合就perfect,唔係嘅話有時真係聽到一頭冒水。

作者: kk1186    時間: 18-7-28 10:54

J-smama 發表於 18-7-28 10:00
同意,正如我囡間學校就唔係順住課程教,升中五個暑假想去補就需要test。Test 的內容跟本未教,咁就叫你報 ...
你囡囡學校Chem 老師教得好嗎? 如果教得好, 做past paper 識做的話, 就不用去補習, 因為都頗貴。
作者: johnnyy    時間: 18-7-28 10:56

我仔都有係佐敦補,到中五下學期分課程次序教,可按自己學校需要揀班,中六分精英班,教得好,不過真係好多功課,我仔話應付到,學校測驗、考試都唔駛驚
作者: J-smama    時間: 18-7-28 11:00

kk1186 發表於 18-7-28 10:54
你囡囡學校Chem 老師教得好嗎? 如果教得好, 做past paper 識做的話, 就不用去補習, 因為都頗貴。 ...

自己學校教得一般。好彩依家揾到另一間,自己幾個同學組班,配合番學校課程去教,感覺良好。

作者: friendfriend    時間: 18-7-28 11:18

我都會報elxxxxx,但它那些校規都好嚇人,隨時冇得讀,

我也聽聞出席率不夠不能上live,要睇video。

已預計好,冇就改讀x理。

作者: lm251099    時間: 18-7-28 11:31

friendfriend 發表於 18-7-28 11:18
我都會報elxxxxx,但它那些校規都好嚇人,隨時冇得讀,我也聽聞出席率不夠不能上live,要睇video。

已預計 ...

高中佢應該無 video 班(現況吾知),正確係你無出席那堂,要你睇了 miss 左那堂嘅 video 先再繼續,用意可能怕你 miss 左堂吾補返就接吾到後面課程,因為 live 吾會停下等你。

作者: kk1186    時間: 18-7-28 11:55

回覆 friendfriend 的帖子

有什麼校規?
作者: Acatmom    時間: 18-7-28 14:13

J-smama 發表於 18-7-28 11:00
自己學校教得一般。好彩依家揾到另一間,自己幾個同學組班,配合番學校課程去教,感覺良好。
...

可以pm另一間選擇嗎,謝謝(emoji)

作者: friendfriend    時間: 18-7-28 14:29

lm251099 發表於 18-7-28 11:31
高中佢應該無 video 班(現況吾知),正確係你無出席那堂,要你睇了 miss 左那堂嘅 video 先再繼續,用意 ...
你錯了,識人的同學因常遲到沒有再上live了,也有可能因其他原因,總之見到她都是在看video。

作者: friendfriend    時間: 18-7-28 14:35

kk1186 發表於 18-7-28 11:55
回覆 friendfriend 的帖子

有什麼校規?
http://www.elementclc.com/course/3-teaching-style.html

校規請自己看

作者: LongRyan    時間: 18-7-28 23:19

friendfriend 發表於 18-7-28 14:29
你錯了,識人的同學因常遲到沒有再上live了,也有可能因其他原因,總之見到她都是在看video。
...

高中恒常係無video班,我剛交完學費同報名,全部上live.

作者: friendfriend    時間: 18-7-29 12:29

LongRyan 發表於 18-7-28 23:19
高中恒常係無video班,我剛交完學費同報名,全部上live.
你誤會了我的意思,正常係無video班,只係這位名校女生太多活動,常miss class,  所以她只能看 video,我知道係這些,沒有特意問。

作者: oasismcmug    時間: 18-7-29 13:11

我都想問其他subjects 有無好似這間補習社咁有好成績,70% 5* or 5**.在web 到list 曬出來,我最想要數學的補習社,其次bio and physics

作者: mielmiel    時間: 18-7-30 11:26

abc.fion 發表於 18-7-28 10:00
請問你仔仔有冇補bio?有冇介紹?thanks

Bio我都搵緊,阿仔溫完書自以為識,MC冇問題但長題目就答完一堆嘢攞唔到分,我可能會搵啲精讀尊攻答題技巧。

作者: sababy    時間: 18-8-7 12:19

J-smama 發表於 18-7-28 11:00
...

請問另一間是???thanks!

作者: Acatmom    時間: 18-8-7 12:39

friendfriend 發表於 18-7-29 12:29
你誤會了我的意思,正常係無video班,只係這位名校女生太多活動,常miss class,  所以她只能看 video,我知 ...

