教育王國

標題: 好奇—問!附屬卡交費 [打印本頁]

作者: brother4    時間: 18-6-24 12:27     標題: 好奇—問!附屬卡交費

開咗張附屬卡俾孩子在英國消費,咁買嘢是直接過數?定見單交费?

作者: Anniemun    時間: 18-6-24 12:48

brother4 發表於 18-6-24 12:27
開咗張附屬卡俾孩子在英國消費,咁買嘢是直接過數?定見單交费?
我都開咗比阿仔,是香港匯豐銀行的附屬卡,只是當緊急時才用,應該是家長可以網上銀行查交易,月結單有到期日,到期前轉賬就ok, 不過香港銀行的附屬卡會有匯率差異,像去旅行時外地碌卡一樣。
作者: brother4    時間: 18-6-24 14:23

Anniemun 發表於 18-6-24 12:48
我都開咗比阿仔,是香港匯豐銀行的附屬卡,只是當緊急時才用,應該是家長可以網上銀行查交易,月結單有到期 ...

thx

作者: cfs    時間: 18-6-24 15:29     標題: 回覆樓主

好奇。。。是否所有銀行也是要十八歲才可以屬

作者: yhma    時間: 18-6-24 15:52

cfs 發表於 18-6-24 15:29
好奇。。。是否所有銀行也是要十八歲才可以屬

Citibank 好似16歲

作者: cfs    時間: 18-6-24 15:53

yhma 發表於 18-6-24 15:52
Citibank 好似16歲

我只問過AE要十八歲

作者: poonseelai    時間: 18-6-24 15:55

cfs 發表於 18-6-24 15:53
我只問過AE要十八歲

東亞亦好似16

作者: cfs    時間: 18-6-24 15:56

poonseelai 發表於 18-6-24 15:55
東亞亦好似16

方便好多

作者: Anniemun    時間: 18-6-24 16:20

hsbc 16yrs 可申請附屬卡,18yrs 可自己申請信用卡。
作者: noel2010    時間: 18-6-24 16:59

Citibank under 18 都可以申請附屬咭,而且可入機場VIP room。

但英國張debit card 到他18歲便有visa 比他,如果在英國,他就用英國張咭,避免海外簽賬。

基本上不是香港八大學,銀行不接受申請海外學生的信用咭,父母擔保都不接受。
作者: 亮燈    時間: 18-6-25 19:35     標題: 回覆樓主:

恆生都係16歲可申請附屬卡,碌卡後會跟主卡一張單。

作者: basbyy    時間: 18-6-25 21:59

我只問過AE要十八歲
AE CX 16歲就得,我亞女都有張!
作者: Band5    時間: 18-6-26 01:10

basbyy 發表於 18-6-25 21:59
AE CX 16歲就得,我亞女都有張!

你女兒幾時申請?舊年上網見到話18歲至得,打去AE問都係一樣。

作者: basbyy    時間: 18-6-26 10:38

Band5 發表於 18-6-26 01:10
你女兒幾時申請?舊年上網見到話18歲至得,打去AE問都係一樣。

我2017年8月申請張 AE Cathay Pacific card 連埋亞女附屬咭一同申請,當時亞女16歲幾!

作者: cfs    時間: 18-6-26 15:25

basbyy 發表於 18-6-26 10:38
我2017年8月申請張 AE Cathay Pacific card 連埋亞女附屬咭一同申請,當時亞女16歲幾!
...
咁奇異
作者: Ruby1219    時間: 18-6-26 16:41

noel2010 發表於 18-6-24 16:59
Citibank under 18 都可以申請附屬咭,而且可入機場VIP room。

但英國張debit card 到他18歲便有visa 比他 ...
Which Citibank card ?

作者: Ruby1219    時間: 18-6-26 16:42

Band5 發表於 18-6-26 01:10
Yes, Should be HSBC 16+, AE 18+
作者: justinwumom    時間: 18-6-26 23:17

Ruby1219 發表於 18-6-26 16:41
Which Citibank card ?

I want to know which Citibank card too.Thx

作者: noel2010    時間: 18-6-27 00:48

回覆 Ruby1219 的帖子

儲飛行哩數個張,主咭和附屬咭合共有8次入VIP 室,現改咗12次,但用完之後的一個月要有咭消費。近年冇入過VIP,所以詳細問Citibank,但知道可以使用。
作者: Ruby1219    時間: 18-6-27 08:53

noel2010 發表於 18-6-27 00:48

儲飛行哩數個張,主咭和附屬咭合共有8次入VIP 室,現改咗12次,但用完之後的一個月 ...

VIP 室也是premium plaza lounge 嗎?

作者: noel2010    時間: 18-6-27 09:14

Sorry 要睇番Citibank 網站,去到機場就有指示入那個。
作者: basbyy    時間: 18-9-22 15:13

我只問過AE要十八歲
上星期打去 AE 申請免年費順便問下附屬咭究竟幾多歲可以申請,確定附屬咭申請年齡係 18歲,但如果小朋友 over 16歲可以照申請,佢地有特別部門審批,所以來年暑假我細仔足16歲時,我都會申請一張 AE 附屬咭比個仔,希望到時批到喇!!
作者: cfs    時間: 18-9-22 15:14

basbyy 發表於 18-9-22 15:13
上星期打去 AE 申請免年費順便問下附屬咭究竟幾多歲可以申請,確定附屬咭申請年齡係 18歲,但如果小朋友 ov ...

算係好消息喎,到時候我試下先。AE很好用

作者: basbyy    時間: 18-9-22 15:20

cfs 發表於 18-9-22 15:14
算係好消息喎,到時候我試下先。AE很好用
上年申請AE比個女主要係比佢用貴賓室,點知佢一次都無用過,今年暑假去旅行時,捉住佢去左一次貴賓室,佢先知原來有野食,有野飲,仲幾舒服。而家佢終於肯去貴賓室喇!!
作者: cfs    時間: 18-9-22 19:53

basbyy 發表於 18-9-22 15:20
上年申請AE比個女主要係比佢用貴賓室,點知佢一次都無用過,今年暑假去旅行時,捉住佢去左一次貴賓室,佢先 ...

哈哈,我昨天先同亞仔入完常客

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5