教育王國

標題: 新神科 - 獸醫 [打印本頁]

作者: mytambb    時間: 18-6-26 08:11     標題: 新神科 - 獸醫

收生成績方面,據報其成績要求與醫科或牙醫相若,以港大牙醫2017年新生入學成績為例,收生中為數為36分,平均每科成績為5*,收生門檻要求之高可想而知。另外,據城大網站指,收生著重對英文科、數學科、生物科及化學科成績,有志入讀城大獸醫的同學應及早部署。

http://www.beagazine.com.hk/hot-topics/香港終於有得讀獸醫/

作者: JustAParent    時間: 18-6-26 08:27     標題: 回覆樓主:

神科?應該城大班marketing神D,QS ranking下年可能可以反彈。

http://news.stheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=272023&section_name=wtt&kw=8

作者: mytambb    時間: 18-6-26 09:16

JustAParent 發表於 18-6-26 08:27
神科?應該城大班marketing神D,QS ranking下年可能可以反彈。

http://news.stheadline.com/dailynews/he ...

可能入職唔高,但做到政府或私人執業也不錯。在外國,獸醫一定是神科;相信香港及內地慢慢也會變成這樣。

https://topick.hket.com/article/1879842/漁護署月薪6萬元請獸醫

圖片附件: myimage.jpg (18-6-26 15:41, 91.14 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MjMzNzU4fDFjMzgwZDExfDE3MTE2MzgzOTd8MA%3D%3D

作者: Yanamami    時間: 18-6-28 06:59

mytambb 發表於 18-6-26 09:16

可能入職唔高,但做到政府或私人執業也不錯。在外國,獸醫 ...
入馬会做仲好~
作者: brother4    時間: 18-6-28 12:34

mytambb 發表於 18-6-26 09:16

可能入職唔高,但做到政府或私人執業也不錯。在外國,獸醫 ...

估獸醫同D動物(病人)講英文/中文,問佢地病情,所以要考中文和英文

作者: A-Mum    時間: 18-6-30 21:46

海洋公園做獸醫好 challenging 架!
作者: 走冰爸爸    時間: 18-7-3 12:18

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 09:39

mytambb 發表於 18-6-26 08:11
收生成績方面,據報其成績要求與醫科或牙醫相若,以港大牙醫2017年新生入學成績為例,收生中為數為36分,平 ...

獸醫比較專,專即就業地點唔會多
政府薪酬可以做標準,但若政府唔請人,畢業生就要出去私人診所
我唔熟獸醫,但聽過有獸醫診所請台灣獸醫,人工唔太高,去唔到政府水平

作者: anna59    時間: 18-7-17 13:51

讀獸醫好呀, 將來d 人唔生仔, 改養動物, 需要獸e
作者: ilyrd    時間: 18-7-17 15:46

anna59 發表於 18-7-17 13:51
將来?而家香港大把呢的夫妻,你唔知?我識朋友廿年前同我講:"唔生了,而家養狗好過養小朋友".攞動物同人比!!
作者: anna59    時間: 18-7-19 18:30

回覆 ilyrd 的帖子

咁未好law, 香港根本系一個吾適合生bb嘅地方
作者: dobbybabie    時間: 18-7-20 14:21

我隻BB猫,10日大腹部生瘡,唔忍心佢生命消逝,放膿十手術費盛恵2仟5,前兩日同胎猫B(9星期大)照顧當,腸胃炎,屙爛屎,沒胃口,又睇Dr,盛惠千2。獸醫真是好貴

作者: www    時間: 18-7-21 16:49

JustAParent 發表於 18-6-26 08:27
http://news.stheadline.com/dailynews/he ...

Agree!
作者: cow    時間: 18-7-21 17:24

ilyrd 發表於 18-7-17 15:46
將来?而家香港大把呢的夫妻,你唔知?我識朋友廿年前同我講:"唔生了,而家養狗好過養小朋友".攞動物同人比!! ...
最怕老婆無得生果陣, 老公想生小朋友.
作者: www    時間: 18-7-22 01:26

cow 發表於 18-7-21 17:24
最怕老婆無得生果陣, 老公想生小朋友.
小三市場由此產生......
作者: bobbycheung    時間: 18-7-22 02:24

Yanamami 發表於 18-6-28 06:59
入馬会做仲好~
入到馬会 做隻仲好過獸醫 做隻馬大把人招呼你唔駛住劏房有冷氣兩餐無仲可以抖暑唯一驚係仆親要人道毀滅
作者: anna59    時間: 18-7-22 18:05

回覆 cow 的帖子

呢個系男人吾愛個老婆嘅一個籍口,佢想唔要個老婆囉!
作者: daniel1314    時間: 18-8-10 09:57

我都係咁樣同阿囡講

作者: ilyrd    時間: 18-8-10 10:55

有冇人知收生分數情况?
作者: EASTCOAST    時間: 18-8-11 10:34

ilyrd 發表於 18-8-10 10:55
有冇人知收生分數情况?

呢科吹大左,港大神科都未收足DSE高分生,佢嘅分唔高得去邊。

作者: mannewliv    時間: 18-8-20 17:14

EASTCOAST 發表於 18-8-11 10:34
呢科吹大左,港大神科都未收足DSE高分生,佢嘅分唔高得去邊。
得罪講句,呢間學校最叻就係吹,亦好識得遊戲規則,知道點樣可以提高大學排名。
作者: elbar    時間: 18-8-20 18:27

mannewliv 發表於 18-8-20 17:14
得罪講句,呢間學校最叻就係吹,亦好識得遊戲規則,知道點樣可以提高大學排名。 ...

香港政府過往一直唔肯開資助課程;除非自己開診所搶客,畢業後出路都正路都一般真係唔慌神唔神  

作者: cow    時間: 18-8-20 21:46

回覆 elbar 的帖子

城大十年動物醫學馬拉松取得成果

城大動物醫學院命名為「賽馬會動物醫學及生命科學院」。 今日命名典禮上亦公佈教資會將建議政府把獸醫學學士課程納入政府資助的本科課程。

作者: 99908112    時間: 18-8-22 02:47

大大個HKJC係到啦,早一兩年班細佬入晒去實習
作者: mytambb    時間: 18-8-22 09:26

ilyrd 發表於 18-8-10 10:55
有冇人知收生分數情况?

相信暫時唔會太高分,但轉了政府資助就會大不同。

「城市大學動物醫學及生命科學院院長及講座教授禮哲稱,預計今年(2017)獸醫學士課程收生人數為10至15名,未來可增至30名。根據資料,院方現收到逾600人申請,其中4名申請者持博士學位,已挑選約60人面試。

禮哲透露,有IB成績40分以上的學生及文憑試榜眼申請。」

正式轉型成資助,相信不少學生會產生興趣!

作者: mytambb    時間: 18-8-22 09:32

A-Mum 發表於 18-6-30 21:46
海洋公園做獸醫好 challenging 架!

醫者仁心 - 相信每天對着大小動物,工作心情也大不同。事實在理想環境中,能幫助弱小是一份有意義的工作。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5