我之前問過話live 班full 左就要上video 班

作者: hy2910    時間: 18-8-7 13:20

Bio, Econ, 中英數有冇專科補習社介绍?
作者: BS129    時間: 18-8-7 17:23

補Phy 有邊間好?
作者: friendfriend    時間: 18-8-7 18:33

回覆 Acatmom 的帖子

照你所說,他們有video 班?
作者: Acatmom    時間: 18-8-7 19:47

friendfriend 發表於 18-8-7 18:33
回覆 Acatmom 的帖子

照你所說,他們有video 班?

係咁嘅我舊年問,中途插班的佢話正常班full 架啦問我星期日video 班就有要唔要

作者: velma    時間: 18-9-3 22:12     標題: 回覆樓主:

f.3 如果上6 堂video班, 對呢科點樣入手讀有冇幫助呢?

作者: amy997    時間: 18-9-4 11:38

回覆 velma 的帖子

6堂已教晒中三課程 中三只有video班 報名時記得學校用邊本 chem 書
作者: velma    時間: 18-9-4 20:16

amy997 發表於 18-9-4 11:38
回覆 velma 的帖子

6堂已教晒中三課程 中三只有video班 報名時記得學校用邊本 chem 書  ...

真係有幫助?

作者: amy997    時間: 18-9-7 01:18

velma 發表於 18-9-4 20:16
真係有幫助?
見仁見智 我問過小兒 佢話有用 有D課題F.4先教
作者: velma    時間: 18-9-7 23:40

amy997 發表於 18-9-7 01:18
見仁見智 我問過小兒 佢話有用 有D課題F.4先教

謝謝

作者: trenycebaby    時間: 18-9-13 09:43

LongRyan 發表於 18-7-25 18:50
我地報左佐敦elexxxx, 唔平,不過幾嚴格定時要測驗,唔合格要out, 報前要test起碼要合格先收,成間補習社淨 ...

如果合格洗咩補呀

作者: ilyrd    時間: 18-9-13 09:54

一閃一閃小星星,一顆一顆亮晶晶.

作者: mielmiel    時間: 18-9-13 11:48

trenycebaby 發表於 18-9-13 09:43
如果合格洗咩補呀
如果補Element只求合格成績,我諗好快俾佢fail out你出校

作者: mother904    時間: 18-9-13 12:54

LongRyan 發表於 18-7-28 23:19
不是的,我女今年中四,想報element,佢叫我女先上video班,最終我們都沒有報名
作者: oasismcmug    時間: 18-9-13 13:29

回覆 mother904 的帖子

佢叫你上 video班因為公開接受新生報名live 的第一日已經全部四班s4 regular 滿晒,剩返Video 班
作者: October.    時間: 18-9-13 13:38

oasismcmug 發表於 18-9-13 13:29

佢叫你上 video班因為公開接受新生報名live 的第一日已經全部四班s4 regular 滿晒 ...

呢d科又唔似得中英數, 讀完初中成績點心中有數, Chem 最多中三讀下皮毛, 高中揀得佢做為選修科照計成績唔差得去邊, S4一開波就認為需要補嗎? 啲人真係精益求精呀, 除此之外, 諗唔到其它原因.

作者: mother904    時間: 18-9-13 14:31

oasismcmug 發表於 18-9-13 13:29

佢叫你上 video班因為公開接受新生報名live 的第一日已經全部四班s4 regular 滿晒 ...
所以有jm話高中冇video班,唔係囉
作者: lm251099    時間: 18-9-14 21:36

mother904 發表於 18-9-13 12:54
不是的,我女今年中四,想報element,佢叫我女先上video班,最終我們都沒有報名 ...

可能佢地教緊果課已開始了,佢哋吾俾係中間插入,所以要睇電視,等下一課題開始,當年我女一樣都係咁。

作者: mother904    時間: 18-9-15 14:06

lm251099 發表於 18-9-14 21:36
可能佢地教緊果課已開始了,佢哋吾俾係中間插入,所以要睇電視,等下一課題開始,當年我女一樣都係咁。
...
我地係暑假報的,未開學前已叫我地讀video班
作者: goodmama2003    時間: 18-9-25 17:22

作者: healthybaby    時間: 18-9-26 00:46     標題: 回覆樓主:

阿女中五,剛剛開始補element,佢學校教D次序和element有D分別,所以都叫佢盡吓人事。
原本佢想drop chem, 因為已決定唔讀医護有關科目,但學校和老師都唔建議,又唔係間間大學都當M2係一科,所以都会讀落去。佢讀8科有D辛苦,我叫佢追唔上就唔好讀了。

