教育王國

標題: 大抽獎不等於公平 [打印本頁]

作者: doggy2013    時間: 18-6-6 12:13     標題: 大抽獎不等於公平

大家覺唔覺得,就算是津小,有名氣嘅,通常學生家庭背景比較好,第一,當然同自行收生有關,另一方面,有啲家底嘅,可能通常已經有私小offer,咁樣響大抽獎入面,可以進取啲,將最好嘅排第一,雖然我係呢個制度嘅受益人,但係感到有啲無耐。

純粹發洩,不喜勿插。

作者: hundred100    時間: 18-6-6 12:25

doggy2013 發表於 18-6-6 12:13
大家覺唔覺得,就算是津小,有名氣嘅,通常學生家庭背景比較好,第一,當然同自行收生有關,另一方面,有啲 ...

大抽獎是公平,直私個個都可以去考做backup,自行就係擺到明唔公平。

作者: Penipony    時間: 18-6-6 12:32

大家覺唔覺得,就算是津小,有名氣嘅,通常學生家庭背景比較好,第一,當然同自行收生有關,另一方面,有啲 ...
世界上無完美制度,只有認識制度,再調整自己去迎合制度。
作者: Charlotte_mom    時間: 18-6-6 12:43     標題: 回覆樓主

淨講校網已經無公平可言
無一個制度可滿足所有人,只能自己了解同盡量利用對自己有利之處去爭取勝算

作者: dogbb2004    時間: 18-6-6 12:45     標題: 回覆樓主:

作者: HK-MAN    時間: 18-6-6 12:49

回覆 doggy2013 的帖子

當真真要做到公平時,統一教科書,統一測考試卷,統一功課及課外活動....這種公平是否大家想要???
不久既將來,可能會發生..

作者: 吳婉琳    時間: 18-6-6 13:15

其實人生ㄧ開始就不是公平的!

作者: Charlotte_mom    時間: 18-6-6 13:16

吳婉琳 發表於 18-6-6 13:15
其實人生ㄧ開始就不是公平的!

問問下其實總又返返去「點解我老豆唔係李+x」呢個老問題

作者: hohoho888    時間: 18-6-6 13:59

命水整定

作者: hohoho888    時間: 18-6-6 14:01

Charlotte_mom 發表於 18-6-6 13:16

又黎? 唔駛揾李生既。男的投胎揾個教喇叭既父母,女的揾個教拔萃既就ok哂

作者: chungque    時間: 18-6-6 14:13

HK-MAN 發表於 18-6-6 12:49
回覆 doggy2013 的帖子

當真真要做到公平時,統一教科書,統一測考試卷,統一功課及課外活動....這種公平是否 ...
仲要統一派工作

作者: cattz288    時間: 18-6-6 14:15

hohoho888 發表於 18-6-6 14:01
又黎? 唔駛揾李生既。男的投胎揾個教喇叭既父母,女的揾個教拔萃既就ok哂
...
呢個父母一宿情願既想法添, 有無問過小朋友係咪鍾意先
作者: chungque    時間: 18-6-6 14:17

Charlotte_mom 發表於 18-6-6 13:16
咁你又會問點解唔公平分身家

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5