作者: YeeYee01016    時間: 18-9-26 01:07

作者: YeeYee01016    時間: 18-9-26 01:09

作者: goodmama2003    時間: 18-10-2 10:50

作者: samsam123321    時間: 18-10-2 16:07

........
作者: goodmama2003    時間: 18-10-23 13:32

作者: evitalcm    時間: 18-11-7 13:09

我都想知大型有邊個補chem好 ?
作者: goodmama2003    時間: 18-11-9 14:31

作者: Acatmom    時間: 19-1-3 13:38

healthybaby 發表於 18-9-26 00:46
阿女中五,剛剛開始補element,佢學校教D次序和element有D分別,所以都叫佢盡吓人事。
原本佢想drop chem,  ...

佢地有冇先考入學試呢?

作者: Acatmom    時間: 19-1-3 13:40     標題: 回覆樓主

我都想知港島區有冇

作者: Doula    時間: 19-1-5 12:08

Acatmom 發表於 19-1-3 13:40
我都想知港島區有冇

我知有間叫Milestone都教chem幾好
不過我仔都係返element

作者: Acatmom    時間: 19-1-5 17:01

Doula 發表於 19-1-5 12:08

謝謝你。

作者: DFSON    時間: 19-1-5 19:52

Doula 發表於 19-1-5 12:08

係咪炮台山果間,好遠呀,有冇九龍區介紹?

作者: BS129    時間: 19-1-5 23:48

回覆 Doula 的帖子

請問你知吾知有冇邊間補physic好?好似element呢種?
作者: Doula    時間: 19-1-6 14:45

BS129 發表於 19-1-5 23:48

請問你知吾知有冇邊間補physic好?好似element呢種?

冇,搵唔到一間好嘅,阿仔D同學介紹咗幾間,試咗發覺程度偏低,所以最後都冇長補

作者: Doula    時間: 19-1-6 22:01

DFSON 發表於 19-1-5 19:52
係咪炮台山果間,好遠呀,有冇九龍區介紹?

九龍去element 唔好咩

作者: BS129    時間: 19-1-7 11:31

可吾可以講邊幾間補Physic, 我仔需要補唔該!

作者: Doula    時間: 19-1-7 17:50

BS129 發表於 19-1-7 11:31

可吾可以講邊幾間補Physic, 我仔需要補唔該!

幾間都係港島東,你就腳嗎?

作者: BS129    時間: 19-1-7 21:32

港島區啱呀吾該!
作者: Doula    時間: 19-1-7 22:26

BS129 發表於 19-1-7 21:32

港島區啱呀吾該!

PM傾

作者: BS129    時間: 19-1-8 10:21

你好? 請教補Physic 同Eng 有邊幾間補習社?

作者: amj    時間: 19-1-9 23:58

jennifercyc97 發表於 18-7-26 10:08
最遲中四暑假要開始 一路學一路清CONCEPT
以前同學本身chem班上可以中等
私補完爬左我頭! 最後仲5*
有冇Chem私補info?
作者: healthybaby    時間: 19-1-14 14:39

Acatmom 發表於 19-1-3 13:38
佢地有冇先考入學試呢?

有,要考入學試。

作者: esmehouse    時間: 19-1-14 16:36

請問邊間好些?Element or Milestone?
作者: Acatmom    時間: 19-1-15 13:59

healthybaby 發表於 19-1-14 14:39
有,要考入學試。

咁考D乜?

作者: Acatmom    時間: 19-1-15 16:46

Acatmom 發表於 19-1-15 13:59
咁考D乜?

我意思係MC LQ? 乜野形式

作者: yinnhiwai    時間: 19-1-20 10:18

Doula 發表於 19-1-7 17:50

我仔都想揾補 Physics 我住港島東,可否 也pm 我,謝謝

作者: amy997    時間: 19-1-20 22:53

Doula 發表於 19-1-6 14:45
冇,搵唔到一間好嘅,阿仔D同學介紹咗幾間,試咗發覺程度偏低,所以最後都冇長補

...
想揾專補 Physics  可否PM給我 謝謝
作者: healthybaby    時間: 19-1-22 00:23

Acatmom 發表於 19-1-15 13:59
咁考D乜?

好似考番之前學過的topic

作者: MandM    時間: 19-1-22 11:54

我仔都想揾補 Physics,可否 也pm 我,謝謝

作者: esmehouse    時間: 19-3-31 17:40

Doula 發表於 19-1-7 17:50
Please PM me.  Thanks.
作者: mama12321    時間: 19-3-31 23:14

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5